Peak flow meter

Definitie

Een peak flow meter is een draagbaar, gemakkelijk te gebruiken apparaat dat meet hoe goed uw longen werken. Als je astma hebt, kan uw arts u aanbevelen een peak flow meter te gebruiken om te helpen bijhouden van uw astma controle.

Naast het kijken voor verslechtering tekenen en symptomen, zoals piepende ademhaling of hoesten, kunt u een peak flow meter te gebruiken om u te helpen beslissen wanneer je moet handelen om uw astma onder controle te houden. Regelmatig gebruik van uw peak flow meter kan u de tijd om uw medicatie aan te passen of om andere stappen voordat uw symptomen erger worden. Een peak flow meter kan nuttig zijn voor volwassenen en kinderen vanaf voorschoolse leeftijd.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Een peak flow meter kunt u de dag-tot-dag veranderingen in uw ademhaling te meten. Met behulp van een peak flow meter kan u helpen:

 • Volg de controle van uw astma in de tijd
 • Laten zien hoe goed uw behandeling werkt
 • Herkennen tekenen van een flare-up voordat de symptomen verschijnen
 • Weet welke stappen te nemen wanneer u tekenen van een astma-flare-up
 • Beslis zelf wanneer u uw arts bellen of krijgen spoedeisende zorg

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Werk samen met uw arts om ervoor te zorgen dat u het juiste type van peak flow meter. Peak flow meters zijn beschikbaar over de toonbank en kunnen worden gekocht bij een apotheek. Er zijn verschillende types van peak flow meters beschikbaar, en alle van hen werkt in principe op dezelfde manier: Je blaast een snelle, harde adem in een mondstuk en neem de resulterende score. Er zijn echter enkele verschillen.

 • Meter is ontworpen voor jonge kinderen hebben een lagere schaal dan hoeft die zijn ontworpen voor oudere kinderen, tieners en volwassenen. Sommige peak flow meter kan worden aangepast om te werken voor zowel een jong kind of een ouder kind, tiener of volwassene.
 • Basis peak flow meters zijn goedkoop, eenvoudig te gebruiken en geeft nauwkeurige metingen die u moet opnemen in een peak flow dagboek.
 • Meer dure elektronische peak flow meter opnemen en track peak flow automatisch lezingen.

Het gebruik van uw peak flow meter
Hier is de juiste manier om een ​​peak flow meter te gebruiken:

 1. Verplaats de markering naar de onderkant van de genummerde schaal, en sluit het mondstuk op de peak flow meter (als deze nog niet is aangesloten).
 2. Sta op als je in staat bent.
 3. Haal diep adem, Vul de longen compleet.
 4. Plaats uw lippen stevig rond het mondstuk. Blaas zo hard en zo snel als je kunt met een enkele adem.
 5. Let op de laatste positie van de marker. Dit is uw peak flow rate.
 6. Volg de bovenstaande stappen vervolgens blazen in de peak flow meter twee keer. Noteer de hoogste waarde van de drie.

Om nauwkeurige metingen te krijgen, zorg ervoor dat u weet hoe u uw peak flow meter goed te gebruiken. Vraag uw arts of andere zorgverlener te kijken je het gebruikt. Het is ook belangrijk om uw peak flow meter schoon te houden. Volg de instructies van de fabrikant - de meeste peak flow meter vereisen wekelijkse reiniging met warm water en een mild schoonmaakmiddel.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Om te beginnen, zal uw arts willen een idee van uw peak flow metingen te krijgen als je je goed voelt en hebben geen symptomen van astma.

Metingen van een peak flow meter worden uw peak flow rate genoemd. U zult uw dagelijkse piek debiet opnemen over een twee-tot drie weken. Uw hoogste piek debiet over deze periode is bekend als uw 'persoonlijk record. " Uw persoonlijke beste fungeert als benchmark in uw dagelijkse astma-management plan.

Wanneer u uw peak flow controleren
Uw arts zal waarschijnlijk adviseren het gebruik van uw peak flow meter eenmaal per dag - meestal voordat u uw gewone astma medicatie te nemen in de ochtend.

Als uw astma onder controle is het grootste deel van de tijd, kan uw arts zegt dat het OK is om uw peak flow om de paar dagen in plaats van elke dag te controleren. Als uw astma is niet erg goed gecontroleerd, moet u wellicht de peak flow metingen meer dan eenmaal per dag in te nemen.

