Seksuele gezondheid

Testosterontherapie: sleutel tot mannelijke vitaliteit?

Overweegt testosteron therapie te helpen er jonger en krachtiger als je ouder voelt? kennen de risico's voordat u uw beslissing.

De mogelijkheden van testosteron therapie zijn verleidelijk - het verhogen van uw spiermassa, verscherp je geheugen en concentratie, boost je libido en het verbeteren van uw energie-niveau. Als je ouder wordt, kan testosteron therapie klinkt als de ultieme anti-aging formule. Maar de voordelen van testosteron therapie gezondheid voor leeftijd-gerelateerde afname van testosteron zijn niet zo duidelijk als ze lijken. Zoek uit wat bekend staat - en niet bekend - over testosteron therapie voor normale veroudering.

Wat is testosteron?

Testosteron is een hormoon geproduceerd in de eerste plaats in de testikels. Testosteron zorgt voor het behoud van mannen:

 • Botdichtheid
 • Vetverdeling
 • Spierkracht en massa
 • Productie van rode bloedcellen
 • Seksdrift
 • Spermaproductie

Hypogonadisme is een ziekte waarbij het lichaam niet in staat om normale hoeveelheden testosteron door een probleem met de testikels of de hypofyse dat de testikels controleert produceren. Testosteron vervangende therapie kan de tekenen en symptomen van lage testosteron bij deze mensen te verbeteren. Artsen kunnen voorschrijven zoals testosteron injecties, tabletten, pleisters of gels.

Wat gebeurt er met testosteron met de leeftijd?

Testosteron pieken tijdens de adolescentie en vroege volwassenheid. Als je ouder wordt, je testosteronspiegel daalt geleidelijk - meestal ongeveer 1 procent een jaar na de leeftijd van 30. Het is belangrijk om te bepalen bij oudere mannen als een laag testosteron niveau is gewoon te wijten aan de daling van de normale veroudering of als het gevolg van een ziekte (hypogonadisme).

Heeft een natuurlijk dalende testosteronspiegel veroorzaakt de tekenen en symptomen van veroudering?

Niet per se. Men kan vele tekenen en symptomen ervaren als ze ouder worden, en sommigen kunnen optreden als gevolg van een lagere testosteronspiegel en kunnen bestaan ​​uit:

 • Veranderingen in de seksuele functie Dit kan onder meer verminderd seksueel verlangen, minder spontane erecties -. Zoals tijdens de slaap - en onvruchtbaarheid.
 • Veranderingen in het slaappatroon. Soms lage testosteron veroorzaakt slapeloosheid of andere slaapstoornissen.
 • Lichamelijke veranderingen. Diverse fysieke veranderingen zijn mogelijk, waaronder verhoogde lichaamsvet, verminderde spiermassa en kracht, en een verminderde botdichtheid. Gezwollen of gevoelige borsten (gynaecomastie) en haaruitval zijn mogelijk. U kunt opvliegers ervaren en hebben minder energie dan u gewend bent.
 • Emotionele veranderingen. Laag testosteron kan bijdragen aan een afname van de motivatie of zelfvertrouwen. Misschien voel je je verdrietig of depressief, of hebben moeite met concentreren of zich dingen te herinneren.

Het is belangrijk op te merken dat sommige van deze tekenen en symptomen zijn een normaal onderdeel van het ouder worden. Andere kunnen worden veroorzaakt door verschillende onderliggende factoren, waaronder medicijnen bijwerkingen, schildklier, depressie en overmatig alcoholgebruik. Een bloedonderzoek is de enige manier om een ​​lage testosteronspiegel diagnosticeren.

Zie ook

Testosterontherapie: sleutel tot mannelijke vitaliteit?

Kan testosterontherapie bevorderen jeugd en vitaliteit?

Testosteron therapie kan helpen om de effecten van hypogonadisme, maar het is onduidelijk of testosteron therapie enig voordeel voor oudere mannen die verder gezond zouden hebben.

Hoewel sommige mensen denken dat het nemen van testosteron medicijnen kunnen helpen hen jonger en krachtiger als ze ouder worden, hebben weinig rigoureuze studies testosteron therapie onderzocht bij mannen die een gezond testosterongehalte voelen - en een aantal kleine studies hebben gemengde resultaten onthuld. Bijvoorbeeld, in een studie gezonde mannen die testosteron medicijnen nam toegenomen spiermassa, maar had de kracht niet winnen.

Wat zijn de risico's van testosteron therapie voor normale veroudering?

Testosteron therapie heeft verschillende risico's. Bijvoorbeeld, testosteron therapie kan:

 • Bijdragen aan slaapapneu - een potentieel ernstige slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en start
 • Ertoe leiden dat uw lichaam te veel rode bloedcellen (polycytemie), die het risico van hart-en vaatziekten kan verhogen maken
 • Acne veroorzaken of andere huidreacties
 • Stimuleren goedaardige groei van de prostaat (goedaardige prostaathyperplasie) en eventueel groei van bestaande prostaatkanker stimuleren
 • Vergroten borsten
 • Beperken de productie van zaadcellen of veroorzaken testikel krimp

Dient u contact met uw arts over testosteron therapie?

Als u zich afvraagt ​​of testosteron therapie voor u geschikt zou kunnen zijn, praten met uw arts over de risico's en voordelen. Een medische aandoening die leidt tot een ongewone daling van testosteron kan een reden zijn om extra testosteron te nemen. Echter, het behandelen van normale veroudering met testosteron therapie is momenteel niet aan te raden.

Zie ook