Recidiverende borstkanker

Definitie

Recidiverende borstkanker is borstkanker die terug komt na de eerste behandeling. Hoewel de behandeling is gericht op het elimineren van alle kankercellen, kan een paar overleven. Deze onopgemerkt kankercellen vermenigvuldigen, steeds terugkerende borstkanker.

Recidiverende borstkanker kan voorkomen maanden of jaren na de eerste behandeling. De kanker kan weer op dezelfde plaats komen als de oorspronkelijke tumor, genoemd lokaal recidief. Of het kan zich uitbreiden naar andere gebieden, meestal je botten, lever of longen, bekend als recidief op afstand.

Leren je terugkerende borstkanker kan moeilijker zijn dan het omgaan met de initiële diagnose. Maar het hebben van recidiverende borstkanker is verre van hopeloos. Behandeling kunnen lokale, regionale of verre recidiverende borstkanker te elimineren. Zelfs als een genezing niet mogelijk is, kan de behandeling van de ziekte te bestrijden.

Zie ook

Symptomen

Tekenen en symptomen van terugkerende borstkanker afhankelijk van waar de kanker terugkomt. Het kan verschijnen als een knobbeltje in de borst, verdikking van de chirurgische litteken of een bult op de borstwand na een borstamputatie. Het kan worden gedetecteerd in een abnormale bevinding op een mammogram van de borst waar je moest een brok verwijderd (lumpectomie) eerder, of het kan worden weergegeven in een verre plaats in je lichaam, zoals een bot, uw lever of de longen.

Recidiverende borstkanker. Distant (gemetastaseerd) recidief.
Recidiverende borstkanker. Distant (gemetastaseerd) recidief.

Lokaal recidief
In een lokaal recidief, kanker verschijnt weer in hetzelfde gebied als uw originele of "primaire", tumor. Dit kan in de resterende borst bij vrouwen die een lumpectomie hebben gehad, of het kan in de borstwand of huid bij vrouwen die een borstamputatie hebben gehad.

Tekenen en symptomen van een lokaal recidief in dezelfde borst kunnen zijn:

 • Een nieuw knobbeltje in uw borst of onregelmatige gebied van stevigheid
 • Een nieuwe verdikking in je borststreek
 • Een nieuwe terugtrekken van de huid of kuiltjes in de lumpectomie locatie
 • Huidontsteking of het gebied van roodheid
 • Afvlakking of inspringen van je tepel of andere tepel veranderingen

Tekenen en symptomen van een lokaal recidief op de borstwand na een borstamputatie kan omvatten:

 • Een of meer pijnloze knobbeltjes op of onder de huid van uw borstwand
 • Een nieuw gebied van de verdikking langs of in de buurt van de mastectomie litteken

Regionaal recidief
Een regionale herhaling van borstkanker betekent dat de kanker is terug in de lymfeklieren in je oksel of sleutelbeen gebied komen. Tekenen en symptomen van de regionale recidief kunnen zijn:

 • Een klontjes of zwelling in de lymfeklieren onder je arm of in de gleuf boven je sleutelbeen
 • Zwelling van uw arm
 • Aanhoudende pijn in uw arm en schouder
 • Toenemende verlies van gevoel in uw arm en hand

Distant (gemetastaseerd) recidief
Een verre, of gemetastaseerde, herhaling betekent dat de kanker zich heeft reisde naar afgelegen delen van het lichaam, meestal de botten, lever en longen. De tekenen en symptomen kunnen zijn:

 • Pijn, zoals borst of pijn in de botten
 • Aanhoudende, droge hoest
 • Ademhalingsproblemen
 • Verlies van eetlust
 • Aanhoudende misselijkheid, braken of gewichtsverlies
 • Ernstige hoofdpijn
 • Koorts
 • Rillingen

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Nadat je hebt behandeld voor borstkanker, moet u doorgaan met uw arts regelmatig te zien voor de follow-up examens. Uw arts zal controleren op tekenen van kanker terugkeert. U zult ook een jaarlijks mammogram nodig hebt als je een lumpectomie gehad. Toch zijn er veel vrouwen ontdekken recidiverende borstkanker op hun eigen. Je weet dat je lichaam best - wat normaal voelt en wat niet. Controleer uw borsten of borstwand na borstamputatie elke maand op zoek naar veranderingen.

