Retractile testikel

Definitie

Een retractile testikel is een testikel die heen en weer kunnen bewegen tussen het scrotum en de lies. Wanneer de retractile testikel is woonachtig in de lies, kan het gemakkelijk worden geleid door de hand in de juiste positie in het scrotum - de zak van de huid opknoping achter de penis - tijdens een lichamelijk onderzoek.

Voor de meeste jongens, het probleem van een intrekbaar testikel weg gaat ergens voor of tijdens de puberteit, de tijd dat een out-of-place testikel wordt verplaatst naar de juiste locatie in de balzak en blijft daar permanent.

Ongeveer een kwart van de tijd, de retractile testikel blijft in de lies en is niet meer verplaatsbaar. Wanneer dit gebeurt, wordt de aandoening, de zogenaamde een oplopende testikel.

Symptomen

Testikels vormen in de buik tijdens de foetale ontwikkeling. Tijdens de laatste maanden van de ontwikkeling, de testikels geleidelijk dalen in het scrotum. Als uw zoon heeft een intrekbaar testikel, de testikel die oorspronkelijk afstammen zoals het zou moeten, maar dan heeft het niet op zijn plaats blijven.

Tekenen en symptomen van een intrekbaar testikel omvatten het volgende:

 • De zaadbal kan worden verplaatst met de hand uit de lies in het scrotum en zal niet onmiddellijk terugtrekken in de lies.
 • Het kan spontaan optreden in de balzak en blijven daar voor een tijd.
 • Het kan spontaan verdwijnen weer voor een tijd.

De beweging van de zaadbal komt bijna altijd zonder pijn of ongemak. Daarom is een retractile testikel merkte alleen als het wordt niet meer gezien of gevoeld in het scrotum.

De positie van een testikel is meestal onafhankelijk van de positie van de andere. Bijvoorbeeld, kan een jongen hebben een normale testikel en een intrekbaar testikel.

Retractile testikel is verschillend van niet-ingedaalde testikel (cryptorchidisme). De niet-ingedaalde testikel is er een die nooit het scrotum ingevoerd. Als een arts heeft geprobeerd een niet-ingedaalde testikel leiden, zou het ongemak of pijn veroorzaken.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Tijdens regelmatige goed-baby controles en jaarlijkse kindertijd controles, arts van je zoon onderzoekt testikels van uw zoon om te bepalen of ze afstammen en adequaat ontwikkeld. Als u van mening bent dat uw zoon heeft een intrekbaar of opgaande testikel - of hebben andere zorgen over de ontwikkeling van zijn testikels - zie zijn arts. Hij of zij zal u vertellen hoe vaak controles plannen voor veranderingen in de toestand te controleren.

Als uw zoon ervaart pijn in de lies of testikels, zie onmiddellijk arts van je zoon.

Oorzaken

Een overactieve spieren veroorzaakt een testikel om een ​​retractiele testikel geworden. De cremasterspier is een dun zakje-achtige spier waarin een testikel rust. Wanneer de cremasterspier contracten, het trekt de zaadbal omhoog naar het lichaam.

Retractiele testikel. Oorzaken van een oplopende testikel.
Retractiele testikel. Oorzaken van een oplopende testikel.

Het hoofddoel van de cremasterspier is om de temperatuur van de zaadbal regelen. Om een ​​testikel te ontwikkelen en goed te functioneren, moet het enigszins koeler dan normale lichaamstemperatuur. Wanneer de omgeving is warm, de cremasterspier is ontspannen, wanneer de omgeving koud is, de spier contracten en trekt de testikel naar de warmte van het lichaam. De cremaster reflex kan ook worden gestimuleerd door wrijven de genitofemoral zenuw aan de binnenkant van de dijen en door extreme emoties, zoals angst.

Als de cremaster reflex sterk genoeg is, kan het resulteren in een retractiele testikel, de testikel trekken uit het scrotum en tot in de lies.

