Ontwrichting

Definitie

Een dislocatie is een blessure aan een gewricht - een plaats waar twee of meer van uw botten bij elkaar komen - waarbij de uiteinden van je botten worden gedwongen uit hun normale posities. Deze blessure tijdelijk vervormt en immobiliseert uw gezamenlijke en kan resulteren in een plotselinge en hevige pijn.

Dislocaties kunnen voordoen in uw grote gewrichten - schouder, heup, knie, elleboog en enkel - of in de kleinere gewrichten in je vingers, duimen en tenen.

Als u een dislocatie vermoedt, roep direct medische hulp om uw botten terug te keren naar hun juiste positie zonder beschadiging van uw gewricht. Bij goed behandeld, de meeste dislocaties weer normaal functioneren na enkele weken van rust en revalidatie. Sommige verbindingen, bijvoorbeeld de schouder, een verhoogd risico van dubbele dislocatie.

Zie ook

Symptomen

Dislocatie. Weet het gewricht niet bewegen.
Dislocatie. Weet het gewricht niet bewegen.

Een ontwrichte gewricht kunnen zijn:

 • Zichtbaar vervormd of niet op zijn plaats
 • Gezwollen of verkleurd
 • Intens pijnlijk
 • Onbeweeglijk

U kunt ook last tintelingen of gevoelloosheid in de buurt van het letsel - zoals in je voet voor een ontwrichte knie of in je hand voor een ontwrichte elleboog.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Het kan moeilijk zijn om een ​​gebroken bot te onderscheiden van een ontwrichte botten. Als u of uw kind lijkt aan het type van verwonding hebben, krijgen medische hulp meteen.

Terwijl je zit te wachten op medische hulp:

 • Niet bewegen het gewricht. Splint of strop het aangetaste gewricht in zijn huidige positie. Probeer niet om een ​​ontwrichte gewricht bewegen of dwingen het terug op zijn plaats. Dit kan het gewricht en de omliggende spieren, gewrichtsbanden, zenuwen en zelfs bloedvaten beschadigen.
 • Ijs de geblesseerde gewricht. Toepassen van ijs om de gewonde gewricht kan helpen de pijn en zwelling te verminderen door het beheersen van inwendige bloedingen en de ophoping van vloeistoffen in en rond de gewonde gewricht.

Zie ook

Oorzaken

Oorzaken van dislocaties onder meer:

 • Sportblessures. Dislocaties kan voorkomen bij contactsporten, zoals voetbal en hockey, en in de sport, dat valt, zoals skiën, gymnastiek en volleybal kan inhouden. Basketballers en voetballers ook vaak verrekken gewrichten in hun vingers en handen door de bal, de grond of een andere speler per ongeluk slaan.
 • Trauma niet gerelateerd aan sport. Een harde klap voor een gezamenlijk tijdens een auto-ongeluk is een veel voorkomende oorzaak van ontwrichting.
 • Valt. Je mag een gezamenlijke ontwrichten tijdens een val.

Zie ook

Risicofactoren

Risicofactoren voor een gezamenlijke dislocatie omvatten:

 • Gevoeligheid voor valpartijen. Het ervaren van een val stelt je bloot aan de mogelijkheid van een ontwrichte gewricht, als je je armen gebruiken om brace voor effect of als u land met kracht op een lichaamsdeel, zoals je heup of schouder.
 • Erfelijkheid. Sommige mensen worden geboren met ligamenten die zijn losser en meer vatbaar voor letsel dan die van de meeste mensen.
 • Sportdeelname. Veel ontwrichtingen optreden tijdens de deelname aan high-impact of contact sporten, zoals turnen, worstelen, basketbal en voetbal.
 • Auto-ongevallen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaak van heup dislocaties, maar u kunt uw risico op letsel sterk verminderen door het dragen van een veiligheidsgordel.

Zie ook

Complicaties

Complicaties van gewrichtsdislocatie kunnen zijn:

 • Scheuren van de spieren, gewrichtsbanden en pezen die de geblesseerde gewricht te versterken
 • Zenuw of aantasting van de bloedvaten in of rond uw gezamenlijke
 • Gevoeligheid voor re-letsel als u een ernstige ontwrichting of herhaalde dislocaties
 • Ontwikkeling van artritis in het aangetaste gewricht als je ouder wordt

Als ligamenten of pezen die je geblesseerde gewricht te ondersteunen zijn uitgerekt of gescheurd, of als zenuwen of bloedvaten rond het gewricht beschadigd zijn, kan je een operatie nodig hebt om deze weefsels te herstellen.

