Pokken

Definitie

Pokken is een besmettelijke, ontsierende en vaak dodelijke ziekte die de mens heeft beïnvloed voor duizenden jaren. Natuurlijk voorkomende pokken werd wereldwijd uitgeroeid door 1980 - het resultaat van een ongekende wereldwijde vaccinatiecampagne.

Voorraden pokkenvirus zijn gehouden voor onderzoeksdoeleinden. Dit heeft geleid tot bezorgdheid dat pokken dag kan worden gebruikt als een biologische oorlogsvoering agens.

Er is geen behandeling of genezing voor pokken. Een vaccin kan voorkomen dat pokken, maar het risico van bijwerkingen van het vaccin is te hoog om nog routinematige inenting voor mensen met een laag risico van blootstelling aan het pokkenvirus te rechtvaardigen.

Symptomen

De eerste symptomen van pokken lijken meestal 12 tot 14 dagen nadat je besmet bent. Tijdens de incubatietijd van zeven tot 17 dagen, je kijkt en voelt gezond en kunnen anderen niet besmetten.

Na de incubatieperiode een plotseling ontstaan ​​van griepachtige symptomen optreedt. Deze omvatten:

  • Koorts
  • Algemeen ongemak
  • Hoofdpijn
  • Ernstige vermoeidheid
  • Ernstige rugpijn
  • Soms braken, diarree of beide

Een paar dagen later, vlakke, rode vlekken verschijnen eerst op je gezicht, handen en onderarmen, en later op uw kofferbak. Binnen een dag of twee, veel van deze laesies te zetten in kleine blaasjes gevuld met heldere vloeistof, die dan overgaat in pus. Korsten beginnen om acht tot negen dagen later en uiteindelijk vormen vallen, waardoor diepe, ontpit littekens.

De uitslag is meestal het meest merkbaar op de palmen van je handen en de zolen van je voeten. Laesies ook ontwikkelen in de slijmvliezen van je neus en mond en snel veranderen in zweren dat open te breken, het verspreiden van het virus in je speeksel.

Oorzaken

Pokken vereist meestal vrij langdurig face-to-face contact te verspreiden. Het wordt meestal overgedragen via de lucht door druppeltjes die ontsnappen als een besmet persoon hoest, niest of praat. In zeldzame gevallen kan de lucht virus verder te verspreiden, eventueel via het ventilatiesysteem in een gebouw, infecteren mensen in andere kamers of op de andere verdiepingen. Pokken kan zich ook verspreiden door contact met besmette kleding en beddengoed, hoewel het risico van besmetting van deze bronnen is gering.

Complicaties

Pokken. Als u werden gevaccineerd als kind.
Pokken. Als u werden gevaccineerd als kind.

De meeste mensen die pokken krijgen overleven. Er zijn echter een aantal zeldzame soorten pokken die vrijwel altijd fataal. Deze meer ernstige vormen van pokken meest beïnvloeden zwangere vrouwen en mensen met een verminderd immuunsysteem.

Mensen die herstellen van pokken hebben meestal ernstige littekens, vooral op het gezicht, armen en benen. In sommige gevallen kunnen pokken blindheid.

Tests en diagnose

Zelfs een enkel bevestigd geval van pokken zou worden beschouwd als een internationale noodsituatie gezondheid. De Centers for Disease Control en Prevention (CDC) kan definitief testen met behulp van een weefselmonster genomen van een van de laesies op de huid van de besmette persoon te doen.

Behandelingen en medicijnen

Geen behandeling voor pokken bestaat. Behandeling zou concentreren op het verlichten van symptomen en het houden van de persoon uit steeds uitgedroogd. Antibiotica kunnen worden voorgeschreven als de persoon ontwikkelt een bacteriële infectie in de longen of op de huid.

Het voorkomen

Om de verspreiding van het virus controle zouden mensen die pokken geïsoleerd gehouden in een ziekenhuis. Al de mensen met wie ze contact gehad met de pokken-vaccin, dat kan voorkomen of verminderen van de ernst van de ziekte indien gegeven binnen drie dagen na blootstelling aan het pokkenvirus zou ontvangen.

Het vaccin gebruikt een levend virus dat is gerelateerd aan pokken en kan soms leiden tot ernstige complicaties, zoals infecties van het hart of de hersenen. Daarom is een algemeen vaccinatieprogramma voor iedereen niet wordt aanbevolen in deze tijd. De mogelijke risico's van het vaccin opwegen tegen de voordelen, bij het ontbreken van een daadwerkelijke uitbraak van pokken.

Als u werden gevaccineerd als kind
Het is niet bekend hoe lang de immuniteit duurt na een pokken-vaccin. Studies om die vraag te beantwoorden hebben tegenstrijdige resultaten gehad. De duur van de bescherming kan worden beïnvloed door het soort vaccin en hoe deze is afgenomen.

Het is waarschijnlijk dat de vaccinatie is het meest effectief voor ongeveer drie tot vijf jaar, met de immuniteit afneemt na dat. Gedeeltelijke immuniteit kan veel langer duren.