Het is belangrijk om bewust te zijn van de tekenen en symptomen van terugkerende borstkanker, zoals:

 • Nieuwe pijn
 • Wijzigingen of nieuwe knobbels in uw borst of chirurgische litteken of borstwand
 • Gewichtsverlies
 • Kortademigheid

Als u last heeft van tekenen en symptomen die zouden kunnen wijzen op een recidief, overleg dan met uw arts.

Zie ook

Oorzaken

Recidiverende borstkanker ontwikkelt uit cellen die oorspronkelijk uit de primaire borsttumor. De kanker terugkeert na de eerste behandeling en de periode waarin geen kanker waargenomen. Dit kan gebeuren omdat de behandeling niet volledig alle kankercellen te vernietigen of te verwijderen. Zelfs met een operatie, microscopische clusters van kankercellen kunnen zijn achter die te klein zijn om te worden gedetecteerd met elke beschikbare testen waren vertrokken.

Als de kanker is agressief, kan geïsoleerde cellen de rondes van chemotherapie overleven, hormoontherapie en bestraling bedoeld om een ​​herhaling te voorkomen.

Soms kankercellen jarenlang slapende zijn zonder schade. Dan gebeurt er iets dat de cellen activeert, zodat ze groeien en andere cellen. Niet alle groeifactoren voor kanker gevonden.

Het is ook mogelijk om een ​​nieuwe tumor ontwikkelen zogenaamde tweede of nieuwe primaire tumor, in dezelfde borst als de eerste tumor of de andere (contralaterale) borst. Dit wordt niet beschouwd recidiverende borstkanker. Vrouwen die borstkanker hebben gehad hebben een hoger risico op het ontwikkelen van kanker in de andere borst dan vrouwen die nooit borstkanker hebben gehad. Het risico op het ontwikkelen van een nieuwe tumor in de tweede borst is groter als je een sterke genetische aanleg of erfelijke borstkanker. Gelukkig zijn de meeste vrouwen die kanker hebben in een borst nooit ontwikkelen van kanker in de andere borst.

Veel vrouwen die een kanker terugkeert geven zichzelf de schuld. Maar, zelfs als je alles goed doen, kanker kan soms terugkomen.

Zie ook

Risicofactoren

Voor de overlevenden van borstkanker, factoren die het risico op een recidief verhogen, zijn:

 • Betrokkenheid van de lymfeklieren. Vinden van kanker in nabijgelegen lymfeklieren op het moment van uw oorspronkelijke diagnose verhoogt het risico op de kanker terugkomt. Vrouwen met veel aangedane lymfeklieren hebben een hoger risico.
 • Grotere tumorgrootte. Vrouwen met een grote tumor een hoger risico van terugkomende kanker. Vrouwen die zeer grote tumoren (meer dan 5 centimeter, of ongeveer 2 inch) - vooral als lymfeklieren betrokken - een zeer ernstig risico van kanker terugkerende in hetzelfde gebied. Deze vrouwen moeten met hun arts te praten over de rol van radiotherapie, zelfs als ze ondergaan een borstamputatie.
 • Positief of dicht tumormarges. Wanneer u een operatie om een knobbeltje in de borst te verwijderen, de chirurg probeert de kankercellen forfaitaire verwijderen samen met een gezonde marge van normaal weefsel. Indien de grenzen van de verwijderde tumor zijn vrij van kanker toen onderzocht onder een microscoop, die wordt beschouwd als een negatieve marge. Als een deel van de rand van de tumor heeft kankercellen (positieve marge), of de marge tussen de tumor en normaal weefsel is dicht, wordt het risico op terugkeer van borstkanker vergroot.
 • Gebrek aan bestraling volgende lumpectomie. Vrouwen die ervoor kiezen om de borst te behouden door het ondergaan van een lumpectomie (ook bekend als "brede lokale excisie") moet bestralingen ondergaan om de resterende borst om de kans op een lokaal recidief te verminderen.
 • Jongere leeftijd. Jongere vrouwen, vooral die onder leeftijd 35 op het moment van hun oorspronkelijke diagnose van borstkanker, geconfronteerd met een hoger risico op recidief van borstkanker.
 • Inflammatoire borstkanker. Vrouwen met inflammatoire borstkanker geconfronteerd met een hoger risico op lokaal recidief, zodat hun behandeling bestaat meestal chemotherapie gevolgd door een borstamputatie en vervolgens straling van de borstwand.

