Monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis

Definitie

Monoklonale gammopathie van onbepaalde significantie (MGUS) is een aandoening waarbij een abnormale eiwit (monoklonaal eiwit, of M-proteïne) in het bloed. M-eiwit wordt geproduceerd door plasmacellen, een type witte bloedcel. Monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis veroorzaakt meestal geen problemen. Soms wordt monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis, hetzij in combinatie met een andere ziekte of kunnen over jaren doorstromen naar andere aandoeningen, met inbegrip van sommige vormen van bloedkanker.

Als u monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis, zult u meestal periodieke check-ups om uw niveau van M-proteïne te controleren. Als er geen verhoging, geen monoclonale gammopathie geen behandeling nodig.

Met nauwgezette controle, indien monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis doet vooruitgang, zult u eerder behandeling te krijgen.

Symptomen

Monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis veroorzaakt zelden symptomen. De aandoening wordt meestal ontdekt bij toeval als je een routine bloedonderzoek voor een ander probleem. Echter, sommige mensen zenuw problemen, zoals gevoelloosheid of tintelingen, in verband met de abnormale eiwitten te ervaren.

Oorzaken

Monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis ontstaat wanneer plasmacellen in het beenmerg produceert een abnormaal eiwit genaamd monoklonaal eiwit (M-proteïne). Plasma-cellen zijn een soort witte bloedcel. Ze zijn te vinden in uw beenmerg. Plasmacellen produceren enkele van de antistoffen die uw lichaam helpen om infecties te bestrijden.

Bij de meeste mensen met monoklonale gammopathie van onbepaalde significantie het eiwit niet schadelijk. Maar wanneer er te veel M-proteïne accumuleert, het verdrongen gezonde cellen in het beenmerg en kunnen andere weefsels beschadigen in je lichaam.

Genetische veranderingen lijken een rol te spelen bij monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis, net als milieu-triggers.

Risicofactoren

Factoren die het risico van monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis verhogen, zijn:

 • Uw leeftijd. Het risico van monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis toeneemt naarmate je ouder wordt. De hoogste incidentie is onder volwassenen 85 jaar en ouder.
 • Je ras. Zwarten hebben meer kans op deze aandoening te ervaren dan zijn blanken.
 • Uw geslacht. Monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
 • Een familiegeschiedenis. Als andere mensen in je familie hebben monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis, kan uw risico op het ontwikkelen van de aandoening hoger zijn.

Complicaties

Sommige mensen met monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis een meer ernstige aandoening, zoals multipel myeloom of andere vormen van kanker of bloedziekten ontwikkelen.

Artsen kunnen niet definitief voorspellen wie zal gaan om een ​​meer ernstige aandoening te ontwikkelen, maar ze kunnen bepalen wie het grootste risico heeft. Uw arts houdt rekening met verschillende factoren bij het bepalen van het risico, met inbegrip van:

 • De hoeveelheid M-proteïne in het bloed
 • Het type M proteïne
 • De hoeveelheid van een ander klein eiwit (vrije lichte keten) in uw bloed
Monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis. Noteer alle symptomen die u ondervindt.
Monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis. Noteer alle symptomen die u ondervindt.

Uw risico op het ontwikkelen van een meer ernstige aandoening verhoogt het langer je hebt monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis gehad. Ook de meer risicofactoren u hebt, hoe hoger uw risico op het ontwikkelen van een meer ernstige aandoening.

Andere complicaties geassocieerd met monoclonale gammopathie van onbepaalde betekenis zijn breuken en bloedstolsels.

Voorbereiding op uw afspraak

Meestal wordt monoklonale gammopathie gedetecteerd en bewaakt met bloedonderzoek. Deze testen vereisen geen voorbereiding van uw kant. Als je gevonden om monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis hebben, kunt u worden doorverwezen naar een arts die gespecialiseerd is in bloedziekten (hematoloog).

Het is een goed idee om te komen goed voorbereid op uw afspraak. Hier is wat informatie om u te helpen klaar, en wat je zou verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel los van de reden waarvoor u de afspraak gepland lijkt.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van belangrijke spanningen of recente leven verandert.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen of supplementen die je neemt. Of breng de originele flessen uw medicijnen kwam met u.
 • Vraag een familielid of vriend om met je mee. Soms is het moeilijk om alle informatie die u tijdens een afspraak informatie te onthouden zijn. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen kan u helpen het meeste uit uw tijd samen. Lijst van uw vragen van de belangrijkste tot de minst belangrijke in het geval de tijd om is. Voor monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis, een aantal fundamentele vragen zijn:

 • Welke soorten tests heb ik nodig? Heeft deze tests geen speciale voorbereiding?
 • Hoe vaak moet ik worden getest nodig?
 • Kan ik een kopie van mijn bloedtest resultaten?
 • Is deze toestand tijdelijk of duurzaam?
 • Welke behandelingen zijn beschikbaar?
 • Ik heb andere gezondheidsproblemen. Hoe kan ik het beste samen beheren deze voorwaarden?
 • Zijn er veranderingen in levensstijl die ik kan maken, zoals het veranderen van mijn dieet, dat zou kunnen helpen?
 • Hoe vaak moet ik plannen follow-up bezoeken?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik kan meenemen? Welke websites raden jullie aan?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om bijkomende vragen te stellen tijdens uw afspraak.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kan de tijd te gaan over punten die u wilt meer tijd besteden aan behouden. Uw arts kan vragen:

 • Ervaart u klachten?
 • Heeft u een familiegeschiedenis van monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis?
 • Hebt u ooit kanker?
 • Heeft u gevoelloosheid of tintelingen in uw handen en voeten?
 • Hebt u ooit een bloedstolsel gehad?
 • Heb je ooit meegemaakt een gebroken been?
 • Heeft u osteoporose?

