Ovariëctomie (eierstokverwijdering chirurgie)

Profylactische ovariëctomie: het voorkomen van kanker door het chirurgisch verwijderen van de eierstokken

Profylactische ovariëctomie (oh-slungel-uh-rek-tuh-me) aanzienlijk vermindert uw kansen op het ontwikkelen van borstkanker en eierstokkanker als je een hoog risico. Weeg de voors en tegens van deze kankerpreventie optie.

Vrouwen met een BRCA1-of BRCA2-genmutaties hebben een significant verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker en eierstokkanker. Verscheidene opties beschikbaar om het risico op kanker in deze vrouwen. Een optie is preventief (profylactisch) ovariëctomie, de chirurgische verwijdering van de eierstokken. Hoewel het verwijderen van de eierstokken wordt meestal uitgevoerd om het risico van ovariale kanker, ovariëctomie kan ook het risico op borstkanker.

Wat is ovariëctomie?

In een oöforectomie, een chirurg verwijdert zowel uw eierstokken - de amandelvormige organen aan elke kant van je baarmoeder. Je eierstokken bevatten eieren en scheiden de hormonen die je voortplantingscyclus te controleren. Het verwijderen van de eierstokken sterk vermindert de hoeveelheid van de hormonen oestrogeen en progesteron circuleren in je lichaam. Dit kan stoppen of vertragen borstkankers die moeten deze hormonen te groeien.

Vrouwen met BRCA genveranderingen meestal ook hun eileiders verwijderd tegelijkertijd (salpingo-ovariëctomie), omdat ze een verhoogd risico eileider kanker en.

Wie kan profylactische ovariëctomie overwegen?

Profylactische ovariëctomie wordt gewoonlijk gereserveerd voor vrouwen met een significant verhoogd risico op borstkanker en eierstokkanker door een erfelijke mutatie in het BRCA1-of BRCA2-gen - twee genen met betrekking tot borstkanker, ovariale kanker en andere kankers. Hoog-risico vrouwen in de leeftijd 35 jaar en ouder die hebben afgerond vruchtbare leeftijd zijn de beste kandidaten voor deze operatie.

Ovariëctomie (eierstokverwijdering chirurgie). Risico op borstkanker met tot 50 procent bij premenopauzale vrouwen.
Ovariëctomie (eierstokverwijdering chirurgie). Risico op borstkanker met tot 50 procent bij premenopauzale vrouwen.

Profylactische ovariëctomie kunnen ook worden aanbevolen als je een sterke familiegeschiedenis van borstkanker en eierstokkanker, maar geen bekende genetische verandering. Het kan ook worden aanbevolen als u een grote kans van het dragen van de genmutatie op basis van uw familiegeschiedenis, maar kiezen niet door te gaan met genetische tests.

Hoeveel kan ovariëctomie verminderen het risico op kanker?

Als je een BRCA mutatie, kan een profylactische ovariëctomie uw verlagen:

 • Risico op borstkanker met tot 50 procent bij premenopauzale vrouwen. Als voorbeeld, als een vrouw met een hoog risico op borstkanker een 60 procent kans om te worden gediagnosticeerd met borstkanker op een bepaald punt in haar leven had, ovariëctomie kon haar risico tot 30 procent. Anders gezegd, voor elke 100 vrouwen net als haar, 60 kon worden verwacht te worden gediagnosticeerd met borstkanker zonder ovariëctomie. En 30 zou worden verwacht te worden gediagnosticeerd met borstkanker na ovariëctomie.
 • Eierstokkanker risico met 80 tot 90 procent. Als voorbeeld, als een vrouw met een hoog risico op eierstokkanker een 30 procent kans om te worden gediagnosticeerd met eierstokkanker op een bepaald punt in haar leven had, ovariëctomie kon haar risico te verminderen naar 6 procent, uitgaande van een 80 procent vermindering van het risico. Anders gezegd, voor elke 100 vrouwen net als haar, 30 kon worden verwacht te worden gediagnosticeerd met eierstokkanker zonder ovariëctomie. En zes zou moeten worden gediagnostiseerd met ovariale kanker na ovariëctomie.

In studies, het risico op borstkanker en eierstokkanker varieert. En uw individuele risico op borstkanker en eierstokkanker is afhankelijk van vele factoren, waaronder uw familiegeschiedenis, uw levensstijl keuzes en andere strategieën die u gebruikt om uw risico op kanker te verminderen. Voor sommige vrouwen, kan ovariëctomie bieden een grote vermindering van het risico. Voor andere vrouwen kunnen de risico's van chirurgie en de mogelijke bijwerkingen niet de vermindering van het kankerrisico waard.

Wat zijn de risico's van ovariëctomie?

Ovariëctomie is een algemeen veilige procedure die een klein risico op complicaties, zoals infecties, darmverstopping en schade aan inwendige organen draagt. Het risico op complicaties afhankelijk van de procedure wordt uitgevoerd.

