Prostaat laserchirurgie

Definitie

Prostate laserbehandeling wordt gebruikt voor het verlichten van matige tot ernstige urinaire symptomen veroorzaakt door een vergrote prostaat, een aandoening bekend als benigne prostaathyperplasie (BPH).

Tijdens prostaat laserchirurgie, uw arts een scope door het puntje van je penis in de buis die de urine uit de blaas (urethra) draagt. De urethra wordt omringd door de prostaat. Een laser wordt door de scope. De laser levert energie aan die krimpen of het overtollige weefsel dat blokkeert de urethra en het voorkomen urinestroom.

Alle lasers gebruiken geconcentreerd licht om nauwkeurige en intense hitte genereren. Laserchirurgie verwijdert overtollige prostaatweefsel door:

 • Ablatie. De laser smelt weg overtollige weefsel.
 • Enucleatie. De laser snijdt overtollige prostaatweefsel.

Er zijn verschillende types van prostate laserchirurgie, zoals:

 • Photoselective verdamping van de prostaat (PVP). Een laser wordt gebruikt om weg te smelten (verdampen) overtollig prostaatweefsel te vergroten de urine kanaal.
 • Holmium laser ablatie van de prostaat (HOLAP). Dit is een soortgelijk procedure PVP, behalve dat een ander type laser wordt gebruikt om weg te smelten (verdampen) het overtollige prostaatweefsel.
 • Holmiumlaser enucleatie van de prostaat (HoLEP). De laser wordt gebruikt voor het snijden en verwijderen van het overtollige weefsel dat is het blokkeren van de plasbuis. Een ander instrument, genaamd een morcellator, wordt vervolgens gebruikt om de prostaatweefsel hakken in kleine stukjes die gemakkelijk worden verwijderd.

Het type laser chirurgie uw arts zal uitvoeren hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw prostaat, uw gezondheid, het type laser beschikbare apparatuur en training van uw arts.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Prostaat laserchirurgie helpt urinaire symptomen veroorzaakt door BPH. Urinaire symptomen veroorzaakt door BPH kunnen zijn:

 • Frequente, dringende behoefte om te plassen
 • Problemen bij het beginnen plassen
 • Langzaam (langdurige) plassen
 • Verhoogde frequentie van het plassen 's nachts (nycturie)
 • Stoppen en opnieuw starten tijdens het urineren
 • Het gevoel dat je niet volledig kan uw blaas te legen
 • Urineweginfecties

Laserbehandeling kan ook worden gedaan voor het behandelen of voorkomen complicaties door verstopte urinestroom zoals:

 • Terugkerende urineweginfecties
 • Nieren of de blaas schade
 • Onvermogen tot urineren (incontinentie) of niet meer urineren helemaal controle (urineretentie)
 • Blaasstenen
 • Terugkerende bloed in de urine

Een aantal procedures beschikbaar voor BPH te behandelen, maar laserchirurgie heeft een aantal potentiële voordelen ten opzichte van andere methoden, zoals transurethrale resectie van de prostaat (TURP) en geopend prostatectomy. De voordelen omvatten over het algemeen:

 • Lager risico op bloedingen. Omdat er een laag risico op bloeden met laserchirurgie, kan het een goede optie voor mensen die medicijnen nemen om hun bloed te verdunnen of die een bloedziekte die niet hun bloed normaal gesproken laten stollen zijn.
 • Korter of geen verblijf in het ziekenhuis. Laser chirurgie kan worden gedaan op een poliklinische basis of met slechts een overnachting in het ziekenhuis. Andere prostaat behandelingen, zoals open prostatectomie of transurethrale resectie van de prostaat (TURP), kan een langer verblijf in het ziekenhuis nodig.
 • Sneller herstel. Herstel van laserchirurgie duurt over het algemeen minder tijd dan herstel van TURP of open chirurgie.
 • Minder behoefte aan een katheter. Procedures om een vergrote prostaat meestal gebruik van een buisje (katheter) om urine af te voeren uit de blaas na de operatie nodig te behandelen. Met laserchirurgie, wordt een catheter algemeen nodig voor minder dan 24 uur.
 • Meer-onmiddellijke resultaten. Verbeteringen in de urine-symptomen van laserchirurgie zijn merkbaar meteen, terwijl het enkele weken kan duren tot maanden tot merkbare verbetering met medicijnen te zien.

