Psychotherapie

Definitie

Psychotherapie is een algemene term voor de behandeling van psychische problemen door te praten met een psychiater, psycholoog of een andere geestelijke gezondheidszorg provider.

Tijdens psychotherapie, je leert over uw conditie en uw stemmingen, gevoelens, gedachten en gedragingen. Psychotherapie helpt je leren hoe je de controle over je leven te nemen en te reageren op uitdagende situaties met gezonde coping vaardigheden.

Psychotherapie. Persoonlijkheidsstoornissen.
Psychotherapie. Persoonlijkheidsstoornissen.

Er zijn vele specifieke soorten psychotherapie, elk met zijn eigen benadering. De vorm van psychotherapie die geschikt is voor u hangt af van uw individuele situatie. Psychotherapie is ook bekend als praten therapie, begeleiding, psychosociale therapie of, gewoon, therapie.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Psychotherapie kan nuttig zijn bij de behandeling van de meeste psychische problemen zijn, waaronder:

 • Angststoornissen zoals obsessief-compulsieve stoornis (OCD), fobieën, paniekstoornis of posttraumatische stressstoornis (PTSS)
 • Stemmingsstoornissen, zoals depressie of bipolaire stoornis
 • Verslavingen, zoals alcoholisme, drugsverslaving of gokverslaving
 • Eetstoornissen, zoals anorexia of boulimia
 • Persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline persoonlijkheidsstoornis of afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
 • Schizofrenie of andere aandoeningen die onthechting van de werkelijkheid (psychotische stoornissen) veroorzaken

Niet iedereen die profiteert van psychotherapie is gediagnosticeerd met een psychische aandoening. Psychotherapie kan helpen met een aantal van de spanningen en conflicten die iedereen kan van invloed zijn leven. Bijvoorbeeld, kan het u helpen:

 • Conflicten oplossen met uw partner of iemand anders in je leven
 • Verlichten van angst of stress vanwege werk of andere situaties
 • Omgaan met grote veranderingen in het leven, zoals echtscheiding, de dood van een geliefde of het verlies van een baan
 • Leer om ongezonde reacties, zoals road rage of passief-agressief gedrag te beheren
 • Reine te komen met een lopende of ernstig lichamelijk gezondheidsprobleem, zoals diabetes, kanker of lopend (chronische) pijn
 • Herstellen van fysiek of seksueel misbruik of getuige van geweld
 • Omgaan met seksuele problemen, of ze nu als gevolg van een lichamelijke of psychische oorzaak
 • Beter slapen, als je problemen hebt om te slapen of door te slapen (insomnia)

In sommige gevallen kan psychotherapie zo effectief als medicijnen, zoals antidepressiva. Echter, afhankelijk van uw specifieke situatie, psychotherapie alleen niet genoeg zijn om de symptomen van een psychische aandoening te verlichten. U kunt ook medicijnen of andere behandelingen nodig hebben.

Zie ook

Risico's

In het algemeen is er weinig risico in het hebben van psychotherapie. Maar omdat het pijnlijke gevoelens en ervaringen kunnen verkennen, kan je emotioneel ongemakkelijk voelt bij momenten. Echter risico's geminimaliseerd door te werken met een ervaren therapeut die in staat is de aard en de intensiteit van behandeling overeenkomt met de behoeften. De coping vaardigheden die je leert kan u helpen bij negatieve gevoelens en angsten te beheren en te veroveren.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Je zou kunnen beslissen over uw eigen die u wilt psychotherapie, of een arts, familielid, vriend of iemand anders kan psychotherapie suggereren voor u proberen. Hier is hoe te beginnen:

 • Zoek een therapeut. Krijg je een verwijzing van een arts, ziektekostenverzekering plan, vriend of andere betrouwbare bron. Veel werkgevers bieden adviesdiensten of verwijzingen via werknemer bijstandsprogramma's (MAP's). U kunt ook een therapeut op uw eigen vinden - bijvoorbeeld in het telefoonboek of op internet, of via een lokale of staat psychologische vereniging.
 • Begrijp de kosten. Als je ziektekostenverzekering, erachter te komen wat de dekking die het biedt voor psychotherapie. Sommige gezondheid plannen bestrijken slechts een bepaald aantal psychotherapie-sessies per jaar. Praat ook met je therapeut over de kosten en de betaalmogelijkheden.
 • Beoordelen uw zorgen. Voordat uw eerste afspraak, na te denken over welke onderwerpen u wilt werken. Terwijl u ook kunt dit uitzoeken met uw therapeut, met enig gevoel van tevoren kan een goed uitgangspunt bieden.

Controleer kwalificaties
Voordat ze naar een psychotherapeut, check zijn of haar achtergrond, opleiding, certificering en licenties. Psychotherapeut is een algemene term, in plaats van een functie of een indicatie van onderwijs, opleiding of licentiestatus.

