Post-hersenschudding syndroom

Definitie

Post-hersenschudding syndroom is een complexe aandoening waarbij een variabele combinatie van post-hersenschudding symptomen - zoals hoofdpijn en duizeligheid - duren weken en soms zelfs maanden na het letsel dat de hersenschudding veroorzaakt.

Hersenschudding is een licht traumatisch hersenletsel, meestal optredend na een klap op het hoofd. Bewustzijnsverlies is niet vereist voor de diagnose hersenschudding of post-hersenschudding syndroom. In feite is het risico van post-hersenschudding syndroom niet te worden geassocieerd met de ernst van de oorspronkelijke verwonding.

Bij de meeste mensen, post-hersenschudding syndroom symptomen zich voordoen binnen de eerste zeven tot 10 dagen en verdwijnen binnen drie maanden, hoewel ze kunnen aanhouden voor een jaar of meer. Post-hersenschudding syndroom behandelingen zijn gericht op het verlichten van bepaalde symptomen.

Zie ook

Symptomen

Post-hersenschudding symptomen zijn:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Prikkelbaarheid
 • Angst
 • Slapeloosheid
 • Verlies van concentratie en geheugen
 • Geluid en lichtgevoeligheid

Hoofdpijn die optreden na een hersenschudding kan variëren en kan voelen als spanningshoofdpijn of migraine. De meeste zijn echter spanningshoofdpijn, die kan samenhangen met een halsverwonding dat gebeurde tegelijkertijd de hoofdletsel. In sommige gevallen, mensen ervaren gedrag of emotionele veranderingen na een licht traumatisch hersenletsel. Familieleden kunnen opmerken dat de persoon meer prikkelbaar, achterdochtig, argumentatieve of koppig is geworden.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Zie een arts als u een hoofdletsel ernstig genoeg zijn om verwarring of geheugenverlies veroorzaken ervaren - zelfs als je nooit het bewustzijn verloren. Als een hersenschudding optreedt terwijl je een sport spelen, ga niet terug in het spel. Medische hulp te zoeken, zodat je niet het risico verslechtering uw letsel.

Zie ook

Oorzaken

Sommige deskundigen zijn van mening post-hersenschudding symptomen worden veroorzaakt door structurele schade aan de hersenen of verstoring van neurotransmitter systemen, als gevolg van de impact die de hersenschudding veroorzaakt. Anderen geloven post-hersenschudding symptomen gerelateerd aan psychologische factoren, vooral omdat de meest voorkomende symptomen - hoofdpijn, duizeligheid en slaapproblemen - vergelijkbaar met die vaak ervaren door mensen gediagnosticeerd met depressie, angst of posttraumatische stressstoornis. In veel gevallen, zowel fysiologische effecten van hersentrauma en emotionele reacties op deze effecten een rol spelen in de ontwikkeling van symptomen.

Onderzoekers hebben niet bepaald waarom sommige mensen die hebben hersenschudding gehad ontwikkelen aanhoudende post-hersenschudding symptomen, terwijl anderen dat niet doen. Geen bewezen correlatie tussen de ernst van de schade en de kans op het ontwikkelen persistente post-hersenschudding symptomen bestaat.

Zie ook

Risicofactoren

Risicofactoren voor het ontwikkelen van post-hersenschudding syndroom zijn:

 • Age. Studies hebben toenemende leeftijd gevonden een risicofactor voor post-hersenschudding syndroom.
 • Geslacht. Vrouwen hebben meer kans te worden gediagnosticeerd met post-hersenschudding syndroom, maar dit kan zijn omdat vrouwen over het algemeen meer kans om medische hulp in te roepen.
 • Trauma. Hersenschudding als gevolg van auto-botsingen, valpartijen, aanvallen en sportblessures worden gewoonlijk geassocieerd met post-hersenschudding syndroom.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Een meldkamer arts maakt vaak de eerste diagnose van een hersenschudding. Eenmaal ontladen, kunt u zorg van uw huisarts of huisarts te zoeken. Echter, kan hij of zij je doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in de hersenen en het zenuwstelsel aandoeningen (neuroloog) of een brain revalidatiearts (physiatrist).

Als u bent doorverwezen naar een specialist, is het een goed idee om goed voorbereid te zijn op uw afspraak. Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, en weet wat te verwachten van uw arts.

Post-hersenschudding syndroom. Noteer alle symptomen die u ondervindt.
Post-hersenschudding syndroom. Noteer alle symptomen die u ondervindt.

Wat u kunt doen

 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel los van de reden waarvoor u de afspraak gepland lijkt.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van belangrijke spanningen of recente leven verandert.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen of supplementen die je neemt.
 • Vraag een familielid of vriend om te gaan met u, indien mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om alle van de informatie die u tijdens een afspraak informatie te onthouden. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Het opstellen van een lijst van vragen kan u helpen het meeste uit uw afspraak. Lijst van uw vragen van de belangrijkste tot de minst belangrijke in het geval de tijd om is. Voor post-hersenschudding syndroom, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Waarom zijn deze symptomen optreden nog?
 • Hoe lang blijven ze?
 • Heb ik geen extra tests nodig? Heeft deze tests geen speciale voorbereiding?
 • Zijn er behandelingen beschikbaar zijn, en welke raden jullie aan?
 • Zijn er activiteiten beperkingen die ik moet volgen?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites heb je raden een bezoek?
 • Wanneer kan ik aan het werk terug?
 • Wanneer kan ik weer rijden?
 • Is het veilig om alcohol te drinken?
 • Is het OK om mijn medicijnen die vóór het letsel werden voorgeschreven nemen?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kan de tijd te gaan over alle punten die u wilt meer tijd besteden aan behouden. Uw arts kan vragen:

 • Hoe heeft de eerste schade zal optreden?
 • Heb je klachten constant geweest of doen ze komen en gaan?
 • Welke symptomen zijn je momenteel?
 • Hoe vaak heb je symptomen zich voordoen?
 • Is er iets lijkt te verbeteren van uw klachten?
 • Wat, als er iets, maakt uw symptomen erger?
 • Zijn uw klachten erger, blijven hetzelfde of verbeteren?