Zie ook

Risico's

Ernstige complicaties op lange termijn zijn minder waarschijnlijk met prostaat laserchirurgie dan bij traditionele chirurgie. Risico's van laser chirurgie kan omvatten:

 • Tijdelijke moeite met plassen. Je mag problemen met urineren voor een paar dagen na de procedure te hebben. Totdat je kunt plassen op uw eigen, moet u een buisje (katheter) ingebracht in uw penis te voeren urine uit uw blaas te hebben.
 • Urineweginfectie. Urineweginfecties zijn een mogelijke complicatie na een prostaat procedure. Een infectie wordt steeds waarschijnlijk de meer optreden heb je een katheter in de plaats, en kunnen antibiotica of andere behandeling vereisen.
 • Vernauwing (strictuur) van de plasbuis. Net zoals je littekens op de buitenkant van je lichaam kan vormen, kunt u littekens aan de binnenkant te vormen na een prostaatoperatie. Deze littekens kunnen urinestroom blokkeren, vereisen extra behandeling.
 • Droog orgasme (retrograde ejaculatie). Elke prostaatoperatie kan retrograde ejaculatie, wat betekent sperma vrijkomt tijdens seksuele climax (ejaculatie) komt je blaas in plaats van de penis verlaat veroorzaken. Retrograde ejaculatie is niet schadelijk, en in het algemeen geen invloed seksueel genot. Maar het kan interfereren met uw vermogen om een ​​kind te verwekken. Dit is een veel voorkomende langdurige neveneffect van procedures om een ​​vergrote prostaat te behandelen.
 • Erectiestoornissen Er is een klein risico dat ablatieve procedures erectiestoornissen kunnen veroorzaken -. Het onvermogen om een erectie hard genoeg te houden om seks te hebben. Dit is meestal minder risico met laserchirurgie vergelijking met traditionele chirurgie.
 • Noodzaak voor herbehandeling. Sommige mannen nodig follow-up behandeling na laser ablatieve operatie, omdat niet al het weefsel wordt verwijderd of het kan terug groeien in de tijd. Dit is niet het geval met enucleatie. Mannen die HoLEP hebben over het algemeen geen re-behandeling nodig, omdat het hele deel van de prostaat dat de urinestroom kan blokkeren wordt verwijderd.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Volg de instructies van uw arts over wat te doen voordat u uw behandeling. Hier zijn een aantal zaken te bespreken met uw arts:

 • Uw medicijnen. Vertel uw arts over alle voorgeschreven, over-the-counter of supplementen die u neemt. Dit is vooral belangrijk als u bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine (Coumadin) of clopidogrel (Plavix), en nonprescription pijnstillers zoals aspirine, ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen) of naproxen natrium te nemen (Aleve, anderen). Uw chirurg kan u vragen te stoppen met het nemen van medicijnen die het risico op bloeden enkele dagen voorafgaand aan de operatie te verhogen.
 • Vasten voor uw procedure. Uw arts zal waarschijnlijk vertellen dat je niet te eten of drinken na middernacht de avond voor de procedure. Op de ochtend van uw procedure, neem alleen de medicijnen die uw arts u met een klein slokje water.
 • Regelingen na de ingreep. Vraag uw arts hoe lang te wachten om te worden in het ziekenhuis. U zult niet in staat zijn om jezelf te rijden naar huis na de procedure die dag of in het algemeen als u een katheter in de blaas.
 • Activiteit beperkingen. Je mag niet in staat zijn om te werken of te doen inspannende activiteit voor ongeveer twee weken na de operatie, maar afhankelijk van het type laser procedure die u hebt, kunt u meer of minder hersteltijd nodig. Vraag uw arts hoeveel tijd u nodig heeft.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Laser chirurgie voor een vergrote prostaat kan 30 minuten tot enkele uren afhankelijk van de grootte en de anatomie van de prostaat te behandelen.

