Plantar wratten

Definitie

Plantar wratten zijn goedaardige gezwellen huid op de zolen van je voeten wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), dat je lichaam binnenkomt door middel van kleine snijwonden, breuken of andere kwetsbare plekken op de huid van uw voeten.

Plantar wratten ontwikkelen zich vaak onder de drukpunten in je voeten, zoals de hielen of de ballen van uw voeten. Deze druk kan ook leiden tot een plantar wrat om onder een harde, dikke laag van de huid (eelt) naar binnen groeien.

De meeste plantar wratten zijn niet een serieus gezondheidsprobleem en kan geen behandeling nodig. Toch kan plantar wratten hinderlijk of pijnlijk. Als zelfzorg behandelingen voor plantar wratten niet werken, moet u uw arts te zien om ze te laten verwijderen.

Symptomen

Tekenen en symptomen van plantaire wratten zijn:

 • Kleine, vlezige, korrelige laesies, of gezwellen, op de zolen van je voeten
 • Harde, verdikte huid (eelt) over een goed gedefinieerde "spot" op de huid, waarbij een wrat is gegroeid naar binnen
 • Zwarte lokaliseert, die vaak worden genoemd "wrat zaden", maar zijn in feite kleine, geronnen bloed vaten
 • Letsels die de normale lijnen en richels te onderbreken in de huid van uw voeten
 • Pijn of gevoeligheid bij het lopen of staan

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Raadpleeg uw arts als:

 • De laesies zijn pijnlijk of verandering in het uiterlijk of kleur
 • De wratten aanhouden, vermenigvuldigen of hervat, ondanks thuisbehandeling
 • De wratten interfereren met uw activiteiten
 • Je hebt diabetes of zenuwbeschadiging (neuropathie) in uw voeten - in dat geval, dient u geen gebruik at-home behandelingen
 • Je hebt een verzwakt immuunsysteem als gevolg van HIV / AIDS, immuun-onderdrukkende medicijnen of andere aandoeningen van het immuunsysteem
 • U enige twijfel dat de laesie is een wrat

In deze gevallen kan uw arts een voet gevolgd behandelplan voorschrijven of overwegen een andere diagnose.

Zie ook

Oorzaken

Plantar wratten worden veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV) in de buitenste laag van de huid op de zool van de voet.

Er zijn meer dan 100 soorten HPV, maar slechts een paar soorten zijn bekend wratten op de voeten leiden. Andere typen HPV hebben meer kans op wratten veroorzaken op andere gebieden van uw huid of op de slijmvliezen.

Overdracht van het virus
Immuunsysteem van elke persoon reageert anders op HPV, dus niet iedereen die in contact komt met het virus ontwikkelt wratten. Zelfs mensen in dezelfde familie reageert op het virus anders.

Plantar wratten. Overdracht van het virus.
Plantar wratten. Overdracht van het virus.

De HPV-stammen die plantar wratten veroorzaken zijn niet zeer besmettelijk. Derhalve wordt het niet gemakkelijk overgedragen door direct contact van de ene persoon naar de andere. Echter, het virus doet gedijen in warme, vochtige omgevingen - zoals douche vloeren, kleedkamers en openbare zwemgelegenheden. Bijgevolg kan je het virus te krimpen door het lopen op blote voeten rond zwembaden of sportscholen.

Het virus moet ook een punt van binnenkomst hebben in de huid:

 • Barsten in droge huid
 • Sneden of krassen
 • Natte, zachte, kwetsbare huid van langdurige blootstelling water (verweekte huid)

Meerdere wratten
Als het virus zich verspreidt van de oorspronkelijke plaats van infectie, kan meerdere wratten verschijnen. Deze kunnen zijn:

 • Meerdere afzonderlijke wratten op verschillende plaatsen op de voet
 • "Zoenen wratten," een paar wratten die verschijnen waar twee delen van de voet aanraking, zoals een contactpunt tussen twee tenen of tussen een teen en de bal van de voet
 • Mozaïeken, clusters van wratten die in wezen vormen een grote, enkele laesie

Risicofactoren

Iedereen kan plantar wratten te ontwikkelen, maar ze hebben meer kans om invloed op:

 • Kinderen en tieners
 • Mensen met een verzwakt immuunsysteem

Om redenen die artsen niet begrijpen, sommige mensen zijn meer vatbaar voor de wrat-veroorzakende virus dan anderen.

