Röntgenfoto

Definitie

Een X-ray is een snelle, pijnloze test die beelden van de structuren in je lichaam produceert - vooral uw botten.

Röntgenstralen kan door het lichaam, maar zijn opgenomen in verschillende hoeveelheden afhankelijk van de dichtheid van het materiaal dat ze passeren. Dense materialen, zoals bot en metaal, verschijnen wit op röntgenfoto's. De lucht in je longen te zien als zwarte. Vet en spieren verschijnen als verschillende grijstinten.

Voor sommige soorten X-ray tests contrastmiddel - zoals jood of barium - wordt ingebracht in het lichaam om meer ingegaan op de röntgenbeelden.

Zie ook

Waarom is het gedaan

X-ray technologie wordt gebruikt om vele delen van het lichaam te onderzoeken.

Botten en tanden

 • Breuken en infecties. In de meeste gevallen, breuken en infecties in de botten en tanden laten zien duidelijk op röntgenfoto's.
 • Artritis. Röntgenfoto's van uw gewrichten kan bewijzen van artritis te onthullen. Röntgenfoto's genomen door de jaren heen kan helpen uw arts bepalen of uw artritis verslechtert.
 • Tandbederf. Tandartsen gebruiken X-stralen om te controleren op gaatjes in je tanden.
 • Osteoporose. Bijzondere soorten X-ray tests kunnen de dichtheid van uw botten te meten.
 • Botkanker. X-stralen kunnen ook tumoren openbaren in je botten.

Borst

 • Longinfecties of voorwaarden. Bewijs van problemen zoals longontsteking, tuberculose of longkanker kan worden weergegeven op de borst van X-stralen.
 • Borstkanker. Mammografie is een speciaal type van X-ray-test gebruikt om het borstweefsel te onderzoeken.
 • Vergroot hart. Een van de tekenen van congestief hartfalen is een vergroot hart, die opduikt duidelijk op röntgenfoto's.
 • Geblokkeerde bloedvaten. Injecteren van een contrast materiaal bevat jodium kan helpen belichte delen van de bloedsomloop, zodat ze kunnen worden gezien op röntgenfoto.

Buik

 • Spijsverteringskanaal problemen. Barium, een contrastmiddel geleverd in een drankje of in een klysma, kan helpen onthullen problemen overal in je spijsverteringsstelsel.
 • Slikte items. Als uw kind iets als een sleutel of een munt heeft ingeslikt, kan een X-ray van de locatie van dat object te tonen.

Zie ook

Risico's

Blootstelling aan straling
Sommige mensen maken zich zorgen dat de X-stralen zijn niet veilig omdat de blootstelling aan straling cel mutaties die kunnen leiden tot kanker kunnen veroorzaken. Maar de hoeveelheid straling je blootgesteld aan tijdens een X-ray is zo klein dat het risico van schade aan cellen in het lichaam is extreem laag.

Echter, als u zwanger bent of vermoedt dat u zwanger bent, raadpleeg dan uw arts voordat u met een röntgenfoto. Hoewel het risico van de meeste diagnostische X-stralen voor een ongeboren baby is klein, kan uw arts overwegen een andere imaging-test, zoals echografie.

Contrastmiddel
Bij sommige mensen kan de injectie van een contrastmiddel bijwerkingen veroorzaken zoals:

 • Een gevoel van warmte of blozen
 • Een metaalsmaak in de mond
 • Licht in het hoofd
 • Misselijkheid
 • Jeuk
 • Hives

Zelden, ernstige reacties op een contrastmiddel optreden, waaronder:

 • Ernstige lage bloeddruk
 • Anafylactische shock
 • Hartstilstand

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Verschillende types van röntgenstralen vereisen verschillende preparaten. Vraag uw arts of verpleegkundige om u te voorzien van specifieke instructies.

Wat te dragen
In het algemeen, je uitkleden welk deel van je lichaam nodig heeft onderzoek. U kunt een jurk om zich in te dekken tijdens het examen te dragen, afhankelijk van welk gebied wordt geröntgend. U kunt ook worden gevraagd om sieraden, brillen en eventuele metalen voorwerpen die het imago van de X-ray kan verduisteren te verwijderen, omdat deze voorwerpen kan laten zien op een röntgenfoto.

Contrast materiaal
Voordat sommige vormen van X-stralen je krijgt een vloeistof genaamd contrastmiddel. Contrast mediums, zoals barium en jodium, helpen schetsen een bepaald gebied van uw lichaam op de afbeelding om de X-ray. U mag het contrastmiddel te slikken, of ontvangt het als een injectie of een klysma.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens de x-ray
X-stralen kan worden uitgevoerd op artsen 'kantoren, tandartsen' kantoren, spoeddiensten en ziekenhuizen - waar een X-ray machine is beschikbaar. De machine produceert een kleine uitbarsting van straling, op een veilig niveau, dat gaat door je lichaam en registreert een beeld op een gespecialiseerde plaat. Je kunt niet het gevoel dat de X-ray die door jou.

Een technoloog positioneert je lichaam om de nodige informatie te verkrijgen. Hij of zij kan kussens of zandzakken te gebruiken om u te helpen houden de juiste positie. Tijdens de röntgenopname, toch blijven jij en je adem te voorkomen bewegen, waardoor het beeld te vervagen kan veroorzaken.

X-ray. Breuken en infecties.
X-ray. Breuken en infecties.

Een X-ray-procedure kan duren slechts een paar minuten voor een bot X-ray, of meer dan een uur voor meer-betrokken procedures, zoals die met behulp van een contrastmiddel.

Van uw kind x-ray
Als een jong kind is het hebben van een X-ray, kunnen beperkingen of andere immobilisatie technieken worden gebruikt om te helpen houden hem of haar nog steeds. Deze zullen niet schadelijk voor uw kind en zal voorkomen dat de noodzaak voor een herhaling procedure, die nodig kan zijn als het kind tijdens de röntgenopname beweegt. Je kan worden toegestaan ​​met uw kind tijdens de test te blijven. Als je blijft in de kamer tijdens de röntgenopname, bent u meestal gevraagd om een ​​voorsprong schort dragen om je te beschermen tegen onnodige blootstelling.

Na de x-ray
Na een X-ray, u over het algemeen kunt hervatten normale activiteiten. Routine röntgenfoto's hebben meestal geen bijwerkingen. Echter, als u een injectie van contrastmiddel ontvangen voordat je X-stralen, bel uw arts als u pijn, zwelling of roodheid op de injectieplaats. Vraag uw arts over andere tekenen en symptomen om op te letten met betrekking tot uw specifieke X-ray procedure.

Zie ook

Resultaten

X-stralen worden digitaal opgeslagen op computers. Digitale foto's kunnen worden bekeken op het scherm binnen enkele minuten. Een radioloog ziet typisch en interpreteert de resultaten en stuurt een rapport naar uw arts, die vervolgens legt de resultaten aan u. In geval van nood, kan je X-ray resultaten beschikbaar om uw arts in minuten worden gemaakt.

Zie ook