De laatste jaren hebben genetische tests ontworpen om het risico op terugkeer van borstkanker te voorspellen beschikbaar. Deze tests (MammaPrint, Oncotype DX) maatregel activiteit in maximaal 70 genen geassocieerd met borstkanker, een proces dat bekend staat als profilering van genexpressie. De resultaten worden gebruikt om de kans dat een vrouw kanker terugkomt schatten. Maar tot nu toe deze tests hebben een zeer beperkte rol en zijn alleen van toepassing voor vrouwen met oestrogeen receptor positieve tumoren die geen enkel teken van spreiding vertonen naar de lymfeklieren. De tests zijn gebruikt om de behandeling van primaire borstkanker plannen een kleine minderheid van de vrouwen. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of deze genetische tests nuttig zou kunnen zijn in het voorspellen van het risico van herhaling op grotere schaal.

Zie ook

Complicaties

Lokale kanker recidieven kan zwelling en ongemak veroorzaken in het gebied van de herhaling. Recidieven kan vaak worden genezen, maar sommige mensen die een lokaal recidief, wordt de ziekte later in een afgelegen locatie in het lichaam, zoals bot, lever of longen. Zodra een kanker zich heeft verspreid buiten de borst en de nabijgelegen zones, de ziekte is meestal niet te genezen.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

In het algemeen, mensen terugkeren naar de arts die het eerste kanker behandeld. Echter, in sommige gevallen, kunt u besluiten om een ​​nieuwe oncoloog te zien. Als u een andere arts dan degene die je eerst borstkanker behandeld nu zien, zorg ervoor dat de nieuwe arts heeft toegang tot uw medisch dossier van de aanvankelijke behandeling.

Wat u kunt doen

 • Wees bereid om uw nieuwe symptomen en andere gezondheidsproblemen u sinds uw eerste diagnose kanker hebben gehad bespreken.
 • Als je ziet een nieuwe dokter, vragen om de medische dossiers van uw voormalige dokterswoning. Als u al deze, moet u uw medische dossiers en alle beeldvormende onderzoeken die je hebt met je mee te nemen. Anders zul je nodig hebt om een ​​informatie-release vorm te ondertekenen zodat het kantoor van uw nieuwe provider de records kan verwerven.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen of supplementen die je neemt. Laat uw arts weten als u een alternatieve behandelingen voor je kanker hebt geprobeerd.
 • Overweegt u een familielid of vriend om met je mee. Leren uw kanker is teruggekeerd zal waarschijnlijk maakt het moeilijk om alle informatie die u tijdens een afspraak informatie te onthouden. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Als u terugkerende borstkanker zou kunnen hebben, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Heeft mijn kanker terug?
 • Zijn er nog andere mogelijke oorzaken voor mijn klachten?
 • Welke soorten tests heb ik nodig? Heeft deze tests geen speciale voorbereiding?
 • Wat is het hormoon receptor status van de kanker terugkeert?
 • Welke behandelingen zijn beschikbaar voor mij in dit stadium, en welke raden jullie aan?
 • Welke soorten bijwerkingen kan ik verwachten van de behandeling verwachten?
 • Zijn er alternatieven voor de aanpak die jij suggereert?
 • Zijn er klinische trials voor mij open?
 • Wat is mijn prognose?

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kan de tijd te gaan over punten die u wilt meer tijd besteden aan behouden. Uw arts kan vragen:

 • Wanneer heb je voor het eerst beginnen met het ervaren symptomen weer?
 • Is er een verandering in de symptomen na verloop van tijd geweest?
 • Hebben deze symptomen voelt anders dan wanneer je voor het eerst werden gediagnosticeerd met kanker?
 • Hoe doe je algemene gevoel?
 • Heb je al enig onverwacht gewichtsverlies? Ben je je eetlust kwijt?
 • Ervaart u pijn?

Zie ook

Tests en diagnose

Als uw arts vermoedt recidiverende borstkanker op basis van de resultaten van een mammogram of lichamelijk onderzoek, of als gevolg van tekenen en symptomen, moet je waarschijnlijk verdere beeldvormende onderzoeken en een biopsie.