Complicaties

Wanneer plantar wratten veroorzaken pijn, kunt u uw normale houding of manier van lopen te veranderen - misschien zonder het te beseffen de verandering. Een verschil in hoe je staan, lopen of rennen kan uiteindelijk spier-of gewrichtsproblemen veroorzaken.

Voorbereiding op uw afspraak

Je zult waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of huisarts. Echter, kunt u worden doorverwezen naar een specialist in huidziekten (dermatoloog).

Voorbereiding op uw afspraak. Wat te verwachten van uw arts.
Voorbereiding op uw afspraak. Wat te verwachten van uw arts.

De volgende tips kunnen u helpen voor te bereiden op uw afspraak.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen, zoals:

 • Wanneer heeft de laesie of laesies eerst verschijnen?
 • Hebben ze significant veranderd in grootte of het uiterlijk?
 • Heeft de aandoening veroorzaken geen pijn?
 • Heeft u wratten gehad?
 • Heb je al gediagnosticeerd met diabetes of zenuwbeschadiging in je voeten?
 • Heeft u een aandoening hebt of neem geen medicatie waarvan bekend is dat je immuunsysteem verzwakken?
 • Wat at-home behandelingen heb je gebruikt en hoe lang heb je ze gebruikt?
 • Welk effect heb je gemerkt met deze behandelingen?
 • Voorkomende plaatsnamen voor blootstelling aan een wrat-veroorzakende virus - heb je een openbaar zwembad of douche bij een sportschool te gebruiken?

Wat u kunt doen
Breng een lijst van alle medicijnen die u regelmatig in te nemen - met inbegrip van over-the-counter geneesmiddelen en voedingssupplementen - en de dagelijkse dosering van elk.

U kunt ook vragen voor uw arts op te schrijven:

 • Als ik een plantar wrat, kunnen we beginnen met in-thuiszorg?
 • Als we kiezen voor deze aanpak, onder welke voorwaarden moet ik je noemen?
 • Als de eerste behandeling niet werkt, wat zullen we proberen volgende?
 • Als het letsel is niet een plantar wrat, welke tests zou je moeten doen?
 • Hoe lang duurt het om resultaten te krijgen?

Wat u kunt doen in de tussentijd
Als u zeker weet dat u een plantar wrat, kunt u beginnen met huismiddeltjes of alternatieve geneesmiddelen. Als u diabetes hebt, zenuwbeschadiging in je voeten of een gecompromitteerd immuunsysteem, hoeft zelfzorg middelen niet gebruiken zonder overleg met uw arts.

Als de druk op de wrat veroorzaakt pijn, wilt u misschien een goed gedempte schoenen, zoals sportschoenen, dat gelijkmatig ondersteunen de enige en verlichten enige druk op de wrat te dragen. Vermijd het dragen van kleding schoenen of andere, minder comfortabele schoenen indien mogelijk.

Tests en diagnose

In de meeste gevallen kan uw arts een plantar wrat diagnose door onderzoek van de laesie op je voet. Als er enige twijfel, kan uw arts nodig om pare beneden de laesie met een scalpel. Kleine clotted bloedvaten - plantar wratten zal tekenen van donkere, gestippelde punten zien.

Als er nog twijfel over de diagnose, kan uw arts een klein deel van de laesie (shave biopsie) te verwijderen en stuur het naar een laboratorium voor analyse.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Plantar wratten vaak hebben geen behandeling nodig. De meeste wratten lossen op hun eigen zonder behandeling binnen een paar jaar. Echter, als ze worden veroorzaakt pijn of verspreiden, moeten ze worden behandeld. Het is veel makkelijker om een ​​paar kleine wratten dan enkele grote wratten te behandelen.

Plantar wratten kunnen koppig behandeling weerstaan. Daarom zijn de meeste behandelingen vereisen geduld, doorzettingsvermogen en meerdere interventies.

