Tandexamen voor kinderen

Definitie

Reguliere tandheelkundige examens zijn een belangrijk onderdeel van de preventieve gezondheidszorg. Tijdens een tandheelkundig examen voor kinderen, zal de tandarts of mondhygiënist het gebit van uw kind schoon te maken en het risico op tandbederf van uw kind te evalueren. Een tandexamen voor kinderen kunnen zijn toepassing van verschillende beschermende maatregelen - zoals afdichtingsmiddelen of fluoride behandelingen - het risico van verval te verminderen. Een tandheelkundig examen voor kinderen kan ook tandheelkundige X-stralen of andere diagnostische procedures omvatten.

Tijdens een tandheelkundig examen voor kinderen, zal de tandarts of mondhygiënist waarschijnlijk dieet van uw kind en mondhygiëne gewoonten te bespreken en demonstreren zorgvuldig poetsen en flossen technieken. Andere gespreksthema tijdens een tandheelkundige examen voor kinderen zou kunnen omvatten het voorkomen van orale blessures of, voor jongeren, de gezondheidsrisico's in verband met tabak, alcohol-en drugsmisbruik en orale piercings.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Tandexamen voor kinderen. Wanneer een tandheelkundig examen hebben.
Tandexamen voor kinderen. Wanneer een tandheelkundig examen hebben.

Reguliere tandheelkundige examens helpen bij de bescherming mondgezondheid van uw kind. Tandheelkundige examens geven tandarts van uw kind een kans om tips geven over de verzorging van het gebit van uw kind, alsook eventuele problemen vroegtijdig op te sporen - wanneer ze het meest te behandelen.

Wanneer een tandheelkundig examen hebben
Verschillende factoren kunnen bepalen hoe vaak uw kind nodig heeft om een ​​tandheelkundig examen, met inbegrip van zijn of haar leeftijd, gezondheid en risico op tandbederf. Beschouw deze algemene richtlijnen:

 • Leeftijd van 6 maanden tot 1 jaar. De Europese Academie van Pediatrische Tandheelkunde en de Europese Dental Association raden plannen eerst tandexamen een kind na de eerste tand losbarst en uiterlijk zijn of haar eerste verjaardag. Verwachten ook uw baby's tanden en het tandvlees te worden onderzocht op goed-baby-controles.
 • Kleuters, schoolgaande kinderen en adolescenten. De Europese Academie van Pediatrische Tandheelkunde beveelt plannen tandheelkundige controles om de zes maanden. De tandarts zou aanraden meer-frequente bezoeken als je kind een hoog risico op tandbederf of heeft andere tandheelkundige of mondeling gezondheid betreft.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat plannen eerst tandexamen van uw kind, overwegen of je zou het meest comfortabel bezoek aan uw tandarts of het nemen van uw kind naar een pediatrische tandarts - een tandarts die biedt gespecialiseerde tandheelkunde en orale zorg aan kinderen, van baby's tot tieners. Pediatrische tandartsen hebben meestal kindvriendelijk kantoren en apparatuur speciaal ontworpen voor kinderen.

Te helpen bij de voorbereiding van uw kind voor een tandheelkundig examen:

 • Zorgvuldig keer bezoek van uw kind. Plan tandheelkundige examens voor uw kind op een moment van de dag wanneer hij of zij is goed uitgerust en het meest waarschijnlijk coöperatief.
 • Wees positief. Bij het ​​praten met je kind over zijn of haar tandexamen, vermijd het gebruik van woorden zoals "pijn" of "pijn." In plaats daarvan, vertel uw kind dat de tandarts zal gebruik maken van speciaal gereedschap om ervoor te zorgen dat uw kind de tanden gezond zijn. Herinner uw kind dat je de tandarts te bezoeken, ook - maar niet praten over eventuele negatieve tandheelkundige ervaringen die je zou kunnen hebben gehad.
 • Luister naar je kind. Stimuleer je kind om eventuele angsten die hij of zij zou kunnen hebben over een bezoek aan de tandarts of het hebben van een tandheelkundig examen te delen.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Leeftijd van 6 maanden tot 1 jaar. Kleuters, schoolgaande kinderen en adolescenten.
Leeftijd van 6 maanden tot 1 jaar. Kleuters, schoolgaande kinderen en adolescenten.

Wat gebeurt er tijdens een tandheelkundige examen voor kinderen kunnen variëren, afhankelijk van leeftijd en behandeling behoeften van het kind.