Voorbereiding op uw afspraak. Betrokkenheid van de lymfeklieren.
Voorbereiding op uw afspraak. Betrokkenheid van de lymfeklieren.

De volgende tests kunnen worden gebruikt voor het diagnosticeren van recidiverende borstkanker:

 • Echografie borst. Echografie maakt gebruik van geluidsgolven om beelden van de binnenkant van het lichaam te produceren. Voor vrouwen die lumpectomy hebben gehad, kan borst echografie worden gebruikt voor de evaluatie een afwijking gezien op een mammogram of gevonden tijdens een lichamelijk onderzoek van uw borsten.
 • Magnetische resonantie beeldvorming (MRI). MRI maakt gebruik van een magneet en radiogolven om beelden van de binnenkant van je lichaam te maken. MRI in staat zijn om abnormale gebieden detecteren in de borst, borstwand, lymfeklier gebieden en bloedvaten en zenuwen in de borst en oksel. De MRI op zich kan niet zeggen het verschil tussen kanker en goedaardige weefsels, maar het kan helpen uw arts bepalen wat de beste gebieden voor een biopsie of verdere tests. Niet alle vrouwen met een lokaal recidief voordeel van het hebben van een MRI. Bespreek uw situatie met uw arts.
 • Gecomputeriseerde tomografie (CT). Een CT-scan is een soort van geautomatiseerde X-ray, dat meer-gedetailleerde foto's doen dan gewone röntgenfoto's biedt. CT-scans van je borst, buik, bekken, botten en hoofd kunnen helpen zoeken naar bewijs van kanker die is uitgezaaid naar uw interne mamma lymfeklieren of naar afgelegen locaties, zoals de botten, longen of lever.
 • X-stralen. Chest X-stralen kan een recidief op te sporen in je longen, terwijl bot X-stralen in staat zijn om kanker in je botten te detecteren.
 • Botscan. Een botscan kan een afbeelding van je hele skelet en mag kanker terugkeert in je botten te detecteren. Tijdens een botscan, wordt een kleine hoeveelheid radioactief materiaal (tracer) ingespoten in de bloedbaan. De tracer bindt aan uw botcellen. Gebieden met kanker absorberen meer van de tracer en de "light up" op de scan.
 • Positron emissie tomografie (PET). Een PET-scan gebruikt ook radioactief materiaal ingespoten in je lichaam om een beeld te produceren. Tumoren absorberen vaak grotere hoeveelheden van het materiaal en te zien zijn meer prominent op de scan. Een PET-scan of hybride PET / CT-scan van je hele lichaam kan worden gebruikt om te zoeken naar gebieden dat de kanker terugkeert.
 • Biopsie Een biopsie -. Een klein stukje weefsel verwijderd voor analyse in het laboratorium - nodig om de diagnose van recidiverende borstkanker bevestigen. Het weefsel monster wordt onderzocht op de aanwezigheid van oestrogeen en progesteron receptoren. Een borstkanker die receptoren voor de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron (hormoon-receptor positieve kanker) maakt kan worden behandeld met hormoontherapie. Het hormoon receptor status van uw kanker kan veranderen met een recidief. Het weefsel wordt ook getest op extra hoeveelheden van het HER2-eiwit, waarvan sommige borstkanker overproductie. Kankers die HER2 positief kunnen worden behandeld met biotherapies dat dit eiwit gericht.
 • Bloedonderzoek. Een complete bloedbeeld en leverfunctietesten kan helpen evalueren hoe uw lichaam doet en kan helpen begeleiden behandelingen. Artsen gebruiken vaak bloedtesten die maatregel borstkanker tumor markers om het verloop van kanker te volgen. Maar tumormarkers zijn niet specifiek voor een kanker terugkeert. Deze tests worden niet aanbevolen voor het zoeken van een herhaling, want ze zijn niet altijd betrouwbaar.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Tot behandeling voor recidiverende borstkanker plannen, uw arts van mening is een groot aantal factoren, waaronder de omvang van de ziekte, de hormoon-receptor status en het type van behandeling die u heeft ontvangen voor uw eerste borstkanker. De meeste vrouwen krijgen een combinatie van behandelingen voor recidiverende borstkanker die kunnen zijn chirurgie, bestraling, medicijnen om kankercellen (chemotherapie) en hormoontherapie vernietigen. Borstkankers die extra hoeveelheden van het HER2 eiwit maken kan worden behandeld met een gerichte therapie zoals trastuzumab (Herceptin).