Mensen met diabetes, zenuwbeschadiging in hun voeten of verzwakte immuniteit nodig behandeling onder toezicht van een arts. Uw arts zal nauwlettend toezien op het effect van de behandeling en de kwaliteit van de wondgenezing.

Behandelingen door uw arts
Als huismiddeltjes niet werken, kan uw arts andere behandelingen aanraden. Artsen in het algemeen beginnen met de methode die het minst waarschijnlijk resulteren in pijn, bijwerkingen en littekens. Littekens op de zool van de voet kan pijnlijk zijn en meestal onomkeerbaar. Behandelingen moeten vaak worden herhaald, en wratten kunnen terugkeren op een later tijdstip.

Behandeling opties omvatten het volgende:

 • Bevriezing (cryotherapie). Uw arts kan vloeibare stikstof van toepassing met een spuitbus of een wattenstaafje te bevriezen en te vernietigen uw wrat. De chemische veroorzaakt een blaar te vormen rond uw wrat, en het dode weefsel afwerpt binnen een week of zo. De applicatie zelf kan pijnlijk zijn, en cryotherapie kan leiden tot pijnlijke of gevoelige blaren die lossen op hun eigen.
 • Kantaridin Uw arts kan kantaridin gebruiken -. Een stof gewonnen uit de blister beetle - op uw plantar wratten. Typisch wordt het extract gecombineerd met salicylzuur, toegepast op de plantaire wratten en bedekt met een bandage. De eerste toepassing is pijnloos, maar de daaropvolgende blisterverpakking die formulieren kan heel pijnlijk zijn. Uw arts clips weg de dode deel van de wrat in ongeveer een week.
 • Immunotherapie. Deze therapie probeert je lichaam het immuunsysteem te benutten om stoer te behandelen wratten te verwijderen. Dit kan worden bereikt in een paar manieren. Uw arts kan de wratten injecteren met interferon, een medicijn dat instinct van uw immuunsysteem om wratten te weigeren verhoogt. Of uw arts kan uw wratten te injecteren met een vreemde stof (antigeen) dat je immuunsysteem stimuleert. Artsen gebruiken vaak Mump antigenen, omdat veel mensen worden ingeënt tegen de bof. Hierdoor zet het antigeen een immune reactie die kan bestrijden wratten. Interferon behandeling kan leiden tot griepachtige symptomen enkele uren na de behandeling. Beide behandelingen kunnen pijn veroorzaken.
 • Imiquimod (Aldara). Dit recept crème direct op een wrat is een immunotherapie medicatie die je lichaam stimuleert om het immuunsysteem eiwitten (cytokines) los om HPV te vallen. Deze behandeling kan resulteren in ernstige ontsteking bij de plaats en schade aan de weefsels na de wrat. Als dit gebeurt, wordt de behandeling gedaald. De drug kan ook leiden tot griepachtige symptomen die kunnen verminderen met een lagere dosering.
 • Kleine ingreep. Het gaat wegsnijden van de wrat of vernietiging van de wrat met behulp van een elektrische naald in een proces genaamd electrodesiccation en curettage. Uw arts zal uw huid te verdoven voordat deze procedure. Deze behandeling wordt vermeden indien mogelijk plantaire wratten vanwege het risico van littekenvorming.
 • Laserbehandeling. Een type laser behandeling genaamd pulse dye laser behandeling brandwonden gesloten (cauterizes) kleine bloedvaten. Het geïnfecteerde weefsel uiteindelijk sterft, en de wrat eraf valt. Deze behandeling kan pijn en littekens veroorzaken.

Met elk van deze behandelingen, zal uw arts instructies over hoe je een wrat of wond te dekken, verwijderen dode weefsel tussen afspraken, het reinigen van de website, en het wijzigen van een dressing als dat nodig is.

Uw arts kan ook verwijzen u aan over-the-counter wrat behandelingen te gebruiken, samen met deze behandelingen of tussen bezoeken aan het kantoor. Hij of zij kan ook aan het gebruik van een antibioticum crème om de site te beschermen tegen voorkomende infecties na een wrat is verwijderd of na een behandeling gerelateerde blaar heeft gebroken.