Leeftijd van 6 maanden tot 1 jaar
De tandarts of mondhygiënist kan uw kind op een tafel of hebt u uw kind te houden op je schoot om het examen uit te voeren. Dan is de tandarts of mondhygiënist zal waarschijnlijk:

 • Evalueer uw kind mondhygiëne en de algehele gezondheid, drink-en eetgewoonten, en zijn of haar risico op tandbederf
 • Verwijder eventuele vlekken of aanslag op het gebit van uw kind door zachtjes te schrobben met een natte tandenborstel
 • Tonen een goede reiniging technieken
 • Beoordelen hoe veel fluoride uw kind krijgt door zijn of haar dieet en het gebruik van producten voor mondhygiëne - en, indien nodig, schrijven een fluoride supplement of een actueel fluoride behandeling toe te passen om het gebit van uw kind
 • Kijk voor zweren of hobbels op uw kind de tong, in de wangen en op het dak van de mond
 • Evaluatie van het effect van gewoonten, zoals gebruik van een fopspeen en duimzuigen

Kleuters, schoolgaande kinderen en adolescenten
Tijdens elke regelmatige controle, zal de tandarts of mondhygiënist blijven van uw kind mondhygiëne en de algehele gezondheid, drinken en eetgewoonten, en zijn of haar risico op tandbederf te evalueren. Naast het reinigen van het gebit van uw kind, de tandarts of mondhygiënist misschien:

 • Neem röntgenfoto of, indien nodig, doen andere diagnostische procedures
 • Solliciteer afdichtingsmiddelen - dunne, beschermende plastic coatings - tot blijvende kiezen en andere back tanden gevoelig voor verval
 • Herstel eventuele holten of tand gebreken
 • Kijk voor eventuele problemen in de weg bovenste en onderste tanden van je kind in elkaar passen
 • Raadsman uw kind over de gevolgen van duimzuigen, kaak klemmen of nagelbijten
 • Raden pre-orthodontische behandeling, zoals een speciaal mondstuk, of orthodontie, zoals braces, om uw kind de tanden rechtzetten of pas beet van uw kind

Naarmate je kind ouder wordt, kunnen tandheelkundige examens ook adviseren over de mondgezondheid's in verband met:

 • Het drinken van suikerhoudende dranken
 • Roken
 • Pruimtabak
 • Eetstoornissen
 • Orale piercings
 • Niet dragen van een gebitsbeschermer tijdens contactsporten

De tandarts of mondhygiënist kan ook de mogelijke verwijdering van verstandskiezen van uw kind (derde kiezen) te bespreken.

Tandheelkundige x-ray
Een tandheelkundige röntgenfoto kan de tandarts om gedetailleerde beelden van specifieke delen van de mond van uw kind te zien. Traditionele röntgenfilm wordt ontwikkeld in een donkere kamer, maar een nieuwere techniek maakt X-ray beelden naar een computer worden gestuurd en bekeken op een scherm. Diverse soorten orale röntgenfoto beschikbaar, inclusief:

 • Bitewing. Dit type X-ray kan de tandarts de kronen van de bovenste en onderste tanden zien. Tijdens een Bitewing X-ray, zal uw kind naar beneden bijten op de X-ray film houder, terwijl de röntgenfoto's worden genomen.
 • Periapicale. Dit type X-ray kan de tandarts om de gehele tand en het omringende bot te zien.
 • Occlusal. Dit type X-ray kan de tandarts aan de manier waarop de boventanden en bijbehorende onderste tanden in elkaar passen wanneer de kaak gesloten te zien.
 • Panoramisch. Dit type X-ray geeft de tandarts een brede kijk op de hele mond.

X-stralen worden niet typisch nodig zijn op elk tandbezoek. Blootstelling aan straling van röntgenfoto is laag - maar praat met de tandarts als u bezorgd bent over de blootstelling aan straling.

Tandindruk
In sommige gevallen kan de tandarts adviseren het maken van een tandheelkundige indruk aan een replica van het gebit van uw kind en mondelinge weefsel te produceren. De tandarts of mondhygiënist zal een hoefijzer-vormige bak vullen met een zachte, gelatine-achtig materiaal en plaats deze over de bovenste en dan de onderste tanden van uw kind. Na een paar minuten, wordt de bak verwijderd en gebruikt om een ​​tandheelkundige gegoten of replica van de mond van uw kind te creëren.

Zie ook

Resultaten

Na tandexamen van uw kind, zal de tandarts of mondhygiënist mondgezondheid van uw kind te bespreken, met inbegrip van het risico van uw kind van tandbederf, voordat andere orale gezondheid betreft, en preventieve maatregelen u kunt nemen om te verbeteren en te beschermen mondgezondheid van uw kind. Meestal om de zes maanden - de tandarts of mondhygiënist zal ook de beste tijd om terug te keren voor een follow-up bezoek aanraden. Als uw kind een hoog risico op tandbederf of heeft andere orale gezondheid betreft, kan de tandarts of mondhygiënist meer-frequente controles bevelen.

Zie ook