Postpartum pre-eclampsie

Definitie

Postpartum pre-eclampsie is een zeldzame aandoening die optreedt wanneer een vrouw heeft hoge bloeddruk en overtollige eiwitten in haar urine kort na de bevalling.

De meeste gevallen van postpartum pre-eclampsie te ontwikkelen binnen 48 uur na de bevalling. Echter, postpartum preëclampsie ontwikkelt soms tot 4-6 weken na de bevalling. Dit staat bekend als late postpartum pre-eclampsie.

Postpartum preëclampsie directe behandeling vereisen. Onbehandeld, kan postpartum pre-eclampsie leiden tot epileptische aanvallen en andere ernstige complicaties.

Pre-eclampsie is een soortgelijke aandoening die zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap en meestal lost met de geboorte van de baby.

Symptomen

Postpartum pre-eclampsie kan moeilijk op te sporen op uw eigen zijn. Veel vrouwen die ervaren postpartum preëclampsie vertonen geen tekenen of symptomen tijdens de zwangerschap. Ook zou je niet vermoeden dat er iets mis is als je gericht op het herstel na de bevalling en de zorg voor een pasgeboren.

Postpartum pre-eclampsie. Hoge bloeddruk tijdens je laatste zwangerschap (hypertensieve aandoening).
Postpartum pre-eclampsie. Hoge bloeddruk tijdens je laatste zwangerschap (hypertensieve aandoening).

Tekenen en symptomen van postpartum preeclampsia - die typisch zijn vergelijkbaar met die van preeclampsia die optreedt tijdens de zwangerschap - kunnen zijn:

 • Hoge bloeddruk (hypertensie) - 140/90 millimeter kwik (mm Hg) of hoger
 • Teveel eiwit in de urine (proteïnurie)
 • Ernstige hoofdpijn
 • Stoornissen in het gezichtsvermogen, met inbegrip van tijdelijke verlies van het gezichtsvermogen, wazig zien of gevoeligheid voor licht
 • Pijn in de bovenbuik, meestal onder de ribben aan de rechterkant
 • Misselijkheid of braken
 • Daalde plassen
 • Plotselinge gewichtstoename, meestal meer dan 2 kilo (0,9 kilo) per week

Als u tekenen of symptomen van postpartum preëclampsie kort na de bevalling, contact op met uw zorgverzekeraar meteen. Afhankelijk van de omstandigheden, zou je onmiddellijk medische zorg nodig.

Zie ook

Oorzaken

De oorzaken van postpartum preeclampsia en preeclampsia die optreedt tijdens de zwangerschap niet goed begrepen. Terwijl pre-eclampsie wordt meestal genezen door de bevalling, is het verondersteld dat postpartum pre-eclampsie is in beweging tijdens de zwangerschap, maar veroorzaakt geen symptomen tot na de bevalling.

Risicofactoren

Beperkt onderzoek suggereert dat risicofactoren voor postpartum pre-eclampsie kunnen zijn:

 • Hoge bloeddruk tijdens je laatste zwangerschap (hypertensieve aandoening). Je bent een verhoogd risico op postpartum preëclampsie als je hoge bloeddruk ontwikkeld na 20 weken van de zwangerschap (zwangerschapshypertensie) of u een hoge bloeddruk en eiwit in de urine ontwikkeld na 20 weken van de zwangerschap (pre-eclampsie).
 • Obesitas. Het risico van postpartum pre-eclampsie is hoger als je zwaarlijvig bent.
 • Keizersnede (c-sectie). Als je een C-sectie had, je bent een verhoogd risico op postpartum pre-eclampsie.

Zie ook

Complicaties

Complicaties van postpartum pre-eclampsie zijn onder meer:

 • Postpartum eclampsie. Postpartum eclampsie is in wezen postpartum preëclampsie plus aanvallen. Postpartum eclampsie kan permanent vitale organen, met inbegrip van uw hersenen, lever en nieren beschadigen. Onbehandeld, kan postpartum eclampsie coma veroorzaken. In sommige gevallen is de aandoening fataal.
 • Longoedeem. Deze levensbedreigende longaandoening optreedt wanneer overtollige vocht zich ontwikkelt in de longen.
 • Beroerte. Een beroerte ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen is onderbroken of sterk verminderd, hersenweefsel beroven van zuurstof en voedingsmiddelen. Een beroerte is een medisch noodgeval.
 • Embolie. Trombo de verstopping van een bloedvat door een bloedstolsel dat reizen uit een ander deel van het lichaam. Deze voorwaarde is ook een medische noodsituatie.
 • HELLP-syndroom HELLP-syndroom -. Wat staat voor hemolyse (vernietiging van rode bloedcellen), verhoogde leverenzymen en een laag aantal bloedplaatjes - kan levensbedreigend zijn.
Voorbereiding op uw afspraak. Keizersnede (c-sectie).
Voorbereiding op uw afspraak. Keizersnede (c-sectie).