Behandeling besluiten voor recidiverende borstkanker zijn complex en geïndividualiseerd. Praat met uw gezondheidszorg team te leren over uw behandeling opties.

Behandeling van een lokaal recidief
Behandeling voor een lokaal recidief begint meestal met een operatie en kan straling als je dat nog niet eerder gehad, chemotherapie en hormoontherapie.

 • Operatie. Voor recidiverende borstkanker die is beperkt tot de borst, de gebruikelijke behandeling is borstamputatie. Tijdens een borstamputatie, uw chirurg verwijdert al je borstweefsel - melkklieren, kabelgoten, vetweefsel, huid en tepel. Als uw eerste borstkanker werd behandeld met mastectomie en de kanker terugkomt in de borstwand, kunt u een operatie moet de nieuwe kanker te verwijderen, samen met een marge van normaal weefsel.

  Een lokaal recidief kan gepaard gaan met verborgen kanker in nabijgelegen lymfeklieren. Daarom kan de chirurg sommige of alle van de lymfeknopen onder de arm (axillaire dissectie) verwijderen tijdens chirurgie als ze niet tijdens de eerste behandeling werden verwijderd.

 • Bestralingstherapie. Radiotherapie maakt gebruik van high-energy X-stralen om kankercellen te doden en tumoren slinken. Als u niet over radiotherapie voor je eerste borstkanker, kan uw arts het nu aanbevelen. Maar als je had straling na een lumpectomie, straling om herhaling te behandelen wordt gewoonlijk niet aanbevolen vanwege het risico van bijwerkingen.
 • Medicamenteuze therapie (chemotherapie). Als uw terugkerende borstkanker is de inflammatoire type of heeft betrekking op de huid, kan uw arts u aanbevelen chemotherapie voor de operatie. Chemotherapie kan ook worden aanbevolen als uw terugkerende kanker is zo uitgebreid dat een operatie geen optie is of als u eerder hormoontherapie ontvangen.
 • Hormoontherapie. Medicijnen die het blokkeren van de groei-bevorderende effecten van oestrogeen en progesteron kan worden aanbevolen als uw kanker is hormoonreceptorpositieve. Hormoontherapie kan krimpen en controle recidiverende borstkanker. Hormoontherapie kan tamoxifen of een aromatase-remmer, zoals anastrozol (Arimidex), letrozol (Femara) of exemestaan ​​(Aromasin).

Het behandelen van een regionaal recidief
Als het mogelijk is, een operatie om de kanker te verwijderen is de aanbevolen behandeling voor een regionaal recidief. Uw chirurg kan ook verwijderen van de lymfeklieren onder je arm (okseldissectie) als ze nog steeds aanwezig. Soms stralingstherapie worden gebruikt na een operatie.

Als operatieve verwijdering niet mogelijk is, kan bestraling worden gebruikt als de belangrijkste behandeling. Chemotherapie of hormoontherapie kan ook worden aanbevolen als de belangrijkste behandeling of kan een operatie of bestraling volgen.

Behandeling van een gemetastaseerd herhaling
Behandeling voor recidiverende borstkanker die is verspreid buiten de borst regio zijn vele verschillende opties. Het is belangrijk om te werken met uw arts om te begrijpen wat het meest geschikt is voor uw specifieke situatie. Als een behandeling niet werkt of stopt met werken, kunt u in staat om andere behandelingen te proberen.

In het algemeen is het doel van de behandeling van een metastatisch herhaling niet genezen van de ziekte. Behandeling kan u toestaan ​​om langer te leven en kunnen helpen verlichten de symptomen van de kanker wordt veroorzaakt. Uw arts zal proberen een evenwicht te vinden tussen het controleren van uw symptomen, terwijl het minimaliseren van toxische effecten van de behandeling te bereiken. Het doel is om te helpen leven zo goed mogelijk voor zo lang mogelijk.

Indien de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, een behandeling voor metastatische herhaling impliceert gewoonlijk het gehele lichaam (systemische) behandeling plaats lokale therapie zoals chirurgie of straling. Opties voor systemische therapie omvatten hormoontherapie, chemotherapie of gerichte therapie. Omdat hormoontherapie is minder giftig dan chemotherapie, kan uw arts beginnen met tamoxifen of een aromatase-remmer. Maar als je kanker is snelgroeiende of al heeft verspreid naar andere organen, zoals de longen en de lever of als u eerder hormoontherapie ontvangen, kan uw arts adviseren om te beginnen met chemotherapie.

