Rimpels

Definitie

Rimpels zijn een natuurlijk onderdeel van het ouder worden, maar ze zijn het meest prominent op de zon blootgestelde huid, zoals het gezicht, hals, handen en onderarmen. Hoewel genetica zijn de belangrijkste determinant van de huidstructuur en textuur, blootstelling aan de zon is de grootste bijdrage aan rimpels. Milieu blootstelling, zoals warmte, wind en stof, en roken, kan ook bijdragen aan rimpels.

Rimpels. Blootstelling aan ultraviolet (UV) licht.
Rimpels. Blootstelling aan ultraviolet (UV) licht.

Als je rimpels last van je, heb je meer mogelijkheden dan ooit om te helpen elimineren of op zijn minst hun uiterlijk te verminderen. Medicijnen, huid-resurfacing technieken, vulstoffen, injectables en chirurgie bovenaan de lijst van effectieve rimpel behandelingen.

Symptomen

Rimpels zijn de lijnen en plooien die vorm in je huid. Sommige rimpels kan worden diepe kloven of groeven en vooral merkbaar kan worden rond uw ogen, mond en nek.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als u bezorgd bent over het uiterlijk van uw huid, zie een dermatoloog. Hij of zij kan je helpen een persoonlijke huidverzorging plan maken door de beoordeling van uw huidtype en de evaluatie van de conditie van uw huid. Een dermatoloog kan ook aan medische rimpelbehandelingen.

Oorzaken

Rimpels worden veroorzaakt door een combinatie van factoren - wat je kunt controleren, anderen kun je niet:

 • Leeftijd. Als je ouder wordt, je huid van nature minder elastisch en kwetsbaarder. Verminderde productie van natuurlijke oliën maakt je huid droger en lijken meer gerimpeld. Vet in de diepere lagen van uw huid, die de huid een mollige uiterlijk geeft, begint af te nemen. Dit zorgt ervoor dat losse, hangende huid en meer-uitgesproken lijnen en spleten.
 • Blootstelling aan ultraviolet (UV) licht. Ultraviolette straling aanzienlijk versnelt het natuurlijke verouderingsproces en is de primaire oorzaak van vroegtijdige rimpels. Blootstelling aan UV-licht breekt uw huid bindweefsel - collageen en elastine vezels, die in de diepere huidlaag (dermis) liggen. Zonder de ondersteunende bindweefsel, de huid verliest zijn kracht en flexibiliteit. Daardoor begint de huid te vroeg zakken en rimpels.
 • Roken. Roken kan het normale verouderingsproces van uw huid te versnellen, bij te dragen aan rimpels. Dit kan te wijten zijn aan veranderingen in de bloedtoevoer naar de huid.
 • Herhaalde gezichtsuitdrukkingen. Facial bewegingen en uitdrukkingen, zoals loensen of glimlachen, leiden tot fijne lijntjes en rimpels. Elke keer dat u een gezichtsspieren te gebruiken, een groef vormt onder de oppervlakte van de huid. En als de huid ouder wordt, verliest zijn flexibiliteit en is niet meer in staat om terug te veren op zijn plaats. Deze groeven worden dan vaste gegevens op je gezicht.
 • Geslacht. Vrouwen hebben de neiging om meer rimpels rond de mond (periorale) dan mannen te ontwikkelen. Dat kan zijn omdat vrouwen minder zweetklieren en klieren die een olieachtige stof bekend als talg (talgklieren) op de huid en minder bloedvaten in dit gebied te smeren afscheiden.
 • Slechte voeding. Voedingstekorten worden verondersteld bij te dragen aan huidveroudering.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Wanneer u een afspraak maken met een dermatoloog, is het een goed idee om voor te bereiden op uw afspraak door het maken van een lijst met vragen over uw huid u uw arts te beantwoorden. Voor rimpels, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat is de beste manier van handelen?
 • Wat zijn mijn behandelingsmogelijkheden en de voor-en nadelen voor elk?
 • Wat zal de behandelingen kosten? Heeft medische verzekering deze kosten?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?
 • Hoe vaak moet ik de behandeling herhalen?
 • Wat voor follow-up, indien aanwezig, mag ik verwachten?

Aarzel niet om eventuele andere vragen die je hebt stellen.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen, zoals:

 • Welke producten, zoals reinigingsmiddelen en moisturizers, heb je op je huid te gebruiken?
 • Heb je zonnebrandcrème gebruiken?
 • Heb je je huid bloot aan de zon toen je jonger was?
 • Rookt u of heeft u ooit gerookt?

