Mollen

Definitie

Mollen, medisch bekend als naevi, zijn clusters van gepigmenteerde cellen die vaak als kleine, donkere bruine vlekken. Echter, kunnen mollen komen in een waaier van kleuren en kan vrijwel overal op je lichaam.

De meeste moedervlekken zijn onschadelijk, maar in zeldzame gevallen kan moedervlekken kwaadaardig worden. Monitoring mollen en andere pigmentvlekken is een belangrijke stap in het opsporen van huidkanker, vooral maligne melanoom. Niet alle melanomen ontwikkelen van bestaande mol echter. Sommige moedervlekken kan beginnen als een nieuwe groei op de huid.

Symptomen

Hoewel de typische mol is een bruine vlek, mollen komen in een grote verscheidenheid van kleuren, vormen en maten:

 • Kleur. Ze zijn vaak bruin, maar mollen kan bruin, zwart, rood, blauw, roze of vleeskleurig zijn.
 • Vorm. Zij kunnen variëren in vorm van ovale tot ronde.
 • Size. Ze kunnen zo klein als een speldenknop of groot genoeg zijn om een hele ledematen bedekken. Algemeen mol minder dan 1/4 inch (ongeveer 6 mm) lang - of kleiner dan de diameter van een potlood gum.

Mollen kunnen vrijwel overal op je lichaam, met inbegrip van uw hoofdhuid, oksels, onder je nagels, en tussen je vingers en tenen. De meeste mensen hebben tussen 10 en 40 mol, hoewel het aantal nu kan veranderen gedurende het hele leven. Nieuwe moedervlekken kunnen verschijnen in midadulthood, en sommige moedervlekken kunnen verdwijnen als je ouder wordt.

Gevarieerde oppervlakken
Het oppervlak van een mol kan worden glad of gerimpeld, platte of verhoogde. Soms een mol kan beginnen plat en bruin en later worden iets verhoogd en lichter van kleur. Sommigen kunnen worden genoeg opgevoed dat ze een klein steeltje, die uiteindelijk weg kunnen dragen. Anderen kunnen gewoon verdwijnen.

Hoewel de meeste moedervlekken verschijnen tijdens de kindertijd en adolescentie, kunnen ze blijven verschijnen tot midlife. Er zijn ook bepaalde momenten in je leven wanneer mollen zijn meer geneigd om te veranderen, bijvoorbeeld, ze waarschijnlijk donkerder, groter en talrijker geworden als gevolg van hormonale veranderingen die optreden tijdens de adolescentie of zwangerschap.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als je ouder bent dan 30 jaar oud en een nieuwe mol verschijnt, raadpleeg dan uw arts. Deze tekenen en symptomen kunnen wijzen op een medische zorg:

 • Pijnlijk
 • Jeuk of een branderig
 • Sijpelen of bloeden
 • Asymmetrie, wanneer de helft van de mol er verschillende
 • Plots verschillend in grootte, vorm, kleur of verhoging, vooral indien een deel of alle mole wordt zwart

Als u bezorgd bent over een mol, zie uw arts of vragen om een ​​doorverwijzing naar een dermatoloog.

Oorzaken

Moedervlekken worden veroorzaakt wanneer cellen in de huid, de zogenaamde melanocyten, groeien in clusters of klonten met weefsel rondom hen. Melanocyten cellen produceren melanine, de natuurlijke pigment dat de huid zijn kleur geeft. Normaal gesproken worden melanocyten gelijkmatig over je huid.

Mollen. Grote moedervlekken aanwezig zijn bij de geboorte.
Mollen. Grote moedervlekken aanwezig zijn bij de geboorte.

De meeste moedervlekken zijn onschadelijk en geen speciale zorg nodig hebben, maar sommige mensen hebben ongewone ogende mollen, genoemd dysplastische nevi, die hebben meer kans op kanker dan gewone moedervlekken zijn beurt.

Complicaties

De meeste volwassenen hebben een paar gemeenschappelijke mollen, maar sommige soorten moedervlekken hebben een hoger dan gemiddeld risico om kanker en ontwikkelt zich tot maligne melanoom.