Als uw kanker is HER2-positief, kan u ook worden gegeven een gerichte therapie aan het eiwit dat wordt geproduceerd in deze kanker aan te vallen. Gerichte therapieën omvatten trastuzumab (Herceptin) of lapatinib (Tykerb).

Afhankelijk van waar de kanker is uitgezaaid en welke symptomen het veroorzaakt, moet u mogelijk ook gelokaliseerde behandelingen, zoals medicijnen of bestraling.

Klinische proeven
Uw arts zal waarschijnlijk laten weten of u in aanmerking komt voor een klinische proeven van nieuwere medicijnen of behandelingen. Als hij of zij niet heeft voorgesteld een klinische proef en u zou geïnteresseerd zijn in deelname aan een, uw arts laten weten.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Goed eten, sporten en het beheer van stress zijn manieren om uw algehele gezondheid te bevorderen en om te gaan met kanker en de behandeling.

Eet goed
Goede voeding tijdens de behandeling van kanker kan helpen houden je uithoudingsvermogen en je vermogen om te gaan met de bijwerkingen van de behandelingen. Maar goed eten kan lastig zijn als uw behandeling omvat chemotherapie of radiotherapie. Voor tijden wanneer je niet goed voelt, probeer dan deze strategieën:

 • Eet eiwitrijk voedsel. Voedsel met veel proteïne kan helpen bouwen en repareren lichaamsweefsels. Keuzes omvatten eieren, yoghurt, kwark, pindakaas, gevogelte en vis. Bruine bonen, kikkererwten en black-eyed peas ook zijn goede bronnen van eiwitten, vooral in combinatie met rijst, mais of brood.
 • Houd een open geest over het voedsel dat je eet. Iets dat niet aanspreekt vandaag beter morgen of volgende week zou kunnen proeven.
 • Wanneer voel je je goed, maak er het beste van. Eet zoveel gezonde voeding als je kunt. Bereid maaltijden die je gemakkelijk kunt invriezen en opwarmen. Kijk ook voor vetarme bevroren diners en andere bereide voedingsmiddelen.
 • Eet kleinere hoeveelheden voedsel vaker. Als je niet kan geconfronteerd worden met de gedachte van een grote maaltijd, probeer het eten van kleine hoeveelheden voedsel vaker. Houd groenten en fruit handig voor snacken.

Blijf actief
Regelmatige lichamelijke activiteit kan helpen verlichten van angst en depressie, het verbeteren van uw stemming en het verminderen van tekenen en symptomen van vermoeidheid, misselijkheid, pijn en diarree. De activiteit niet hoeft te worden inspannende - matige activiteiten zoals wandelen, fietsen, zwemmen en yardwork voordelen opleveren. Een beetje fysieke beweging is beter dan geen.

Het beheer van stress
Methoden voor het verminderen van spierspanning kan u helpen stress te beheren. Een eenvoudige en krachtige techniek is om je ogen te sluiten en merken dat uw ademhaling. Besteed aandacht aan elke inademing en uitademing. Je ademhaling wordt langzamer en dieper geworden, het bevorderen van ontspanning. Een andere techniek is om te gaan liggen, sluit je ogen en mentaal je hele lichaam te scannen op eventuele punten van spanning.

Bovendien, de activiteiten die repetitieve bewegingen, zoals zwemmen vereisen, kan een mentale toestand vergelijkbaar met die bereikt met meditatie te produceren. Hetzelfde geldt voor yoga en andere rekoefeningen.

Zie ook

Alternatieve geneeswijzen

Wanneer mensen leren je kanker hebt, kunnen zij adviseren of u te vertellen over iemand die ze kennen die borstkanker had, dat werd genezen met een alternatieve behandeling. Het kan verleidelijk zijn om alternatieve behandelingen te overwegen, vooral wanneer uw opties kunnen worden tanende. Echter geen alternatieve behandelingen bewezen effectief kankerbehandelingen.