Behandelingen en medicijnen

Als je rimpels last van je, heb je veel mogelijkheden om te helpen elimineren of op zijn minst te verminderen hun uiterlijk. Rimpel behandelingen zijn onder andere:

Voorbereiding op uw afspraak. Herhaalde gezichtsuitdrukkingen.
Voorbereiding op uw afspraak. Herhaalde gezichtsuitdrukkingen.

Medicijnen

 • Actuele retinoïden. Afgeleid van vitamine A, retinoïden die u op uw huid in staat zijn om fijne rimpels, vlekkerig pigmentatie en de huid ruwheid te verminderen. Retinoïden moet worden gebruikt met een skin care programma dat dagelijks breed-spectrum zonnebrandcrème applicatie en beschermende kleding omvat omdat de medicatie kan uw huid gemakkelijker verbranden. Het kan ook roodheid, droogheid, jeuk en een branderig of tintelend gevoel veroorzaken. Tretinoïne (Renova, Retin-A) en tazarotene (Avage, Tazorac) zijn voorbeelden van actuele retinoïden.
 • Nonprescription rimpel crèmes. De effectiviteit van anti-rimpel crèmes mede afhankelijk van het actieve ingrediënt of ingrediënten. Retinol, alpha hydroxy zuren, kinetine, co-enzym Q10, koper peptiden en antioxidanten kan resulteren in lichte tot bescheiden verbeteringen in rimpels. Echter, nonprescription rimpel crèmes bevatten lagere concentraties van actieve ingrediënten dan doe recept crèmes. Daarom resultaten, indien aanwezig, zijn beperkt en meestal van korte duur.

Chirurgische procedures en andere technieken
Een verscheidenheid van de huid-resurfacing technieken, injectables, fillers en chirurgische procedures beschikbaar om rimpels glad te strijken. Elke werkt een beetje anders en heeft zijn eigen set van potentiële resultaten en bijwerkingen. Enkele studies tonen dat een combinatie van behandelingen de meest bevredigende resultaten kunnen opleveren.

 • Dermabrasie. Deze procedure bestaat uit schuren (schaven) de oppervlaktelaag van de huid met een snel roterende borstel. Het schaven verwijdert het huidoppervlak, en een nieuwe laag van de huid groeit in zijn plaats. Roodheid, korstvorming en zwelling duren over het algemeen een paar weken. Het kan enkele maanden duren voor de roze huidje te vervagen en voor u om de gewenste resultaten te zien.
 • Microdermabrasie. Deze techniek is vergelijkbaar met dermabrasie, maar minder oppervlakte huid wordt verwijderd. Het is gedaan met behulp van een vacuüm zuigen over je gezicht terwijl aluminium oxide kristallen wezen zandstralen uw huid. Slechts een dun laagje van de huid wordt verwijderd. U kan een lichte roodheid kennisgeving aan de behandelde gebieden. Microdermabrasie vereist gewoonlijk herhaalde behandelingen om de subtiele, tijdelijke resultaten te handhaven.
 • Laser, lichtbron en radiofrequentie behandelingen. In ablatieve (verwonden) laser resurfacing, een laserstraal vernietigt de opperhuid (epidermis) en verwarmt het onderliggende huid (dermis), die de groei van nieuwe collageenvezels stimuleert. Als de wond geneest, nieuwe huid vormen dat is gladder en strakker. Het kan tot enkele maanden om volledig te genezen van ablatieve laser resurfacing. Nieuwe ontwikkelingen in de lasertechnologie, zoals nonablative fractionele resurfacing, waarbij de laser verdeelt het licht omhoog in vele kleinere impulsen, hebben de helende tijd afgenomen. Nonablative lasers zijn minder intens, zodat ze niet verwonden de opperhuid. Deze behandelingen verwarm de lederhuid en veroorzaken nieuwe collageen en elastine vorming. Na een aantal behandelingen, huid voelt steviger en gaat er verfrist. Nonablative laserbehandeling moet meestal vaker herhaald worden en de resultaten zijn subtiel. Er is ook een apparaat dat gebruik maakt van radiofrequentie in plaats van licht om de lederhuid en onderliggend weefsel te mild bereiken tot matig strakkere huid verwarmen.
 • Chemische peeling. Uw arts geldt een zuur om de getroffen gebieden, waarvan de buitenste laag van je huid verbrandt. Met gemiddelde diepte schillen, wordt de gehele epidermis en een klein gedeelte van de dermis verwijderd. Nieuwe huid vormt om zijn plaats in te nemen. De nieuwe huid is meestal gladder en minder gerimpeld dan je oude huid. Roodheid duurt tot enkele weken. Met oppervlakkige peelings, wordt slechts een gedeelte van de epidermis verwijderd. Na een reeks schillen, kan je minder fijne rimpels bericht in je huid en een verkleuring van bruine vlekken.
 • Botulinum toxine type A (Botox). Bij injectie van kleine hoeveelheden in specifieke spieren, Botox blokkeert de chemische signalen die de spieren doen samentrekken. Wanneer de spieren niet kunnen aanhalen, de huid vlakker en lijkt gladder en minder gerimpeld. Botox werkt goed op frons tussen de wenkbrauwen en over het voorhoofd en kraaienpootjes op de hoeken van de ogen. Resultaten duren meestal ongeveer drie tot vier maanden. Herhaalde injecties nodig zijn om resultaten te behouden.
 • Zacht weefsel vulstoffen. Zacht weefsel vulstoffen, die vet, collageen en hyaluronzuur (Restylane, Juvederm) omvatten, kan worden geïnjecteerd in diepere rimpels op je gezicht. Ze mollig en glad uit rimpels en groeven en geef je huid meer volume. U mag tijdelijke zwelling, roodheid en blauwe plekken in het behandelde gebied te ervaren. De procedure moet om de paar maanden worden herhaald.
 • Face-lift. De face-lift procedure omvat het verwijderen van overtollige huid en vet in je lagere gezicht en hals en het aanscherpen van de onderliggende spier-en bindweefsel. De resultaten duren meestal vijf tot 10 jaar. Genezing tijden kunnen lang na een face-lift. Blauwe plekken en zwellingen zijn meestal zichtbaar gedurende enkele weken na de operatie.