Lifestyle en huismiddeltjes

De volgende zelfzorg benaderingen kunnen helpen behandelen plantar wratten. Niet behandelen plantar wratten thuis als u een verzwakt immuunsysteem, diabetes of zenuwbeschadiging in je voeten. Over-the-counter behandeling opties omvatten het volgende:

 • Salicylzuur. Nonprescription wrat geneesmiddelen met salicylzuur worden verkocht als een patch of een vloeistof die vernietigt en pelt af lagen van de geïnfecteerde huid een beetje op een moment. Meestal bent u de opdracht om de site te wassen, weken de wrat voor maximaal 20 minuten, verwijder voorzichtig dode weefsel met een puimsteen of een nagelvijl, en de oplossing of patch toe te passen. Patches zijn meestal veranderd elke 48 uur. Vloeibare aanvragen gewoonlijk tweemaal per dag gebruikt. Het kan nodig zijn om dit proces te herhalen voor een aantal weken om wratten volledig te elimineren.
 • Bevriezing (cryotherapie) producten. Producten die plantar wratten, zoals Compound W Bevries Uit of Dr Scholl's Freeze Away Wart Remover bevriezen, zijn verkrijgbaar bij drogisterijen zonder voorschrift. Dergelijke producten zijn niet zo effectief als cryotherapie gedaan op het kantoor van de dokter, omdat ze niet bevriezen weefsel bij een temperatuur zo laag als die welke met vloeibare stikstof. De behandeling kan ook resulteren in wat pijn.

Alternatieve geneeswijzen

Een aantal alternatieve behandelingen zijn bevorderd als effectieve interventies voor wratten, maar er is weinig tot geen klinisch bewijs van de effectiviteit van deze behandelingen. Omdat veel wratten lossen op hun eigen, kan het moeilijk zijn zonder goed ontworpen studie te bepalen of de verdwijning van een wrat is het resultaat van de behandeling of het natuurlijke verloop van de infectie.

Alternatieve behandelingen zijn onder andere:

 • Duct tape. "Duct tape therapie" heeft geresulteerd in gemengde resultaten in enkele klinische studies, maar het kan een effectieve en goedkope optie voor sommige mensen te voorzien. De behandeling is over het algemeen opgenomen met betrekking tot de wrat met zilveren duct tape voor zes dagen, weken de wrat, voorzichtig verwijderen van dood weefsel met een puimsteen of een vijl, waardoor de wrat bloot voor ongeveer 12 uur, en het herhalen van de behandeling tot de wrat verdwenen is.
 • . Appelazijn Interventies met appelazijn volgen in het algemeen de volgende stappen: week de wrat in appelazijn gedurende 20 minuten, verwijder voorzichtig dode weefsel met een puimsteen of een nagelvijl, gelden vaseline rond de wrat om de huid te beschermen, te dekken de wrat met een cider-doordrenkte stukje katoenen bal, en bedek de watten met een pleister. De behandeling wordt herhaald totdat de wrat valt.
 • Podophyllum. Podophyllum is een plantenextract dat onder een aantal namen, waaronder Europese Mandrake, Himalaya mayapple en duivel appel mogen worden verkocht. De toegepaste als een zalf extract heeft giftige eigenschappen die de geïnfecteerde huid cellen kunnen doden. Podophyllum kunnen pijn en irritatie veroorzaken. Het mag niet worden gebruikt door zwangere of zogende moeders.

Het voorkomen

Om uw risico van plantar wratten verminderen:

 • Vermijd direct contact met wratten. Dit geldt ook voor uw eigen wratten.
 • Houd je voeten schoon en droog. Verander je schoenen en sokken dagelijks.
 • Niet op blote voeten gaan in de openbare ruimtes. Draag sandalen of slippers in openbare zwembaden en kleedkamers.
 • Niet halen bij wratten. Picking kan het virus verspreiden.
 • Gebruik niet hetzelfde bestand, puimsteen of nagelknipper op je wratten als u op uw gezonde huid en nagels te gebruiken.
 • Was uw handen zorgvuldig na het aanraken van je wratten.