Zelfs wanneer mensen besluiten om een ​​alternatieve therapie, veel verwaarlozing om hun artsen te vertellen proberen. Maar, het is belangrijk om uw arts laten weten over alles wat je neemt om eventuele gevaarlijke bijwerkingen te voorkomen. Een andere bezorgdheid over alternatieve behandelingen is dat sommige mensen stellen het krijgen van potentieel levensreddende behandelingen te proberen een alternatief eerste.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Uitzoeken uw borstkanker is teruggekeerd kan evengoed of meer verontrustend dan het krijgen van de eerste diagnose. Het vooruitzicht van meer verstoringen, behandelingen en onzekerheid is stressvol. Maar, na de eerste klap van de diagnose, veel vrouwen vinden hun vooruitzichten verbeteren.

Als u sorteren door je emoties en beslissingen te nemen over de behandeling, kunnen de volgende tips kunnen u helpen het hoofd te bieden.

 • Worden geïnformeerd. Leer wat je kunt doen voor uw gezondheid op dit moment en over de diensten voor u beschikbaar. Praat met uw arts, familie en mensen die je vertrouwen op voor ondersteuning over uw behandeling opties en hoe u wilt besluitvorming benaderen.
 • Ondersteuning krijgen. Praten met andere vrouwen die te maken hebben met terugkerende borstkanker kan u helpen op zowel een praktisch als emotioneel niveau. Zoek een steungroep in uw buurt door uw arts, een medisch maatschappelijk werker of een organisatie als de Europese Cancer Society. Het kan ook helpen om gevoelens van angst of onzekerheid te uiten met een vriend of een hulpverlener.
 • Neem tijd voor jezelf. Plan vooruit voor momenten waarop je meer rust nodig heeft. Bezuinigen op tijd verbintenissen, en wees niet bang om hulp te vragen. Vind manieren om te ontspannen.
 • Leren leven met onzekerheid. Probeer in het huidige moment te nemen in plaats van stil te staan ​​bij een onzekere toekomst. Gebruik je energie te richten op het welzijn en het vinden van manieren om rustig.
 • Kijk voor een aansluiting op iets buiten jezelf. Het hebben van een sterk geloof of een gevoel van iets dat groter is dan jezelf helpt veel mensen omgaan met kanker.

Zie ook

Het voorkomen

Niets kan garanderen dat uw borstkanker zal niet terugkeren. De meeste vrouwen die worden behandeld voor een vroeg stadium van borstkanker blijft vrij van de ziekte. Veel mensen die een kanker terugkeert ervaren zichzelf de schuld voor het niet goed eten, het missen van een arts te bezoeken of iets anders. Het is belangrijk om te beseffen dat zelfs als je alles precies goed, zou de kanker terugkeert.

Dingen die is aangetoond dat het risico op terugkerende borstkanker te verminderen zijn:

 • Tamoxifen of een aromataseremmer. Na eerste behandeling van oestrogeenreceptor positieve borstkanker, tamoxifen vijf jaar vermindert het risico op terugkeer van borstkanker. Uit ander onderzoek blijkt dat sommige vrouwen nog meer ten goede zou komen door over te schakelen naar een aromataseremmer na het nemen van tamoxifen gedurende twee tot drie jaar of na vijf jaar, of door het nemen van een aromataseremmer in plaats van tamoxifen. De beslissing moet worden gemaakt op individuele basis op basis van uw specifieke kanker.
 • Chemotherapie. Voor vrouwen met een hoog risico dat de kanker terugkeert, is chemotherapie is aangetoond dat de kans dat het zal terugkeren, en degenen die ontvangen chemotherapie langer leven afnemen.
 • Bestralingstherapie. Vrouwen die een borst-sparende operatie om hun behandeling van borstkanker en zij die een grote tumor of inflammatoire borstkanker gehad hebben een lagere kans op de kanker terugkomt als ze behandeld worden met radiotherapie hebben gehad.
 • Trastuzumab (Herceptin). Voor vrouwen bij wie de kanker maakt extra HER2-eiwit, het medicijn trastuzumab kan de kans op de kanker terugkerende verlagen.
 • Gezond gewicht. Handhaven van een gezond gewicht voor uw leeftijd en lengte kan helpen verminderen het risico op terugkerende borstkanker.

Onderzoek te kijken naar specifieke aspecten van voeding - zoals groenten en fruit en vet - en het risico van recidiverende borstkanker was niet overtuigend.

Zie ook