Prikkelbare darm syndroom

Definitie

Prikkelbare darm syndroom (IBS) is een veel voorkomende aandoening die uw dikke darm (colon) beïnvloedt. Prikkelbare darm syndroom veroorzaakt vaak krampen, buikpijn, opgeblazen gevoel gas, diarree en constipatie. Ondanks deze ongemakkelijke symptomen, is IBS niet leiden tot blijvende schade aan uw dikke darm.

De meeste mensen met IBS vinden dat de symptomen verbeteren als ze leren om hun ziekte onder controle. Slechts een klein aantal mensen met het prikkelbare darm syndroom hebben invaliderende symptomen.

Prikkelbare darm syndroom. Triggers effect hebben op sommige mensen, anderen niet.
Prikkelbare darm syndroom. Triggers effect hebben op sommige mensen, anderen niet.

Gelukkig tegenstelling tot meer ernstige-intestinale ziekten zoals ulceratieve colitis en de ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom geen ontsteking of veranderingen in darmweefsel veroorzaken of verhogen het risico op colonkanker. In veel gevallen kunt u het prikkelbare darm syndroom beheersen door het beheer van uw dieet, levensstijl en stress.

Zie ook

Symptomen

De tekenen en symptomen van het prikkelbare darm syndroom kan sterk variëren van persoon tot persoon en vaak lijken op die van andere ziekten. Onder de meest voorkomende zijn:

 • Buikpijn of krampen
 • Een opgeblazen gevoel
 • Gas (flatulentie)
 • Diarree of constipatie - soms zelfs afwisselende periodes van constipatie en diarree
 • Slijm in de ontlasting

Net als veel andere mensen, moet u wellicht slechts milde symptomen van het prikkelbare darm syndroom. Echter, soms zijn deze problemen kunnen worden uitgeschakeld. In sommige gevallen kunt u een ernstige tekenen en symptomen die niet goed reageren op medische behandeling. Omdat de symptomen van het prikkelbare darm syndroom kan optreden met andere meer ernstige ziekten, is het best om deze symptomen te bespreken met uw arts.

Voor de meeste mensen, IBS is een chronische aandoening, hoewel er waarschijnlijk zullen tijden zijn dat de tekenen en symptomen worden erger en de momenten waarop ze te verbeteren of zelfs geheel verdwijnen.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Het is belangrijk om uw arts te raadplegen als u een blijvende verandering in de stoelgang of als u nog andere tekenen of symptomen van IBS. Deze kan op een ernstige aandoening, zoals een infectie of darmkanker.

Uw arts kan in staat zijn om u te helpen manieren om de symptomen te verlichten, evenals uitsluiten van andere meer-ernstige darm aandoeningen, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, die zijn vormen van inflammatoire darmziekten vinden.

Zie ook

Oorzaken

Het is niet precies bekend wat de oorzaak van het prikkelbare darm syndroom. De wanden van de darmen zijn bekleed met lagen van spier die overeenkomst en ontspannen in een gecoördineerde ritme als ze voedsel van uw maag bewegen door je darmkanaal om je rectum. Als u prikkelbare darm syndroom, kan de weeën sterker en langer duren dan normaal. Eten is sneller gedwongen door je darmen, waardoor gas, opgeblazen gevoel en diarree.

In sommige gevallen gebeurt het omgekeerde. Passage voedsel vertraagt, en ontlasting hard en droog. Afwijkingen in je zenuwstelsel of dikke darm kan ook een rol spelen, waardoor je meer dan normaal last krijgen wanneer uw darmwand strekt zich uit gas.

Er zijn een aantal andere factoren die een rol spelen bij IBS. Bijvoorbeeld, mensen met IBS abnormale serotonine. Serotonine is een chemische boodschapper die normaal verbonden hersenfunctie, maar het speelt ook een rol in normale spijsverteringsstelsel functie. Het is ook mogelijk dat mensen met IBS de juiste balans van goede bacteriën niet hebben in de darm.