Naast de reguliere peak flow monitoring, moet u mogelijk uw peak flow check in deze situaties:

 • Je hebt astmasymptomen dat je 's nachts wakker.
 • Je hebt symptomen toegenomen gedurende de dag.
 • Je hebt een verkoudheid, griep of andere ziekte die je ademhaling beïnvloedt.
 • Je nodig hebt om snel verlichting te gebruiken (rescue) medicatie, zoals geïnhaleerde salbutamol. (Controleer uw peak flow voordat je rescue medicatie te nemen. Check het dan weer na 20 of 30 minuten.)

Het bijhouden van uw metingen
Neem uw peak flow rate bij een astma dagboek. Sommige mensen nemen hun peak flow meterstanden met de hand. Maar als je een persoonlijke elektronische medische dossiers, kunt u ervoor kiezen om uw gegevens in te voeren in de plaat met behulp van een computer of mobiel apparaat. Dit geeft u de mogelijkheid van het delen van uw gegevens met uw zorgverleners en familieleden. Sommige peak flow meter automatisch uploaden van deze gegevens.

Zie ook

Resultaten

Peak flow meter. Het gebruik van uw peak flow meter.
Peak flow meter. Het gebruik van uw peak flow meter.

Zodra u en uw arts uw peak flow zones zijn ingesteld, zult u een kleurcode systeem op basis van uw klachten en uw peak flow te gebruiken. Dit systeem vertelt u wat u moet doen als je in elke zone.

Groen, geel en rood: het begrijpen van uw peak flow zones
Uw arts zal uw persoonlijke beste gebruiken om uw peak flow zones ingesteld. Elke zone wordt bepaald door uw peak flow rate en symptomen. De kleurcode voor elke zone weerspiegelt steeds meer-ernstige symptomen:

Groene zone = stabiel

 • Uw peak flow rate is 80 tot 100 procent van je persoonlijke beste, een indicatie dat uw astma onder controle is.
 • Je hebt waarschijnlijk geen astma tekenen of symptomen.
 • Neem uw preventieve medicatie zoals gebruikelijk.
 • Als je consequent blijven binnen de groene zone, kan uw arts u adviseren het verminderen van uw astmamedicatie.

Gele zone = voorzichtigheid

 • Uw peak flow rate is 50 tot 80 procent van je persoonlijke beste, een indicatie dat uw astma erger wordt.
 • Je hebt misschien tekenen en symptomen zoals hoesten, piepende ademhaling of benauwdheid op de borst - maar uw peak flow rates kan dalen voordat de symptomen verschijnen.
 • Het kan nodig zijn om uw astma medicatie te verhogen of te wijzigen.

Rode zone = gevaar

 • Uw peak flow rate is minder dan 50 procent van je persoonlijke beste, een indicatie van een medische noodsituatie.
 • Je kan hebben ernstige hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid. Stoppen met wat je doet en gebruik van een bronchusverwijder of andere medicatie om uw luchtwegen te openen.
 • Uw astma actieplan zal u helpen beslissen of u uw arts te bellen, neem een ​​oraal corticosteroïd of vragen dringende zorg.

Peak flow: slechts een hulpmiddel voor astmacontrole
Met behulp van een peak flow meter kan een effectief instrument voor het beheren van uw astma zijn - maar er zijn andere dingen die je moet doen:

 • Gebruik een astma-actieplan. Een actieplan is een eenvoudig maar belangrijk onderdeel van het beheren van uw astma. Het helpt u bijhouden welke medicijnen te nemen, toen ze mee te nemen en welke dosering u nodig heeft, op basis van de vraag of je in je groene, gele of rode zone te houden.
 • Maak een afspraak met uw arts. Zelfs als uw astma onder controle is, een ontmoeting met uw arts op een regelmatige basis om uw actieplan herzien en waar nodig. Astmasymptomen veranderen in de tijd, wat betekent dat uw behandeling kan nodig zijn om te veranderen, ook.
 • Vermijd uw triggers. Besteed aandacht aan dingen die uw astmasymptomen veroorzaken of ze erger en proberen ze te vermijden.
 • Maak gezonde keuzes Stappen te ondernemen om gezond te blijven -. Bijvoorbeeld, het handhaven van een gezond gewicht, het krijgen van regelmatige lichaamsbeweging en niet roken - kan een groot verschil maken in het verminderen van uw astmasymptomen te maken.

Zie ook