Voordat de operatie begint, krijgt u ofwel algemene anesthesie, wat betekent dat je bewusteloos tijdens de procedure, of spinale anesthesie, wat betekent dat je tijdens de procedure bewust blijven worden.

Laserchirurgie technieken voor vergrote prostaat zijn allemaal gedaan door het invoegen van het bekijken scopes en instrumenten door het uiteinde van de penis in de urinebuis. Dit maakt de operatie mogelijk zonder enige sneden (incisies) aan de buitenkant van je lichaam.

Precies wat kan verwachten tijdens en na de procedure kan enigszins variëren afhankelijk van het specifieke type laser en techniek.

Tijdens de procedure
Een smalle glasvezel-scope wordt ingebracht via het puntje van je penis in de plasbuis. Door de toegang tot de prostaat door je penis, zal uw arts niet nodig om alle bezuinigingen (insnijdingen) te maken op de buitenkant van je lichaam. De arts zal de laser gebruiken om te vernietigen, verdampen of knip de prostaatweefsel blokkeren urinestroom. Afhankelijk van de procedure, kan uw arts ook instrumenten gebruiken om gesneden stukjes prostaatweefsel uit de blaas te verwijderen.

Na de procedure
Na de procedure, kunt u een urine-catheter op zijn plaats omdat de urinestroom wordt geblokkeerd door zwelling. Als u niet kunt plassen nadat de buis is verwijderd bent, kan uw arts de katheter vervangen voor enige tijd, zodat u om te genezen of geven u katheters die u kunt invoegen in je eentje een paar keer per dag totdat de zwelling naar beneden gaat en je kunt urineren weer normaal.

U kunt ook merken:

 • Bloed in de urine. Misschien ziet bloed voor een paar dagen tot weken na de ingreep. Maar als het bloed in de urine is dik als ketchup, lijkt bloedingen te verergeren of als bloedstolsels blokkeren uw urinestroom, bel uw arts.
 • Irriterende urine-symptomen. Je mag een dringende of frequente behoefte om te plassen voelen, of je kan hebben om op te staan ​​vaker 's nachts om te plassen. Over het algemeen de meeste mannen ervaren branden, vooral op het puntje van hun penis, in de buurt van het einde van de plassen. Bij sommige vormen van laserchirurgie, kunnen deze symptomen duren voor weken of zelfs maanden, afhankelijk van hoe je genezen en de grootte van uw prostaat.
 • Moeilijkheid houden urine. Dit kan optreden omdat uw blaas wordt gebruikt aan het hebben om urine duwen door een plasbuis vernauwd door vergrote prostaatweefsel. Voor de meeste mannen, deze kwestie verbetert met de tijd.

Volg de instructies van uw arts over eventuele specifieke beperkingen of stappen die u moet nemen na de procedure. Deze kunnen zijn:

 • Take it easy. Gebruik geen inspannende activiteit niet doen, zoals zwaar tillen, totdat uw arts zegt dat het OK. Dit kan tot twee weken na HoLEP, maar zo kort als een paar dagen met procedures zoals PVP.
 • Wachten met seks. Heb geen seks totdat uw arts zegt dat het OK. Voor de meeste mensen is dit een week of twee na de procedure. Het hebben van een orgasme (zaadlozing) te snel kan pijn en bloedingen veroorzaken.
 • Kijk uit voor bloed in de urine. U ziet bloed voor een paar dagen tot weken na de ingreep. Maar als het bloed in de urine is dik, lijkt het bloeden te verslechteren of als een bloedstolsel blokkeren uw urinestroom, bel uw arts.
 • Neem medicatie zoals voorgeschreven. Als uw arts voorgeschreven antibiotica, zorg ervoor om het volledige verloop van precies nemen als uw arts zegt.

Zie ook

Resultaten

Prostaat laserchirurgie verbetert de urinestroom bij de meeste mannen. Vaak resultaten zijn langdurig. In sommige gevallen, vooral ablatie technieken, is de laserbehandeling niet eerst al het prostaatweefsel urinestroom blokkeren of het weefsel groeit weer en verdere behandeling nodig is. Als u een verergering urinaire symptomen opmerkt, maak dan een afspraak met uw arts te zien.

Zie ook