Zie ook

Tests en diagnose

Geen enkele test zal blijken je post-hersenschudding syndroom. Uw arts kan vragen om een ​​scan van je hersenen te bestellen om te kijken naar andere mogelijke problemen die zouden kunnen worden waardoor uw klachten. Computertomografie (CT) beeldvorming is over het algemeen de voorkeur test voor het opsporen van hersenafwijkingen.

Als je ervaart veel duizeligheid, kunt u worden doorverwezen naar een arts die gespecialiseerd is in het oor, neus en keel klachten. Een verwijzing naar een psycholoog of psychiater kan in orde zijn als uw symptomen zijn angst of depressie, of als je problemen met het geheugen of het oplossen van problemen.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Er is geen specifieke behandeling voor post-hersenschudding syndroom. In plaats daarvan, zal uw arts de behandeling van de individuele symptomen die u ondervindt. De aard van de symptomen en de frequentie zijn uniek voor elke persoon.

Hoofdpijn
Medicijnen gebruikt voor migraine of spanningshoofdpijn, waaronder sommige antidepressiva, blijken effectief te zijn wanneer deze vormen van hoofdpijn geassocieerd met post-hersenschudding syndroom. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Amitriptyline. Deze medicatie wordt veel gebruikt voor post-traumatische verwondingen, evenals voor de symptomen geassocieerd met post-hersenschudding syndroom, zoals prikkelbaarheid, duizeligheid en depressie.
 • Dihydroergotamine (Dhe 45) gecombineerd met metoclopramide (Reglan). Deze medicijnen kunnen hulp voor chronische hoofdpijn bieden, maar moet intraveneus worden toegediend in het ziekenhuis.

Houd in gedachten dat het overmatig gebruik van over-the-counter en recept pijnstillers kunnen bijdragen aan aanhoudende post-hersenschudding hoofdpijn.

Geheugen en het denken problemen
Geen medicijnen worden momenteel speciaal aanbevolen voor de behandeling van cognitieve problemen na licht traumatisch hersenletsel. Tijd kan de beste therapie voor post-hersenschudding syndroom zijn als je cognitieve problemen hebben, zoals de meeste van hen verdwijnen op hun eigen in de weken tot maanden na het letsel.

Bepaalde vormen van cognitieve therapie kan nuttig zijn, met inbegrip van gerichte revalidatie die training in hoe je een zak kalender, elektronische organizer of andere technieken gebruiken om te werken rond het geheugen tekorten en aandacht vaardigheden biedt. Ontspanning therapie kan ook helpen.

Depressie en angst
De symptomen van post-hersenschudding syndroom vaak verbeteren na de betrokken persoon leert dat er een oorzaak voor zijn of haar symptomen, en dat zullen ze waarschijnlijk verbeteren met de tijd. Onderwijs over de aandoening kan angsten van een persoon te verlichten en te helpen zorgen voor gemoedsrust. Als je ervaart nieuwe of verhoging van depressie of angst na een hersenschudding, enige vorm van behandeling opties omvatten:

 • Psychotherapie. Het kan nuttig zijn om uw zorgen te bespreken met een psycholoog of psychiater die ervaring hebben in het werken met mensen met hersenletsel heeft.
 • Medicatie. Ter bestrijding van angst of depressie kunnen antidepressiva of anti-angst medicijnen worden voorgeschreven.

Zie ook

Het voorkomen

Voorbereiding op uw afspraak. Noteer belangrijke persoonlijke informatie.
Voorbereiding op uw afspraak. Noteer belangrijke persoonlijke informatie.

De enige bekende manier om post-hersenschudding syndroom te voorkomen is het hoofdletsel in de eerste plaats.

Het vermijden van letsels aan het hoofd
Hoewel je niet kunt voorbereiden op elke mogelijke situatie, hier zijn enkele tips voor het vermijden voorkomende oorzaken van letsels aan het hoofd:

 • Doe je gordel om als je op reis bent in een auto en zorg ervoor dat kinderen in de leeftijd passende veiligheid zetels. Kinderen onder de 13 zijn veiligst rijdt op de achterbank, vooral als uw auto heeft airbags.
 • Gebruik helmen wanneer u of uw kinderen fietsen, rolschaatsen, in-line skaten, schaatsen, skiën, snowboarden, voetballen, het slaan of het uitvoeren van de bases in softbal of honkbal, skateboarden, of paardrijden. Draag een helm tijdens het rijden een motorfiets.
 • Maatregelen nemen om het huis te vallen, zoals het verwijderen van kleine karpetten, het verbeteren van verlichting en het installeren van leuningen voorkomen.

Zie ook