Triggers effect hebben op sommige mensen, anderen niet
Om redenen die nog niet duidelijk zijn, als je IBS je waarschijnlijk sterk reageren op prikkels die geen andere mensen lastig te vallen. Triggers voor IBS kan variëren van gas of druk op je darmen om bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of emoties. Bijvoorbeeld:

 • Voedingsmiddelen. Veel mensen vinden dat hun symptomen verergeren wanneer ze eten van bepaalde voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld, zou chocolade, melk en alcohol constipatie of diarree veroorzaken. Koolzuurhoudende dranken en sommige soorten groenten en fruit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en ongemak bij sommige mensen met IBS. De rol van voedselallergie of intolerantie het prikkelbare darmsyndroom is nog niet duidelijk zijn.

  Voorbereiding op uw afspraak. Een familiegeschiedenis van IBS.
  Voorbereiding op uw afspraak. Een familiegeschiedenis van IBS.

  Als je krampen en een opgeblazen gevoel ervaren vooral na het eten van zuivelproducten, voedsel met cafeïne of suikervrije kauwgom of snoep, kan het probleem prikkelbare darm syndroom niet. In plaats daarvan kan het lichaam niet in staat om de suiker (lactose) in zuivelproducten, cafeïne of kunstmatige zoetstof sorbitol tolereren.

 • Stress. Als je bent zoals de meeste mensen met IBS, u waarschijnlijk merken dat uw tekenen en symptomen zijn erger of vaker tijdens stressvolle gebeurtenissen, zoals een verandering in uw dagelijkse routine. Maar terwijl de stress-symptomen kunnen verergeren, is het niet te veroorzaken.
 • Hormonen. Omdat vrouwen hebben meer kans op IBS hebben, onderzoekers geloven dat hormonale veranderingen een rol spelen bij deze aandoening. Veel vrouwen vinden dat tekenen en symptomen zijn erger tijdens of rond hun menstruatie.

Risicofactoren

Veel mensen hebben af ​​en toe tekenen en symptomen van het prikkelbare darm syndroom. Echter, heb je meer kans om IBS als u:

 • Zijn jong. IBS-symptomen eerst verschijnen voor de leeftijd van 35 jaar voor ongeveer de helft van de mensen met de aandoening.
 • Zijn vrouw. Meer vrouwen dan mannen zijn gediagnosticeerd met deze aandoening.
 • Een familiegeschiedenis van IBS Studies hebben aangetoond dat mensen die een eerstegraads familielid -. Zoals een ouder of broer of zus - met IBS hebben een verhoogd risico op de aandoening. Het is niet duidelijk of de invloed van de familiegeschiedenis op IBS risico is gerelateerd aan genen, om gedeelde factoren in een familie-omgeving, of beide.

Complicaties

IBS is niet geassocieerd met ernstige aandoeningen, zoals darmkanker. Maar, diarree en constipatie, twee tekens van prikkelbare-darmsyndroom, kan verergeren of zelfs leiden tot aambeien.

De impact van IBS op uw algehele kwaliteit van het leven kan zijn meest significante complicatie zijn. IBS kan uw vermogen om te beperken:

 • Maken of houden plannen met vrienden en familie. Als u IBS, de moeilijkheid van het omgaan met symptomen weg van huis kan ertoe leiden dat u om sociale verplichtingen te vermijden.
 • Geniet van een gezond seksleven. De fysieke ongemakken van IBS kan seksuele activiteit onaantrekkelijk of zelfs pijnlijk maken.

Deze effecten van IBS kan ertoe leiden dat u het gevoel dat je niet leeft het leven ten volle, wat leidt tot ontmoediging of zelfs depressie.

Voorbereiding op uw afspraak

Maak een afspraak met uw arts als u symptomen van IBS. Na een eerste evaluatie, kan uw arts u verwijzen naar een specialist in spijsverteringsstoornissen (gastro-enteroloog) voor meer uitgebreide testen.

