Prostaat brachytherapie

Definitie

Prostaat brachytherapie (rem-e-THER-uh-pee) is een vorm van radiotherapie gebruikt voor de behandeling van prostaatkanker. Prostate brachytherapy betreft het plaatsen apparaten met straling in de prostaat, dichtbij de kankercellen.

Prostaat brachytherapie procedures verschillen op basis van het soort straling die u krijgt. Tijdelijke brachytherapie prostaat omvat het plaatsen radioactieve draden in de prostaatklier enkele minuten voordat de draden verwijderd. Permanente brachytherapie prostaat omvat het plaatsen van radioactieve zaden in de prostaatklier permanent, waar ze langzaam los straling.

Het doel van prostaat brachytherapie is de straling van de kankercellen, waarbij de straling de kankercellen kan doden terwijl veroorzaakt minder schade aan gezond weefsel nabijgelegen plaatsen. Prostaat brachytherapie bijwerkingen kunnen zijn problemen met plassen en erectiestoornissen.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Prostaat brachytherapie is een vorm van stralingstherapie gebruikt om prostaatkanker te behandelen. Als u vroeg stadium prostaatkanker, brachytherapie kan de enige behandeling gebruikt worden. Voor grotere prostaatkanker brachytherapie kan worden gebruikt samen met andere behandelingen, zoals externe bestraling of hormoontherapie.

Prostate brachytherapie algemeen niet gebruikt voor geavanceerde prostate kanker die is uitgezaaid naar de lymfeklieren of naar afgelegen gebieden van het lichaam.

Zie ook

Risico's

Prostaat brachytherapie oorzaken bijwerkingen, waaronder:

 • Problemen bij het beginnen plassen
 • Vaak voelt een dringende behoefte om te plassen
 • Gevoel een branderig gevoel bij het plassen
 • Bloed in urine
 • Hoeven te plassen 's nachts
 • Niet in staat om uw blaas volledig te ledigen
 • Vernauwing van de buis waardoor de urine uit de blaas naar de buitenkant van je lichaam (urethra)
 • Erectiestoornissen
 • Bloeden uit het rectum
 • Bloed in de ontlasting
 • Diarree

Artsen gebruiken medicijnen om bijwerkingen van de behandeling te verminderen. Bijwerkingen van brachytherapie prostaat kan minder zichtbaar geworden in de tijd.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Ter voorbereiding op prostaat brachytherapie u:

 • Maak kennis met een radiotherapeut. Een radiotherapeut is een arts die gebruik maakt van straling om kanker te behandelen. De radiotherapeut geeft uitleg over de beschikbare procedures en de mogelijke risico's. Samen kunt u beslissen of prostaat brachytherapie is de beste behandeling voor u is.
 • Ondergaan scans te plannen voor behandeling. Voordat u met de behandeling begint, zult u een scan van uw prostaat, zoals echografie, computertomografie (CT) en magnetische resonantie beeldvorming (MRI) te ondergaan. Deze scans helpen uw radiotherapeut en de andere leden van de planning van de behandeling team beslissen de dosis en de positionering van de straling.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens prostaat brachytherapie
Wat u kunt verwachten tijdens prostaat brachytherapie is afhankelijk van de aard van de brachytherapie behandeling die u zult ontvangen.

 • Permanente brachytherapie prostaat. Prostaat brachytherapie dat in je lichaam blijft permanent heet lage dosis-rate brachytherapie of zaadinplanten. Tijdens deze procedure, kunt u onder narcose worden gebracht, zodat u zich niet bewust tijdens de procedure en zal de pijn niet te voelen. Een wand-achtig instrument wordt ingebracht in je rectum. Dit instrument creëert echo foto's van je prostaat. De foto's help gids een lange naald die wordt gebruikt om vele zaadachtige radioactieve implantaten te plaatsen in uw prostaat. De naald wordt ingebracht via de huid tussen scrotum en de anus (perineum) en in uw prostaat. De zaden, ongeveer de grootte van rijstkorrels, zal off straling geven voor een paar maanden en zal permanent in je lichaam blijven.

  Zodra de zaden worden geplaatst in uw lichaam, zult u wat tijd doorbrengen in een verkoeverkamer, en dan kun je naar huis gaan. De lage niveaus van straling in de zaden over het algemeen niet schadelijk zijn voor anderen, maar uit voorzorg, vermijd nauw contact met kinderen en zwangere vrouwen voor een korte tijd. Uw arts kan u adviseren om een ​​condoom te gebruiken tijdens de seks.

 • Tijdelijke brachytherapie prostaat. Prostaat brachytherapie met straling die blijft in je lichaam gedurende enkele minuten per keer is hoge dosis-rate (HDR) brachytherapie genoemd. Tijdens HDR brachytherapie zult u onder narcose, zodat u zich niet bewust zijn en zal de pijn niet te voelen. Dunne buisjes worden ingebracht via het perineum en in uw prostaat bij precieze locaties. De buizen worden verbonden met een machine die draden met straling in de prostaat voedt. De radioactieve draden worden gelaten in de plaats voor een bepaalde tijd, meestal enkele minuten. Dan radioactieve draden verwijderd. De buizen worden op hun plaats en je kan de nacht doorbrengen in het ziekenhuis en herhaal de procedure de volgende dag. De meeste mannen ondergaan een paar behandelingen. Zodra de behandelingen zijn voltooid, worden de buizen verwijderd.

Na de procedure
Na prostaat brachytherapie u kunt verwachten wat pijn en zwelling in het perineum, waar de straling naalden werden ingebracht. U kan verlichting te vinden door het plaatsen van een pak ijs over het gebied of het nemen van paracetamol (Tylenol, anderen). Vertel uw arts als deze maatregelen niet het beheersen van uw pijn.

Prostaat brachytherapie. Maak kennis met een radiotherapeut.
Prostaat brachytherapie. Maak kennis met een radiotherapeut.

U kunt hervatten normale activiteiten als je voelt er naar toe. Vermijd zware inspanning, zoals hardlopen, of activiteiten die de perineum, zoals fietsen kunnen irriteren, tot aan het gebied waar de straling is ingevoegd is niet langer mals.

Zie ook

Resultaten

Na prostaat brachytherapie je kan ondergaan follow-up bloedonderzoek om het niveau van prostaat-specifiek antigeen (PSA) in het bloed te meten. Deze testen kan uw arts een idee van of de behandeling succesvol is geweest geven. Vraag uw arts wanneer u kunt verwachten om te weten of uw prostaat kanker reageert op de behandeling.

Zie ook