Pijnlijke geslachtsgemeenschap (dyspareunie)

Definitie

Pijnlijke geslachtsgemeenschap kan om diverse redenen - variërend van structurele problemen tot psychologische problemen. Veel vrouwen ervaren pijnlijke geslachtsgemeenschap op een bepaald punt in hun leven.

De medische term voor pijnlijke geslachtsgemeenschap is dyspareunie (dis-puh-ROO-ne-uh) - die wordt gedefinieerd als aanhoudende of terugkerende genitale pijn die optreedt vlak voor, tijdens of na het vrijen. Praat met uw arts als je ervaart pijnlijke geslachtsgemeenschap. Behandelingen gericht op de onderliggende oorzaak, en kan helpen elimineren of te verminderen dit veel voorkomende probleem.

Zie ook

Symptomen

Als u last pijnlijke geslachtsgemeenschap, kunt u het gevoel:

 • Pijn alleen bij seksuele penetratie (entry)
 • Pijn bij elke penetratie, zelfs terwijl je een tampon inbrengt
 • Pijn bij bepaalde partners of alleen onder bepaalde omstandigheden
 • Nieuwe pijn na eerder pijnvrij geslachtsgemeenschap
 • Diepe pijn tijdens stoten, die vaak wordt beschreven als 'iets worden gestoten "
 • Brandende pijn of zeurende pijn

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als u last pijnlijke geslachtsgemeenschap, raadpleeg dan uw arts. Het behandelen van het probleem kan je seksleven, je emotionele intimiteit en je zelfbeeld te helpen.

Zie ook

Oorzaken

Fysieke oorzaken van pijnlijke geslachtsgemeenschap vaak afwijken, afhankelijk van de vraag of de pijn optreedt bij binnenkomst of met diepe stoten. Emotionele factoren kunnen worden geassocieerd met vele soorten pijnlijke geslachtsgemeenschap.

Pijnlijke geslachtsgemeenschap (dyspareunie). Onvoldoende smering.
Pijnlijke geslachtsgemeenschap (dyspareunie). Onvoldoende smering.

Pijn Entry
Pijn tijdens de penetratie kan worden geassocieerd met een aantal factoren, zoals:

 • Onvoldoende smering. Dit is vaak het gevolg van onvoldoende voorspel. Onvoldoende smering wordt ook vaak veroorzaakt door een daling van het oestrogeengehalte na de menopauze, na de bevalling of tijdens het geven van borstvoeding. Bovendien zijn bepaalde medicijnen bekend verlangen of opwinding, die smering verminderen en maken sex pijnlijke remmen. Deze omvatten antidepressiva, hoge bloeddruk medicijnen, kalmerende middelen, antihistaminica en bepaalde anticonceptiepillen.
 • Letsel, trauma of irritatie. Dit is inclusief verwonding of irritatie van een ongeval, bekken chirurgie, vrouwenbesnijdenis, episiotomie of een aangeboren afwijking.
 • Ontsteking, infectie of huidaandoening. Een infectie in uw genitale gebied of urinewegen kan pijnlijke geslachtsgemeenschap veroorzaken. Eczeem of andere huidproblemen in uw genitale gebied ook kan het probleem zijn.
 • Vaginisme. Onvrijwillige spasmen van de spieren van de vaginale wand (vaginisme) kan maken pogingen tot penetratie zeer pijnlijk.

Diepe pijn
Diepe pijn treedt meestal met diepe penetratie en kunnen meer uitgesproken zijn bij bepaalde posities. Oorzaken zijn onder meer:

 • Bepaalde ziekten en aandoeningen. De lijst omvat endometriose, bekken ontstekingsziekte, baarmoederverzakking, retroverted baarmoeder, vleesbomen, blaasontsteking, prikkelbare darm syndroom, aambeien en cysten.
 • Ingrepen of medische behandelingen. Littekens van operaties die je bekkengebied, zoals hysterectomie te betrekken, kan soms leiden tot pijnlijke geslachtsgemeenschap. Bovendien kan medische behandelingen voor kanker, zoals bestraling en chemotherapie, wijzigingen geslacht pijnlijk veroorzaken.

