Pericardexsudaat

Definitie

Pericardexsudaat (per e-KAHR-dee-ul uh-FU-zhun) treedt op wanneer te veel vocht opbouwt rond het hart.

Het hart is omgeven door een dubbellaags, sac-achtige structuur genaamd het hartzakje. De ruimte tussen de lagen bevat doorgaans een zeer kleine hoeveelheid vloeistof.

Maar als het hartzakje ziek is of gewond raakt, kan de resulterende ontsteking leiden tot pericardeffusie. Vloeistof kan ook opbouwen rond het hart, zonder ontsteking. Soms kan pericardiale effusie worden veroorzaakt door de ophoping van bloed na een operatie of letsel.

Wanneer de hoeveelheid vloeistof van de pericardium de "full" overschrijdt, pericardiale effusie zet druk op het hart, veroorzaken een slechte hartfunctie. Indien onbehandeld, kan pericardeffusie hartfalen of zelfs de dood veroorzaken.

Symptomen

U kunt significante pericardiale effusie en zijn we geen tekenen of symptomen, vooral als de vloeistof langzaam toegenomen.

Als pericardexsudaat symptomen zich voordoen, kunnen zij onder meer:

 • Kortademigheid of ademhalingsproblemen (kortademigheid)
 • Ongemak bij het ademhalen terwijl liggend (orthopneu)
 • Pijn op de borst, meestal achter het borstbeen of aan de linkerkant van de borst die voelt zich vaak erger wanneer je inademt en voelt zich beter wanneer je zit omhoog, in plaats van liggend
 • Hoesten
 • Lage koorts
 • Snelle hartslag

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Bel 911 of uw lokale alarmnummer als je voelt pijn op de borst die meer dan een paar minuten duurt, als je ademhaling moeilijk of pijnlijk, of als u een onverklaarbaar flauwvallen spreuk. Als je ervaart kortademigheid, vermoeidheid of andere symptomen van pericardiale effusie, zie uw arts.

Oorzaken

Ontsteking van het hartzakje (pericarditis) is een reactie op de ziekte, verwonding of een inflammatoire aandoening die het hartzakje beïnvloedt. Pericardexsudaat is vaak een teken van deze ontstekingsreactie.

Pericardiale effusie kan ook optreden wanneer de stroming van fluïda pericardiale wordt geblokkeerd of wanneer het bloed ophoopt binnen het pericardium. Het is niet duidelijk hoe sommige ziekten bijdragen aan pericardeffusie, en soms de oorzaak niet kan worden vastgesteld.

Specifieke oorzaken van pericardiale effusie kunnen zijn:

 • Virale, bacteriële, schimmel-of parasitaire infecties
 • Ontsteking van het hartzakje door onbekende oorzaak (idiopathische pericarditis)
 • Ontsteking van het hartzakje volgende hartoperatie of een hartaanval (syndroom van Dressler's)
 • Auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis of lupus
 • Afval-producten in het bloed als gevolg van nierfalen (uremie)
 • Traag werkende schildklier (hypothyreoïdie))
 • Verspreiding van kanker (metastase), bijzonder longkanker, borstkanker, melanoom, leukemie, non-Hodgkin lymfoom of ziekte van Hodgkin
 • Kanker van het hartzakje of het hart
 • Radiotherapie voor kanker als het hart is in het stralingsveld
 • Chemotherapie voor kanker, zoals doxorubicine (Doxil) en cyclofosfamide (Cytoxan)
 • Trauma of steekwond in de buurt van het hart
 • Bepaalde medicijnen, zoals hydralazine, een medicijn voor hoge bloeddruk, isoniazide, een tuberculosedrug, en fenytoïne (Dilantin, Phenytek, anderen), een medicijn voor epileptische aanvallen

Zie ook

Complicaties

Het pericardium slechts een beperkte hoeveelheid overtollige vocht vasthouden zonder problemen. De binnenste laag van het pericardium is gemaakt van een enkele laag van cellen die kleeft aan het hart. De buitenste laag is dikker en slechts enigszins elastisch. Wanneer er te veel vloeistof verzamelt, het hartzakje uitbreidt naar binnen, in de richting van het hart.

Wanneer pericardexsudaat zet druk op het hart, de pompende kamers van het hart niet volledig te vullen, en een of meer kamers kunnen gedeeltelijk instorten. Deze aandoening, de zogenaamde tamponade (tam-pon-AYD), veroorzaakt een slechte bloedcirculatie en een onvoldoende toevoer van zuurstof naar het lichaam. Tamponade is een levensbedreigende aandoening indien onbehandeld.

