Seksuele gezondheid

Baarmoederhalskanker vaccin: wie het nodig heeft, hoe het werkt

Wie heeft het vaccin tegen baarmoederhalskanker? hoeveel doses? kunnen jongens worden gevaccineerd, ook? hoe zit het met de bijwerkingen? antwoorden te krijgen op deze vragen en meer.

De meeste cervicale kankers worden veroorzaakt door seksueel overdraagbare infectie humane papillomavirus (HPV). Wijdverspreide HPV immunisatie echter kunnen de gevolgen van baarmoederhalskanker wereldwijd verminderen. Hier, Bobbie Gostout, MD, een HPV-infectie expert en gynaecologische chirurg aan de universiteit, Rochester, Minn, bespreekt het vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Wat doet het vaccin tegen baarmoederhalskanker doen?

Verschillende stammen van HPV, die verspreid via seksueel contact, veroorzaken de meeste gevallen van baarmoederhalskanker. Twee baarmoederhalskanker vaccins hebben Food and Drug Administration (FDA) goedkeuring in de VS - Gardasil en Cervarix. Beide vaccins kunnen voorkomen dat de meeste gevallen van baarmoederhalskanker indien gegeven vóór meisje of vrouw wordt blootgesteld aan het virus.

Bovendien kunnen zowel de meeste vulvaire en vaginale kanker te voorkomen bij vrouwen, en Gardasil kan voorkomen dat genitale wratten bij vrouwen en mannen.

Wie is het vaccin tegen baarmoederhalskanker voor en wanneer moet het worden gegeven?

Het vaccin tegen baarmoederhalskanker wordt aanbevolen voor meisjes en jongens van 11 tot 12, hoewel het kan worden gegeven zodra leeftijd 9. Het is belangrijk voor jongens en meisjes om het vaccin te ontvangen voordat ze seksueel contact en worden blootgesteld aan HPV. Eenmaal besmet met HPV, mag het vaccin niet zo effectief.

Indien niet volledig gevaccineerd op de leeftijd van 11 tot 12, de Centers for Disease Control en Prevention (CDC) adviseert dat meisjes en vrouwen door leeftijd 26 en jongens en mannen door leeftijd 21 jaar krijgen het vaccin. Echter, kunnen mensen het HPV-vaccin te ontvangen via leeftijd 26, indien gewenst.

Beide vaccins worden gegeven als een serie van drie injecties over een periode van zes maanden. De tweede dosis wordt 1-2 maanden na de eerste dosis en de derde dosis wordt gegeven zes maanden na de eerste dosis.

Het vaccin tegen baarmoederhalskanker wordt afgeraden voor zwangere vrouwen of mensen die matig of ernstig ziek. Vertel uw arts als u een ernstige allergieën, waaronder een allergie voor gist of latex.

Waarom zijn drie doses van het vaccin tegen baarmoederhalskanker nodig?

Onderzoekers weten nog niet wat de hoeveelheid antistoffen bieden voldoende bescherming tegen HPV. In vroege klinische trials, onderzoekers waargenomen dat vrouwen antilichaamspiegels blijven stijgen met elk van de drie doses van het vaccin. Aangezien de hoeveelheid antistoffen onvermijdelijk dalen zodra u stoppen met het krijgen van een vaccin, is het zinvol om te beginnen met een hoog gehalte aan antilichamen en poging om de grootste HPV bescherming voor de langst mogelijke tijd te krijgen - jaren of zelfs decennia.

Mettertijd, onderzoekers vinden dat drie doses van het vaccin niet nodig - of een hulpschot jaar later nodig.

Heeft het vaccin tegen baarmoederhalskanker bieden voordelen als je al seksueel actief?

Ja. In klinische studies, Gardasil en Cervarix waren effectief in groepen van seksueel actieve vrouwen in de leeftijd 26 of jonger, van wie sommigen waren al besmet met een of meer typen HPV. Echter, Gardasil en Cervarix u alleen beschermen tegen bepaalde stammen van het HPV waarop u niet bent blootgesteld. Hoe meer seksuele partners je hebt gehad, hoe groter je kans op te zijn blootgesteld aan meerdere typen HPV.

Zie ook

Baarmoederhalskanker vaccin: wie het nodig heeft, hoe het werkt

Heeft het vaccin tegen baarmoederhalskanker dragen geen gezondheidsrisico's of bijwerkingen?

Algemeen, de effecten zijn meestal mild. De meest voorkomende bijwerkingen van zowel HPV-vaccins zijn pijn op de injectieplaats (de bovenarm), hoofdpijn, lichte koorts of griepachtige verschijnselen. Soms duizeligheid of flauwvallen optreedt na de injectie, met name bij adolescenten. Resterende zitten voor 15 minuten na de injectie kan het risico van flauwvallen verminderen. Daarnaast kan Cervarix ook misselijkheid, braken, diarree en buikpijn.

Ernstige bijwerkingen - met inbegrip van een ernstige allergische reactie (anafylaxie), en neurologische aandoeningen, zoals verlamming, zwakte en zwelling van de hersenen - zijn gemeld bij een klein aantal vrouwen. De FDA blijft met al deze rapporten te controleren. Tot op heden, echter, bijna alle meldingen van deze bijwerkingen lijken te toevallig is rond de tijd van immunisatie. Ze lijken niet te zijn veroorzaakt door het vaccin zelf.

Wordt het vaccin tegen baarmoederhalskanker nodig voor schoolbezoek?

Het vaccin tegen baarmoederhalskanker - hetzij Gardasil of Cervarix - is onderdeel van het routinematig toegediende vaccins schema. Of een vaccin wordt een schoolbezoek eis wordt besloten tot een state-by-state basis.

Weet vrouwen die het vaccin tegen baarmoederhalskanker hebt ontvangen moeten nog pap tests?

Ja. Het vaccin tegen baarmoederhalskanker is niet bedoeld als Pap-tests te vervangen. Routinematige screening op baarmoederhalskanker door middel van regelmatige bekken examens en Pap-tests blijft een essentieel onderdeel van een vrouw de preventieve gezondheidszorg.

Wat kunt u doen om uzelf te beschermen tegen baarmoederhalskanker als je niet in de aanbevolen vaccin leeftijdsgroep?

HPV verspreidt zich via seksueel contact. Om uzelf te beschermen tegen HPV, gebruik dan een condoom elke keer dat je seks hebt en beperk je het aantal seksuele partners. Bovendien, niet roken. Roken verdubbelt het risico op baarmoederhalskanker.

Naar baarmoederhalskanker in de vroegste stadia te detecteren, zie uw zorgverzekeraar voor regelmatige bekken examens en Pap-tests. Roep direct medische hulp als u tekenen of symptomen van baarmoederhalskanker opmerken - vaginale bloedingen na de seks, tussen periodes of na de menopauze, bekkenpijn, of pijn tijdens de seks.

Zie ook