Ringworm (hoofdhuid)

Definitie

Ringworm van de hoofdhuid (tinea capitis) is een schimmelinfectie van de hoofdhuid en het haar schachten. De tekenen en symptomen van ringworm van de hoofdhuid kan variëren, maar het wordt meestal weergegeven als jeukende, schilferige, kale plekken op het hoofd.

Ringworm van de hoofdhuid, een zeer besmettelijke infectie, komt het meest voor bij peuters en schoolgaande kinderen.

Behandeling voor ringworm van de hoofdhuid omvat medicijnen oraal aan de schimmels, evenals medicinale shampoos, dat de verspreiding van de infectie verminderen doden.

Sommige gevallen van ringworm van de hoofdhuid kan tot ernstige ontsteking op de plaats van infectie die littekens of permanent haarverlies veroorzaken.

Symptomen

De symptomen van ringworm van de hoofdhuid zijn:

 • Een of meer ronde vlekken van schilferige huid waar het haar is afgebroken op of net boven de hoofdhuid
 • Patches die langzaam uitbreiden of vergroten
 • Schilferige, grijs of rood geworden gebieden
 • Patches die kleine zwarte puntjes hebben waar het haar is afgebroken bij de hoofdhuid
 • Bros of breekbaar haar dat gemakkelijk trekt
 • Inschrijving of pijnlijke gebieden op de hoofdhuid

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Een aantal voorwaarden die de hoofdhuid kan een vergelijkbaar uiterlijk hebben. Zien de arts van uw kind als uw kind een haarverlies, schalen of jeuk van de hoofdhuid, of andere ongewone verschijning van de hoofdhuid. Het is belangrijk om een ​​juiste diagnose en een snelle, adequate behandeling krijgen.

Zie ook

Oorzaken

Ringworm (hoofdhuid). Methoden voor de overdracht.
Ringworm (hoofdhuid). Methoden voor de overdracht.

Ringworm van de hoofdhuid wordt veroorzaakt door een van de verschillende variëteiten van schimmel-achtige schimmels dermatofyten genoemd. De schimmels aanval de buitenste laag van de huid op de hoofdhuid en de haarschacht.

Ringworm wordt niet veroorzaakt door een worm. De gemeenschappelijke naam voor de aandoening verwijst naar de ringvormige of cirkelvormige uiterlijk van de infectie op de huid.

Methoden voor de overdracht
Ringworm is besmettelijk en kunnen zich op de volgende manieren:

 • Van mens tot mens. Ringworm vaak verspreidt via direct contact met een besmet persoon huid-op-huid contact.
 • Object op mens. Ringworm kan verspreid door contact met voorwerpen of oppervlakken die een besmet persoon of dier heeft aangeraakt, zoals kleding, handdoeken, beddengoed, kammen of borstels.
 • Dier op mens. Honden en katten, vooral pups en kittens, zijn vaak dragers van ringworm. Andere dieren die vaak drager zijn van de schimmels zijn koeien, geiten, varkens en paarden. Uw kind kan ringworm krimpen door het borstelen of aaien van een dier met ringworm.

Andere soorten ringworm
De schimmels die ringworm van de hoofdhuid kunnen veroorzaken andere infecties van het lichaam. Deze infecties worden meestal geclassificeerd door het deel van het lichaam aangetast. Zij omvatten:

 • Ringworm van het lichaam (tinea corporis). Deze vorm veroorzaakt een rode, schilferige ring of cirkel van uitslag op de bovenste laag van je huid.
 • Voetschimmel (tinea pedis). Deze vorm van ringworm invloed op de vochtige gebieden tussen je tenen en soms ook op de voet zelf.
 • Jock itch (tinea cruris). Deze vorm van invloed op je genitaliën, binnenkant bovenbenen en billen.

Risicofactoren

Risicofactoren van ringworm van de hoofdhuid zijn:

 • Blootstelling aan andere kinderen. Hoewel volwassenen kunnen ringworm van de hoofdhuid te krijgen, het komt het meest voor bij peuters en schoolgaande kinderen. Uitbraken van ringworm zijn gemeenschappelijk in scholen en kinderopvang centra waar de infectie zich gemakkelijk verspreidt door nauw lichamelijk contact of door het aanraken voorkomende items, zoals deurklinken.
 • Blootstelling aan huisdieren. Bovendien, kinderen met huisdieren hebben een verhoogd risico van ringworm. Een huisdier, zoals een kat of hond, kan de infectie hebben zonder enige tekenen. Kinderen kunnen de infectie krijgen door het aanraken of aaien het dier.

Andere factoren die het risico van ringworm van de hoofdhuid verhogen zijn:

 • Slechte hygiëne
 • Overbevolkte leefomstandigheden

Complicaties

In sommige gevallen, ringworm van de hoofdhuid veroorzaakt kerion - een ernstige, pijnlijke ontsteking van de hoofdhuid. Kerion lijkt zo zacht, verhoogde zwellingen die afvoer pus en veroorzaken dikke, gele korstvorming op de hoofdhuid. In plaats van breken, het haar valt uit en kan gemakkelijk worden uitgetrokken. Kerion kan worden veroorzaakt door een te sterke reactie op de schimmel en kan leiden tot permanente littekens en haaruitval.

Voorbereiding op uw afspraak

Als uw kind een aandoening van zijn of haar hoofdhuid, zult u waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of kinderarts kind. U kunt worden doorverwezen naar een huidspecialist (dermatoloog).

