Seksuele gezondheid

Seksuele opvoeding: praten met peuters en kleuters over seks

Seksuele voorlichting begint vaak met nieuwsgierigheid van een kind over zijn of haar lichaam. Hier ziet u hoe het podium voor seksuele voorlichting - en hoe u de vragen van uw kind te beantwoorden.

Seksuele voorlichting is een onderwerp veel ouders liever vermijden. En als je een jong kind, zou je denken dat je van de haak - op zijn minst voor een tijdje. Maar dat is niet noodzakelijk waar. Seksuele voorlichting kan op elk moment beginnen. Laat uw kind het tempo met zijn of haar vragen.

Vroege exploratie

Als kinderen leren lopen en praten, ze ook beginnen te leren over hun lichaam. Open de deur naar seksuele voorlichting door het onderwijs van uw kind de juiste namen voor zijn of haar geslachtsorganen, misschien tijdens bad tijd. Als uw kind wijst naar een lichaamsdeel, hem of haar wat het is gewoon vertellen. Dit is ook een goed moment om te praten over welke delen van het lichaam zijn prive.

Wanneer uw kind vragen stelt over zijn of haar lichaam - of de jouwe - niet giechelen, lachen of in verlegenheid werd gebracht. Neem de vragen tegen de nominale waarde. Bieden directe, leeftijd-passende antwoorden. Als uw kind meer wil weten, zal hij of zij vraagt.

Verwacht zelf-stimulatie

Veel peuters uiten hun natuurlijke seksuele nieuwsgierigheid door middel van zelf-stimulatie. Jongens kunnen trekken aan hun penissen en meisjes kunnen hun geslachtsdelen wrijven. Leer je kind dat masturbatie is een normaal - maar prive - activiteit. Als uw kind begint te masturberen in het openbaar, probeer hem of haar af te leiden. Als dat niet lukt, neem uw kind opzij voor een herinnering over het belang van privacy.

Soms kan frequente masturbatie een probleem in het leven van een kind te geven. Misschien is hij of zij voelt zich angstig of niet voldoende aandacht krijgt thuis. Het kan een teken zijn van seksueel misbruik zelfs. Leer je kind dat niemand is toegestaan ​​om de private delen van zijn of haar lichaam aanraken zonder toestemming. Als u zich zorgen over het gedrag van je kind bent, raadpleeg dan zijn of haar arts.

Zie ook

Seksuele opvoeding: praten met peuters en kleuters over seks

Nieuwsgierigheid naar anderen

Op de leeftijd van 3 of 4, kinderen realiseren zich vaak dat jongens en meisjes hebben verschillende genitaliën. Als natuurlijke nieuwsgierigheid kicks in, kan je je kind spelen "arts" of de behandeling van seksuele organen van een ander kind. Dergelijke verkenning is ver verwijderd van volwassen seksuele activiteit, en het is ongevaarlijk wanneer alleen jonge kinderen bij betrokken zijn. Als een familie aangelegenheid, maar wilt u misschien grenzen aan die exploratie ingesteld.

Alledaagse momenten zijn belangrijke

Seksuele voorlichting is niet een tell-all discussion. In plaats daarvan, profiteren van het dagelijks mogelijkheden om seks te bespreken. Als er een zwangerschap in de familie, bijvoorbeeld, vertel uw kind dat baby's groeien in een speciale plaats in de moeder. Als uw kind wil meer details over hoe de baby kreeg daar of hoe de baby zal geboren worden, bieden hen.

Beschouw deze voorbeelden:

  • Hoe komen baby's krijgen in de buik van een mama's? Je zou kunnen zeggen, "Een moeder en een vader een baby maken door het houden elkaar op een bijzondere manier."
  • Hoe worden baby's geboren? Voor sommige kinderen, zou het voldoende zijn om te zeggen, "Artsen en verpleegkundigen te helpen baby's die klaar zijn om geboren te worden." Als uw kind wil meer informatie, zou je kunnen zeggen, "Meestal een moeder duwt de baby uit haar vagina."
  • Waarom niet iedereen heeft een penis? Probeer een eenvoudige verklaring, zoals, "Jongens en meisjes lichamen worden anders gemaakt."
  • Waarom heb je haar hebben daar beneden? Eenvoud werkt vaak ook hier. Je zou kunnen zeggen: "Onze lichamen veranderen naarmate we ouder worden." Als uw kind wil meer informatie, voegen, "Jongens groeien haren in de buurt van hun penis, en meisjes groeien haren in de buurt van hun vagina."

Als je kind volwassen wordt en vraagt ​​meer gedetailleerde vragen, kan u meer gedetailleerde antwoorden. Beantwoorden van specifieke vragen met behulp van de juiste terminologie. Zelfs als je ongemakkelijk bent, vooruitkomen. Vergeet niet, je bent het stadium voor open en eerlijke discussies in de komende jaren.

Zie ook