Oorzaken van een oplopende testikel
Een klein percentage van retractiele testikels kunnen worden opgaande testikels. Dit betekent dat de eens-beweegbare teelbal wordt vast in de "up positie." Bijdragende factoren kunnen zijn:

 • Korte zaadstreng. Elke testikel wordt aan het einde van de zaadleider, die naar beneden strekt zich uit van de lies en in het scrotum bevestigd. Het snoer herbergt bloedvaten, zenuwen en de buis die sperma van de testikel naar de penis draagt. Als de groei van de zaadleider geen gelijke tred houdt met andere lichaamsgroei, kan de "strakke" cord de zaadbal omhoog te trekken.
 • Een probleem met het normale pad van een dalende testikel. De testikels ontwikkelen in de buik tijdens de zwangerschap, dan vallen naar beneden in het scrotum. Soms deel van de foetale structuur niet los van de buik, waardoor een opwaartse trekkracht op de zaadbal.
 • Littekenweefsel ingewandsbreukchirurgie. Een liesbreuk is veroorzaakt door een kleine opening in de abdominale voering waardoor een gedeelte van de darmen kunnen steken in de lies. Littekenweefsel na een operatie aan de hernia te herstellen kan de groei of de elasticiteit van de zaadleider te beperken.

Complicaties

Retractile testikels zijn niet geassocieerd met enige nadelige gevolgen, afgezien van een groter risico van de zaadbal steeds een opgaande testikel.

Voorbereiding op uw afspraak

Kinderarts uw zoon kan meestal de diagnose van een intrekbaar testikel. Echter, als hij of zij gelooft dat je zoon heeft behandeling nodig, je kan dan worden doorverwezen naar een arts die gespecialiseerd is in urinaire stoornissen en problemen met mannelijke geslachtsdelen bij kinderen (pediatrische uroloog).

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor de afspraak, en wat te verwachten van de arts van uw kind.

Wat u kunt doen

 • Noteer alle symptomen die uw kind ervaart, ook wanneer deze eventueel los van de reden waarvoor u de afspraak gepland lijkt.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Een aantal fundamentele vragen aan de arts van uw kind te vragen zijn onder andere:

 • Hoe werkt een retractile testikel voordoen?
 • Heeft mijn zoon eventuele tests nodig?
 • Voor mijn zoon zullen ontgroeien deze aandoening?
 • Welke behandelingen zijn beschikbaar, en welke raden jullie aan?
 • Welke soorten bijwerkingen zou er zijn van de behandeling?
 • Zijn er alternatieven voor de primaire aanpak die jij suggereert?
 • Na de operatie, hoe vaak mijn zoon moeten follow-up afspraken hebt dokter?
 • Zal mijn zoon hebben elke activiteit beperkingen?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites heb je raden een bezoek?
 • Wat zijn de risico's van het niet behandelen van deze aandoening?
 • Heeft dit gevolgen voor het vermogen van mijn zoon om kinderen te krijgen?

Aarzel niet om vragen op elk moment dat je iets niet begrijpt vragen.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen:

 • Heeft uw zoon wel eens klagen over pijn in zijn lies?
 • Heeft je zoon ooit behandeld voor een hernia?
 • Heeft uw zoon meegemaakt eventuele trauma aan zijn geslachtsdelen?

Tests en diagnose

Als uw zoon heeft een testikel niet in het scrotum, zal zijn arts zijn ligging in de lies te bepalen. Als het eenmaal is gevestigd, zal de arts proberen om het te begeleiden voorzichtig in de juiste positie in het scrotum.

Voorbereiding op uw afspraak. Korte zaadstreng.
Voorbereiding op uw afspraak. Korte zaadstreng.

Uw zoon kan liggend, zittend of staand tijdens dit onderzoek. Als uw zoon is een peuter, kan de arts hem met de zolen van zijn voeten aan te raken en knieën aan de kant zitten. Oudere jongens kan worden gevraagd om te hurken. Deze posities maken het gemakkelijker te vinden en te manipuleren de zaadbal. Daarnaast is het belangrijk dat dit examen wordt gedaan in een warme omgeving en dat de arts heeft warme handen, want koud kan het stimuleren van de cremaster reflex.