Voorbereiding op uw afspraak

Pericardiale effusie. Noteer alle symptomen die u ondervindt.
Pericardiale effusie. Noteer alle symptomen die u ondervindt.

Hoeveel u kunt doen om te bereiden op het gesprek zal afhangen van een aantal factoren:

 • Als u pijn op de borst die meer dan een paar minuten duurt, moeite hebben met ademhalen of hebben een onverklaarbaar flauwte gehad, iemand je naar de eerste hulp, of bel 911 of dringende medische hulp.
 • Als u nog niet spoedeisende symptomen die kunnen worden gerelateerd aan pericardeffusie of een andere hartaandoening, bel uw arts.
 • Als je niet spoedeisende klachten en werden onlangs behandeld voor een hartaanval of hartoperatie gehad van welke aard dan ook, heb je waarschijnlijk instructies voor hoe te om follow-up met uw hartspecialist (cardioloog) of huisarts als u last heeft van complicaties.

Als je niet spoedeisende klachten en hebben tijd voor te bereiden op uw afspraak, kunnen de volgende tips kunnen u helpen het beste gebruik van de tijd met je huisarts of cardioloog te maken.

Wat u kunt doen

 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel niets met je hart of ademhaling lijkt.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen of supplementen die je neemt.
 • Neem een familielid of vriend mee, indien mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om te onthouden alle informatie aan u verstrekt tijdens een afspraak. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen zal u helpen het meeste uit uw tijd. Enkele vragen die je zou kunnen stellen zijn:

 • Wat veroorzaakt mijn klachten?
 • Heb ik een andere aandoening die wordt veroorzaakt pericardeffusie?
 • Welke soorten tests heb ik nodig?
 • Hoe ernstig is mijn conditie?
 • Ik heb andere gezondheidsproblemen. Hoe kan ik het beste samen beheren deze voorwaarden?
 • Welke behandeling raden jullie aan?

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kan de tijd te gaan over alle punten die u wilt meer tijd besteden aan behouden. Uw arts kan vragen:

 • Wanneer heeft u voor het eerst beginnen met het ervaren van symptomen?
 • Heeft u klachten hebt alle tijd of doen ze komen en gaan?
 • Hebt u onlangs had verkoudheid of griep symptomen?
 • Heeft u chronische aandoeningen?
 • Wat, als er iets lijkt te verbeteren van uw klachten? Bijvoorbeeld, is pijn op de borst minder ernstig als je gaat zitten en leun naar voren?
 • Wat, als er iets lijkt te verergeren uw klachten? Bijvoorbeeld, zijn uw symptomen erger als je het liggen? Zijn ze nog erger als je meer actief?

Tests en diagnose

Uw arts zal een reeks tests om te zoeken naar pericardeffusie, identificeren mogelijke oorzaken en het bepalen van de behandeling doen. Voor sommige van de examens, kan uw arts u doorverwijzen naar een cardioloog.

Medisch examen
Uw arts zal een medisch onderzoek uit te voeren. In het bijzonder zal hij of zij naar je hart te luisteren met een stethoscoop. Als uw hartzakje ontstoken is, kan uw arts een hoge pieptoon, krassend geluid heet een wrijving wrijven horen. Als er een grote hoeveelheid vloeistof verzameld, kan uw hartslag worden gedempt of geluid afstandelijk.

Echocardiogram
Een veelgebruikte test om pericardeffusie diagnosticeren is een echocardiogram. Een echocardiogram maakt gebruik van geluidsgolven om real-time beelden van uw hart te creëren. Met deze procedure kan een cardioloog de mate van pericardiale effusie gebaseerd op de hoeveelheid aanwezige ruimte tussen de twee lagen van het pericardium te bekijken. Een echocardiogram kan ook aantonen verminderde hartfunctie als gevolg van de druk op het hart (tamponade). Uw cardioloog kan in staat zijn om te zien of een of meer kamers van het hart zijn ingestort en hoe efficiënt je hart pompt het bloed. Er zijn twee types van echocardiogrammen:

 • Transthoracale echocardiogram. Dit apparaat maakt gebruik van een klank-emitting-apparaat (transducer) die wordt gelegd op je borst over je hart.
 • Transesophageal echocardiogram. Dit type echocardiogram gebruikt een kleine transducer op een buis tussen het gedeelte van het spijsverteringskanaal die loopt van de keel naar de maag (slokdarm) is geplaatst beneden. Omdat de slokdarm ligt dicht bij het hart, met de transducer geplaatst daar geeft vaak een meer gedetailleerd beeld van het hart.

