Morning - afterpil

Definitie

De morning-afterpil is een soort van nood anticonceptie (anticonceptie). Het doel van noodanticonceptie is om zwangerschap te voorkomen na een vrouw onbeschermde seks heeft gehad. Morning-after pillen bevatten ofwel levonorgestrel (Plan B One-Step, Next Choice) of ulipristal (Ella).

Plan B One-Step, Next Keuze en Ella zijn de enige morning-after pillen die Food and Drug Administration goedkeuring in de VS hebben echter andere merken van de morning-after pillen zijn verkrijgbaar in de hele wereld.

Plan B One-Step is beschikbaar over de toonbank zonder recept. Volgende Keuze is beschikbaar over-the-counter voor vrouwen 17 jaar en ouder. Ella is alleen beschikbaar met een voorschrift van uw arts of zorgverstrekker.

Waarom is het gedaan

Morning-after pil kan helpen voorkomen dat de zwangerschap als je onbeschermde seks hebt gehad - of je anticonceptie hebt gebruikt, je een pil of uw manier van anticonceptie is mislukt gemist.

Morning-after pil kan voorkomen zwangerschap omdat bevruchting meestal niet onmiddellijk optreden na de seks. In plaats daarvan, kan het tot later toevallig enkele dagen. In de tijd tussen seks en conceptie, sperma reizen door de eileiders tot ze potentieel een eicel te bereiken. Als gevolg daarvan, met behulp van noodanticonceptie kort na onbeschermde seks is niet te laat om zwangerschap te voorkomen.

Morning-after pillen niet uiteindelijk een zwangerschap die is geïmplanteerd. Afhankelijk van waar je bent in je menstruele cyclus, morning-after pillen kan optreden door een of meer van de volgende acties: het uitstellen of voorkomen van de eisprong, het blokkeren van de bevruchting, of het houden van een bevruchte eicel van implanteren in de baarmoeder. Echter, recent onderzoek suggereert sterk dat Plan B One-Step en Next keuze niet implantatie remmen. Het is niet duidelijk of hetzelfde geldt voor Ella.

Morning-afterpil. Definitie.
Morning-afterpil. Definitie.

Houd in gedachten dat de morning-afterpil is niet hetzelfde als mifepriston (Mifeprex), ook wel bekend als RU-486 of de abortuspil. Mifeprex beëindigt een gevestigde zwangerschap - een waarin de bevruchte eicel heeft gehecht aan de baarmoederwand en is al begonnen zich te ontwikkelen.

Risico's

Noodsituatiecontraceptie is een efficiënte optie voor het voorkomen van zwangerschap na onbeschermde seks, maar het is niet zo effectief als andere vormen van anticonceptie en wordt niet aanbevolen voor routinegebruik. De morning-afterpil ook geen bescherming tegen seksueel overdraagbare infecties te bieden.

Naar schatting 1 tot 2 vrouwen zullen van de 100 vrouwen die een keer onbeschermde seks hebben zwanger te worden en het correct gebruik van de morning-afterpil.

De morning-afterpil is niet geschikt voor iedereen. Vertel uw arts als:

 • U bent allergisch voor een van de bestanddelen van de morning-afterpil
 • Je bent het nemen van bepaalde medicijnen die de effectiviteit van de morning-afterpil, zoals barbituraten of sint-janskruid kan afnemen
 • Je bent borstvoeding (Plan B One-Step en Next keuze kan gebruikt worden tijdens de borstvoeding, maar Ella is niet aanbevolen)

Bovendien, zorg ervoor dat je niet zwanger bent voordat u Ella. De effecten van Ella op een ontwikkeling van de baby zijn onbekend. Echter, als je al zwanger toen je Plan neemt B One-Step of Next Keus, de behandeling zal gewoon ineffectief en zal niet de ontwikkeling van de baby schaden.

Bijwerkingen van de morning-afterpil duren meestal maar een paar dagen en kan omvatten:

 • Misselijkheid of braken
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Gevoelige borsten
 • Bloeden tussen periodes of zwaardere menstruatie
 • Lagere buikpijn of krampen
 • Diarree

Hoe je voor te bereiden

Voor maximale effectiviteit moet noodanticonceptie zo snel mogelijk worden gestart na onbeschermde geslachtsgemeenschap, en binnen 120 uur. U kunt nood-anticonceptiepillen op elk moment tijdens je menstruele cyclus.

Als je ouder bent 17 jaar of ouder, Plan B One-Step en Next keuze zijn beschikbaar over de toonbank bij de meeste apotheken. Als u 16 jaar of jonger bent of u wilt Ella gebruiken, zult u een recept van uw zorgverzekeraar nodig. Sommige zorgverleners kan een voorschot recept voor noodanticonceptie te bieden, voor het geval dat.

Vergeet niet om uw zorgverlener te praten over eventuele andere medicijnen die je neemt.

Wat u kunt verwachten

Om gebruik te maken van de morning-afterpil:

 • Volg de instructies van de morning-afterpil's. Als je volgende keuze gebruiken, neem een ​​Next Keuze pil zo snel mogelijk en op minder dan 72 uur na onbeschermde seks. Neem de tweede Next Keuze pil 12 uur later. Als je Plan B One-Step gebruiken, neem een ​​Plan B One-Step pil zo snel mogelijk en op minder dan 72 uur na onbeschermde seks. Als u Ella gebruiken, neem een ​​Ella pil zo snel mogelijk en op minder dan 120 uur na onbeschermde seks. Overweeg het nemen van een pijnstiller, zoals ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), op hetzelfde moment.
 • Als u moet overgeven binnen twee uur na inname van de morning-afterpil, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar om te bespreken of om de dosering te herhalen.
 • Geen seks hebben, totdat je een andere methode van anticonceptie te starten. De morning-afterpil is een duurzame bescherming tegen zwangerschap niet te bieden. Als je onbeschermde seks hebt in de dagen en weken na het nemen van de morning-afterpil, je een risico op zwangerschap. Zorg ervoor dat u beginnen met het gebruik of te hervatten gebruik van anticonceptie.

Het gebruik van de morning-afterpil kan uw menstruatie uit te stellen met maximaal een week. Als je menstruatie is meer dan een week te laat, neem een ​​zwangerschapstest.

Als u hebt bloeden of spotting die langer dan een week duurt of te ontwikkelen ernstige pijn in de onderbuik 3-5 weken na het nemen van de morning-afterpil, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Dit kunnen tekenen of symptomen van een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap - wanneer de bevruchte eicel implantaten buiten de baarmoeder, meestal in een eileider.