Melanoma
Moedervlekken een groter risico op kanker te worden zijn onder meer:

 • Grote moedervlekken aanwezig zijn bij de geboorte. Grote moedervlekken die aanwezig zijn bij de geboorte zijn aangeboren naevi genoemd. Deze moedervlekken kan uw risico op maligne melanoom, een dodelijke vorm van huidkanker verhogen.
 • Atypische moedervlekken (dysplastische nevi) mollen die groter zijn dan 1/4 inch (ongeveer 6 mm) -. Of groter dan de diameter van een potlood gum - en onregelmatig van vorm zijn bekend als atypische (dysplastische) naevi. Deze moedervlekken zijn vaak erfelijk. Ze worden vaak omschreven als uitzien als gebakken eieren, omdat ze hebben meestal donkerbruin centra en lichter, ongelijke grenzen. Als u dysplastische nevi, heb je een groter risico op het ontwikkelen van maligne melanoom.
 • Tal van mollen Als je veel moedervlekken -. 20 of meer - je bent op een groter risico op het ontwikkelen van melanoom.

Voorbereiding op uw afspraak

Als je een mol die op u betrekking heeft, kan uw huisarts meestal laten weten of het normaal is of moet verder onderzoek. Hij of zij kan dan doorverwijzen naar een arts die is gespecialiseerd in huidaandoeningen (dermatoloog) voor diagnose en behandeling.

Het is een goed idee te komen voor uw afspraak goed voorbereid. Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, en wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Noteer alle wijzigingen die u hebt gemerkt of nieuwe symptomen die u ondervindt. Stuur alle die niets met de reden waarvoor u de afspraak gepland lijkt.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, alsmede alle vitaminen of supplementen, die je neemt.
 • Als u een melanoom of een atypische moedervlek verwijderd in het verleden hebt gehad, let op de locatie van de laesie en ook de datum van verwijdering. Als je de biopsie rapport, breng hem mee naar de afspraak.
 • Draag geen make-up of dekkende nagellak op uw afspraak. Deze producten maken het moeilijk voor uw arts om een grondige huid examen uit te voeren.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen kan u helpen het meeste uit uw tijd samen. Lijst van uw vragen van de belangrijkste tot de minst belangrijke in het geval de tijd om is. Voor mollen, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Denkt u dat dit mol zou kanker kunnen zijn?
 • Hoe kan ik zien of een mol moet worden gekeken?
 • Kan ik voorkomen dat meer mollen uit ontwikkelingslanden?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites raden jullie aan?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak.

Voorbereiding op uw afspraak. Atypische moedervlekken (dysplastische naevi).
Voorbereiding op uw afspraak. Atypische moedervlekken (dysplastische naevi).

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen, zoals:

 • Wanneer heb je voor het eerst dit moedervlek opmerkt?
 • Heb je altijd al had het, of is het nieuw?
 • Hebt u eventuele wijzigingen in deze mol, zoals kleur of vorm verandert opgemerkt?
 • Heb je al andere moedervlekken operatief verwijderd in het verleden? Als dat zo is, bleken ze te zijn atypische of kwaadaardig?
 • Heeft u een familiegeschiedenis van atypische moedervlekken of melanoom?

Tests en diagnose

Uw arts kan mollen te identificeren door visuele inspectie van uw huid.

Melanoma
Omdat melanomen ontwikkelt zich meestal op het oppervlak van de huid, kan het vaak worden ontdekt in een vroeg stadium met behulp van deze methoden:

 • Huidonderzoek. Je kunt ervoor kiezen om een huidonderzoek een vast onderdeel van uw preventieve medische zorg te maken. Praat met uw arts over een schema dat geschikt is voor u. Uw arts zal uw huid onderzoeken van top tot teen, met inbegrip van je hoofdhuid, je handpalmen, de voetzolen en de huid tussen je billen.
 • Biopsie. Als uw arts vermoedt dat een moedervlek kwaadaardig kan zijn, kan hij of zij een monster van het weefsel (biopt) te nemen en legt de biopsie voor microscopisch onderzoek.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Behandeling van de meeste mol is meestal niet nodig. Als uw arts vaststelt dat je moedervlek verdacht is om welke reden dan ook, zal hij of zij een weefselmonster van de mol om te bepalen of het kanker nemen.

Moedervlek verwijderen
Als uw arts vindt een mol te zijn kanker, de gehele mol en een marge van normaal weefsel eromheen moet operatief worden verwijderd. Deze procedures worden meestal uitgevoerd in het kantoor van uw arts of dermatoloog en neem slechts een korte tijd.