Zie ook

Tests en diagnose

Naast het lichamelijk onderzoek van uw letsel, kan uw arts de volgende bestellen:

 • X-ray. Een röntgenfoto van uw gewricht wordt gebruikt om de dislocatie te bevestigen en kunnen gebroken botten of andere schade aan uw gezamenlijke onthullen.
 • MRI. Magnetic resonance imaging (MRI) kan uw arts helpen schade aan de weke delen rondom een ontwrichte gewricht te beoordelen.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Lifestyle en huismiddeltjes. Ijs het gewonde gewricht.
Lifestyle en huismiddeltjes. Ijs het gewonde gewricht.

Behandeling van de dislocatie afhankelijk van de plaats en de ernst van het letsel en kunnen zijn:

 • Reductie. Tijdens dit proces, kan uw arts proberen een aantal zachte manoeuvres om je botten terug te helpen in de juiste positie. Afhankelijk van de hoeveelheid pijn en zwelling, kan een plaatselijke verdoving of algehele narcose nodig voor manipulatie van de botten.
 • Immobilisatie. Nadat je botten zijn terug in hun juiste posities, kan uw arts uw gewricht te immobiliseren met een spalk of sling gedurende enkele weken. Hoe lang je draagt ​​de spalk of sling hangt af van de aard en de locatie van uw dislocatie.
 • Pijnmedicatie. Na de reductie-proces, moeten alle ernstige pijn te verbeteren. Maar als de pijn aanhoudt, kan uw arts ook voorschrijven van een pijnstiller of een spierverslapper.
 • Operatie. Je kan een operatie nodig als uw bloedvaten of zenuwen beschadigd zijn of als uw arts uw ontwrichte botten terug niet kunnen verhuizen naar hun juiste posities. Operatie kan ook nodig zijn als u terugkerende dislocaties, vooral van je schouder hebben gehad.
 • Revalidatie. Nadat uw spalk of sling wordt verwijderd, zult u een geleidelijke rehabilitatie programma dat is ontworpen om het bereik van de beweging en de kracht van uw gezamenlijke herstel beginnen.

Sommige dislocaties, zoals de heup, moet enkele maanden genezen.

Als je een vrij eenvoudige dislocatie zonder grote zenuw-of weefselschade hebt gehad, uw gezamenlijke waarschijnlijk zal terugkeren naar een bijna-normale of volledig normale toestand. Maar proberen om terug te keren naar uw pre-blessure staat te snel uit een dergelijk letsel kan ertoe leiden dat u opnieuw verwonden het gewricht of het opnieuw te ontwrichten.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Probeer deze stappen te helpen verlichten ongemak en genezing na wordt behandeld voor een dislocatie letsel te moedigen:

 • Rust je ontwrichte gewricht. Raak de specifieke actie dat uw schade niet herhalen, en proberen om pijnlijke bewegingen te vermijden.
 • Solliciteer ijs en warmte. Putting ijs op uw gewonde gezamenlijke helpt ontstekingen en pijn te verminderen. Gebruik een cold pack, een zak bevroren groenten of een handdoek gevuld met ijsblokjes gedurende 15 tot 20 minuten per keer. Doe dit terwijl je wakker bent om de paar uur voor de eerste dag of twee. Na ongeveer twee of drie dagen, toen de pijn en ontsteking zijn verbeterd, hot packs of een verwarming pad kan helpen ontspannen gespannen en pijnlijke spieren. Beperk warmte-toepassingen tot 20 minuten per keer.
 • Neem een pijnstiller. Over-the-counter (OTC) geneesmiddelen, zoals ibuprofen (Advil, Motrin, anderen), naproxen (Aleve, anderen) of paracetamol (Tylenol, anderen), kunnen helpen de pijn te verlichten. Aanwijzingen op het etiket en het stoppen met de drugs toen de pijn verbetert.
 • Handhaaf het bereik van de beweging in je joint. Na een of twee dagen, sommige zachte oefeningen zoals voorgeschreven door uw arts of fysiotherapeut te helpen bereik van de beweging in uw geblesseerde gewricht te behouden. Totale inactiviteit kan stijve gewrichten veroorzaken.

Zie ook

Het voorkomen

Om te voorkomen dat een dislocatie:

 • Neem voorzorgsmaatregelen om valpartijen te voorkomen. Haal uw ogen gecontroleerd op regelmatige basis, en als je het nemen van medicijnen, raadpleeg dan uw arts als een van die drugs hebben het potentieel om u duizelig. Ook, zorg ervoor dat uw woning goed verlicht is en dat u eventuele struikelgevaar uit de gebieden waar je loopt te verwijderen.
 • Draag de voorgestelde beschermende kleding wanneer u contact sporten.

Het vermijden van herhaling
Als je eenmaal hebt ontwricht een gezamenlijke, kunt u gevoeliger zijn voor toekomstige dislocaties. Om een ​​herhaling te vermijden, volg de specifieke sterkte en stabiliteit oefeningen die u en uw arts voor uw letsel hebben besproken.

Zie ook