Stress management

Stress relief: wanneer en hoe om nee te zeggen

Tuurlijk het is makkelijker om te zeggen ja, maar tegen welke prijs om uw gemoedsrust? hier is waarom nee zeggen kan een gezondere optie voor stress zijn.

Is uw bord stalletjes met deadlines en verplichtingen? Bent u probeert te te veel activiteiten proppen in te weinig tijd? Als dat zo is, kan stress zo eenvoudig als gewoon nee te zeggen.

Waarom nee zeggen?

Het aantal waardige aanvragen is niet waarschijnlijk verminderen, en je kunt meer tijd niet om uw dag toe te voegen. Ben je gedoemd te overcommitted? Het antwoord is nee, niet als je bereid bent om nee te zeggen bent. Het is misschien niet de gemakkelijke weg, maar het is een weg om stress relief.

Stress management. Nee zeggen is niet altijd egoïstisch.
Stress management. Nee zeggen is niet altijd egoïstisch.

Houd in gedachten dat overbelast is individueel. Gewoon omdat je collega kan jongleren 10 commissies met schijnbare gemak betekent niet dat je moet kunnen om. Alleen jij kunt weten wat te veel voor je.

Overweeg deze redenen voor het nee-zeggen:

 • Nee zeggen is niet altijd egoïstisch. Wanneer u nee te zeggen tegen een nieuwe verbintenis, je eert uw bestaande verplichtingen en ervoor te zorgen dat je in staat zijn om kwalitatief hoogwaardige tijd aan te besteden.
 • Nee zeggen kan u toestaan ​​om nieuwe dingen te proberen. Gewoon omdat je hebt altijd hielp plannen van het bedrijf softbal toernooi betekent niet dat je moet het altijd doen. Nee zeggen geeft je tijd om andere belangen na te streven.
 • Altijd ja zeggen is niet gezond. Als je overcommitted en onder te veel stress, heb je meer kans om te voelen run-down en eventueel ziek worden.
 • Ja zeggen kan snijden anderen uit. Aan de andere kant, als je nee zegt, je de deur voor anderen te intensiveren openen. Zij mogen geen dingen doen zoals je zou doen, maar dat is OK. Ze zullen hun eigen weg te vinden.

Zie ook

Stress relief: wanneer en hoe om nee te zeggen

Wanneer om nee te zeggen

Soms is het moeilijk om te bepalen welke activiteiten uw tijd en aandacht verdienen. Gebruik deze strategieën om verplichtingen te evalueren - en kansen - die op je weg komen.

 • Concentreren op wat echt belangrijk. Onderzoek uw verplichtingen en prioriteiten alvorens nieuwe verplichtingen. Vraag jezelf af of de nieuwe verbintenis voor u belangrijk is. Als het iets je voelt sterk over, met alle middelen doen het. Zo niet, neem een ​​pass.
 • Weeg de ja-naar-spanning verhouding. Is de nieuwe activiteit u overweegt een korte-of lange-termijn commitment? Bijvoorbeeld, het maken van een partij koekjes voor de school bak verkoop zal veel minder tijd dan regerende de school fondsenwerving commissie te nemen. Niet ja zeggen als het zal betekenen maanden van extra stress. In plaats daarvan zoeken naar andere manieren om de toonhoogte inch
 • Neem schuld uit de vergelijking. Niet akkoord gaat met een verzoek je liever dalen uit schuldgevoel of verplichting. Hierdoor zal waarschijnlijk leiden tot extra stress en wrok.
 • Een nachtje over slapen. Bent u verleiden door de uitnodiging van een vriend om vrijwilliger bij uw oude alma mater of een wekelijkse golf competitie meedoen? Voordat je reageert, neem een ​​dag om na te denken over het verzoek en hoe het past in met uw huidige verplichtingen. Als je niet kan slapen op het, in ieder geval de tijd nemen om het verzoek door te denken alvorens te antwoorden.

Hoe om nee te zeggen

Nee Nope. Nah. Zien hoe eenvoudig het is om te zeggen dat een klein woord, zodat u een pas te nemen aan taken die niet de cut doen maken? Natuurlijk zullen er momenten waarop het is gewoon niet zo makkelijk. Hier zijn een aantal dingen in gedachten te houden wanneer u het nodig om nee te zeggen:

 • Nee zeggen. Het woord "nee" heeft macht. Wees niet bang om het te gebruiken. Wees voorzichtig wanneer u wimpy vervangende uitdrukkingen, zoals "Ik ben niet zeker" of "Ik denk niet dat ik het kan." Deze kunnen worden uitgelegd dat je ja later kunnen zeggen.
 • Wees kort. Staat uw reden voor het weigeren van het verzoek, maar niet op te gaan over. Vermijd uitgebreide motivering of toelichting.
 • Wees eerlijk. Niet redenen om eruit te komen van een verplichting fabriceren. De waarheid is altijd de beste manier om een ​​vriend, familielid of collega neer te zetten.
 • Wees respectvol. Veel goede doelen land aan je deur, en het kan moeilijk zijn om ze om te zetten naar beneden. Complimenteren inspanning van de groep terwijl zeggen dat je niet laat zien dat je respect voor wat ze proberen te bereiken kan begaan.
 • Wees klaar om te herhalen. Mogelijk moet u een verzoek meerdere malen weigeren voordat de andere persoon aanvaardt uw reactie. Als dat gebeurt, gewoon op de replay-knop. Rustig herhaal je niet, met of zonder uw oorspronkelijke beweegredenen, als dat nodig is.

Nee zeggen zal niet gemakkelijk zijn als je gewend bent om te zeggen ja de hele tijd. Maar het leren om nee te zeggen is een belangrijk onderdeel van de vereenvoudiging van uw leven en het beheer van uw stress. En met de praktijk, kan je nee zeggen wordt makkelijker.

Zie ook