Hier is wat informatie om u te helpen voor te bereiden op uw afspraak en wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Noteer alle symptomen die je ervaart, en voor hoe lang. Daarnaast kan het nuttig zijn om een ​​levensmiddel dagboek bij te houden en noteer als een eten lijkt om uw symptomen verergeren. Het zal uw arts u helpen om te weten of uw symptomen komen en gaan en wat voedsel, eventuele, lijken hun optreden veroorzaken.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van alle recente wijzigingen of stressoren in je leven. Deze factoren kunnen een belangrijke rol spelen bij de frequentie en ernst van IBS symptomen.
 • Maak een lijst van uw belangrijkste medische gegevens, met inbegrip van eventuele andere aandoeningen waarvoor u wordt behandeld en de namen van eventuele medicijnen, vitaminen of supplementen je neemt. Als je hebt medisch geëvalueerd voor uw klachten in het verleden, breng dossiers van die tests naar uw afspraak.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen. Het maken van uw lijst met vragen van te voren kan u helpen het meeste uit uw tijd met uw arts.

Voor IBS, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat denk je dat de oorzaak is van mijn klachten?
 • Zijn er nog andere mogelijke oorzaken voor mijn conditie?
 • Welke diagnostische tests heb ik nodig? Heeft deze tests geen speciale voorbereiding?
 • Welke benadering van de behandeling heb je adviseren eerst te proberen?
 • Als de eerste behandeling niet werkt, wat zullen we proberen volgende?
 • Zijn er bijwerkingen geassocieerd met deze behandelingen?
 • Vermoedt u dat voedingsfactoren een rol spelen in mijn klachten?
 • Welke veranderingen in het dieet zijn het meest waarschijnlijk mijn symptomen te verminderen?
 • Zijn er veranderingen in levensstijl die ik kan maken om te helpen verminderen of beheerder bent van mijn klachten?
 • Is mijn conditie chronisch?
 • Hoeveel verwacht u mijn conditie kan verbeteren met de behandeling, met inbegrip van zelfzorg?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om bijkomende vragen te stellen tijdens uw afspraak.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kan de tijd te gaan over punten die u wilt meer tijd besteden aan behouden. U kunt gevraagd worden:

 • Wat zijn uw klachten?
 • Wanneer heeft u voor het eerst op deze symptomen?
 • Doe je symptomen komen en gaan of blijven ongeveer hetzelfde?
 • Is er iets lijken om uw klachten, zoals bepaalde voedingsmiddelen, stress of veroorzaken - bij vrouwen - je menstruatie?
 • Ben je afgevallen zonder te proberen?
 • Hebt u bloed in uw ontlasting opgemerkt?
 • Laat uw tekenen en symptomen waren braken?
 • Laat uw tekenen en symptomen waren koorts?
 • Heeft u onlangs een aanzienlijke stress, emotionele problemen of verlies?
 • Wat is uw typische dagelijkse voeding?
 • Heb je ooit gediagnosticeerd met een voedselallergie of met lactose-intolerantie?
 • Heb je al gediagnosticeerd met een andere medische voorwaarden?
 • Welke medicijnen neem je, inclusief recept en over-the-counter geneesmiddelen, vitaminen, kruiden en supplementen?
 • Heb je enig familiegeschiedenis van darmaandoeningen?
 • Hoeveel zou u zeggen dat uw klachten van invloed zijn op uw kwaliteit van leven, inclusief je persoonlijke relaties en uw vermogen om te functioneren op school of werk?
 • Heeft u aanhoudende buikpijn of is uw pijn verlicht door een stoelgang?

Wat u kunt doen in de tussentijd
Terwijl u wacht op uw afspraak, contact op met uw familieleden om te zien of familieleden zijn gediagnosticeerd met inflammatoire darmziekten of darmkanker. Daarnaast start noteren van notities over hoe vaak uw symptomen zich voordoen en alle andere factoren die lijken hun optreden veroorzaken.

Tests en diagnose

Een diagnose van het prikkelbare darmsyndroom is grotendeels afhankelijk van een volledige medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek.

Criteria voor een diagnose
Omdat er meestal geen lichamelijke tekenen om definitief te diagnosticeren prikkelbare darm syndroom, de diagnose is vaak een proces van eliminatie. Om dit proces, hebben onderzoekers diagnostische criteria, bekend als Rome criteria voor IBS en andere functionele gastro-intestinale stoornissen ontwikkeld. Deze zijn aandoeningen waarbij de darm normaal lijkt, maar niet normaal functioneren. Volgens deze criteria, moet u bepaalde tekens en symptomen hebben voordat een arts diagnosticeert prikkelbare darm syndroom.