Getrainde psychotherapeuten kunnen een aantal verschillende functiebenamingen hebben, afhankelijk van hun opleiding en rol. De meeste hebben een master of doctoraal diploma met een specifieke opleiding in psychologische begeleiding. Artsen die gespecialiseerd zijn in de geestelijke gezondheidszorg (psychiaters) kan medicijnen voorschrijven, alsook bieden psychotherapie.

Voorbeelden van psychotherapeuten onder meer psychiaters, psychologen, erkende professionele adviseurs, vergunning gegeven maatschappelijk werkers, licentie huwelijk en gezin therapeuten, psychiatrisch verpleegkundigen, of andere licentie professionals met psychische training.

Zorg ervoor dat de therapeut die u kiest voldoet state certificering en vergunningseisen voor zijn of haar vakgebied. De sleutel is om een ​​ervaren therapeut die kan overeenkomen met het type en de intensiteit van de behandeling met uw behoeften te vinden.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Je eerste therapie sessie
Je eerste psychotherapie sessie is meestal een tijd voor de therapeut om informatie over u en uw behoeften te verzamelen. De therapeut kan u vragen om formulieren invullen over uw huidige en vroegere fysieke en emotionele gezondheid. Het kan een paar sessies van uw therapeut te nemen om uw situatie en zorgen volledig te begrijpen en om de beste aanpak of cursus van actie te bepalen.

Het verlichten van angst of stress. Omgaan met grote veranderingen in het leven.
Het verlichten van angst of stress. Omgaan met grote veranderingen in het leven.

De eerste sessie is ook een kans voor u om uw therapeut te interviewen om te zien of zijn of haar aanpak en persoonlijkheid gaat werken voor u. Zorg ervoor dat je begrijpt:

 • Wat voor soort therapie zal worden gebruikt
 • De doelstellingen van uw behandeling
 • De lengte van elke sessie
 • Hoeveel therapiesessies die u nodig heeft

Aarzel niet om vragen altijd stellen tijdens uw afspraak. Als je niet comfortabel voelt met de eerste psychotherapeut u ziet, probeer dan iemand anders. Na een goede pasvorm met de therapeut essentieel voor psychotherapie effectief.

Beginnend psychotherapie
Een therapeut kan een kantoor in een medische kliniek of een kantoorgebouw hebben of een kantoor aan huis. U zult waarschijnlijk een ontmoeting met uw therapeut een keer per week of per twee weken gedurende een sessie die 45 tot 60 minuten duurt. Psychotherapie, meestal in een groepssessie met een focus op veiligheid en stabilisatie, kan ook plaatsvinden in een ziekenhuis als je hebt opgenomen voor behandeling.

Vormen van psychotherapie
Er zijn een aantal effectieve vormen van psychotherapie. Sommige werken beter dan anderen in de behandeling van bepaalde aandoeningen en ziekten. In veel gevallen, therapeuten een combinatie van technieken. Uw therapeut zal uw specifieke situatie en voorkeuren te bepalen welke aanpak het best kan zijn voor u overwegen.

Hoewel vele subtypen en variaties op therapieën bestaan ​​sommige psychotherapeutische technieken zijn bewezen effectief te zijn:

 • Cognitieve gedragstherapie, die u helpt identificeren ongezonde, negatieve overtuigingen en gedrag en ze te vervangen door gezonde, positieve
 • Dialectische gedragstherapie, een vorm van cognitieve gedragstherapie die gedragsmatige vaardigheden leert om u te helpen met stress, het beheren van uw emoties en uw relaties met anderen te verbeteren
 • Acceptatie en commitment therapie, die u helpt om bewust te worden van en accepteer je gedachten en gevoelens en zich verbinden tot het aanbrengen van wijzigingen, het verhogen van uw vermogen om te gaan met en zich aanpassen aan situaties
 • Psychodynamische en psychoanalyse therapieën, die zich richten op het verhogen van je bewustzijn van onbewuste gedachten en gedragingen, het ontwikkelen van nieuwe inzichten in uw motivaties, en het oplossen van conflicten
 • Interpersoonlijke psychotherapie, die zich richt op het aanpakken van problemen met uw huidige relaties met andere mensen om je interpersoonlijke vaardigheden te verbeteren - hoe je met anderen omgaat, zoals familie, vrienden en collega's
 • Ondersteunende psychotherapie, die uw vermogen om te gaan met stress en moeilijke situaties versterkt

Psychotherapie wordt aangeboden in verschillende formaten, waaronder individu, paar, gezin of groepstherapie sessies, en het effectief voor alle leeftijdsgroepen kunnen zijn.

Tijdens psychotherapie
Voor de meeste vormen van psychotherapie, uw therapeut raadt u aan om te praten over je gedachten en gevoelens en wat zit je dwars. Maak je geen zorgen als je het moeilijk vindt om open over je gevoelens. Uw therapeut kan u helpen meer zelfvertrouwen en comfort winnen naarmate de tijd vordert.

