Seksuele gezondheid

Seksuele opvoeding: praten met uw tiener over seks

Seksuele voorlichting wordt aangeboden in vele scholen, maar reken er niet op klassikale instructie alleen. Seksuele voorlichting moet gebeuren in huis, ook. Hier's helpen te praten met uw tiener over seks.

Seksuele voorlichting basics kan worden gedekt in de gezondheid klasse, maar uw tiener misschien niet horen - of begrijpen - alles wat hij of zij moet weten om moeilijke keuzes over seks te maken. Dat is waar je vandaan komt inch Awkward het ook mag zijn, seksuele voorlichting is de verantwoordelijkheid van ouders. Door het versterken en aan te vullen wat uw tiener leert op school, kunt u de weg geëffend voor een levensduur van gezonde seksualiteit.

Het breken van het ijs

Seks is een hoofdbestanddeel van het nieuws, amusement en reclame. Het is vaak moeilijk om dit altijd aanwezige onderwerp te vermijden. Maar wanneer ouders en tieners moeten praten, het is niet altijd zo gemakkelijk. Als je wacht op het perfecte moment, zou je missen de beste kansen. In plaats daarvan, denk aan seksuele voorlichting als een lopend gesprek. Hier zijn enkele ideeën om u te helpen de slag te gaan - en houdt de discussie gaande.

 • Beslag leggen op het moment. Wanneer een TV-programma of muziek video roept vragen op over verantwoord seksueel gedrag, het gebruiken als een springplank voor discussie. Vergeet niet dat alledaagse momenten - zoals rijden in de auto of het wegzetten van boodschappen - bieden soms de beste kansen om te praten.
 • Wees eerlijk als je ongemakkelijk bent, zeg dat dan -. Maar uitleggen dat het belangrijk is om te blijven praten. Als je niet weet hoe je de vragen van uw tiener te beantwoorden, bieden om de antwoorden te vinden of zoek ze op elkaar.
 • Worden direct. Vermeld duidelijk uw gevoelens over specifieke onderwerpen, zoals orale seks en geslachtsgemeenschap. Presenteer de risico's objectief, waaronder emotionele pijn, seksueel overdraagbare aandoeningen en ongewenste zwangerschap. Leg uit dat orale seks is niet een risico-vrij alternatief voor geslachtsgemeenschap.
 • Overweeg het standpunt van uw tiener. Niet les uw tiener of vertrouwen op bangmakerij om seksuele activiteit te ontmoedigen. In plaats daarvan, luister aandachtig. Begrijpen van uw tiener druk, uitdagingen en problemen.
 • Gaan dan de feiten Uw tiener moet nauwkeurige informatie over seks -. Maar het is net zo belangrijk om te praten over gevoelens, attitudes en waarden. Het bestuderen van kwesties van ethiek en verantwoordelijkheid in de context van uw persoonlijke of religieuze overtuigingen.
 • Nodig meer discussie. Laat uw tiener weten dat het OK is met je praten over seks wanneer hij of zij heeft vragen of opmerkingen. Beloon vragen door te zeggen, "Ik ben blij dat je kwam naar me."

Het aanpakken van moeilijke onderwerpen

Seksuele voorlichting voor kinderen en jongeren omvat onthouding, date rape, homoseksualiteit en andere moeilijke onderwerpen. Wees voorbereid op vragen als deze:

 • Hoe weet ik dat ik klaar ben voor seks Verschillende factoren -? Groepsdruk, nieuwsgierigheid en eenzaamheid, om een paar te noemen - te sturen sommige tieners in de vroege seksuele activiteit. Maar er is geen haast. Herinner uw tiener dat het OK is om te wachten. Seksuele activiteit is voor volwassen individuen. In de tussentijd zijn er vele andere manieren om genegenheid uit te drukken - intieme gesprekken, lange wandelingen, hand in hand, het luisteren naar muziek, het dansen, zoenen, aanraken en knuffelen.
 • Wat als mijn vriend of vriendin wil om seks te hebben, maar ik niet? Leg uit dat niemand seks moet hebben uit een gevoel van verplichting of angst. Elke vorm van gedwongen seks is verkrachting, ongeacht of de dader een vreemdeling is of iemand uw tiener is dating. Indruk te maken op uw tiener dat lang niet altijd nee. Benadrukken dat alcohol en drugs aantasting oordeel en verminderen remmingen, wat leidt tot situaties waarin datum verkrachting is meer waarschijnlijk.
 • Wat als ik denk dat ik homo ben? Veel tieners af op een gegeven moment of ze nu homo of biseksueel. Help je tiener te begrijpen dat hij of zij is net begonnen om seksuele aantrekkingskracht te verkennen. Deze gevoelens kunnen veranderen naarmate de tijd vordert. Maar bovenal, laat uw tiener weten dat je onvoorwaardelijk van hem of haar. Prijs uw tiener voor het delen van zijn of haar gevoelens.

Zie ook

Seksuele opvoeding: praten met uw tiener over seks

Gezonde versus ongezonde relaties

Tieners en volwassenen zijn vaak niet bewust van hoe regelmatig dating geweld voordoet, dus het is belangrijk om de feiten te krijgen en deel ze met je tiener. Ouders moeten ook alert zijn op waarschuwingssignalen zijn dat een tiener een slachtoffer van dating geweld, zoals kan zijn:

 • Alcohol-of drugsgebruik
 • Vermijden van vrienden en sociale evenementen
 • Excuseren gedrag van hun dating partner
 • Angst rond hun dating partner
 • Verlies van interesse in school of activiteiten die ooit plezierig waren
 • Verdachte blauwe plekken, krassen of andere verwondingen

Tieners die misbruik in de richting van hun partners lopen het risico van juridische problemen evenals emotionele gevolgen. Als ze geen hulp krijgen, deze tieners ontwikkelen vaak levenslange patronen van ongezonde, ongelukkige relaties.

De lessen tieners van vandaag leren over respect, gezonde relaties, en wat goed of fout is zal worden meegedragen in hun toekomstige relaties. Daarom is het belangrijk met uw tiener te praten over wat wel en een gezonde relatie vormt.

Als uw tiener seksueel actief is

Als uw tiener seksueel actief wordt - of u denkt dat hij of zij klaar is of niet - houd het gesprek gaande. Vermeld je gevoelens open en eerlijk. Herinner uw tiener dat je verwacht hem of haar om seks en de daarbij behorende verantwoordelijkheden serieus nemen. Benadrukken het belang van veilige seks, en zorg ervoor dat uw tiener begrijpt hoe om te krijgen en te gebruiken anticonceptie.

De arts van uw tiener kan helpen, ook. Een routinecontrole kan uw tiener de kans geven om seksuele activiteit en andere gedragingen in een ondersteunende, vertrouwelijke sfeer te pakken - evenals leren over anticonceptie en veilig vrijen. De arts kan ook wijzen op het belang van routine humaan papillomavirus vaccinatie om te voorkomen dat genitale wratten en baarmoederhalskanker.

Vooruitkijkend

Met uw steun, kan uw tiener tevoorschijn komen in een seksueel verantwoordelijke volwassene. Wees eerlijk en spreken vanuit het hart. Wees niet ontmoedigd als uw tiener niet geïnteresseerd in wat je te zeggen hebt over seks lijken. Zeg het toch. Studies tonen aan dat kinderen en jongeren van wie de ouders openlijk praten over seks zijn meer verantwoordelijk in hun seksueel gedrag.

Zie ook