Als de testikel is een retractiele testikel, zal het relatief eenvoudig en pijnloos bewegen. De retractile testikel zal niet meteen in beweging weer omhoog. De arts van uw zoon kan stimuleren dan de reflex van de cremasterspier door zachtjes te wrijven de bovenste binnenkant van de dij. Deze stimulatie zal veroorzaken meestal de retractile testikel om weer omhoog te gaan.

Indien de testikel in de lies beweegt slechts gedeeltelijk in het scrotum, als de beweging veroorzaakt pijn of ongemak, of als de testikel onmiddellijk terugtrekt op zijn oorspronkelijke locatie, het is waarschijnlijk niet een retractiele testikel. De testikel zou ingedaalde of opgaande worden overwogen (als de testikel in het scrotum was geweest in een keer).

X-stralen, ultrageluid en MRI niet algemeen nuttig bij het bepalen of testes intrekbaar of niet.

Behandelingen en medicijnen

Een retractile testikel is waarschijnlijk dalen op zijn eigen voor of tijdens de puberteit. Als uw zoon heeft een intrekbaar testikel, zullen arts uw zoon eventuele wijzigingen in de positie van de zaadbal in de jaarlijkse evaluaties te controleren om te bepalen of het blijft in het scrotum, blijft retractile of wordt een oplopende testikel.

Indien de testikel is opgevaren - niet meer verplaatsbaar met de hand - of als het nog retractile op leeftijd 14, kan arts uw zoon behandeling aanraden om de zaadbal permanent verhuizen in het scrotum. Behandelingen omvatten:

 • Operatie. In een chirurgische ingreep (orchiopexy), de chirurg begeleidt de testikel aan zijn juiste positie in het scrotum en steken het op zijn plaats. Follow-up examens zijn meestal aanbevolen. Vraag de arts van uw kind hoe vaak hij moet worden gezien.
 • Hormoontherapie. Vanwege afdaling van de testikel wordt gedeeltelijk gereguleerd door hormonen, kunnen afdaling soms worden geïnduceerd met hormoontherapie met humaan choriongonadotrofine (HCG) injecties.

Adolescente jongens en mannen die behandelingen hebben gehad om een ​​oplopende of retractile testikel corrigeren moeten regelmatig de positie van de zaadbal om ervoor te zorgen dat niet opstijgt op een later tijdstip te volgen.

Lifestyle en huismiddeltjes

U kunt uw zoon helpen door bewust te zijn van de ontwikkeling van zijn lichaam en praten met hem over.

 • Controleer de positie van de testikels regelmatig tijdens de luier of op bad tijd. Een register bijhouden van wijzigingen.
 • Geef je zoon de woordenschat om te praten over het scrotum en testikels. Leg uit dat er meestal twee testikels in het scrotum.
 • Toen hij op het punt om de puberteit te bereiken - meestal rond de zesde klas - en je praat over wat fysieke veranderingen te verwachten, uit te leggen hoe hij de testikels zelf kan controleren.

Coping en ondersteuning

Als uw zoon heeft een intrekbaar testikel, kan hij gevoelig over zijn uiterlijk. Hij kan angsten over het kijken verschillend van vrienden of klasgenoten hebben, vooral als hij zich uit te kleden in het bijzijn van anderen in de gymles. De volgende strategieën kunnen hem helpen het hoofd te bieden:

 • Leggen in eenvoudige bewoordingen wat een retractiele testikel is.
 • Herinner hem dat er niets mis is met hem.
 • Leg uit dat de positie van de zaadbal is iets wat je, je zoon en zijn kinderarts zal aandacht besteden aan en te repareren indien nodig.
 • Help hem oefenen een reactie als hij gepest of gevraagd over de aandoening.
 • Koop loosefitting boxershorts en zwembroek die bij het wisselen van kleding en sporten op school de aandoening minder zichtbaar kunnen maken.
 • Wees je bewust van de symptomen van angst, zoals het niet deelnemen aan sporten die hij normaal zou genieten.