Elektrocardiogram
Een elektrocardiogram - ook wel een ECG - registreert elektrische signalen als ze reizen door je hart. Uw cardioloog kan zoeken naar patronen tussen deze signalen dat tamponade suggereren.

Voorbereiding op uw afspraak. Maak een lijst van alle medicijnen.
Voorbereiding op uw afspraak. Maak een lijst van alle medicijnen.

Thoraxfoto
Een röntgenfoto van de borst kan een vergrote silhouet van je hart laten zien als de hoeveelheid vocht in het hartzakje is groot.

Andere beeldvormende technieken
Gecomputeriseerde tomografie (CT-scan) en magnetic resonance imaging (MRI) zijn beeldtechnologieën die pericardeffusie kan detecteren, hoewel ze niet over het algemeen gebruikt om te zoeken naar de aandoening. Evenwel pericardiale effusie worden gediagnosticeerd als deze testen worden uitgevoerd om andere redenen.

Andere tests
Als uw arts vindt het bewijs van pericardeffusie, kan hij of zij bloedonderzoek of andere diagnostische tests opdracht om een ​​onderliggende oorzaak vast te stellen.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Behandeling voor pericardexsudaat zal afhangen van hoeveel vocht heeft opgehoopt, wat de oorzaak van de effusie, en of pericardiale effusie heeft veroorzaakt of kan verminderde hartfunctie als gevolg van de druk op het hart (cardiale tamponade) veroorzaken. Behandeling van de onderliggende oorzaak van pericardiale effusie vaak wordt het probleem opgelost.

Medicijnen die de ontsteking te verminderen
Als u niet tamponade hebt of er geen onmiddellijke dreiging van tamponade, kan uw arts een van de volgende handelingen uit om de ontsteking van het hartzakje die kunnen bijdragen aan pericardeffusie behandelen:

 • Aspirine
 • Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals indomethacine (Indocin) of ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen)
 • Colchicine (Colcrys)

Als u niet reageert op medicijnen of u hebt terugkerende pericardeffusie na een succesvolle behandeling, kan uw arts een corticosteroïd, zoals prednison.

Andere behandelingen
Als anti-inflammatoire behandelingen het probleem niet verhelpen, als je tamponade hebt of als je een risico van tamponade, uw cardioloog zal waarschijnlijk adviseren een van de volgende procedures om het aftappen van vloeistoffen of voorkomen vloeistoffen uit het weer opnieuw.

 • Giet de vloeistof. Uw arts kan een naald te gebruiken om de pericardiale ruimte en dan een klein buisje (katheter) om vocht af te voeren uit het hartzakje voeren. Deze procedure wordt pericardiocentese. De arts zal gebruik maken van beeldvormende apparaten - hetzij echocardiografie of een soort van X-ray technologie genaamd fluoroscopy - om het werk te begeleiden. Je hart wordt gecontroleerd tijdens de procedure met een ECG-apparaat. In de meeste gevallen zal de katheter op zijn plaats aan de pericardiale ruimte voor een paar dagen om te voorkomen dat de vloeistof zich ophopen weer afvoer.
 • Open hart operatie. Als er bloedingen in het hartzakje, vooral als gevolg van recente hartoperatie of andere complicerende factoren, kan u een operatie ondergaan om het hartzakje uitlekken en repareren alle gerelateerde schade. Soms kan een chirurg het pericardium afvoer en een "doorgang", waardoor hij afvoer noodzakelijk in de buikholte waar de vloeistof kan worden geabsorbeerd.
 • Sluit de lagen samen. Tijdens een procedure genaamd intrapericardiale sclerose wordt een oplossing geïnjecteerd in de ruimte tussen de twee lagen van het pericardium dat wezen sluit de lagen aan elkaar. Deze procedure wordt meestal gebruikt als u terugkerende pericardeffusie of indien de effusie wordt veroorzaakt door kanker.
 • Verwijder het pericardium. Pericardiectomy is de chirurgische verwijdering van alle of een gedeelte van het hartzakje. Deze procedure is meestal gereserveerd voor de behandeling van terugkerende pericardeffusies ondanks catheter drainage. Het hart kan adequaat te functioneren zonder het hartzakje.