Suikerziekte

Diabetesbehandeling: hoe levensstijl, dagelijkse routine van invloed bloedsuikerspiegel

Diabetes vereist bewustzijn. Weten wat uw bloedsuikerspiegel stijgen en dalen - en hoe deze dag-tot-dag factoren beheersen.

Als het gaat om diabetes, bloedsuiker controle is vaak het centrale thema. Immers, kan het houden van uw bloedsuikerspiegel binnen uw streefwaarden helpen leven een lang en gezond leven. Maar weet je wat maakt uw bloedsuikerspiegel stijgen en dalen? De lijst is soms verrassend.

Voedsel

Gezond eten is een hoeksteen van elke diabetes beheersplan. Maar het is niet alleen wat je eet dat uw bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Hoeveel je eet en wanneer je eet zaken, ook.

Wat te doen:

 • Houden aan een schema. Uw bloedsuikerspiegel is hoogst een uur of twee na het eten, en vervolgens begint te vallen. Maar dit voorspelbaar patroon kan in je voordeel werken. U kunt helpen bij het verminderen van de hoeveelheid verandering in uw bloedsuikerspiegel als je eet elke dag op hetzelfde tijdstip, eet meerdere kleine maaltijden per dag of gezonde snacks te eten op regelmatige tijden tussen de maaltijden.
 • Maak elke maaltijd evenwichtig. Zoveel mogelijk, een plan voor elke maaltijd om de juiste mix van zetmeel, groenten en fruit, eiwitten en vetten. Het is vooral belangrijk om te eten ongeveer dezelfde hoeveelheid koolhydraten bij elke maaltijd en snack omdat ze een grote invloed op de bloedsuikerspiegel. Praat met uw arts, verpleegkundige of diëtist over het beste voedsel keuzes en juiste balans.
 • Eet de juiste hoeveelheid voedsel. Leer wat portiegrootte geschikt voor elk soort voedsel is. Vereenvoudig uw maaltijd planning met het opschrijven van gedeelten van het voedsel dat je eet vaak. Gebruik maatbekers of een schaal om de juiste portiegrootte te garanderen.
 • Coördineren van uw maaltijden en medicatie te weinig voedsel in vergelijking met uw diabetes medicijnen -. Vooral insuline - kan leiden tot gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie). Te veel eten kan uw bloedsuikerspiegel leiden tot te hoog (hyperglykemie) te beklimmen. Praat met uw diabetes zorgteam over hoe u het beste te coördineren maaltijd en medicatie schema.

Oefenen

Fysieke activiteit is een ander belangrijk onderdeel van uw diabetes beheersplan. Wanneer je beweegt, je spieren gebruiken suiker (glucose) voor energie. Regelmatige lichamelijke activiteit verbetert ook de reactie van uw lichaam voor insuline. Deze factoren werken samen om uw bloedsuikerspiegel verlagen. De meer inspannende training, hoe langer het effect duurt. Maar zelfs lichte activiteiten - zoals huishoudelijk werk, tuinieren of het zijn op je voeten voor langere tijd - kan uw bloedsuikerspiegel verlagen.

Wat te doen:

 • Praat met uw arts over een oefening plan. Vraag uw arts over wat voor soort oefening voor u geschikt is. Als je niet actief geweest voor een lange tijd, kan uw arts willen de conditie van je hart en voeten te controleren voordat u adviseren. Hij of zij kan de juiste balans tussen aërobe en spierversterkende oefening bevelen.
 • Houd een oefenschema. Praat met uw arts over de beste tijd van de dag voor u om zo te oefenen dat uw workout routine wordt gecoördineerd met uw maaltijd en medicatie schema.
 • Ken uw getallen. Praat met uw arts over wat bloedsuikerspiegel geschikt zijn voor u voordat u oefening te beginnen.
 • Controleer uw bloedsuikerspiegel. Controleer uw bloedsuikerspiegel vóór, tijdens en na het sporten, vooral als u insuline of medicijnen die de bloedglucose verlagen nemen. Wees je bewust van waarschuwingsborden van een lage bloedsuikerspiegel, zoals een beverig gevoel, zwak, verward, licht in het hoofd, prikkelbaar, angstig, moe of hongerig.
 • Gehydrateerd te blijven. Drink veel water tijdens het sporten, omdat uitdroging kan invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.
 • Wees voorbereid. Zorg altijd voor een kleine snack of glucose pil met u tijdens de oefening in het geval dat uw bloedglucosegehalte te laag zakt. Draag een medische identificatie-armband als je oefenen.
 • Pas uw diabetes behandeling plan als dat nodig is. Als u insuline gebruikt, kan het nodig zijn om uw insulinedosis aan te passen voor de training of wacht een paar uur uit te oefenen na het injecteren van insuline. Uw arts kan u adviseren over geschikte veranderingen in uw medicatie. Het kan nodig zijn om de behandeling aan te passen als u uw oefening routine hebt verhoogd.

Geneesmiddel

Insuline en andere diabetes medicijnen zijn bedoeld om uw bloedsuikerspiegel verlagen wanneer dieet en lichaamsbeweging alleen niet voldoende zijn voor het beheer van diabetes. Maar de effectiviteit van deze medicijnen is afhankelijk van het tijdstip en de grootte van de dosis. En alle medicijnen die u neemt om andere redenen dan diabetes omstandigheden kunnen invloed hebben op uw bloedsuikerspiegel, ook.

Diabetes. Maak elke maaltijd evenwichtig.
Diabetes. Maak elke maaltijd evenwichtig.

Wat te doen:

 • Slaan insuline goed. Insuline die onjuist is opgeslagen of in het verleden de vervaldatum niet effectief kunnen zijn.
 • Meld problemen met uw arts. Als uw diabetes medicijnen ervoor zorgen dat uw bloedsuikerspiegel te laag vallen, kan de dosering of het tijdstip moeten worden aangepast.
 • Wees voorzichtig met nieuwe medicijnen Als u overweegt een over-the-counter medicatie of uw arts een nieuw medicijn aan een andere aandoening te behandelen -. Zoals hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte - Vraag uw arts of apotheker wanneer de medicatie je kan beïnvloeden bloedsuikerspiegel. Soms is een alternatieve medicatie worden aanbevolen.

Zie ook

Diabetesbehandeling: hoe levensstijl, dagelijkse routine van invloed bloedsuikerspiegel

Ziekte

Als je ziek bent, produceert uw lichaam stress-gerelateerde hormonen die kunnen helpen je lichaam te vechten tegen de ziekte, maar ze kunnen ook het niveau van de bloedsuikerspiegel te verhogen. Veranderingen in de eetlust en een normale activiteit kan ook compliceren diabetes management.

Wat te doen:

 • Plan vooruit. Werk samen met uw gezondheidszorg team om een zieke-dagen plan te creëren. Onder meer instructies over welke medicijnen te nemen, hoe vaak u uw bloedsuiker en urine keton niveaus, hoe u uw medicatie doseringen aan te passen, en wanneer u uw dokter bellen meten.
 • Blijf uw diabetes medicatie te nemen. Echter, als u niet in staat om te eten vanwege misselijkheid of braken, neemt u contact op met uw arts. In deze situaties kan het nodig zijn om tijdelijk te stoppen met uw medicatie vanwege het risico van hypoglykemie.
 • Blijf bij uw diabetes maaltijd plan. Als je kunt, zal het eten zoals gewoonlijk helpen uw bloedsuikerspiegel te controleren. Houd een aanbod van voedingsmiddelen die gemakkelijk op je buik, zoals gelatine, crackers, soepen en appelmoes. Drink veel water of andere vloeistoffen die geen calorieën, zoals thee hoeft toe te voegen, zorg ervoor dat je gehydrateerd te blijven.

