Priapisme: langdurige erectie

Definitie

Priapisme is een aanhoudende erectie van de penis. De ongewenste, aanhoudende erectie wordt niet veroorzaakt door seksuele stimulatie of opwinding, en priapisme is meestal pijnlijk.

Priapisme is een zeldzame aandoening die onmiddellijke medische aandacht nodig heeft. Snelle behandeling van priapisme is meestal nodig om weefsel schade die zou kunnen resulteren in het onvermogen om een ​​erectie (erectiestoornissen) te krijgen of te behouden te voorkomen.

Priapisme komt het meest voor tussen de leeftijd van 5 en 10 bij jongens en leeftijden 20 en 50 bij mannen.

Symptomen

Priapisme veroorzaakt abnormaal aanhoudende erecties niet gerelateerd aan seksuele stimulatie. Priapisme symptomen kunnen variëren, afhankelijk van het type van priapisme. Er zijn twee belangrijke soorten: ischemische en niet-ischemische priapisme.

Ischemisch priapisme
Ischemische, ook wel low-flow, priapisme is het resultaat van het bloed niet in staat om de penis verlaat. Het is de meest voorkomende vorm van priapisme. Tekenen en symptomen zijn:

 • Ongewenste erectie die langer dan vier uur
 • Ongewenste erectie op en voor meerdere uren (stotteren priapisme)
 • Stijve penis schacht, maar meestal soft tip van de penis (eikel)
 • Meestal pijnlijk of gevoelige penis

Nonischemic priapisme
Nonischemic, of high-flow, priapisme treedt op wanneer te veel bloed stroomt in de penis. Nonischemic priapisme is meestal pijnloos. Tekenen en symptomen zijn:

 • Ongewenste erectie die ten minste vier uur
 • Rechtop maar niet rigide penis schacht

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als je een erectie langer dan vier uur duurt, gaat u naar de eerste hulp. Als u last krijgt van pijnlijke, aanhoudende erectie die lost op zijn eigen in minder dan vier uur, zie uw arts. U kan de behandeling moeten verder episodes te voorkomen.

Oorzaken

Een erectie komt normaal gesproken in reactie op lichamelijke of psychische stimulatie. Deze stimulatie zorgt ervoor dat bepaalde bloedvaten te ontspannen en uit te breiden, het verhogen van de bloedstroom naar sponsachtige weefsel in de penis. Bijgevolg bloed gevulde penis erectie. Na stimulatie uiteinden, het bloed stroomt, en de penis terug naar zijn nonrigid (slappe) staat.

Priapisme ontstaat wanneer een deel van dit systeem - het bloed, bloedvaten of zenuwen - veranderingen normale bloedstroom. Vervolgens, een ongewenste erectie aanhoudt. Factoren die kunnen bijdragen aan priapisme zijn de volgende.

Bloedziekten
Bloed-gerelateerde ziekten kan bijdragen aan priapisme - meestal ischemisch priapisme, wanneer het bloed niet in staat om uit te stromen van de penis. Deze aandoeningen omvatten:

 • Sikkelcelanemie
 • Leukemie

Sikkelcelanemie is de meest voorkomende oorzaak van priapisme bij jongens. Sikkelcelanemie is een erfelijke aandoening gekenmerkt door abnormaal gevormde rode bloedcellen. Deze abnormaal gevormde cellen kunnen de doorstroming van het bloed te blokkeren.

Voorgeschreven medicijnen
Priapisme, meestal ischemische priapisme, is een bekende bijwerking van een aantal geneesmiddelen. De volgende geneesmiddelen kunnen soms leiden tot priapisme:

 • Orale medicatie gebruikt om erectiestoornissen te beheren, zoals sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) en vardenafil (Levitra)
 • Drugs geïnjecteerd rechtstreeks in de penis om erectiestoornissen te behandelen, zoals papaverine
 • Antidepressiva, zoals fluoxetine (Prozac) en bupropion (Wellbutrin)
 • Geneesmiddelen gebruikt voor de behandeling van psychotische stoornissen, zoals risperidon (Risperdal) en olanzapine (Zyprexa)
 • Bloedverdunners, zoals warfarine (Coumadin) en heparine

Alcohol-en drugsgebruik
Misbruik van geneesmiddelen op recept, en alcohol-en drugsmisbruik kan priapisme, in het bijzonder ischemisch priapisme veroorzaken. Mogelijke oorzaken zijn:

 • Recreatief gebruik van erectiestoornissen drugs
 • Het drinken van te veel alcohol
 • Het gebruik van illegale drugs zoals marihuana of cocaïne

Letsel
Een veel voorkomende oorzaak van ischemische priapisme - een aanhoudende erectie veroorzaakt door overmatige bloedtoevoer naar de penis - is trauma of letsel aan de genitaliën, het bekken of het perineum, het gebied tussen de onderkant van de penis en anus.