Emotionele factoren
Emoties zijn diep verweven met seksuele activiteit en kan een rol spelen in elk type van seksuele pijn. Emotionele factoren omvatten:

 • Psychische problemen. Angst, depressie, zorgen over je fysieke verschijning, angst voor intimiteit of relatieproblemen kunnen bijdragen aan een laag niveau van opwinding en een daaruit voortvloeiende ongemak of pijn.
 • Stress. Uw bekkenbodemspieren hebben de neiging aan te scherpen in reactie op stress in je leven. Dit kan bijdragen tot pijn tijdens geslachtsgemeenschap.
 • Geschiedenis van seksueel misbruik. Meeste vrouwen met dyspareunie niet over een geschiedenis van seksueel misbruik, maar als je zijn misbruikt, kan het een rol spelen.
Voorbereiding op uw afspraak. Letsel, trauma of irritatie.
Voorbereiding op uw afspraak. Letsel, trauma of irritatie.

Soms kan het moeilijk te zeggen of psychologische factoren geassocieerd met dyspareunie. Initiële pijn kan leiden tot angst voor terugkerende pijn, waardoor het moeilijk is om te ontspannen, wat kan leiden tot meer pijn. Zoals met elke pijn in je lichaam, zou je kunnen beginnen het vermijden van de activiteiten die je associeert met de pijn.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Als u terugkerende pijn tijdens de seks, praten met uw arts is de eerste stap in het oplossen van het. Primaire zorg artsen en gynaecologen vaak vragen over seks en intimiteit als onderdeel van een routine medische bezoeken, en u kunt deze gelegenheid gebruik maken om uw zorgen te bespreken. Uw reguliere arts kan diagnosticeren en behandelen van het probleem of u doorverwijzen naar een specialist die kan.

Wat u kunt doen
Ter voorbereiding op dit gesprek met uw arts:

 • Dan ook de eventuele seksuele problemen die u ondervindt, ook wanneer en hoe vaak je meestal ze ervaart.
 • Maak een lijst van uw belangrijkste medische gegevens, met inbegrip van eventuele voorwaarden waarvoor u wordt behandeld, en de namen van alle medicijnen, vitaminen of supplementen je neemt.
 • Overwegen vragen aan uw arts te vragen en schrijf ze op. Breng langs briefpapier en een pen te noteren gegevens zoals uw arts adressen van uw vragen.

Een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat kan de oorzaak mijn probleem?
 • Welke veranderingen in levensstijl kan ik aanbrengen in mijn situatie te verbeteren?
 • Welke behandelingen zijn beschikbaar?
 • Welke boeken of ander leesmateriaal kunt u aanbevelen? Ken je alle websites aanbevelen?

Vragen uw arts kan vragen
Uw arts zal vragen over de symptomen die u ondervindt te stellen en uw hormonale status te beoordelen. Vragen uw arts kan vragen zijn:

 • Heeft u seksuele problemen?
 • Heeft u pijn ervaart tijdens seks?
 • Wanneer begon de pijn beginnen?
 • Waar voel je de pijn?
 • Heeft de pijn gebeurt elke keer dat je seks of alleen in bepaalde situaties?
 • Bent u in staat om uw zorgen te bespreken met uw partner?
 • Gebruik geen andere, niet-seksuele activiteiten je ook pijn veroorzaken?
 • Hoeveel verdriet voel je je over je seksuele problemen?
 • Heb je ook ervaring vaginale irritatie, jeuk of een branderig?
 • Heb je ooit gediagnosticeerd met een gynaecologische aandoening of had gynaecologische operatie?
 • Welke medicijnen of vitamine supplementen neem je?