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen, zoals:

 • Wanneer heb je voor het eerst symptomen opmerkt?
 • Wat deed de hoofdhuid eruit als symptomen verscheen voor het eerst?
 • Is de uitslag pijnlijke of jeukende?
 • Wat, als er iets, maakt de toestand beter of slechter?
 • Heeft u huisdieren thuis, of is uw kind is rond boerderijdieren?
 • Heeft een ander familielid of een huisdier al ringworm?
 • Weet u van alle gevallen van ringworm in de school van uw kind?

Vragen voor uw arts
Vragen die u bereid zou zijn om uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Als dit is ringworm, wat kunnen we doen om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt?
 • Wat haarverzorging routines raden jullie aan, terwijl de aandoening geneest?
 • Wanneer kan mijn kind weer naar school?
 • Moet ik een vervolgafspraak voor mijn kind plannen?
 • Moet ik afspraken voor mijn andere kinderen te maken, zelfs als ze niet tekenen of symptomen op dit moment?

Tests en diagnose

Tests voor ringworm van de hoofdhuid bevatten meestal een visuele examen. Soms kan uw arts een monster van haar of huid.

 • Visuele examen. Uw arts kan vaak een diagnose van ringworm of een andere aandoening van de hoofdhuid op basis van een visueel onderzoek van de hoofdhuid en uw antwoorden op vragen.
 • Huid of haar monster Uw arts kan een monster nemen -. Haren, een uitstrijkje van de hoofdhuid en haren, of een schrapen van schilferige huid - voor onderzoek onder een microscoop, die de aanwezigheid van schimmels kan onthullen. Als de test negatief is, maar uw arts vermoedt nog ringworm, kan een monster worden verzonden naar een laboratorium voor verder onderzoek.
Voorbereiding op uw afspraak. Andere vormen van ringworm.
Voorbereiding op uw afspraak. Andere vormen van ringworm.

Uw arts kan ook aanvullende tests bestellen als conditie van uw kind niet reageert op de behandeling.

Behandelingen en medicijnen

Schimmeldodende medicijnen goedgekeurd voor de behandeling van ringworm van de hoofdhuid zijn:

 • Griseofulvine (Grifulvin V, Gris-Peg) wordt genomen door de mond als een vloeistof of tablet. Terwijl het nemen van het medicijn, kan uw kind moeten beschermende kleding en zonnebrandcrème buiten te dragen, omdat griseofulvine huid van uw kind gevoeliger voor licht kunnen maken. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, maagklachten, braken, diarree of dunne ontlasting, dorst, vermoeidheid, duizeligheid en flauwvallen. Als je kind allergisch is voor penicilline, zal hij of zij waarschijnlijk allergisch zijn voor griseofulvine.
 • Terbinafine hydrochloride (Lamisil) wordt genomen als een tablet of een oraal granule medicatie die kan worden toegevoegd aan voedsel of een drank. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn diarree, maagklachten, buikpijn, huiduitslag, jeuk, netelroos, en veranderingen in smaak of verlies van smaak. Er is een kleine kans op problemen met de leverfunctie.

Uw kind kan een van deze medicijnen voor zes weken of meer.

U mag geen veranderingen in de conditie van uw kind meteen opvallen, maar uw kind moet nog doorgaan met het nemen van de medicatie zoals voorgeschreven door uw arts. Je wordt geïnstrueerd om behandeling, zelfs nadat de aandoening verdwijnt voortzetten.

Lifestyle en huismiddeltjes

Uw arts kan u adviseren om het haar van uw kind te wassen met een recept-sterkte medicinale shampoo die 2,5 procent selenium sulfide bevat. Dit kan helpen bij het verwijderen schimmelsporen en aan andere mensen of naar andere gebieden van de hoofdhuid of het lichaam van uw kind te voorkomen dat de verspreiding van de infectie.

Voor optimaal gebruik:

 • Schuim het haar van uw kind met de medicinale shampoo. Laat de shampoo blijven op de hoofdhuid van uw kind gedurende vijf minuten voor het spoelen.
 • Gebruik de medicinale shampoo twee tot drie keer per week voor ongeveer een maand, of zoals anders voorgeschreven door uw arts. Gebruik een mildere, nonmedicated shampoo op de andere dagen.

Laat uw kind draagt ​​een hoed of sjaal als hij of zij wordt in verlegenheid gebracht door of zelfbewust over kale plekken. U hoeft niet op de hoofdhuid scheren.

Het voorkomen

Ringworm is moeilijk te voorkomen omdat de schimmels die het veroorzaken gemeenschappelijk zijn en zeer besmettelijk. Echter, kunt u helpen het risico van ringworm door het nemen van deze stappen:

 • Leer jezelf en anderen. Wees u bewust van het risico van ringworm van geïnfecteerde personen of huisdieren. Vertel uw kinderen over ringworm, wat te letten en hoe de infectie te voorkomen.
 • Shampoo regelmatig. Zorg ervoor dat de hoofdhuid van uw kind regelmatig te wassen, vooral na kapsels.
 • Schoon te houden. Zorg ervoor dat uw kind wast zijn of haar handen vaak om de verspreiding van infecties te voorkomen. Houd gemeenschappelijke of gedeelde ruimtes schoon, vooral in scholen, kinderdagverblijven, sportscholen en kleedkamers.
 • Vermijd besmette dieren. De infectie lijkt vaak een stukje huid waarin bont ontbreekt. In sommige gevallen, hoewel, je kan merken geen symptomen van de ziekte. Vraag uw dierenarts om uw huisdieren en gedomesticeerde dieren controleren op ringworm.
 • Geen persoonlijke items niet delen. Leer uw kinderen niet om anderen te laten gebruiken hun kleding, handdoeken, haarborstels en andere persoonlijke items, of om dergelijke punten te lenen van andere kinderen.