Pacemaker

Definitie

Een pacemaker is een klein apparaatje, ongeveer ter grootte van een halve dollar stuk, dat onder de huid in de buurt van je hart wordt geplaatst om te helpen de controle van uw hartslag. Een pacemaker is geïmplanteerd in het kader van wat vaak aangeduid als "cardiale resynchronisatietherapie."

Mensen kunnen een pacemaker nodig om verschillende redenen - meestal door een van een groep van aandoeningen zijn zoals aritmie, waarbij het hartritme abnormaal is.

Normale veroudering van het hart kan uw hartslag te verstoren, waardoor het verslaan te langzaam. Hartspier schade als gevolg van een hartaanval is een andere veel voorkomende oorzaak van verstoringen van uw hartslag. Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op uw hartslag ook. Voor sommigen, genetische afwijkingen veroorzaken een abnormale hartslag. Ongeacht de onderliggende oorzaak van een abnormale hartslag kan een pacemaker repareren.

Pacemaker. De pulsgenerator.
Pacemaker. De pulsgenerator.

Een pacemaker kan vaak worden geïmplanteerd in de borst met een kleine ingreep. Het kan nodig zijn om een ​​aantal voorzorgsmaatregelen te nemen in je dagelijkse leven na uw pacemaker is geïnstalleerd.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Pacemakers geïmplanteerd te helpen de controle van uw hartslag. Ze kunnen worden geïmplanteerd tijdelijk een langzame hartslag na een hartaanval, chirurgie of overdosis medicijnen behandelen. Pacemakers kunnen ook permanent worden geïmplanteerd om een ​​langzame hartslag (bradycardie) of, in sommige gevallen, behandel hartfalen te corrigeren. Om te begrijpen hoe een pacemaker werkt, helpt het om te weten hoe je hart klopt.

Hoe je hart klopt
Het hart is een spier, vuistgrote pomp met vier kamers, twee aan de linkerkant en twee aan de rechterkant. De bovenste kamers zijn de rechter en linker atria. De onderste kamers zijn de linker en rechter ventrikels.

Voor je hart goed te laten functioneren, moet de hartkamers te werken op een gecoördineerde manier. Moet je hart sloeg ook op een passend tarief - doorgaans 60-90 slagen per minuut in rust volwassenen. Als je hart klopt ook niet langzaam of te snel, genoeg bloed stroomt door je lichaam, wat leidt tot vermoeidheid, flauwvallen, kortademigheid, verwarring, en andere tekenen en symptomen.

Elektrische systeem van uw hart beheert pompwerking van de kamers '. Een normale hartslag begint in je rechterboezem, in de sinusknoop. Dit cluster van cellen - uw natuurlijke pacemaker - werkt als een bougie, het genereren van regelmatige elektrische impulsen die via gespecialiseerde spiervezels reizen.

Definitie. Leads (elektroden).
Definitie. Leads (elektroden).

Wanneer een elektrische impuls zowel de rechter en linker atria bereikt, trekken ze samen en knijp bloed in de ventrikels. Na een fractie van een seconde vertraging, zodat de ventrikels te vullen, de impuls bereikt de ventrikels, waardoor ze contract en de pomp bloed naar de rest van je lichaam.

Wat een pacemaker doet
Een geïmplanteerde elektronische pacemaker bootst de werking van uw natuurlijke pacemaker. Een geïmplanteerde pacemaker bestaat uit twee delen:

 • De pulsgenerator. Deze kleine metalen container herbergt een batterij en de elektrische circuits die de snelheid van de elektrische pulsen verzonden naar uw hart reguleert.
 • Leads (elektroden). Een tot drie flexibele, geïsoleerde draden zijn elk geplaatst in een kamer, of kamers, van je hart en het leveren van de elektrische pulsen om uw hartslag te passen.

Pacemakers controleren uw hartslag en, als het te langzaam, zal de pacemaker de snelheid van uw hartslag door elektrische signalen te sturen naar je hart. Daarnaast hebben de meeste pacemakers hebben sensoren die het lichaam beweging of ademhaling, waardoor de pacemaker signalen om uw hartslag te verhogen tijdens de oefening tot een verhoogde behoefte van uw lichaam voor bloed en zuurstof te voldoen detecteren.

Eenpersoons-kamer pacemakers
Deze soorten pacemakers dragen gewoonlijk elektrische impulsen van de pulsgenerator aan de rechter ventrikel van je hart.

Tweekamerpacemakers
Tweekamerpacemakers dragen elektrische impulsen van de pulsgenerator aan zowel de rechter ventrikel en het rechter atrium van het hart. De impulsen helpen bij het controleren van de timing van de contracties tussen de twee kamers.

