Stress management

Spiritualiteit en stress relief: de verbinding maken

Het nemen van de weg minder reisde door het verkennen van je spiritualiteit kan leiden tot een duidelijker levensdoel, betere persoonlijke relaties en een betere stress management vaardigheden.

Sommige stress relief tools zijn erg tastbaar: meer bewegen, eten van gezond voedsel en praten met vrienden. Een minder tastbaar - maar niet minder nuttig - manier om stress te vinden is via spiritualiteit.

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit heeft vele definities, maar in de kern spiritualiteit helpt om ons leven context te geven. Het is niet per se verbonden aan een specifiek geloofssysteem of zelfs religieuze aanbidding. In plaats daarvan komt voort uit uw verbinding met jezelf en met anderen, de ontwikkeling van je persoonlijke waarde systeem, en uw zoektocht naar betekenis in het leven.

Stress management. Een gevoel van doel.
Stress management. Een gevoel van doel.

Voor veel, spiritualiteit neemt de vorm van godsdienstige plichten, gebed, meditatie of een geloof in een hogere macht. Voor anderen, kan worden gevonden in de natuur, muziek, kunst of een seculiere gemeenschap. Spiritualiteit is voor iedereen verschillend.

Hoe kan spiritualiteit helpen met stress?

Spiritualiteit heeft vele voordelen voor stress en algehele geestelijke gezondheid. Het kan u helpen:

 • Een gevoel van doel. Cultiveren van je spiritualiteit kan helpen ontdekken wat het meest zinvol in je leven. Door te verduidelijken wat het meest belangrijk is, kunt u minder richten op de onbelangrijke dingen en te elimineren stress.
 • Maak verbinding met de wereld Hoe meer je voelt dat je een doel in de wereld, hoe minder eenzaam je voelt -. Zelfs als je alleen bent. Dit kan leiden tot een waardevolle innerlijke vrede in moeilijke tijden.
 • Loslaten controle. Als je het gevoel een deel van een groter geheel, besef je dat je niet verantwoordelijk zijn voor alles wat er gebeurt in het leven. U kunt de last van de moeilijke tijden, evenals de geneugten van zegeningen van het leven met de mensen om je heen te delen.
 • Breid uw ondersteunend netwerk. Of je spiritualiteit te vinden in een kerk, moskee of synagoge, in uw familie, of in de natuur loopt met een vriend, kan dit het delen van spirituele expressie helpen relaties op te bouwen.
 • Leid een gezonder leven. Mensen die zichzelf spiritueel beschouwen lijken beter in staat om te gaan met stress en genezen van ziekte of verslaving sneller.

Het ontdekken van je spiritualiteit

Blootleggen van je spiritualiteit kunnen sommige zelfontdekking nemen. Hier zijn een aantal vragen om te vragen om te ontdekken wat ervaringen en waarden definieert u:

 • Wat zijn uw belangrijkste relaties?
 • Wat waardeert u het meest in uw leven?
 • Wat mensen geven je een gevoel van gemeenschap?
 • Wat inspireert je en geeft je hoop?
 • Wat brengt je vreugde?
 • Wat zijn uw meest trotse prestaties?

De antwoorden op dergelijke vragen helpen je de belangrijkste mensen en ervaringen in je leven te identificeren. Met deze informatie kunt u uw zoektocht naar spiritualiteit richten op de relaties en activiteiten in het leven die hebben geholpen definieert u als persoon en degenen die blijven je persoonlijke groei te inspireren.

Zie ook

Spiritualiteit en stress relief: de verbinding maken

Cultiveren van je spiritualiteit

Spiritualiteit gaat ook om in contact met je innerlijke zelf. Een belangrijk onderdeel is zelfreflectie. Probeer deze tips:

 • Probeer het gebed, meditatie en ontspanningstechnieken te helpen focus je gedachten en vinden gemoedsrust.
 • Houd een dagboek bij om je te helpen je gevoelens te uiten en uw vooruitgang.
 • Op zoek gaan naar een vertrouwde adviseur of vriend die u kunnen helpen te ontdekken wat voor u belangrijk is in het leven. Anderen kunnen hebben inzichten die u nog niet hebt ontdekt.
 • Lees inspirerende verhalen of essays om u te helpen de verschillende levensbeschouwingen evalueren.
 • Praat met anderen wier geestelijk leven die je bewondert. Stel vragen om te leren hoe ze hun weg gevonden naar een vervulling van geestelijk leven.

Voeden van uw relaties

Spiritualiteit wordt ook gevoed door uw relaties met anderen. Het realiseren van dit, is het essentieel om de relaties met de mensen die voor u belangrijk zijn te bevorderen. Dit kan leiden tot een verdiept gevoel van je plaats in het leven en in het grotere goed.

 • Maak relaties met vrienden en familie een prioriteit. Geef meer dan je ontvangt.
 • Zie het goede in mensen en in jezelf. Accepteer anderen zoals ze zijn, zonder oordeel.
 • Bijdragen aan uw gemeenschap door vrijwilligerswerk.

Het nastreven van een geestelijk leven

Logeren aangesloten op uw innerlijke geest en de levens van degenen om je heen kunt uw kwaliteit van leven te verbeteren, zowel geestelijk als lichamelijk. Uw persoonlijke begrip van spiritualiteit kan veranderen met uw leeftijd en levenservaring, maar het vormt altijd de basis van uw welzijn, helpt je om met stressoren groot en klein, en bevestigt uw doel in het leven.

Zie ook