Het belangrijkste symptoom is:

 • Pijn en ongemak van ten minste 12 weken, hoewel het weken niet achter elkaar optreden

Je moet ook ten minste twee van de volgende:

 • Een verandering in de frequentie of de samenhang van je ontlasting - bijvoorbeeld, kan u van het hebben van een normale, gevormd ontlasting elke dag om drie of meer losse ontlasting per dag, of u kunt slechts een harde ontlasting hebben om de paar dagen
 • Uitpersen, urgentie of een gevoel dat je niet volledig kan legen uw darmen
 • Slijm in uw ontlasting
 • Een opgeblazen gevoel of opgezette buik

Uw arts zal waarschijnlijk bepalen hoe je passen deze criteria, alsook de vraag of u nog andere tekenen of symptomen die een andere, meer-ernstige aandoening zou kunnen suggereren. Sommige rode vlag tekenen en symptomen die uw arts kan vragen om aanvullende testen te doen zijn:

 • Nieuwe begin na de leeftijd van 50
 • Gewichtsverlies
 • Rectale bloedingen
 • Koorts
 • Misselijkheid of herhaaldelijk braken
 • Buikpijn, vooral als het niet volledig afgelost door een stoelgang
 • Diarree die persistent of ontwaakt u uit de slaap

Als u deze rode vlag tekenen of symptomen, zult u aanvullende tests nodig hebt om uw conditie verder te beoordelen.

Als je fit de IBS criteria en geen rode vlag tekenen of symptomen niet hebt, kan uw arts een kuur suggereren zonder het doen van aanvullende tests. Maar als je niet reageert op dat de behandeling, zult u waarschijnlijk meer tests nodig zijn.

Aanvullende tests
Uw arts kan verschillende tests, waaronder ontlasting onderzoeken om te controleren op besmetting of malabsorptie problemen bevelen. Onder de proeven die je kan ondergaan om uit te sluiten andere oorzaken voor uw klachten zijn de volgende:

 • Sigmoïdoscopie. Deze test onderzoekt het onderste deel van de colon (sigmoid) met een flexibele, verlichte buis (sigmoïdoscoop).
 • Colonoscopie. In sommige gevallen kan uw arts uitvoeren van deze diagnostische test, waarbij een kleine, flexibele buis wordt gebruikt om de gehele lengte van het colon te onderzoeken.
 • Gecomputeriseerde tomografie (CT)-scan. CT-scans te produceren dwarsdoorsnede X-ray beelden van de interne organen. CT-scans van de buik en het bekken kan uw arts de regel helpen uit andere oorzaken van uw klachten.
 • Lactose-intolerantie test. Lactase is een enzym dat je nodig hebt om de suiker (lactose) in zuivelproducten verteren. Als je niet produceert dit enzym, kunnen er problemen optreden vergelijkbaar met die veroorzaakt door het prikkelbare darm syndroom, waaronder buikpijn, gas en diarree. Om te achterhalen of dit de oorzaak van uw symptomen, kan uw arts een ademtest te bestellen of u vragen om melk en melkproducten te sluiten van uw dieet gedurende enkele weken.
 • Bloedonderzoek. Coeliakie (nontropical sprue) is gevoeligheid voor tarwe eiwit dat ook tekenen en symptomen zoals die van prikkelbare darm syndroom veroorzaken. Bloedonderzoek kan helpen uitsluiten dat stoornis.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Want het is niet duidelijk wat de oorzaak van het prikkelbare darm syndroom, behandeling richt zich op de verlichting van symptomen, zodat u kunt zo normaal mogelijk te leven.

In de meeste gevallen kunt u met succes milde verschijnselen en symptomen van het prikkelbare darm syndroom te controleren door te leren om stress te beheren en het aanbrengen van wijzigingen in uw dieet en levensstijl. Maar als je problemen matige of ernstige, moet u wellicht meer doen. Uw arts kan voorstellen:

 • Fiber supplementen. Inname van fiber supplementen, zoals psyllium (Metamucil) of methylcellulose (Citrucel), met vloeistoffen kan helpen bij het ​​controleren van constipatie.
 • Anti-diarree medicatie. Over-the-counter medicijnen, zoals loperamide (Imodium), kan helpen bij het ​​controleren diarree.
 • Het elimineren van high-gas voedingsmiddelen Als u vervelende opgeblazen gevoel of passeren aanzienlijke hoeveelheden gas, kan uw arts voorstellen dat u voorkomen dat dergelijke punten zoals koolzuurhoudende dranken, salades, rauwe groenten en fruit -. Vooral kool, broccoli en bloemkool.
 • Anticholinerge medicatie. Sommige mensen hebben medicijnen die bepaalde activiteiten van het autonome zenuwstelsel (anticholinergica) om pijnlijke darm spasmen te verlichten beïnvloeden. Deze kunnen nuttig voor mensen die aanvallen van diarree, maar kan constipatie verergeren.
 • Antidepressieve medicatie. Als uw symptomen zijn pijn of depressie, kan uw arts een tricyclische antidepressiva of selectieve serotonine heropname remmers (SSRI's) aanraden. Deze medicijnen helpen verlichten depressie en de activiteit van neuronen die de darmen regelaarblokkering. Als u diarree en buikpijn hebben zonder depressie, kan uw arts een lagere dan de gebruikelijke dosis van tricyclische antidepressiva, zoals imipramine (Tofranil) en amitriptyline suggereren. Bijwerkingen van deze geneesmiddelen omvatten slaperigheid en constipatie. SSRI's, zoals fluoxetine (Prozac, Sarafem) of paroxetine (Seroxat), kan nuttig zijn als je depressief bent en hebben pijn en constipatie. Deze medicijnen kunnen verergeren diarree, echter.
 • Antibiotica. Het is onduidelijk welke rol, eventueel, misschien antibiotica spelen in de behandeling van IBS. Sommige mensen die symptomen te wijten aan een overmatige groei van bacteriën in de darmen kunnen baat hebben bij behandeling met antibiotica. Maar meer onderzoek is nodig.
 • Counseling. Als antidepressiva niet werken, moet u wellicht betere resultaten uit het adviseren, indien spanning heeft de neiging om uw klachten verergeren.

Specifiek medicijn voor IBS
Twee geneesmiddelen zijn momenteel goedgekeurd voor specifieke gevallen van IBS:

 • Alosetron (Lotronex). Alosetron is een zenuw receptor antagonist die is ontworpen om de dikke darm te ontspannen en vertragen de beweging van afvalstoffen via de onderste darm. De drug werd verwijderd uit de markt snel na de oorspronkelijke goedkeuring omdat het was gekoppeld aan ernstige complicaties. De Food and Drug Administration (FDA) heeft sinds toegestaan ​​alosetron om opnieuw te worden gebruikt - met beperkingen. Het geneesmiddel kan worden voorgeschreven door artsen ingeschreven in een speciaal programma en is bedoeld voor ernstige gevallen van diarree-overheersende IBS bij vrouwen die niet reageerden op andere behandelingen. Alosetron is niet goedgekeurd voor gebruik door mannen.

  Algemeen moet alosetron alleen worden gebruikt als gebruikelijke therapie voor IBS is mislukt. Bovendien moet het alleen worden voorgeschreven door een gastro-enteroloog met expertise in IBS vanwege de mogelijke bijwerkingen.

 • Lubiprostone (AMITIZA). Lubiprostone is goedgekeurd voor volwassen vrouwen en mannen die IBS hebben met constipatie. Lubiprostone is een chloride kanaal activator dat je twee keer per dag te nemen. Het verhoogt vloeistof secretie in de dunne darm te helpen bij de passage van de ontlasting. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree en buikpijn. Meer onderzoek is nodig om de effectiviteit en veiligheid van lubiprostone volledig te begrijpen. Momenteel wordt het geneesmiddel gewoonlijk alleen voorgeschreven voor mensen met IBS en ernstige obstipatie waarvoor andere behandelingen hebben gefaald.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

In veel gevallen kunnen eenvoudige veranderingen in uw dieet en levensstijl verlichting van het prikkelbare darm syndroom. Hoewel uw lichaam kan niet direct reageren op deze veranderingen, je doel is om op lange termijn, niet tijdelijke, oplossingen te vinden:

 • Nemen vezels in uw voeding, indien mogelijk. Wanneer u het prikkelbare darm syndroom, voedingsvezels kan hebben gemengde resultaten. Hoewel het helpt te verminderen constipatie, kan het ook gas te maken en kramp erger. De beste aanpak is om geleidelijk verhogen van de hoeveelheid vezels in uw voeding over een periode van weken. Voorbeelden van voedingsmiddelen die vezels bevatten, zijn volle granen, fruit, groenten en bonen. Als uw symptomen blijven hetzelfde of erger, raadpleeg dan uw arts. U kunt ook naar een diëtist te praten.