Omdat psychotherapie gaat soms intense emotionele discussies, kan je jezelf huilen, boos of zelfs het hebben van een boze uitbarsting tijdens een sessie. Sommige mensen voelen zich fysiek uitgeput na een sessie. Uw therapeut is er om u te helpen omgaan met zulke gevoelens en emoties.

Uw therapeut kan u vragen om "huiswerk" te doen - activiteiten of praktijken die voortbouwen op wat je leert tijdens je reguliere therapie sessies. Na verloop van tijd, kan het bespreken van uw zorgen te helpen verbeteren van uw humeur, veranderen de manier waarop je denkt en voelt over jezelf, en het verbeteren van uw vermogen om te gaan met problemen.

Vertrouwelijkheid
Behalve in zeer specifieke omstandigheden, gesprekken met uw therapeut zijn vertrouwelijk. Echter, kan een therapeut geheimhouding te doorbreken als er een directe bedreiging voor de veiligheid of wanneer vereist door de staat of de federale wet op de bezorgdheid aan de autoriteiten te melden. Deze situaties zijn:

 • Dreigen om direct of binnenkort (dreigende) schade toebrengen aan uzelf of zelfmoord plegen
 • Dreigen om direct of binnenkort (dreigende) schade toebrengen of neem het leven van een ander persoon
 • Mishandelen van een kind of een kwetsbare volwassene (iemand ouder dan 18 jaar, die is opgenomen in het ziekenhuis of kwetsbaar gemaakt door een handicap)
 • Niet in staat om veilig te zorgen voor jezelf

Lengte van de psychotherapie
Het aantal psychotherapie-sessies je nodig hebt - en hoe vaak moet u uw therapeut te zien - afhankelijk van factoren als:

 • Uw specifieke psychische ziekte of situatie
 • De ernst van uw klachten
 • Hoe lang u al klachten gehad of hebben beziggehouden met uw situatie
 • Hoe snel je vooruitgang te boeken
 • Hoe veel stress je ervaart
 • Hoeveel uw geestelijke gezondheid betreft interfereren met dag-tot-dag leven
 • Hoeveel steun die u ontvangt van familieleden en anderen
 • Kosten en verzekeringen beperkingen

Het kan enige weken duren om te helpen omgaan met een korte termijn situatie. Of kan de behandeling een jaar of langer mee als u een lange termijn psychische ziekte of andere langdurige zorg.

Zie ook

Resultaten

Psychotherapie mag jouw aandoening te genezen of maak een vervelende situatie weg te gaan. Maar het kan je de kracht geven om te gaan op een gezonde manier en beter te voelen over jezelf en je leven.

Haal het meeste uit psychotherapie
Nemen van maatregelen om het meeste uit uw behandeling te krijgen en te helpen maken het tot een succes te maken.

 • Zorg ervoor dat je comfortabel met je therapeut voelt. Als je dat niet doet, zoek naar een andere therapeut met wie je meer op je gemak voelt.
 • Aanpak therapie als een partnerschap. Therapy is het meest effectief als je een actieve deelnemer en delen in de besluitvorming. Zorg ervoor dat jij en je therapeut eens over de belangrijkste kwesties en hoe deze aan te pakken. Samen kunnen jullie doelen en vooruitgang meten verdeeld over de tijd.
 • Wees open en eerlijk. Succes met psychotherapie hangt af van je bereidheid om je gedachten, gevoelens en ervaringen te delen. Het hangt ook af van je bereidheid om nieuwe inzichten, ideeën en manieren om dingen te doen overwegen. Als je terughoudend om te praten over bepaalde dingen vanwege pijnlijke emoties, schaamte of vrees over de reactie van je therapeut bent, laat uw therapeut weten.
 • Blijf bij je behandelplan. Als je je down voelt of gebrek aan motivatie hebben, kan het verleidelijk zijn om psychotherapie-sessies overslaan zijn. Hierdoor kunt u uw voortgang verstoren. Probeer alle sessies bij te wonen en te denken over wat je wilt bespreken.
 • Heb direct resultaat niet verwacht. Werken aan emotionele problemen kan pijnlijk zijn en kan hard werken vereist. Het is niet ongewoon om slechter te voelen tijdens het eerste deel van de therapie als u begint met het verleden en de huidige conflicten confronteren. U kunt meerdere sessies nodig voordat je begint te verbetering te zien.
 • Doe je huiswerk tussen de sessies. Als uw therapeut vraagt ​​u om uw gedachten te documenteren in een tijdschrift of doen andere activiteiten buiten uw therapiesessies, volgen door. Deze huiswerkopdrachten kunnen u helpen toepassen wat je geleerd hebt in de therapiesessies aan je leven.
 • Als psychotherapie niet helpt, overleg dan met uw therapeut. Als je niet het gevoel dat je profiteert nu van de therapie na een aantal sessies, overleg dan met uw therapeut erover. U en uw therapeut kan besluiten om een ​​aantal wijzigingen aan te brengen of probeer een andere aanpak die effectiever kan zijn.

Zie ook