 • Chirurgische excisie. Bij deze methode, uw arts snijdt de mol en een omringende marge van een gezonde huid met een scalpel of een scherpe punch apparaat. Hechtingen worden gebruikt om de huid te sluiten.
 • Chirurgische scheren. In deze methode uw arts verdooft het gebied rond een mol en gebruikt een klein blad te snijden rond en onder de mol. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor kleinere mol en geen hechtingen nodig.

Als een moedervlek die is verwijderd groeit weer, zie uw arts onmiddellijk in. Als je een mol in een baard, kunt u laten verwijderen door uw arts, omdat scheren dan het herhaaldelijk kan irritatie veroorzaken. U kunt ook willen hebben mollen verwijderd uit andere delen van uw lichaam die gevoelig zijn voor trauma en wrijving.

Cosmetische verzorging
Deze methoden kunnen helpen verbergen mollen als je zelfbewust:

 • Make-up. Als je een mol die is onaantrekkelijk, kunt u ervoor kiezen om het te bedekken met make-up ontworpen om vlekken en mollen te verbergen.
 • Ontharing. Als je een haar groeien uit een moedervlek, kan het mogelijk zijn om clip te sluiten op het huidoppervlak. Dermatologen kunnen ook permanent te verwijderen van de haren en de mol.

Wanneer u zich snijdt of irriteren een mol, houden het gebied schoon. Raadpleeg uw arts als de mol niet genezen.

Het voorkomen

Kijk voor wijzigingen
De beste manier om potentiële problemen te vangen in een vroeg stadium is om vertrouwd te raken met de locatie en het patroon van uw moedervlekken geworden. Onderzoeken uw huid voorzichtig op een regelmatige basis - liefst een keer per maand, vooral als u een familiegeschiedenis van melanoom - vroege veranderingen huid die melanoom kunnen duiden op te sporen.

Vergeet niet om gebieden die niet worden blootgesteld aan zonlicht, met inbegrip van uw hoofdhuid, oksels, voeten (de voetzolen, teennagels en tussen de tenen), palmen en vingernagels, genitale gebied en, controleer of je een vrouw bent, de huid onder je borsten. Indien nodig, gebruik maken van een hand-held spiegel samen met een wand spiegel om hard-to-see plekken, zoals uw rug te scannen. Mensen met een dysplastische naevi zijn een groter risico op het ontwikkelen van maligne melanoom en kunnen willen overwegen een dermatoloog controleren hun moedervlekken op een regelmatige basis.

Voor het detecteren van melanomen of andere vormen van huidkanker, gebruik deze A tot E huid zelfonderzoek guide:

 • A is voor asymmetrische vorm. Kijk voor mollen met onregelmatige vormen, zoals twee zeer verschillende ogende helften.
 • B is voor onregelmatige grens Kijk voor mollen met onregelmatige, gekerfd of geschulpte randen -. De kenmerken van melanomen.
 • C is voor veranderingen in kleur. Kijk voor gezwellen die vele kleuren of een ongelijke verdeling van de kleur hebben.
 • D is voor de diameter. Kijk voor gezwellen die groter zijn dan ongeveer 1/4 inch (6 mm).
 • E is voor ontwikkeling. Zoek veranderingen in de tijd, zoals een mol die in omvang groeit of die kleur of vorm verandert. Mollen kunnen ook evolueren naar nieuwe tekenen en symptomen, zoals nieuwe jeuk of bloeden te ontwikkelen.

Voorkomen huidkanker
Naast het periodiek controleren van uw moedervlekken, kunt u maatregelen om jezelf te beschermen tegen kwaadaardige veranderingen te nemen:

 • Vermijd piek zon tijden. Het is het beste om overbelichting te voorkomen dat aan de zon, maar als je buiten moet zijn, proberen om weg te blijven van de zon 10:00-16:00, wanneer ultraviolette (UV) stralen zijn het meest intens.
 • Gebruik zonnebrandcrème. Dertig minuten voordat u naar buiten gaat, van toepassing zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF) van ten minste 15. Herhaal dit elke twee uur, zeker als je zwemmen of betrokken zijn bij krachtige activiteiten. En houd in gedachten dat zonnebrandcrème is slechts een onderdeel van een totale bescherming tegen de zon programma.
 • Verdoezelen. Breedgerande hoeden, lange mouwen en andere beschermende kleding kan ook helpen voorkomen dat schadelijke UV-stralen. Je zou ook willen kleding die gemaakt is met stof speciaal behandeld tegen UV-straling blokkeren overwegen.