  Sommige mensen beter beperken voedingsvezels en in plaats daarvan neem een ​​vezel supplement dat minder gas en een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Als je een vezel supplement, zoals Metamucil of Citrucel nemen, moet u het geleidelijk invoeren en veel water drinken elke dag om gas, opgeblazen gevoel en constipatie te minimaliseren. Als u vindt dat het nemen van vezels helpt uw ​​IBS, gebruik het op een regelmatige basis voor het beste resultaat.

 • Vermijd probleem voedingsmiddelen. Als bepaalde voedingsmiddelen uw tekenen en symptomen erger, eten ze niet. Voorkomende boosdoeners zijn alcohol, chocolade, cafeïnehoudende dranken zoals koffie en frisdrank, medicijnen die cafeïne, zuivelproducten bevatten, en suikervrije zoetstoffen zoals sorbitol of mannitol. Als het gas is een probleem voor u, voedingsmiddelen die de symptomen erger zou kunnen maken zijn bonen, kool, bloemkool en broccoli. Vet voedsel kan ook een probleem zijn voor sommige mensen. Kauwgom of drinken door een rietje kan zowel leiden tot slikken lucht, waardoor meer gas.
 • Eet kleinere maaltijden. Als u diarree heeft, kunt u vinden dat het eten van kleine, frequente maaltijden maakt u zich beter voelt.
 • Wees voorzichtig met zuivelproducten. Als je lactose-intolerant, probeer dan vervangen yoghurt voor melk. Of gebruik een enzym product te helpen afbreken lactose. Het consumeren van kleine hoeveelheden melkproducten of ze te combineren met andere voedingsmiddelen kan ook helpen. In sommige gevallen, echter, moet u mogelijk zuivel volledig te elimineren. Als dat zo is, zorg ervoor dat u voldoende eiwitten en calcium uit andere bronnen. Een diëtist kan u helpen analyseren wat je eet om ervoor te zorgen dat je voldoende voeding.
 • Drink veel vloeistoffen. Probeer om veel vocht te drinken elke dag. Water is best. Alcohol en dranken die cafeïne bevatten stimuleert je darmen en kan diarree erger maken, en koolzuurhoudende dranken kunnen produceren gas.
 • Beweeg regelmatig. Oefening helpt verlichten depressie en stress, stimuleert de normale samentrekkingen van je darmen en kan u helpen zich beter voelt over jezelf. Als je inactief bent geweest, begin langzaam en geleidelijk verhogen van de hoeveelheid tijd die je oefenen. Als u andere medische problemen hebben, contact op met uw arts voordat u begint met sporten.
 • Gebruik anti-diarree medicatie en laxeermiddelen met voorzichtigheid. Als u probeert over-the-counter anti-diarree medicatie, zoals Imodium of Kaopectate, gebruikt u de laagste dosis die helpt. Imodium kan nuttig zijn indien genomen 20 tot 30 minuten voor het eten, vooral als het gepland voor uw maaltijd eten waarschijnlijk diarree veroorzaken. Op de lange termijn, kunnen deze medicijnen problemen veroorzaken als u ze niet juiste manier te gebruiken. Hetzelfde geldt laxeermiddelen. Als u vragen heeft over hen, contact op met uw arts of apotheker.