Andere factoren
Andere oorzaken van priapisme zijn:

 • Dwarslaesie
 • Bloedstolsels
 • Giftige gif, zoals gif van schorpioenen of zwarte weduwe spinnen

In sommige gevallen, artsen in staat zijn de specifieke oorzaak voor priapisme identificeren.

Zie ook

Complicaties

Ischemisch priapisme kan leiden tot ernstige complicaties. Het bloed opgesloten in de penis wordt beroofd van zuurstof. Wanneer een erectie duurt langer dan vier uur kan deze zuurstofarm bloed beginnen weefsels beschadigen of vernietigen de penis. Hierdoor kan onbehandeld priapisme veroorzaken:

 • Erectiestoornissen, het onvermogen van de penis te worden of te blijven rechtop met seksuele opwinding
 • Misvorming van de penis

Voorbereiding op uw afspraak

Als u of uw kind een pijnlijke, aanhoudende erectie die minder dan vier uur, of meerdere ongewenste, aanhoudende erecties (priapisme stotteren) geduurd heeft ervaren, zien uw huisarts. Als de erectie langer dan vier uur heeft geduurd, gaat u naar de eerste hulp.

Uw arts of de eerste hulp arts voorstellen dat u een follow-up afspraak met een specialist op het gebied van reproductieve en urine-organen (uroloog) te maken.

Als je tijd hebt voordat u uw arts, is het een goed idee om voor te bereiden op de vragen van de arts waarschijnlijk vragen.

Wat u kunt doen

 • Noteer de symptomen, met inbegrip van die verband houden met de aanhoudende erecties kan schijnen.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, alsmede alle vitaminen of supplementen, die je neemt. En, laat uw arts weten als u voedingssupplementen of illegale drugs hebt genomen.

U kunt ook een lijst met vragen voor te bereiden om de dokter te vragen:

 • Wat is waarschijnlijk oorzaak van de aanhoudende erecties?
 • Welk soort controles nodig zou kunnen zijn?
 • Wat kan worden gedaan om dit probleem in de toekomst te voorkomen?
 • Als medicatie nodig is, is er een generiek alternatief?
 • Zijn er activiteiten, zoals lichaamsbeweging of geslacht, die moeten worden vermeden? Zo ja, voor hoe lang?
 • Heeft priapisme verhogen het risico op het ontwikkelen van erectiestoornissen?
 • Heeft u brochures hebt of kunt u voorstellen websites die meer over priapisme uitleggen?

Als andere vragen in je op of je iets niet begrijpt, aarzel dan niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk een aantal vragen met betrekking tot terugkerende episoden van aanhoudende erecties te vragen. Uw arts kan vragen:

 • Wanneer heeft uw symptomen eerst beginnen?
 • Hoe lang zijn de erecties geduurd?
 • Waren de erecties pijnlijk?
 • Heb je een blessure aan je geslachtsdelen of lies gehad?
 • Heeft de ongewenste erecties optreden na het gebruik van een bepaalde stof, zoals alcohol, marihuana, cocaïne of andere drugs?
 • Heeft u alle voorgeschreven medicijnen, waaronder medicijnen voor de behandeling van erectiestoornissen te nemen? Heeft u een kruiden of voedingssupplementen te nemen?

Uw arts kan ook bestellen laboratoriumtests om te bepalen of een ziekte of aandoening wordt veroorzaakt priapisme.

Wat u kunt doen in de tussentijd
Doe je voorgeschreven medicijnen niet stoppen zonder overleg met uw arts. Gebruik geen recreatieve stof die aanhoudende erecties kan veroorzaken.

Tests en diagnose

Als je een erectie langer dan vier uur, je moet spoedeisende hulp. De SEH arts zal eerst bepalen of u ischemisch priapisme of nonischemic priapisme. Dit is noodzakelijk omdat de behandeling voor elk verschillend en behandeling van ischemisch priapisme moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd.

Anamnese en het examen
Om te bepalen wat voor soort priapisme je hebt, zal uw arts waarschijnlijk vragen tal van vragen en onderzoeken uw genitaliën, buik, lies en perineum. Hij of zij in staat om te bepalen welk type priapisme u op basis van de stijfheid en gevoeligheid van de penis. Dit examen kan ook onthullen tekenen van verwondingen of tumoren die kunnen worden veroorzaakt priapisme. Een verwonding, bijvoorbeeld, zou suggereren dat ischemisch priapisme waarschijnlijker.