Biventriculaire pacemakers
Biventriculaire pacemakers zijn een behandelingsoptie voor mensen met hartfalen wier hart 'elektrische systemen zijn beschadigd. In tegenstelling tot een gewone pacemaker, een biventriculaire pacemaker stimuleert zowel van de onderste kamers van het hart (de linker en rechter ventrikels) om de hartslag efficiënter. Een biventriculaire pacemaker beide ventrikels, zodat alle of de meeste van de ventriculaire spier pompen samen. Hierdoor kan uw hart om bloed effectiever te pompen. Omdat deze behandeling zet de ventrikels 'pompmechanisme, het is ook wel cardiale resynchronisatietherapie (CRT).

Zie ook

Risico's

Complicaties van een operatie aan uw pacemaker implanteren zijn zeldzaam, maar kunnen zijn:

 • Infectie waarbij de pacemaker is geïmplanteerd
 • Allergische reactie op de kleurstof of anesthesie tijdens de ingreep
 • Zwelling, blauwe plekken of bloeden op de generator plaats, vooral als u bloedverdunners
 • Schade aan uw bloedvaten of zenuwen in de buurt van de pacemaker
 • Klaplong
 • Punctie van de hartspier, wat kan leiden tot bloeden in de voering (hartzakje) van je hart en kan dringende medische zorg nodig hebben

Levensbedreigende complicaties van de implantatie van een pacemaker zijn zeldzaam.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat uw arts beslist of u een pacemaker nodig hebt, heb je een aantal tests uitgevoerd om uit te vinden van de oorzaak van uw onregelmatige hartslag. Daartoe behoren onder meer:

 • Elektrocardiogram. In deze niet-invasieve test worden sensorkussentjes met draden aangesloten, riep elektroden op je borst geplaatst en soms ledematen om elektrische impulsen van uw hart te meten. Van uw hart kloppend patroon kan bieden aanwijzingen voor de aard van de onregelmatige hartslag je hebt.
 • Holter monitoring. Ook bekend als een ambulante elektrocardiogram-monitor, een Holter-monitor registreert uw hartritme gedurende een volledige periode van 24 uur. Draden van de elektroden op je borst naar een batterij-aangedreven opname-apparaat mee in uw zak of gedragen aan een riem of schouderband. Terwijl je de monitor draagt, zult u een dagboek van uw activiteiten en symptomen houden. Uw arts zal het dagboek vergelijken met de elektrische opnames om te proberen te achterhalen van de oorzaak van uw klachten.
 • Echocardiogram. Deze niet-invasieve test maakt gebruik van onschadelijke geluidsgolven die het mogelijk maken uw arts om je hart te zien zonder het maken van een incisie. Tijdens de procedure, een klein, plastic instrument genaamd een transducer is geplaatst op uw borst. Het verzamelt weerspiegeld geluidsgolven (echo's) van je hart en stuurt deze door naar een machine die de geluidsgolf patronen gebruikt om beelden van uw kloppend hart vormen op een monitor. Deze beelden tonen hoe goed uw hart functioneert, en de opgenomen beelden kan uw arts om de grootte en de dikte van uw hartspier te meten.
 • Stresstest. Sommige hartproblemen treden alleen tijdens de oefening. Voor een stress-test, wordt een echocardiogram of elektrocardiogram vóór en onmiddellijk na het lopen op een loopband of rijdend op een stationaire fiets genomen. Andere soorten tredmolenoefening testen ook kunnen worden gedaan om je hart te evalueren, met inbegrip van een zuurstof verbruik test die meet hoeveel zuurstof je lichaam gebruikt.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens de procedure
Operatie aan de pacemaker implanteren wordt meestal uitgevoerd terwijl je wakker bent en meestal duurt een paar uur. Je krijgt een kalmerend middel om te ontspannen, en het gebied waar uw pacemaker is geplaatst zal worden verdoofd.

Tijdens de operatie, een of meer flexibele, geïsoleerde draden (leads of elektroden) worden ingebracht in een grote ader onder of in de buurt van je sleutelbeen en begeleid naar je hart met behulp van röntgenbeelden. Een uiteinde van elke draad is bevestigd aan de juiste plaats in het hart, terwijl het andere uiteinde is verbonden met de pulsgenerator, die gewoonlijk onder de huid geïmplanteerd onder je sleutelbeen.

Na de procedure
Je meestal in het ziekenhuis blijven voor een dag na het hebben van een pacemaker geïmplanteerd. Voordat u vertrekt, wordt uw pacemaker geprogrammeerd om uw specifieke pacing behoeften. Een tegenbezoek wordt vaak gepland om ervoor te zorgen dat de instellingen van de pacemaker correct zijn.

Daarna kunnen de meeste pacemakers op afstand worden gecontroleerd met behulp van draadloze technologie. Het gebruik van uw mobiele telefoon of radiofrequente signalen, uw pacemaker zendt en tussen u en uw arts kantoor, waar uw arts de gegevens kunnen toegang ontvangt informatie - met inbegrip van uw hartslag en ritme, hoe uw pacemaker functioneert, en de resterende levensduur van de batterij. Remote transmissies kan worden gemaakt op vaste tijden of op ongeplande tijden als uw pacemaker stuurt een waarschuwing, of u kunt een verzending sturen als u zich zorgen maakt. Remote-technologie betekent minder vaak naar de dokter, maar je zult nog steeds moeten worden gezien door uw arts in persoon voor geplande controles.

