Radiotherapie

Definitie

Radiotherapie is een vorm van kanker behandeling die stralen van intense energie gebruikt om kankercellen te doden. Radiotherapie krijgt het vaakst zijn kracht van X-stralen, maar de macht kan ook afkomstig zijn van protonen of andere vormen van energie.

De term "bestraling" meestal verwijst naar uitwendige bestraling. Tijdens dit soort straling, de hoge-energie-balken komen uit een machine buiten je lichaam die de balken is gericht op een precies punt op je lichaam. Tijdens een ander soort straling behandeling genaamd brachytherapie (rem-e-THER-uh-pee), wordt straling geplaatst in je lichaam.

Radiotherapie schade cellen door het vernietigen van het genetisch materiaal dat bepaalt hoe cellen groeien en delen. Terwijl zowel gezonde als kankercellen worden beschadigd door bestraling, het doel van stralingstherapie te vernietigen weinig normale, gezonde cellen te krijgen.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Bestralingstherapie. Hoe radiotherapie wordt gebruikt bij mensen met kanker.
Bestralingstherapie. Hoe radiotherapie wordt gebruikt bij mensen met kanker.

Ongeveer de helft van alle mensen met kanker bestralingstherapie ontvangen als onderdeel van de behandeling van kanker. Artsen gebruiken radiotherapie te behandelen zowat elke vorm van kanker. Radiotherapie is ook nuttig bij het behandelen van bepaalde goedaardige (benigne) tumoren.

Hoe stralingstherapie worden toegediend aan kanker
Uw arts kan bestraling suggereren als een optie op verschillende momenten tijdens de behandeling van kanker en om verschillende redenen, waaronder:

  • Als enige (primaire) behandeling voor kanker
  • Voor de operatie, om een ​​kankergezwel (neo-adjuvante therapie) krimpen
  • Na de operatie, om de groei van de kankercellen die (adjuvante therapie) stoppen
  • In combinatie met andere behandelingen, zoals chemotherapie, om kankercellen te vernietigen
  • In gevorderde kanker symptomen veroorzaakt door de kanker verlichten

Zie ook

Risico's

Bijwerkingen van de radiotherapie sterk afhankelijk van welk deel van je lichaam wordt blootgesteld aan straling en hoeveel straling wordt gebruikt. Je mag geen bijwerkingen ervaart, of u kunt meerdere ervaren. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk, kan worden gecontroleerd en in het algemeen verdwijnen na verloop van tijd als de behandeling is beëindigd.

Deel van het lichaam wordt behandeld Vaak voorkomende bijwerkingen
Elk deel Haaruitval op plaats van behandeling (soms permanent), huidirritatie bij de behandeling ter plaatse, vermoeidheid
Hoofd en nek Droge mond, verdikt speeksel, moeite met slikken, keelpijn, veranderingen in de manier waarop eten smaakt, oorpijn, zere kaak, misselijkheid
Borst Moeite met slikken, hoesten, kortademigheid
Buik Misselijkheid, braken, diarree
Bekken Diarree, irritatie van de blaas, vaak moeten plassen, seksuele disfunctie

Bron: National Cancer Institute, 2007

Sommige bijwerkingen kunnen zich later ontwikkelen. Bijvoorbeeld, in zeldzame gevallen een nieuwe kanker (tweede primaire kanker), dat is anders dan de eerste behandeld met bestraling kan jaren later ontwikkelen. Vraag uw arts over mogelijke bijwerkingen, zowel korte als lange termijn, die kunnen optreden na de behandeling.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat u uitwendige bestraling ondergaan, uw gezondheidszorg team begeleidt u door een planningsproces om ervoor te zorgen dat de straling bereikt de precieze plek in je lichaam waar het nodig is. Planning omvat meestal:

  • Straling simulatie. Tijdens de simulatie, uw radiotherapie team werkt met u samen om een comfortabele positie te vinden voor u tijdens de behandeling. Het is noodzakelijk dat u stil te liggen tijdens de behandeling, dus het vinden van een comfortabele positie is van vitaal belang. Om dit te doen, moet je op dezelfde soort tabel die wordt gebruikt tijdens de radiotherapie liggen. Kussens en hoofdsteunen worden gebruikt om u te positioneren op de juiste manier en om je te helpen houden nog steeds. Uw radiotherapie team zal markeren het gebied van uw lichaam dat de straling zal ontvangen. Afhankelijk van uw situatie kunt u tijdelijke ontvangt markeren met een stift of je kan permanente tatoeages te ontvangen.
  • Het plannen van scans. Jouw radiotherapie team kan je X-stralen of gecomputeriseerde tomografie (CT) scans ondergaan om het gebied van uw lichaam te behandelen bepalen.

Na het planningsproces, uw radiotherapie team beslist welke soort straling en welke dosis je krijgt op basis van uw type en het stadium van de kanker, uw algemene gezondheid, en de doelstellingen voor uw behandeling. De precieze dosering en de focus van straling balken gebruikt bij uw behandeling is zorgvuldig gepland om de straling te maximaliseren om uw kankercellen en het minimaliseren van de schade aan de omringende gezonde weefsel.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Definitie. Straling simulatie.
Definitie. Straling simulatie.

Uitwendige bestraling wordt uitgevoerd met behulp van een lineaire versneller - een machine die hoge hoeveelheid radioactieve straling leidt in je lichaam. Als u op een tafel liggen, de lineaire versneller beweegt om je heen om straling te leveren vanuit verschillende invalshoeken. De lineaire versneller kan worden aangepast voor uw specifieke situatie, zodat het levert de precieze dosis straling uw arts heeft besteld.

U ontvangt meestal uitwendige bestraling op een poliklinische basis vijf dagen per week gedurende een periode van ten minste twee tot 10 weken. Behandelingen worden meestal verspreid over meerdere weken, zodat je gezonde cellen te herstellen in tussen radiotherapie sessies. Verwacht elke behandelingssessie ongeveer 10 tot 30 minuten duren. In sommige gevallen kan een enkele behandeling worden gebruikt om pijn of andere symptomen geassocieerd met gevorderde kankers verlichten.

Tijdens een behandeling sessie, zult u in de positie bepaald tijdens uw bestraling simulatiesessie liggen. U zou kunnen worden gepositioneerd met mallen om u plaats te houden, en schilden kunnen worden geplaatst om straling te blokkeren van het bereiken van bepaalde delen van uw lichaam.

De lineaire versneller machine kan draaien rond je lichaam om de doelgroep uit verschillende richtingen te bereiken. De machine maakt een zoemend geluid. U zult nog steeds liggen en normaal te ademen tijdens de behandeling, die duurt slechts enkele minuten. Uw radiotherapie team blijft de omgeving in een ruimte met video-en audio-aansluitingen, zodat u met elkaar kunt praten. Je moet spreken als u zich ongemakkelijk voelt, maar je moet geen pijn voelen tijdens je radiotherapie sessie.

Zie ook

Resultaten

Als je werkt met straling aan een tumor, kan uw arts hebt u periodieke scans ondergaan na uw behandeling om te zien hoe uw kanker heeft gereageerd op bestraling. In sommige gevallen kan uw kanker reageren op de behandeling meteen. In andere gevallen kan het weken of maanden duren voordat de kanker te reageren. Sommige mensen worden niet geholpen door radiotherapie.

Zie ook