Maar meer met betrekking tot zijn de complicaties die kan komen van het verliezen van de door uw eierstokken geleverd hormonen. Bij vrouwen die nog moeten menopauze ondergaan, ovariëctomie veroorzaakt vroege menopauze. Vroege menopauze brengt veel risico's, waaronder:

 • Botontkalking (osteoporose). Verwijderen van uw eierstokken vermindert de hoeveelheid bot-gebouw oestrogeen produceert je lichaam. Dit kan uw risico op een gebroken been te verhogen.
 • Ongemakken van de menopauze. Opvliegers, vaginale droogheid, seksuele problemen, slaapstoornissen en cognitieve veranderingen soms problemen voor sommige vrouwen tijdens de menopauze. Het verwijderen van de eierstokken betekent niet dat je meteen moet deze problemen, maar het betekent wel dat alle symptomen van de menopauze ontwikkel je eerder zal optreden en hebben meer kans om uw kwaliteit te verlagen van leven dan wanneer ze tijdens natuurlijke menopauze.
 • Verhoogd risico op hart-en vaatziekten. Uw risico van hoge cholesterol en hart-en vaatziekten kan toenemen als u uw eierstokken verwijderd.
 • Slepende risico op kanker. Profylactische ovariëctomie niet volledig uw risico van borstkanker of eierstokkanker te elimineren. Een vorm van kanker die eruit ziet en identiek aan eierstokkanker optreedt kan ontwikkelen na de eierstokken en eileiders worden verwijderd. Het risico van deze soort kanker, genaamd primaire peritoneale kanker, laag - veel lager dan de levensduur risico op eierstokkanker wanneer de eierstokken intact blijven.

Profylactische ovariëctomie zou veel van uw bezorgdheid over het ontwikkelen ofwel ziekte te verlichten, maar deze vorm van chirurgie kan ook een emotionele tol op je. Zelfs als u niet van plan op het hebben van kinderen, zou je het verlies van je vruchtbaarheid rouwen. Of je kan, zoals sommige, hebben een sterk gevoel van vrouwelijkheid gekoppeld aan je vruchtbaarheid en reproductieve cyclus.

Zie ook

Profylactische ovariëctomie: het voorkomen van kanker door het chirurgisch verwijderen van de eierstokken

Hebben vrouwen te postmenopauzale hormoontherapie nemen na ovariëctomie?

Gebruik van een lage dosis hormoontherapie na ovariëctomie is controversieel. Hoewel studies hebben aangetoond dat het gebruik van hormoontherapie na de menopauze risico op borstkanker van een vrouw kan verhogen, andere studies suggereren vroege menopauze kan zijn eigen ernstige risico's veroorzaken.

Vrouwen die profylactische ovariëctomie ondergaan en maken geen gebruik van hormoontherapie tot de leeftijd van 45 hebben een hoger percentage van voortijdige sterfte, kanker, hart-en vaatziekten en neurologische aandoeningen. Het is niet duidelijk dat de hogere tarieven van deze ziekten zijn te wijten aan lage oestrogeenspiegel veroorzaakt door ovariëctomie, maar de artsen meestal adviseren dat jongere vrouwen die operatief zijn in de menopauze overwegen om laaggedoseerde hormoontherapie voor een korte tijd en stoppen door de leeftijd 45 of 50.

Profylactische ovariëctomie kan ook het verhogen van uw risico op geheugenverlies en dementie. Maar studies tonen risico kan worden verminderd door het gebruik van hormoontherapie na de operatie.

Het is niet helemaal duidelijk wat het effect van hormoontherapie zou kunnen hebben op uw risico op kanker. Verschillende studies hebben aangetoond dat korte-termijn hormoontherapie niet het risico op borstkanker verhogen bij vrouwen met BRCA mutaties die profylactische ovariëctomie hebben ondergaan. Vraag uw arts over uw specifieke situatie. Als u besluit om een ​​lage dosis oestrogeen nemen, zijn van plan om deze behandeling na de leeftijd van 50 te beëindigen.

U kunt ervoor kiezen om uw baarmoeder verwijderd tijdens uw oöforectomie operatie, zodat u kunt een soort hormoontherapie (oestrogeen alleen hormoontherapie) die veiliger kan zijn voor vrouwen met een hoog risico op borstkanker te nemen. Bespreek de voordelen en risico's van hysterectomie met uw chirurg.

Zijn er alternatieven voor oöforectomie voor het voorkomen van eierstokkanker?

Onderzoekers bestuderen andere manieren om het risico van ovariale kanker bij vrouwen die een hoog risico op de ziekte. Maar deze andere manieren om te voorkomen eierstokkanker zijn niet bewezen risico zo veel oöforectomie heeft te verminderen. Daarom, voor de meeste vrouwen met BRCA mutaties, artsen raden ovariëctomie.