Tests en diagnose

Monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis wordt meestal ontdekt tijdens een bloedonderzoek voor een andere aandoening of andere symptomen, zoals een zenuw aandoening, de zogenaamde perifere neuropathie of een onverklaarbare uitslag. De test, genaamd serum proteïne elektroforese (SPE), scheidt je bloed eiwitten in vijf delen en kan abnormale eiwitten, alsmede ongewone hoeveelheden van normale eiwitten te tonen. Een andere test, de vrije lichte keten bepaling wordt vaak gedaan op hetzelfde moment als de SPE, en kijkt naar de kleinere delen van het M-eiwit.

Voorbereiding op uw afspraak. Noteer belangrijke persoonlijke informatie.
Voorbereiding op uw afspraak. Noteer belangrijke persoonlijke informatie.

Als uw arts detecteert monoklonale gammopathie, kunnen verdere tests worden besteld om te bepalen wat M-proteïne je lichaam is het maken en hoeveel wordt gemaakt. Uw arts werkt ook uit te sluiten andere oorzaken van verhoogde eiwit niveaus. Testen kunnen omvatten:

 • Bloedonderzoek. Tests om de bloedcellen te bepalen in uw bloed (volledig bloedonderzoek), om te zoeken naar achteruitgang van de nierfunctie (serumcreatinine test) en om de hoeveelheid calcium te bepalen in uw bloed (serum calcium-test) kan regel helpen andere soorten monoklonale gammopathie, zoals multiple myeloma.
 • Urinetests. Urine tests worden uitgevoerd om te bepalen of de abnormale proteïne wordt vrijgegeven in de urine of een nierschade ten gevolge van het eiwit diagnosticeren. Je zult waarschijnlijk nodig hebt om uw urine te verzamelen voor 24 uur voor deze test.
 • X-stralen. Röntgenfoto helpen met uw arts look voor botafwijkingen die een ander type plasmacel aandoening kunnen wijzen.
 • Beenmergtest. Tijdens een beenmerg-test, uw arts maakt gebruik van een holle naald om een deel van uw beenmerg uit de achterkant van een van uw hipbones verwijderen. Het beenmerg wordt vervolgens geanalyseerd om te bepalen welk percentage van plasmacellen bevat. Deze test wordt meestal alleen gedaan wanneer de artsen vermoeden dat iemand in gevaar is op het ontwikkelen van een meer ernstige ziekte, of bij mensen met onverklaarde bloedarmoede, nierfalen, botlaesies of hoge calciumgehalte.

Behandelingen en medicijnen

Monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis geen behandeling, maar uw arts zal waarschijnlijk periodieke controles bevelen te controleren uw gezondheid.

Een checkup zes maanden na de diagnose kan geschikt zijn voor de meeste mensen. Als je een hoog risico op het ontwikkelen van een meer ernstige aandoening, kan uw arts vaker controles dus raden dat als een ziekte zoals multiple myeloom ontwikkelt, kan het worden behandeld zo vroeg mogelijk. Vraag uw arts hoe vaak u moet worden gezien.

Een risico-evaluatie model kan het risico op progressie te voorspellen aan multiple myeloma. Dit model maakt gebruik van het formaat en type van het abnormale eiwit en een speciale bloedtest genaamd het serum vrije lichte keten bepaling.

Als u monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis en botverlies, kan uw arts een behandeling met geneesmiddelen die bisfosfonaten worden genoemd die helpen bij het verhogen van uw botdichtheid te bevelen. Voorbeelden van bisfosfonaten zijn alendroninezuur (Binosto, Fosamax), risedronaat (Actonel, Atelvia), ibandronaat (Boniva) en zoledroninezuur (Reclast, Zometa).

Coping en ondersteuning

Hoewel je niet kunt bepalen of monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis zal leiden tot iets meer serieus, kunt u vele aspecten van uw gezondheid te controleren. De volgende tips kunnen helpen:

 • Leer wat je kunt over monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis. Noteer vragen die komen en vraag uw arts over hen tijdens uw volgende afspraak. Vraag uw gezondheidszorg team over bronnen voor meer informatie. Hoe beter je begrijpt wat er gaande is in je lichaam, hoe meer je in staat zijn om een ​​actieve rol in uw gezondheid te verzorgen.
 • Controleren wat je kunt over je gezondheid. Een gezonde levensstijl mag niet je risico op complicaties in de toekomst te verminderen, maar het kan je beter te voelen en verminderen het risico op andere ziekten en aandoeningen. Eet een verscheidenheid aan groenten en fruit. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. Zorg voor genoeg slaap, zodat je wakker gevoel rustte. Verminder de hoeveelheid stress in je leven.
 • Blijf bij je checkup schema. Volg je checkup schema en krijg de tests om te controleren voor meer-ernstige ziekten. Al zou je zenuwachtig over het ontvangen van uw testresultaten, de diagnose van een ernstige aandoening, zoals kanker, in een vroeg stadium kan uw kans op genezing te verbeteren.

Het voorkomen

Op dit moment is de oorzaak van monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis onbekend is, dus er is geen manier om monoklonale gammopathie van onbepaalde betekenis en geen manier om het te stoppen van het ontwikkelen tot een meer ernstige aandoening te voorkomen.