Net als bij pre-eclampsie, zou postpartum preëclampsie ook het verhogen van uw risico op toekomstige hart-en vaatziekten.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Als u onlangs bevallen en hebben geen tekenen of symptomen van postpartum pre-eclampsie, contact op met uw zorgverzekeraar meteen. Afhankelijk van de omstandigheden, zou je onmiddellijk medische zorg nodig.

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, en wat te verwachten van uw zorgverzekeraar.

Wat u kunt doen
Vóór uw afspraak, wilt u misschien:

 • Vraag over pre-afspraak beperkingen. In de meeste gevallen zult u onmiddellijk te zien. Als dat niet het geval is, vragen of u uw activiteiten moet beperken terwijl u wacht op uw afspraak.
 • Zoek een geliefde of vriend die u kunt deelnemen voor uw afspraak. Vrees en angst zou kunnen maken het moeilijk om zich te concentreren op wat uw zorgverzekeraar zegt. Neem iemand mee die kan helpen herinneren alle informatie.
 • Noteer vragen aan uw zorgverzekeraar vragen. Op die manier zal je niet vergeten iets belangrijks dat u wilt vragen, en je kunt de meeste van uw tijd te maken met uw zorgverzekeraar.

Hieronder zijn enkele fundamentele vragen aan uw zorgverzekeraar vragen over postpartum pre-eclampsie.

 • Hoe ernstig is mijn conditie?
 • Wat zijn de behandelmogelijkheden?
 • Welke soorten tests heb ik nodig?
 • Kan ik doorgaan met mijn gebruikelijke activiteiten te doen?
 • Hoe kan ik het beste beheren andere hygiënische omstandigheden, samen met postpartum pre-eclampsie?
 • Welke klachten of symptomen moeten aanzetten me om u te bellen of naar het ziekenhuis?

In aanvulling op de vragen die je hebt voorbereid, aarzel dan niet om andere vragen te stellen tijdens uw afspraak - vooral als u verduidelijking nodig hebt of als u iets niet begrijpt.

Wat te verwachten van uw arts
Uw zorgverzekeraar is waarschijnlijk vragen u een aantal vragen, ook. Bijvoorbeeld:

 • Hebt u ongewone symptomen gehad de laatste tijd, zoals wazig zien of hoofdpijn?
 • Wanneer heeft u voor het eerst uw klachten of symptomen opmerkt?
 • Doe je normaal gesproken een hoge bloeddruk?
 • Hebt u pre-eclampsie of postpartum pre-eclampsie te ervaren met eventuele eerdere zwangerschappen?
 • Hebt u nog andere complicaties gehad tijdens een eerdere zwangerschap?
 • Heb je nog andere gezondheidsproblemen?

Tests en diagnose

Als je al bent ontslagen uit het ziekenhuis na de bevalling en uw zorgverzekeraar vermoedt dat je postpartum pre-eclampsie, moet u over te nemen naar het ziekenhuis. Postpartum pre-eclampsie wordt meestal gediagnosticeerd met laboratoriumtesten:

 • Bloedonderzoek Deze tests kunnen bepalen hoe goed uw lever en nieren functioneren en of uw bloed heeft een normaal aantal bloedplaatjes -. De cellen die bloedstolsel helpen.
 • Urineonderzoek. Uw zorgverzekeraar kan een monster van uw urine te testen om te zien of het eiwit bevat.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Postpartum pre-eclampsie wordt behandeld met medicatie, inclusief:

 • Medicijnen om aanvallen te voorkomen. An anticonvulsieve medicatie, zoals magnesiumsulfaat, kan helpen aanvallen te voorkomen. Magnesiumsulfaat wordt gewoonlijk genomen 24 uur. Na behandeling met magnesiumsulfaat, zal uw zorgverzekeraar nauwlettend uw bloeddruk, plassen en andere symptomen.
 • Medicatie om hoge bloeddruk te verlagen. Als uw bloeddruk is gevaarlijk hoog en een anticonvulsieve medicatie niet laten zakken, kan uw zorgverzekeraar een andere medicatie om de bloeddruk (antihypertensiva) verlagen voorschrijven.

Als je borstvoeding geeft, vraag uw zorgverzekeraar of het veilig is om de borstvoeding voort te zetten terwijl het nemen van medicatie om postpartum pre-eclampsie te behandelen.

Coping en ondersteuning

De postpartum periode brengt vaak lichamelijk ongemak en emotionele ups en downs. Als je gediagnosticeerd met postpartum pre-eclampsie, moet u voor een verblijf in het ziekenhuis langer dan je gepland of worden toegelaten tot het ziekenhuis. Dit kan extra spanning veroorzaken. Leunen op geliefden en andere nauwe contacten voor ondersteuning. Ook werken met uw zorgverzekeraar om te bepalen hoe u uw conditie en uw rol veilig te kunnen beheren als moeder van een pasgeborene.

Het voorkomen

Er is geen bekende manier om postpartum pre-eclampsie te voorkomen. De beste manier om te zorgen voor jezelf is om de tekenen en symptomen van de postpartum preëclampsie weten. Wees niet bang om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar als u vragen of opmerkingen heeft over uw gezondheid als u herstellen van de bevalling.