Houd in gedachten dat de resultaten variëren afhankelijk van de locatie van uw rimpels en hoe diep je rimpels zijn. Echter, niets stopt het verouderingsproces van de huid, dus je zult waarschijnlijk moeten de behandelingen herhaald om voordelen te behouden.

Deze procedures zijn meestal niet gedekt door de verzekering. Bovendien kan een van de procedures bijwerkingen hebben, dus zorg ervoor om ze te bespreken met uw arts. Zorg ervoor dat uw dermatoloog of plastisch chirurg is speciaal opgeleid en ervaren in de techniek die u overweegt.

Zie ook

Alternatieve geneeswijzen

Veel rimpel crèmes en lotions verkocht in warenhuizen, in drogisterijen en op het internet belofte om rimpels te verminderen en te voorkomen of om te keren schade veroorzaakt door de zon. Maar deze producten zijn niet waarschijnlijk dat een merkbaar verschil in je huid te maken.

De Food and Drug Administration (FDA) classificeert deze crèmes en lotions als cosmetica, die worden omschreven als het hebben geen medische waarde. Dus de FDA reguleert ze minder streng dan het doet drugs. Dit betekent dat de producten niet hoeft te strenge testen op veiligheid en effectiviteit ondergaan alvorens goedkeuring te gaan op de markt.

Omdat de FDA geen cosmetische producten voor de effectiviteit te evalueren, is er geen garantie dat een over-the-counter product je rimpels zullen verminderen.

Het voorkomen

Hier zijn manieren om het meeste uit uw huid het uiterlijk te maken:

 • Bescherm uw huid tegen de zon Bescherm uw huid -. En het voorkomen van toekomstige rimpels - tegen de tijd dat je besteedt te beperken in de zon en altijd het dragen van beschermende kleding en hoeden. Ook, gebruik zonnebrandcrème als buitenshuis, zelfs in de winter.
 • Kies producten met ingebouwde zonnebrandcrème. Bij het ​​selecteren van huidverzorgingsproducten, kies dan degenen met een ingebouwde zonbeschermingsfactor (SPF) van ten minste 30. Zorg er ook voor om producten die zijn breed spectrum kiezen - wat betekent dat ze zowel UVA-en UVB-stralen blokkeren.
 • Gebruik moisturizers. Droge huid verdroogt mollig huidcellen, wat kan leiden tot vroegtijdige fijne lijntjes en rimpels. Hoewel moisturizers geen rimpels kunnen voorkomen, kunnen zij tijdelijk maskeren kleine lijnen en plooien.
 • Rook niet. Zelfs als je hebt gerookt jaar of zwaar gerookt, kunt u nog steeds het verbeteren van uw huid toon en textuur en het voorkomen van toekomstige rimpels door het stoppen met roken.
 • Eet een gezond dieet. Er zijn aanwijzingen dat bepaalde vitaminen in uw dieet helpt uw huid te beschermen, met name vitamine A, C, B-3 en E. Meer onderzoek is nodig naar de rol van voeding.

Zie ook