Polysomnografie (slaaponderzoek)

Definitie

Polysomnografie, ook wel een slaapstudie, is een test worden gebruikt om slaap diagnostiseren. Polysomnografie registreert tijdens het onderzoek uw hersengolven, het zuurstofgehalte in je bloed, hartslag en ademhaling, evenals oogbewegingen en been.

Polysomnography meestal gebeurt op een slaapstoornissen eenheid binnen een ziekenhuis of in een slaap centrum. U wordt gevraagd om te komen tot het slaapcentrum in de avond voor polysomnografie, zodat de test uw nachtelijke slaappatroon kan opnemen.

Naast het helpen van diagnose slaapstoornissen, kunnen polysomnografie worden gebruikt om te helpen uw behandeling plan aan te passen als je al gediagnosticeerd met een slaapstoornis.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Polysomnography controleert uw slaap stadia en cycli te bepalen of en wanneer je slaappatroon verstoord worden en waarom.

Het normale proces van in slaap vallen begint met een slaap stadium genaamd non-rapid eye movement (NREM) slaap. Tijdens deze fase, je hersengolven, zoals opgetekend door elektro-encefalogram (EEG), aanzienlijk vertragen. Je ogen niet heen en weer bewegen snel tijdens NREM, in tegenstelling tot latere stadia van de slaap. Na een uur of twee van de NREM-slaap, je hersenen de activiteit weer aantrekt, en rapid eye movement (REM) slaap begint. De meeste dromen voorkomen tijdens de REM-slaap.

Je normaal doorlopen 4-6 slaapcyclus een nacht, fietsen tussen NREM en REM-slaap in ongeveer 90 minuten. Uw REM-fase verlengt meestal met elke cyclus als de nacht vordert. Slaapstoornissen kan dit slaap verstoren. Polysomnography controleert uw slaap stadia en cycli te bepalen of en wanneer je slaappatroon verstoord.

Uw arts kan polysomnografie aanraden als hij of zij vermoedt dat je hebt:

 • Slaapapneu of een andere slaap-gerelateerde stoornis ademhaling - je ademhaling herhaaldelijk stopt en start tijdens de slaap.
 • Periodieke beweging van de ledematen stoornis - je onwillekeurig buig en strek je benen tijdens het slapen. Deze slaapstoornis wordt soms geassocieerd met rusteloze benen syndroom.
 • Narcolepsie - je ervaart overweldigende slaperigheid overdag en plotselinge aanvallen van slaap.
 • REM-slaap gedragsstoornis - u handelen uit dromen als je slaapt.
 • Ongewone gedragingen tijdens de slaap - je doet ongewone activiteiten tijdens de slaap, zoals wandelen, bewegen veel rond of ritmische bewegingen.
 • Onverklaarde chronische slapeloosheid - je consequent moeite hebben in slaap te vallen of door te slapen.

Zie ook

Risico's

Polysomnografie is een niet-invasieve, pijnloze test. Complicaties zijn zeldzaam. De meest voorkomende bijwerking is irritatie van de huid veroorzaakt door de gebruikte lijm te testen sensoren koppelen aan uw huid.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Polysomnografie (slaaponderzoek). Slaapapneu of een andere slaap-gerelateerde ademhaling stoornis.
Polysomnografie (slaaponderzoek). Slaapapneu of een andere slaap-gerelateerde ademhaling stoornis.

Uw arts kan u vragen om geen alcohol te drinken of te eten of drinken iets met cafeïne tijdens de middag en avond voor polysomnografie. Alcohol en cafeïne kan uw slaappatroon veranderen, en ze kunnen de symptomen van sommige slaapstoornissen verergeren.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens polysomnografie
U komt aan op het slaapcentrum in de avond voor polysomnografie en overnachten. U kunt items die u gebruiken voor uw bedtijd routine brengen, en je kunt slapen in je eigen nachtkleding.

De kamer waar polysomnografie wordt gedaan is vergelijkbaar met een hotelkamer, en het is donker en stil tijdens de test. Je hoeft niet de kamer te delen met iemand anders. De kamer heeft een videocamera, zodat de polysomnografie technologen toezicht kunt u zien wat er gebeurt in de kamer toen de lichten uit zijn, en een audio-systeem, zodat ze kunnen praten met je en hoor je uit hun bewakingsgebied buiten de kamer.

Nadat je klaar voor bed, een van de technologen plaatsen sensoren op je hoofdhuid te krijgen, tempels, borst en benen met een mild lijm, zoals lijm of plakband. De sensoren zijn verbonden door kabels naar een computer, maar de kabels lang genoeg zijn om u te laten normaal bewegen in bed. Een kleine clip is ook geplaatst op uw vinger of oor tot het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren.

Periodieke beweging van de ledematen stoornis. REM-slaap gedragsstoornis.
Periodieke beweging van de ledematen stoornis. REM-slaap gedragsstoornis.

Terwijl je slaapt, een technoloog controleert uw:

 • Hersengolven
 • Oogbewegingen
 • Hartslag
 • Ademhalingspatroon
 • Bloed zuurstof niveau
 • Lichaamshouding
 • Beweging van de ledematen
 • Snurken en andere ruis die je kunt maken als je slaapt

Al deze metingen worden op een continue grafiek.

Polysomnography technologen bewaken je de hele nacht. Als u hulp nodig hebt, kunt u met hen praten via de bewakingsapparatuur. Ze kunnen komen in de ruimte om de draden los als je nodig hebt om op te staan ​​tijdens de nacht.

Hoewel je waarschijnlijk niet in slaap vallen zo gemakkelijk of te slapen en bij het slaapcentrum als je thuis doet, is dit meestal geen invloed op de testresultaten. Een volledige nachtrust is niet nodig om nauwkeurige polysomnography resultaten te verkrijgen.

Na polysomnografie
In de ochtend worden de sensoren verwijderd, en je kan de slaap centrum te verlaten. Je krijgt een afspraak voor een follow-up bezoek met de arts die de test aanbevolen. U kunt terugkeren naar uw normale activiteiten na polysomnografie.

Zie ook

Resultaten

De metingen opgenomen tijdens polysomnografie bieden een grote hoeveelheid informatie over uw slaappatroon. Bijvoorbeeld:

 • Hersengolven en oogbewegingen tijdens de slaap kunnen helpen uw gezondheidszorg team beoordeelt uw slaap stadia en identificeren van verstoringen in de stadia die kunnen optreden als gevolg van aandoeningen zoals narcolepsie en REM-slaap gedragsstoornis slapen.
 • Hart en ademhaling veranderingen en veranderingen in het bloed zuurstof dat abnormale zijn tijdens de slaap kan slaapapneu suggereren.
 • Frequente beenbewegingen die je slaap verstoren kan wijzen periodieke beweging van de ledematen stoornis.
 • Ongewone bewegingen of gedragingen tijdens de slaap kunnen tekenen van REM-slaap gedragsstoornis of een andere slaapstoornis.

De verzamelde tijdens polysomnografie informatie wordt eerst geëvalueerd door een polysomnografie technoloog, die de gegevens gebruikt om uw slaap stadia en cycli in kaart. Vervolgens wordt die informatie beoordeeld door uw slaap centrum wetenschap.

Het kan tot twee weken om de resultaten van polysomnografie te ontvangen. Bij een follow-up afspraak, uw arts bespreekt de resultaten met u en, op basis van de verzamelde gegevens, bespreekt eventuele behandeling of verdere evaluatie die u nodig heeft.

Zie ook