Zie ook

Alternatieve geneeswijzen

De volgende niet-traditionele therapieën kunnen helpen verlichten van de symptomen van het prikkelbare darm syndroom:

 • Acupunctuur. Hoewel de studieresultaten naar de effecten van acupunctuur op de symptomen van het prikkelbare darm syndroom zijn gemengd, sommige mensen gebruiken acupunctuur om te helpen ontspannen spierspasmen en verbeteren darmfunctie.
 • Kruiden. Pepermunt is een natuurlijk krampstillend dat gladde spieren ontspant in de darmen. Pepermunt kan op korte termijn verlichting van de symptomen van IBS bieden, maar studieresultaten zijn inconsistent. Indien u graag naar pepermunt proberen, zeker om maagsapresistente capsules te gebruiken. Pepermunt kan brandend maagzuur verergeren. Alvorens een kruiden, raadpleeg dan uw arts om zeker te zijn dat ze zullen geen interactie of interfereren met andere medicijnen die u mogelijk gebruikt.
 • Hypnose. Hypnose kan buikpijn en een opgeblazen gevoel te verminderen. Een getrainde professional leert u hoe u een ontspannen toestand te komen en dan begeleidt u bij het ontspannen van uw buikspieren.
 • Probiotica. Probiotica "goed" bacteriën die normaal gesproken in de darmen en worden gevonden in bepaalde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, en voedingssupplementen. Het is gesuggereerd dat mensen met het prikkelbare darm syndroom genoeg goede bacteriën niet kunnen hebben, en dat het toevoegen van probiotica aan het dieet kan helpen verlichten symptomen. Sommige studies hebben aangetoond dat probiotica de symptomen van IBS, zoals buikpijn en een opgeblazen gevoel kunnen verlichten, maar meer onderzoek is nodig.
 • Regelmatige lichaamsbeweging, yoga, massage of meditatie. Deze kunnen allemaal worden effectieve manieren om stress te verlichten. U kunt lessen in yoga en meditatie of oefening thuis met behulp van boeken of video's.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Leven met het prikkelbare darm syndroom presenteert dagelijkse uitdagingen. IBS kan pijnlijk of gênant zijn en kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van uw leven. Deze suggesties kunnen helpen gemakkelijker het hoofd te bieden:

 • Leren zo veel over IBS als je kunt. Praat met uw arts, op zoek naar informatie op het internet uit betrouwbare bronnen, zoals de National Institutes of Health, en lees boeken en pamfletten. Worden geïnformeerd over uw aandoening kan helpen beter last van te nemen.
 • Identificeer de factoren die leiden tot IBS. Dit is een belangrijke stap, zowel in het beheren van uw conditie en in het helpen je voelt dat je de controle over je leven te hebben.
 • Op zoek gaan naar anderen met IBS. Praten met mensen die weten wat je doormaakt kan worden geruststellend. Probeer IBS steungroepen op het Internet of in uw gemeenschap.

Het voorkomen

Iedereen kan de spijsvertering verstoren van zorgen of angst ervaren. Maar als u prikkelbare darm syndroom, stress-gerelateerde problemen zoals buikpijn en diarree ontstaan ​​meestal met grotere frequentie en intensiteit. Het vinden van manieren om te gaan met stress kan nuttig zijn bij het voorkomen of verlichten van symptomen:

 • Counseling. In sommige gevallen kan een psycholoog of psychiater helpen leren om stress te verminderen door te kijken naar hoe u reageert op gebeurtenissen en vervolgens samen met u om uw reactie te wijzigen of te wijzigen.
 • Biofeedback. Deze stress-reductie techniek helpt je spierspanning te verminderen en vertragen uw hartslag met de feedback behulp van een machine. Je bent dan geleerd hoe deze veranderingen zelf te produceren. Het doel is om u te helpen een ontspannen toestand te komen, zodat u gemakkelijker omgaan met stress.
 • Progressieve relaxatie oefeningen. Deze helpen je spieren ontspannen in je lichaam, een voor een. Begin met het aandraaien van de spieren in je voeten, dan concentreren op langzaam laten alle van de spanning gaan. Vervolgens draai en ontspan je kuiten. Ga door tot de spieren in je lichaam, met inbegrip van die in je gezicht en de hoofdhuid, worden versoepeld.
 • Diepe ademhaling. Meeste volwassenen ademen van hun borst. Maar je wordt rustiger als je inademt vanuit je middenrif, de spier die je borst scheidt van je buik. Wanneer je inademt, laat je buik uit te breiden. Als je uitademt, je buik natuurlijk contracten. Diepe ademhaling kan ook helpen ontspannen je buikspieren, wat kan leiden tot meer-normale darm-activiteit.