Zie ook

Tests en diagnose

Een medische evaluatie voor dyspareunie bestaat meestal uit:

 • Een grondige medische voorgeschiedenis. Uw arts kan vragen wanneer je pijn begon, precies waar het pijn doet, hoe het voelt, en als het gebeurt bij elke seksuele partner en elke seksuele positie. Uw arts kan ook informeren over je seksuele geschiedenis, chirurgische geschiedenis en eerdere bevalling ervaringen. Laat geen schaamte u stopt met het geven van openhartige antwoorden. Deze vragen geven aanwijzingen om de oorzaak van uw pijn.
 • Een onderzoek van het bekken. Tijdens een bekken-examen, kan uw arts controleren op tekenen van huidirritatie, infectie of anatomische problemen. Hij of zij kan ook proberen om de locatie van uw pijn te identificeren door het toepassen van lichte druk op het genitale gebied en bekkenbodemspieren. Een visueel onderzoek van de vaginale passage, met behulp van een instrument genaamd een speculum de vaginale wand te scheiden, kan worden uitgevoerd ook. Sommige vrouwen die pijnlijke geslachtsgemeenschap zijn ook ongemakkelijk tijdens een bekken-examen, ongeacht hoe zacht de dokter is. U kunt vragen om het examen op elk moment stoppen als het te pijnlijk.
 • Aanvullende tests. Als uw arts vermoedt dat bepaalde oorzaken van pijnlijke geslachtsgemeenschap, kan hij of zij ook aan een bekken echografie.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Behandelingsopties afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de pijn.

Medicijnen
Als een infectie of een medische aandoening is bij te dragen aan uw pijn, behandeling van de onderliggende oorzaak kan uw probleem oplossen. Veranderende medicijnen waarvan bekend is dat problemen met de smering kan ook uw symptomen te elimineren. Voor de meeste vrouwen na de menopauze, wordt dyspareunie veroorzaakt door onvoldoende smering als gevolg van lage oestrogeenspiegel. Vaak kunnen deze worden behandeld met een recept crème, tablet of flexibele ring die zeer kleine hoeveelheden oestrogeen afgeeft naar uw vagina.

Therapie
Verschillende vormen van therapie kan ook nuttig zijn, zoals:

 • Desensibilisatie therapie. Tijdens deze therapie, leer je vaginale ontspanningsoefeningen die pijn kan verminderen. Uw therapeut kan bekkenbodemoefeningen (Kegel oefeningen) of andere technieken adviseren om pijn te verminderen met geslachtsgemeenschap.
 • Counseling of sex therapie. Als seks pijnlijk is geweest voor een lange tijd, kan je een negatieve emotionele reactie op seksuele stimulatie, zelfs na de behandeling ervaren. Als u en uw partner hebben vermeden intimiteit vanwege pijnlijke geslachtsgemeenschap, kan u ook helpen verbeteren van de communicatie met je partner en het herstellen van seksuele intimiteit nodig. Praten met een vertrouwenspersoon of seksuoloog kan helpen bij het oplossen van deze problemen.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

U en uw partner in staat zijn om pijn te minimaliseren met een paar wijzigingen in uw seksuele routine:

 • Schakelen posities. Als je scherpe pijn ervaren tijdens duwen, kan de penis worden opvallende je baarmoedermond of benadrukt de bekkenbodemspieren, waardoor pijn of kramp pijn. Veranderende posities kunnen helpen. U kunt proberen dat op de top van je partner tijdens de seks. Vrouwen hebben meestal meer controle in deze stand, zodat je in staat zijn om de penetratie te regelen tot een diepte die goed voelt voor jou.
 • Communiceren. Praat over wat goed en wat niet voelt. Als u uw partner te langzaam gaan, zeg dat dan.
 • Haast je niet. Langere voorspel kan helpen stimuleren uw natuurlijke smering. En je kan de pijn verminderen door het uitstellen van penetratie totdat je voelt helemaal opgewonden.
 • Gebruik smeermiddelen. Een glijmiddel kan seks comfortabeler te maken. Lees de etiketten zorgvuldig of vraag uw arts om een ​​product te proberen aanraden, want sommige vrouwen, kan de glijmiddelen die glycerine bevatten gist infecties te bevorderen.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Tot vaginale penetratie minder pijnlijk en hinderlijk, zou u en uw partner te vinden andere opties om meer comfortabel, meer voldoening en leuker dan uw normale routine. Sensuele massage, zoenen en wederzijdse masturbatie kunnen allemaal goede alternatieven voor geslachtsgemeenschap.

Zie ook