Na uw procedure om uw pacemaker implanteren, kan uw arts u aanbevelen intensieve inspanningen of zwaar tillen voor ongeveer een maand. Je hebt misschien wat pijn en pijn in de buurt van het gebied waar uw pacemaker werd geïmplanteerd. Deze pijn kan worden verlicht met over-the-counter geneesmiddelen, zoals paracetamol (Tylenol, anderen) of ibuprofen (Motrin IB, Advil, anderen), maar raadpleeg uw arts voordat u een pijnstillers.

Speciale voorzorgsmaatregelen
Het is onwaarschijnlijk dat uw pacemaker zou niet meer goed werken als gevolg van elektrische interferentie. Toch moet u enkele voorzorgsmaatregelen te nemen:

 • Mobiele telefoons. Het is veilig om te praten over een mobiele telefoon, maar vermijd het plaatsen van uw mobiele telefoon direct over uw pacemaker implantatie site wanneer de telefoon wordt ingeschakeld. Hoewel onwaarschijnlijk, kan uw pacemaker de mobiele telefoon signaal verkeerd interpreteren als een hartslag en houden pacing, het produceren van symptomen, zoals plotselinge vermoeidheid.
 • Beveiligingssystemen. Passing via een luchthaven metaaldetector zal niet interfereren met uw pacemaker, hoewel het metaal in het kan het alarm afgaan. Maar vermijd treuzelende buurt of leunend tegen een metalen-detectiesysteem. Als beveiligingspersoneel aandringen op het gebruik van een hand-held metaaldetector, vraag hen niet om het apparaat langer dan nodig te houden in de buurt van uw pacemaker of vraag om een ​​alternatieve vorm van persoonlijke zoektocht. Om mogelijke problemen te voorkomen, voeren een ID-kaart waarin staat dat u een pacemaker.
 • Medische apparatuur. Als een arts overweegt een medische procedure die intensieve blootstelling aan elektromagnetische energie gaat, vertel hem of haar dat u een pacemaker. Dergelijke procedures omvatten magnetische resonantie imaging, therapeutische bestraling voor de behandeling van kanker en schokgolflithotripsie, die schokgolven gebruikt te breken grote nierstenen of galstenen. Als je met een operatie, een procedure om het bloeden te controleren (electrocautery) ook kunnen interfereren met pacemaker functie.
 • Power-genererende apparatuur. Stand minstens 2 meter (60 centimeter) van lasapparatuur, high-voltage transformatoren of motor-generator systemen. Als je werkt rond dergelijke apparatuur, kan uw arts een test op uw werkplek te bepalen of het invloed op uw pacemaker te regelen.

Apparaten die zijn waarschijnlijk niet te bemoeien met uw pacemaker zijn magnetrons, televisies en afstandsbedieningen, radio's, broodroosters, elektrische dekens, elektrische scheerapparaten en elektrische boormachines.

Zie ook

Resultaten

Zodra de pacemaker is geïmplanteerd, moet de batterij vijf tot 10 jaar mee, wat de levensduur van de batterij. Wanneer de batterij van een pacemaker slijt, wordt de gehele pacemaker pulsgenerator vervangen, en je zult een andere procedure nodig om uw apparaat. Het leidt van uw pacemaker kan blijven zitten - al kunnen zij moeten uiteindelijk worden vervangen - en de procedure om de batterij van uw pacemaker te veranderen is vaak sneller en vereist minder hersteltijd dan de procedure om eerst implanteren uw pacemaker.

Pacemakers zijn een standaard behandeling voor vele aandoeningen van het elektrische systeem van uw hart. Door het voorkomen van een trage hartslag, kunnen pacemakers symptomen, zoals vermoeidheid, duizeligheid en flauwvallen behandelen. Omdat de meeste van pacemakers vandaag automatisch uw hartslag te passen aan uw niveau van fysieke activiteit passen, kunnen zij toestaan ​​om een ​​meer actieve levensstijl te hervatten.

Pacemakers en end-of-life kwesties
Als u een pacemaker en word terminaal ziek met een aandoening niets met uw hart, zoals kanker, is het mogelijk dat uw pacemaker het proces van sterven kon verlengen. Artsen en onderzoekers hebben gevarieerd adviezen over het uitschakelen van een pacemaker in de end-of-life situaties.

Als u een pacemaker en zijn bezorgd over het uitschakelen, raadpleeg dan uw arts. U kunt ook om familieleden of andere aangewezen om medische beslissingen voor u nemen over wat je zou willen doen in de end-of-life care situaties persoon spreken.

Zie ook