Maar ovariëctomie is niet goed voor elke vrouw met een hoog risico op borstkanker of eierstokkanker. Dus praten over de alternatieven met uw arts om beter te begrijpen hoe zij het risico kunnen beïnvloeden. Opties zijn onder andere:

 • Toegenomen screening op eierstokkanker. Je kunt ervoor kiezen om eierstokkanker screening hebben twee keer per jaar op zoek naar vroege tekenen van kanker. Screening omvat meestal een bloedonderzoek voor kanker antigeen CA 125 en een echografie examen van uw eierstokken. In theorie zou een verhoogde screening kunnen helpen artsen te vangen eierstokkanker in zijn vroegste stadia, maar of dat mogelijk is met de huidige screeningsmethoden is niet duidelijk. Screening tests zijn invasief, maar er is geen bewijs dat ze levens redden.
 • De anticonceptiepil. Studies suggereren dat het nemen van de pil vermindert het risico op eierstokkanker in gemiddeld-risico vrouwen. Er zijn aanwijzingen de pil kan ook het risico op eierstokkanker bij hoog-risico vrouwen, zoals die met BRCA-mutaties te verminderen. Er is enige bezorgdheid dat de pil het risico op borstkanker kan verhogen in deze hoog-risico groep vrouwen. De voordelen van een lager ovariaal kankerrisico lijken het kleine risico van borstkanker gecompenseerd. Het wordt algemeen aanbevolen dat de pil gebruikt worden voor niet langer dan vijf jaar.

Geen mastectomie bieden een grotere vermindering van het risico op borstkanker?

Ja. Operatie aan uw borsten (borstamputatie) niet verwijdert, kan uw risico op borstkanker verminderen met 90 procent. Als voorbeeld, als uw risico op het ontwikkelen van borstkanker op een bepaald punt in je leven is 50 procent, een preventieve borstamputatie kan uw risico te verlagen tot 5 procent. Anders gezegd, voor elke 100 vrouwen die preventieve borstamputatie, vijf konden worden gediagnosticeerd met borstkanker op een bepaald punt in hun leven.

Waarom zou een vrouw kiezen voor oöforectomie dan borstamputatie?

Redenen een vrouw zou kunnen oöforectomie verkiezen boven mastectomie omvatten:

 • Ovariëctomie vermindert uw risico op twee vormen van kanker. Ovariëctomie vermindert het risico op zowel borstkanker en eierstokkanker, terwijl mastectomie alleen vermindert het risico op borstkanker.
 • Er zijn weinig mogelijkheden voor het voorkomen van eierstokkanker. Eierstokkanker wordt soms gezien als een grotere bedreiging dan borstkanker omdat het niet gemakkelijk gedetecteerd en kan worden gedetecteerd in een later stadium bij diagnose. Er zijn tests, zoals mammografie en borst MRI's, het opsporen van borstkanker in een vroeg stadium in zeer hoog-risico vrouwen.
 • Het verwijderen van de eierstokken heeft geen invloed op je uiterlijk. Sommige vrouwen zijn bezorgd over hoe ze zullen kijken als ze hun borsten verwijderd. Ovariëctomie hebben geen invloed op je uiterlijk.

Deze voordelen moeten worden afgewogen tegen de risico's van ovariëctomie en de vroege menopauze die optreedt als gevolg.

Welke vragen moet u uw arts vragen?

De beslissing om profylactische ovariëctomie hebben is een uitdagend en moeilijk zonder duidelijk goed of fout antwoord. Het komt neer op een persoonlijke keuze die je alleen kan maken, maar het advies van een klinisch geneticus, een borst gezondheidsspecialist of een gynaecologische oncoloog kan u helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Vragen aan uw arts of andere zorgverlener vragen zijn onder meer:

 • Wat is mijn risico op borstkanker?
 • Wat is mijn risico op eierstokkanker?
 • Wat zijn mijn mogelijkheden om mijn risico op borstkanker verlagen?
 • Wat zijn mijn mogelijkheden om mijn risico op eierstokkanker verlagen?
 • Wat zijn de voordelen en risico's van elke optie?
 • Wat zijn enkele goede bronnen van informatie over het verminderen van mijn risico op kanker?
 • Hoeveel tijd kan ik nemen om mijn opties te onderzoeken en een beslissing nemen?
 • Als ik besluit dat profylactische ovariëctomie is niet goed voor mij op dit moment, kan ik mijn gedachten later veranderen?
 • Welk advies zou u uw vriend of familielid te geven als ze waren in mijn situatie?

Bepalen of profylactische ovariëctomie goed voor u is - en wanneer het zou goed zijn voor u - afhankelijk van uw individuele risico op kanker en hoe agressief je wilt zijn in uw kanker preventie-inspanningen.

Zie ook