Seksuele gezondheid

Tieners en seks: het beschermen van de seksuele gezondheid van uw tiener

Tieners en seks kan een riskante combinatie. Ontdek hoe u uw tiener praten over onthouding en anticonceptie.

Enkele ouders willen het idee dat hun tieners seks geconfronteerd - maar uit onderzoek blijkt dat veel tieners zijn seksueel actief op de middelbare school, zich op risico van de zwangerschap mogelijk zetten en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Als het gaat om tieners en seks, is de sleutel bespreken het belang van anticonceptie vóór de seksuele activiteit begint.

Het bevorderen van onthouding

Wanneer aanprikken het onderwerp van tieners en seks, het is nooit te laat om te praten over onthouding. Of je sterk het gevoel dat seks voor het huwelijk verkeerd is of wilt u gewoon uw tiener om seks uit te stellen tot hij of zij is meer volwassen, leg uw gevoelens aan uw tiener. Als u de redenen achter je overtuigingen delen, kan uw tiener meer kans om te begrijpen en goed te keuren uw waarden.

Vraag ook uw tiener om na te denken over zijn of haar eigen waarden en verwachtingen voor de toekomst - en bedenk hoe seks hen zou kunnen beïnvloeden. Leg uit dat tieners en seks een riskante combinatie kan zijn. De enige zekere manier om tienerzwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals chlamydia, gonorroe, humaan papillomavirus (HPV), herpes en hiv, voorkomen is onthouding beoefenen van seks - oraal, vaginaal en anaal. Onthouding kan ook uw tiener een aantal emotionele stress als zijn of haar relatie eindigt. Herinner uw tiener dat er vele niet-seksuele manier kan hij of zij gevoelens voor iemand te tonen.

Het bespreken van anticonceptie mogelijkheden

Inzicht anticonceptie methoden is een belangrijke vaardigheid voor het leven voor iedereen. Of uw tiener besluit om seks te hebben of te wachten, zorg ervoor dat uw tiener weet hoe om zwangerschap te voorkomen en zichzelf te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Bespreek met uw tiener:

  • Condooms. Consistent en correct gebruik van condooms is de meest effectieve manier voor seksueel actieve tieners om zichzelf te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Condooms ook helpen voorkomen dat de zwangerschap. Zorg ervoor dat uw tiener begrijpt het belang van altijd gebruik van condooms tijdens de seks.
  • Recept geboortebeperking Various voorschriftcontraceptiva -. Zoals combinatie anticonceptiepil, de anticonceptiepleister (Ortho Evra), vaginale ring (NuvaRing) en de prikpil (Depo-Provera) - kan helpen voorkomen tienerzwangerschap. Uw tiener zal moeten naar een dokter om een ​​recept te krijgen voor deze vormen van anticonceptiva. Leg aan uw tiener dat de dokter haar medische geschiedenis zal beoordelen, voeren een bekken-examen, en gaan over de risico's en voordelen van de verschillende soorten van anticonceptie. Bijvoorbeeld, wordt Depo-Provera niet aanbevolen voor jonge tieners, omdat het kan botmassa beïnvloeden. Zorg ervoor dat uw tiener begrijpt dat het voorschrijven geboortebeperking is geen vervanging voor condooms. Recept anticonceptie helpt zwangerschap te voorkomen, maar biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare infecties niet aanbieden.
  • Nood anticonceptie. Leg je tiener dat het altijd een goed idee om een beslissing over anticonceptie te maken voor de seks. Echter, noodanticonceptie - zoals de morning-afterpil (Ella, Plan B One-Step of Volgende Keus) - kan helpen voorkomen dat de zwangerschap als uw tiener niet vooruit te plannen of anticonceptie mislukt. Plan B One-Step is beschikbaar over de toonbank zonder recept. Volgende Keuze is beschikbaar over-the-counter voor vrouwen 17 jaar en ouder. Ella is alleen beschikbaar met een voorschrift van uw arts of zorgverstrekker. Zorg ervoor dat uw tiener begrijpt dat noodanticonceptie moet zo snel mogelijk worden gestart na onbeschermde geslachtsgemeenschap, en binnen 120 uren effectief te zijn.
  • Natuurlijke gezinsplanning. Indien het gebruik van anticonceptie gaat tegen je waarden, kunt u overwegen te praten met uw tiener over natuurlijke gezinsplanning, die gaat onthouden van seks tijdens een vrouw de meest vruchtbare dagen. Houd er echter rekening mee, dat de natuurlijke gezinsplanning methoden zijn niet zo effectief als voorgeschreven anticonceptie en geen bescherming tegen seksueel overdraagbare infecties niet aanbieden. Bovendien, effectief gebruik van natuurlijke methoden voor gezinsplanning vereist toewijding en planning - en tiener sex is vaak niet gepland. Tiener meisjes ook vaak hebben onregelmatige menstruatiecyclus, die kan het moeilijk maken om de vruchtbaarheid tekenen te beoordelen.

Wees niet bang dat praten met uw tiener over anticonceptie zal stimuleren hem of haar om seks te hebben. Uw tiener is waarschijnlijk nieuwsgierig naar seks en anticonceptie, of u brengen het onderwerp. Door open en eerlijk te zijn, kan u helpen uw tiener weloverwogen beslissingen te nemen en handelen meer verantwoord wanneer hij of zij besluit om seks te hebben - of het is nu of jaren in de toekomst.

Als u problemen ondervindt bij te praten met uw tiener over anticonceptie, vraagt ​​de arts van uw tiener om hulp. Hij of zij kan advies geven over hoe u uw tiener praten en accuraat vragen over anticonceptie te beantwoorden.

Zie ook

Tieners en seks: het beschermen van de seksuele gezondheid van uw tiener

Bevordering van een verantwoord gedrag

Tieners kunnen de maturiteit missen om goed en consequent gebruik maken van bepaalde vormen van anticonceptie. Als uw dochter is het denken over het gebruik van voorgeschreven anticonceptie, zorg ervoor dat ze beschouwt frequentie van het gebruik en het gemak voor het selecteren van een methode. Zo combinatie pil moet worden op hetzelfde tijdstip elke dag, terwijl de ring wordt gedragen gedurende drie weken in een tijd. Ongeacht de methode van geboorteregeling uw tiener kiest, verklaren het belang van het bijhouden van de arts afspraken en hoe om anticonceptie te gebruiken van een deel van haar routine te maken - bijvoorbeeld door het nemen van haar dagelijkse combinatie anticonceptiepil toen ze borstels haar tanden. Zorg ervoor dat uw tiener weet wat te doen als ze een dosis of vermoedt dat ze zwanger kan zijn mist.

Als uw tiener overweegt seksueel actief worden, zou u ook praktische tips - zoals het houden van condooms in een portemonnee of tas. Leg aan uw tiener dat het gebruik van alcohol en andere drugs kunnen beïnvloeden zijn of haar oordeel en verhogen het risico op een seksueel overdraagbare infectie.

De bottom line

Praten over seks en anticonceptie met uw tiener is niet gemakkelijk. Echter, kan uw begeleiding uw tiener helpen weloverwogen keuzes maken die helpen bij de bescherming van zijn of haar seksuele gezondheid.

Zie ook