Stress management

Tai chi: Een zachte manier om stress te bestrijden

Tai chi helpt het verminderen van stress en angst. En het helpt ook de flexibiliteit en balans.

Als u op zoek bent naar een manier om stress te verminderen, overwegen tai chi (TIE-CHEE). Oorspronkelijk ontwikkeld voor zelfverdediging, tai chi heeft zich ontwikkeld tot een sierlijke vorm van oefening die nu wordt gebruikt voor het verminderen van stress en een verscheidenheid aan andere gezondheidsproblemen. Vaak omschreven als meditatie in beweging, tai chi bevordert rust door middel van zachte, vloeiende bewegingen.

Wat is tai chi?

Tai chi is een oude Chinese traditie die, vandaag, wordt beoefend als een sierlijke vorm van lichaamsbeweging. Het gaat om een ​​reeks van bewegingen uitgevoerd in een langzame, gerichte wijze en vergezeld van diepe ademhaling.

Tai chi, ook wel tai chi chuan, is een niet-competitieve, self-paced systeem van zachte lichaamsbeweging en stretching. Elke houding stroomt in de volgende, zonder pauze, ervoor te zorgen dat uw lichaam is constant in beweging.

Tai chi heeft veel verschillende stijlen. Elke stijl kan zijn eigen subtiele nadruk op diverse tai chi principes en methoden. Er zijn ook variaties binnen elke stijl. Sommigen kunnen zich richten op gezondheid onderhoud, terwijl anderen zich richten op de martial arts aspect van tai chi.

Wie kan doen tai chi

Tai chi is een lage impact en zet een minimale belasting van spieren en gewrichten, waardoor het algemeen veilig voor alle leeftijden en fitness niveaus. In feite, want tai chi is een lage impact, kan het zijn vooral geschikt als je een oudere volwassene die anders misschien niet uitoefenen.

Stress management. Tai chi: Een zachte manier om stress te bestrijden.
Stress management. Tai chi: Een zachte manier om stress te bestrijden.

U kunt ook vinden tai chi aantrekkelijk want het is goedkoop, vereist geen speciale apparatuur en kan gedaan worden binnen of buiten, alleen of in een groep.

Hoewel tai chi is over het algemeen veilig, vrouwen die zwanger zijn of mensen met gewrichtsproblemen zijn, rugpijn, breuken, ernstige osteoporose of een hernia moeten hun zorgverzekeraar te raadplegen voordat u probeert tai chi. Wijziging of vermijden van bepaalde houdingen kan worden aanbevolen.

Zie ook

Tai chi: Een zachte manier om stress te bestrijden

Waarom proberen tai chi?

Wanneer correct geleerd en uitgevoerd regelmatig, tai chi kan een positief onderdeel van een globale aanpak van het verbeteren van uw gezondheid. De voordelen van tai chi zijn:

 • Verminderde stress en angst
 • Verhoogde aërobe capaciteit
 • Meer energie en uithoudingsvermogen
 • Verhoogde flexibiliteit, evenwicht en behendigheid
 • Verhoogde spierkracht en definitie

Sommige bewijsmateriaal wijst erop dat tai chi kan ook helpen:

 • Verbetering van de kwaliteit van de slaap
 • Versterken het immuunsysteem
 • Een lager cholesterolgehalte en bloeddruk
 • Verbeteren gewrichtspijn
 • Verbetering van de symptomen van congestief hartfalen
 • Verbetering van het algemene welzijn bij ouderen
 • Verminderen het risico van vallen bij ouderen

Hoe aan de slag met tai chi

Hoewel u kunt huren of kopen video's en boeken over tai chi, overweeg dan om begeleiding van een gekwalificeerde tai chi instructeur om de volledige voordelen te verkrijgen en te leren de juiste technieken.

U kunt tai chi lessen vinden in veel gemeenschappen vandaag. Tot een klasse in uw buurt te vinden, contact opnemen met de plaatselijke fitnesscentra, sportscholen en hogere centra. Tai chi instructeurs niet hoeft te zijn van een licentie of deelnemen aan een standaard trainingsprogramma. Dus zorg ervoor om te vragen over opleiding en ervaring van een instructeur, en krijg aanbevelingen indien mogelijk.

Een tai chi instructeur kan je leren specifieke posities en hoe je je ademhaling te reguleren. Een instructeur kunt u ook leren hoe je tai chi veilig oefenen, vooral als je blessures, chronische aandoeningen, of de balans of coördinatieproblemen. Hoewel tai chi is langzaam en zacht, met vrijwel geen negatieve bijwerkingen, is het mogelijk om gewond te raken als je niet weet hoe goed doen tai chi.

Uiteindelijk kan je het gevoel voldoende vertrouwen om tai chi doen op uw eigen. Maar als je van het sociale element, overwegen steken met groep tai chi lessen.

Behoud van de voordelen van tai chi

Terwijl u misschien wat voordeel halen uit een 12 weken tai chi les, kunt u genieten van meer voordelen als u doorgaat tai chi voor de lange termijn en meer bedreven.

U vindt het misschien nuttig om tai chi beoefenen op dezelfde plaats en op hetzelfde tijdstip iedere dag om een ​​routine te ontwikkelen. Maar als uw schema is grillig, doe tai chi als je een paar minuten. U kunt zelfs het rustgevende mind-body concepten van tai chi beoefenen zonder het uitvoeren van de eigenlijke bewegingen als je in een stressvolle situatie, zoals een verkeersopstopping of een gespannen werkvergadering, bijvoorbeeld.

Zie ook