Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)

SOA testen: wat goed is voor u?

Seksueel overdraagbare aandoeningen komen vaak voor, maar het vormen van SOA testen moet je kunnen verschillen door uw risicofactoren. Zoek uit wat is aanbevolen voor u.

Gebruik bescherming en zorg ervoor dat je laat testen: als je seksueel actief, vooral met meerdere partners, hebt u waarschijnlijk het volgende advies vele malen gehoord. Dit is belangrijk omdat mensen een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebben zonder het te weten. In veel gevallen, geen tekenen of symptomen optreden.

Maar welke soorten SOA testen heb je nodig? En hoe vaak moet je worden gescreend? De antwoorden zijn afhankelijk van uw leeftijd, uw seksueel gedrag en andere risicofactoren.

Als je een vrouw bent, niet van uit dat u ontvangt SOA testen elke keer dat je een gynaecologische examen of Pap test. Ongeacht uw geslacht en leeftijd, als je denkt dat je SOA testen nodig, om vragen van uw arts. Praat met uw arts over uw zorgen en vermelden in het bijzonder wat besmettingen je denkt dat je zou kunnen hebben.

Testen op specifieke soa's

Hier zijn enkele richtlijnen voor SOA testen voor specifieke seksueel overdraagbare aandoeningen.

Chlamydia en gonorroe
Krijgen jaarlijks gescreend indien:

  • Je bent een seksueel actief meisje of vrouw jonger dan 25 jaar
  • Je bent een vrouw die ouder is dan 25 en het risico op soa's - bijvoorbeeld, als je seks met een nieuwe partner of meerdere partners
  • Je bent een man die seks heeft met mannen

Chlamydia en gonorroe screening wordt gedaan, hetzij door middel van een urinetest of door middel van een wattenstaafje in de penis bij mannen of van de baarmoederhals bij vrouwen. Het monster wordt vervolgens geanalyseerd in een laboratorium. Screening is belangrijk, want als je niet tekenen of symptomen hebt, kunt u niet van bewust dat je ofwel infectie.

HIV, syfilis en hepatitis
De Centers for Disease Control en Prevention (CDC) raadt HIV testen, ten minste een keer, als een routine onderdeel van de medische zorg als je een puber of volwassene tussen de leeftijden van 13 en 64. Het CDC adviseert jaarlijkse HIV testen als u een hoog risico op infectie.

Testen verzoek om HIV, syfilis en hepatitis als u:

  • Testen positief voor gonorroe of chlamydia, die je zet een groter risico op andere soa's
  • Had meer dan een seksuele partner sinds uw laatste test
  • Gebruik intraveneuze (IV) drugs
  • Een man die seks heeft met mannen

Uw arts toetst u voor syfilis door het nemen van een van beide een bloedmonster of een wattenstaafje uit een genitale zweren u zou kunnen hebben. Het monster wordt onderzocht in een laboratorium. Een bloedmonster wordt genomen om te testen op HIV en hepatitis.

Genitale herpes
Geen goede screening test bestaat voor herpes, een virale infectie die kan worden overgedragen, zelfs wanneer een besmette persoon geen symptomen hebben. Uw arts kan een tissue schrapen of de cultuur van blaren of begin zweren te nemen, als je ze hebt, voor onderzoek in een laboratorium. Maar een negatieve test sluit niet uit dat herpes als oorzaak van genitale zweren.

Een bloedonderzoek kan ook helpen bij het opsporen van een herpes infectie, maar de resultaten zijn niet altijd afdoende. Sommige bloedtesten kan helpen onderscheid te maken tussen de twee belangrijkste soorten van het herpesvirus. Type 1 is het virus dat meer typisch veroorzaakt koortsblaasjes, maar het kan ook leiden genitale zweren. Type 2 is het virus dat meer typisch veroorzaakt genitale zweren. Toch mogen de resultaten niet helemaal duidelijk, afhankelijk van de gevoeligheid van de test en het stadium van de infectie. Vals-positieve en vals-negatieve resultaten zijn mogelijk.

HPV
Bepaalde soorten menselijke papillomavirus (HPV) kan baarmoederhalskanker, terwijl andere soorten HPV genitale wratten veroorzaken. De meeste seksueel actieve mensen besmet raken met HPV op een bepaald punt in hun leven, maar nooit symptomen ontwikkelen. Het virus verdwijnt meestal binnen twee jaar.

Geen HPV screening test is beschikbaar voor mannen, bij wie de infectie alleen wordt gediagnosticeerd door visuele inspectie of biopsie van genitale wratten. Bij vrouwen, HPV testing houdt in:

  • Pap test. Pap-tests, die de baarmoederhals voor abnormale cellen te controleren, worden elke twee jaar aanbevolen voor vrouwen tussen de leeftijden 21 en 30. Vrouwen in de leeftijd 30 jaar en ouder kan wachten drie jaar tussen Pap-tests als hun laatste drie tests normaal zijn geweest.
  • HPV-test. Monsters voor de HPV-test worden verzameld uit de baarmoederhals. Deze test wordt meestal niet aangeboden aan vrouwen jonger dan 30, omdat HPV infecties die uiteindelijk zal duidelijk op hun eigen zijn zo vaak voor in deze leeftijdsgroep.

HPV is ook verbonden met kanker van de vulva, vagina, penis en anus. Vaccins kunnen zowel mannen als vrouwen uit sommige vormen van HPV te beschermen, maar ze zijn het meest effectief wanneer het wordt toegediend vóór de seksuele activiteit begint.

Zie ook

SOA testen: wat goed is voor u?

At-home SOA testen

Het verkrijgen van acceptatie en populariteit zijn thuis testkits voor bepaalde soa's, zoals chlamydia en gonorroe. Voor thuis SOA testen, je een urinemonster of een genitale wattenstaafje te verzamelen en vervolgens te sturen naar een laboratorium voor analyse. Sommige tests vereisen beide soorten monsters. U kunt meestal testresultaten in een paar dagen, en je in staat om het monster te verzamelen in de privacy van uw huis, zonder behoefte aan een bekken-examen of een kantoor te bezoeken bent.

Echter, kunnen de tests uitgevoerd op monsters die je zelf verzamelt hebben een hoger percentage van vals-positieve resultaten, wat betekent dat de test geeft je een soa die je echt niet hebben. Als u positief uit een huis-test te testen, neem dan contact op met uw arts of een openbare kliniek om de testresultaten te bevestigen.

Positieve testresultaten

Als u positief voor een soa testen, de volgende stap is om te overwegen verdere testen en vervolgens om behandeling te krijgen, zoals aanbevolen door uw arts. Daarnaast informeren je sekspartners. Uw partners moeten worden beoordeeld en behandeld, want je kunt heen en weer langs een aantal infecties.

Verwacht om verschillende emoties te voelen. Misschien voel je je schaamt, boos of bang. Het kan helpen om jezelf eraan te herinneren dat u de juiste beslissing hebt gedaan door zich te laten testen, zodat u uw partners kunnen informeren en krijgen behandeld. Praat met uw arts over uw zorgen.

Zie ook