Diagnostische tests
Diagnostische tests kunnen nodig zijn om te bepalen welk type priapisme je hebt. Aanvullende tests kunnen de oorzaak zijn van priapisme identificeren. In een meldkamer omgeving, kan uw behandeling beginnen voordat alle testresultaten worden ontvangen indien de arts overtuigd is van wat voor soort priapisme je hebt. Diagnostische tests omvatten:

 • Bloed gasmeting. Bij deze test wordt een klein naaldje ingebracht in uw penis om een monster te verwijderen van het bloed. Als het bloed is donker - beroofd van zuurstof - de aandoening is het meest waarschijnlijk ischemisch priapisme. Als het helder rood, het priapisme is het meest waarschijnlijk nonischemic. Een laboratoriumtest meten van de hoeveelheden van bepaalde gassen in het bloed kan het type van priapisme bevestigen.
 • Bloedonderzoek. Uw bloed kan worden getest om het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes aanwezig meten. Resultaten kunnen bewijzen ziekten zoals sikkelcelanemie, andere bloedziekten of bepaalde vormen van kanker verschaffen.
 • Echografie. Het kan zijn kleur duplex echografie, die geluidsgolven gebruikt om een beeld van de inwendige organen te creëren. Deze test kan worden gebruikt om de bloedstroom te meten binnen uw penis die ischemisch of niet-ischemisch priapisme zou suggereren. Het examen kan ook een verwonding, tumor of afwijking die een onderliggende oorzaak kan zijn onthullen.
 • Toxicologie testen. Uw arts kan een test voor het screenen op illegale of geneesmiddelen op recept dat de oorzaak van priapisme kunnen bestellen. Deze test kan worden gedaan met bloed-of urinemonsters.

Behandelingen en medicijnen

Ischemisch priapisme
Ischemisch priapisme - het resultaat van bloed niet in staat om de penis af te sluiten - is een noodsituatie die onmiddellijke behandeling vereist. Deze behandeling begint meestal met een combinatie van het aftappen van bloed uit de penis en het gebruik van medicijnen.

 • Aspiratie. Nadat uw penis wordt verdoofd met een plaatselijke verdoving wordt de overtollige bloed afgetapt uit het, met behulp van een kleine naald en spuit. Als onderdeel van deze procedure kan de penis aderen worden gespoeld met een zoutoplossing. Deze behandeling verlicht de pijn, verwijdert zuurstofarm bloed en kan de erectie te stoppen. Deze behandeling kan worden herhaald totdat de erectie eindigt.
 • Medicatie. Een medicijn genaamd een alfa-adrenerge sympathicomimetica, zoals fenylefrine, kan worden geïnjecteerd in het sponsachtige weefsel van de penis. Dit medicijn vernauwt de bloedvaten die bloed in de penis. Deze actie maakt de bloedvaten die bloed uit de penis te openen en laat verhoogde bloedtoevoer uit. Deze behandeling kan worden herhaald gedurende een aantal uren indien nodig. Er is enige kans op bijwerkingen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en hoge bloeddruk, vooral als u een hoge bloeddruk of hart-en vaatziekten.
 • Operatie. Als andere behandelingen niet succesvol zijn, kan een chirurg een apparaat dat de bloedtoevoer (een shunt) omgeleid zodat het bloed kan normaal bewegen door je penis implanteren.
 • Aanvullende behandelingen. Als u lijdt aan sikkelcelanemie, kunt u extra behandelingen die worden gebruikt om de ziekte-gerelateerde afleveringen, zoals extra zuurstof of een intraveneuze oplossing om u gehydrateerd te behandelen krijgen.

Nonischemic priapisme
Nonischemic priapisme gaat vaak weg met geen behandeling. Want er is geen risico van schade aan de penis, kan uw arts een horloge-en-wait aanpak suggereren. Putting ijs en druk op het perineum - de zone tussen de basis van de penis en anus - kan verhelpen erectie.

Operatie kan in sommige gevallen noodzakelijk zijn om materiaal tijdelijk blokkeert bloedstroom naar de penis voegen. Het lichaam uiteindelijk absorbeert het materiaal. Chirurgie kan ook nodig zijn om slagaders of weefselschade als gevolg van een verwonding herstellen.

Het voorkomen

Afhankelijk van de waarschijnlijke oorzaak van het priapisme, stappen om terugkerende priapisme voorkomen kunnen zijn:

 • Het behandelen van de ziekte die priapisme kunnen hebben veroorzaakt
 • Veranderende medicijnen als een recept medicatie was de waarschijnlijke oorzaak
 • Het vermijden van triggers, zoals alcohol of illegale drugs
 • Self-injectie van fenylefrine om langdurige erecties te stoppen
 • Hormoonremmers medicatie - alleen voor volwassen mannen

Zie ook