Stress management

Chronische stress brengt je gezondheid in gevaar

Chronische stress kan schade aanrichten op je lichaam en geest. Nemen stappen om uw stress te beheersen.

Je lichaam is hard-wired te reageren op stress op manieren bedoeld om u te beschermen tegen bedreigingen van roofdieren en andere agressors. Dergelijke bedreigingen zijn zeldzaam tegenwoordig, maar dat betekent niet dat het leven vrij van stress.

Integendeel, u ongetwijfeld geconfronteerd met verschillende eisen van elke dag, zoals schouders een enorme werkdruk, om rond te komen en het verzorgen van uw gezin. Je lichaam behandelt deze zogenaamde minor gedoe als bedreigingen. Daardoor kan je het gevoel alsof je constant onder vuur. Maar u kunt terug te vechten. Je hoeft niet te laten stress te beheersen je leven.

Inzicht in de natuurlijke reactie op stress

Een grote hond blaft bij u tijdens uw ochtendwandeling, bijvoorbeeld - - wanneer u een waargenomen bedreiging tegenkomen uw hypothalamus, een klein gebied aan de basis van je hersenen, zet een alarmsysteem in uw lichaam. Door een combinatie van zenuwen en hormonale signalen, dit systeem vraagt ​​uw bijnieren, gelegen bovenop uw nieren, met een sterke stijging van hormonen, waaronder adrenaline en cortisol.

Adrenaline verhoogt je hartslag, verhoogt je bloeddruk en verhoogt de energie levert. Cortisol, de primaire stresshormoon verhoogt suikers (glucose) in het bloed, verbetert je hersenen gebruik van glucose en verhoogt de beschikbaarheid van stoffen die reparatie weefsels.

Cortisol ook stoepranden functies die niet-essentiële of schadelijk zou zijn in een vecht-of-vlucht situatie. Het verandert immuunsysteemreacties en onderdrukt het spijsverteringssysteem, het voortplantingssysteem en groeiproces. Deze complexe natuurlijke alarmsysteem communiceert ook met regio's van je hersenen dat de controle stemming, motivatie en angst.

Wanneer de natuurlijke reactie op stress gaat war

Stressrespons van het lichaam meestal vanzelf. Zodra een dreiging voorbij is, hormoonspiegels weer normaal. Als adrenaline en cortisol daalt, uw hartslag en bloeddruk terug tot de uitgangswaarden, en andere systemen te hervatten hun reguliere activiteiten.

Maar wanneer stressoren zijn altijd aanwezig en je voelt constant onder vuur, dat vecht-of-vluchtreactie blijft ingeschakeld.

Stress management. Chronische stress brengt uw gezondheid in gevaar.
Stress management. Chronische stress brengt uw gezondheid in gevaar.

De langdurige activatie van de stress-respons-systeem - en de daaropvolgende overmatige blootstelling aan cortisol en andere stresshormonen - kan bijna alle processen van uw lichaam verstoren. Dit stelt u een verhoogd risico op tal van gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Angst
 • Depressie
 • Spijsverteringsproblemen
 • Hartziekte
 • Slaapproblemen
 • Gewichtstoename
 • Geheugen en concentratie impairment

Dat is waarom het zo belangrijk is om te leren gezonde manieren om te gaan met de stressoren in je leven.

Zie ook

Chronische stress brengt je gezondheid in gevaar

Waarom je reageert op stressoren in het leven van de manier waarop je dat doet

Uw reactie op een potentieel stressvolle gebeurtenis is iets anders dan iemand anders. Hoe u reageert op stressoren in je leven wordt beïnvloed door factoren als:

 • Genetica. De genen die de stress respons te houden de meeste mensen op een vrij gelijkmatige kiel, slechts af en toe priming het lichaam voor vechten of vluchten te controleren. Overactieve of traag stressreacties kunnen voortvloeien uit kleine verschillen in deze genen.
 • Levenservaringen. Sterke stressreacties soms kan worden herleid tot traumatische gebeurtenissen. Mensen die verwaarlozing of mishandeling als kind de neiging om bijzonder kwetsbaar voor stress. Hetzelfde geldt voor slachtoffers van geweldsmisdrijven, vliegtuig crash overlevenden, militairen, politieagenten en brandweerlieden.

Je hebt misschien een aantal vrienden die lijken laid-back over bijna alles en nog anderen die sterk reageren bij de minste stress. De meeste reacties op het leven stressoren vallen ergens tussen deze uitersten.

Leren om te reageren op stressoren in het leven op een gezonde manier

Stressvolle gebeurtenissen zijn een feit van het leven. En je mag niet in staat zijn om uw huidige situatie te veranderen. Maar kunt u stappen ondernemen om de impact van deze gebeurtenissen hebben op je lukt.

U kunt leren om te bepalen wat wijst u en hoe te zorgen voor jezelf fysiek en emotioneel te nemen in het gezicht van stressvolle situaties.

Stress management strategieën omvatten:

 • Het eten van een gezond dieet en het krijgen van regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap
 • Het beoefenen van ontspanningstechnieken of het leren om te mediteren
 • Het bevorderen van gezonde vriendschappen
 • Het hebben van een gevoel voor humor
 • Op zoek naar professionele begeleiding als dat nodig is

De uitbetaling voor het leren om stress te beheren is gemoedsrust en - misschien - een langer en gezonder leven.

Zie ook