Alcohol

De lever geeft normaal gesproken opgeslagen suiker op dalende bloedsuikerspiegel tegengaan. Maar als je lever bezet metaboliseren alcohol, kan uw bloedsuikerspiegel niet de boost die het nodig heeft. Alcohol kan leiden tot een lage bloedsuikerspiegel kort nadat je drinkt en voor maar liefst acht tot 12 uur meer.

Wat te doen:

 • Ontvang uw arts is OK om alcohol te drinken. Alcohol kan diabetes complicaties, zoals schade aan de zenuwen en oogziekte verergeren. Maar als uw diabetes onder controle is en uw arts stemt, af en toe een alcoholische drank met een maaltijd is prima.
 • Kies uw drankjes zorgvuldig. Light bier en droge wijnen hebben minder calorieën en koolhydraten dan andere alcoholische dranken. Als u liever mixdrankjes, stok met suikervrije mixers - zoals light frisdrank, dieet tonic, sodawater of Seltzer.
 • Tally je calorieën. Vergeet niet om de calorieën te bevatten van alle alcohol die je drinkt in je dagelijkse calorieën tellen. Vraag uw arts of diëtist hoe om calorieën van alcohol op te nemen in uw dieet plan.

Menstruatie en de menopauze

Veranderingen in de hormoonspiegel de week voor en tijdens de menstruatie kan leiden tot aanzienlijke schommelingen in de bloedsuikerspiegel. En in de jaren voor en tijdens de menopauze, kan hormonale veranderingen leiden tot onvoorspelbare schommelingen in de bloedsuikerspiegel die diabetes bemoeilijken. Ook kan de gelijkenis van een aantal symptomen van de menopauze en een lage bloedsuikerspiegel leiden tot fouten bij het aanpassen van wat je eet.

Wat te doen:

 • Zoeken naar patronen. Houd goed bij uw bloedsuiker lezingen van maand tot maand. U mag in staat zijn om fluctuaties in verband met je menstruatiecyclus voorspellen.
 • Pas uw diabetes behandeling plan als dat nodig is. Uw arts kan veranderingen in uw maaltijd plan, activiteitenniveau of diabetes medicijnen raden goed te maken voor de bloedsuikerspiegel variatie.
 • Controleer bloedsuikerspiegel vaker. Als je bent waarschijnlijk naderen van de menopauze of menopauze, overleg dan met uw arts over de controle bloedsuikerspiegel. Het kan nodig zijn om dat vaker of wanneer je ervaart symptomen die je normaal interpreteren als lage bloedsuikerspiegel doen.

Spanning

Als je gestresst bent, is het gemakkelijk om uw gebruikelijke diabetesbehandeling routine te verlaten. Je zou minder oefenen, eet minder gezonde voedingsmiddelen of uw bloedglucosegehalte minder vaak - en de controle van uw bloedsuikerspiegel te verliezen in het proces. Bovendien kan de hormonen je lichaam produceert als reactie op langdurige stress voorkomen insuline goed werkt.

Wat te doen:

 • Zoeken naar patronen. Meld uw stress niveau op een schaal van 1 tot 10 elke keer dat u uw bloedsuikerspiegel te loggen. Een patroon kan snel uit zal komen.
 • Neem de controle. Als je eenmaal weet hoe de spanning invloed op uw bloedsuikerspiegel, terug te vechten. Leren ontspanningstechnieken, prioriteren je taken en grenzen stellen. Indien mogelijk, te vermijden gemeenschappelijke stressoren.
 • Hulp krijgen. Leer nieuwe strategieën voor het omgaan met stress. Misschien vindt u dat het werken met een psycholoog of klinisch maatschappelijk werker kan u helpen te identificeren stressoren, stress problemen op te lossen of te leren nieuwe copingvaardigheden.

Hoe meer je weet over de factoren die invloed hebben op uw bloedsuikerspiegel, hoe meer je kunt fluctuaties anticiperen - en vooruit plannen dienovereenkomstig. Als u problemen ondervindt bij het houden van uw bloedsuikerspiegel in uw doelbereik, vraag dan uw diabetes gezondheidszorg team voor hulp.

Zie ook