Teen lopen bij kinderen

Definitie

Lopen op de tenen of de bal van de voet, ook wel bekend als teen wandelen, is vrij vaak voor bij kinderen die net beginnen te lopen. De meeste kinderen ontgroeien tenen lopen. Kinderen die teen wandelen voorbij de peuter jaren blijven doen dat vaak uit gewoonte. Zolang uw kind groeit en ontwikkelt normaal, teen lopen op zijn eigen is het onwaarschijnlijk dat een bron van zorg.

Teen wandelen is soms het gevolg van cerebrale parese, spierdystrofie of een andere gegeneraliseerde ziekte van zenuwen en spieren. Kinderen met autisme kunnen ook lopen op hun tenen of de ballen van hun voeten, maar veel ook niet.

Symptomen

Tenen lopen is het lopen op de tenen of de bal van de voet.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Vermeld de teen lopen bij de volgende controle van uw kind. Maak een afspraak eerder als de tenen lopen is vergezeld door strakke beenspieren of een gebrek aan spiercoördinatie.

Oorzaken

Typisch, teen lopen is gewoon een gewoonte die ontstaat wanneer een kind leert lopen. In enkele gevallen wordt teen wandelen veroorzaakt door een onderliggende aandoening, zoals:

 • Een korte achillespees. Deze pees verbindt de lagere beenspieren op de achterzijde van het hielbeen. Als het te kort, kan het voorkomen dat de hiel de grond raakt.
 • . Hersenverlamming Toe wandelen kan worden veroorzaakt door een hersenverlamming - een stoornis van beweging, spierspanning of houding die wordt veroorzaakt door verwonding of abnormale ontwikkeling van de onvolwassen hersenen, meestal vóór of rond de geboorte.
 • Spierdystrofie. Toe lopen soms in spierdystrofie, een erfelijke ziekte waarbij spiervezels zijn ongewoon gevoelig voor schade en verloop van tijd zwakker. Deze diagnose kan het waarschijnlijker wanneer je kind in eerste instantie liep normaal voordat tot teen lopen.
 • Autisme. Toe walking is ook in verband met autisme, een complexe groep van aandoeningen die een kind het vermogen om te communiceren en interageren met anderen beïnvloeden.

Zie ook

Risicofactoren

Teen lopen uit gewoonte, ook wel bekend als idiopathische teen lopen, soms in de familie zit.

Complicaties

Aanhoudende teen wandelen kan valrisico verhogen van een kind.

Voorbereiding op uw afspraak

U zult waarschijnlijk eerst breng uw zorgen onder de aandacht van uw huisarts of kinderarts. Hij of zij kan u doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in zenuwfunctie (neuroloog) of orthopedische chirurgie.

Wat u kunt doen
Vóór uw afspraak, kan u een lijst van vragen voor de dokter, inclusief schrijven:

 • Wat kan de oorzaak teen wandelen in mijn kind?
 • Zijn alle tests die nodig zijn? Zo ja, wat zijn ze?
 • Welke behandelingen worden aanbevolen voor dit probleem?

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts kan vragen een aantal van de volgende vragen:

 • Heeft uw kind nog andere medische problemen?
 • Heeft u een familiegeschiedenis van spierdystrofie of autisme?
 • Werd uw kind te vroeg geboren?
 • Heeft uw kind eerder lopen platte voeten en pas onlangs beginnen te lopen teen?
 • Kan uw kind loopt op zijn of haar hielen als u vragen?
 • Heeft uw kind oogcontact vermijden of vertonen repetitief gedrag zoals wiegen of spinnen?

Tests en diagnose

Teen wandelen kan worden waargenomen tijdens een lichamelijk onderzoek. In sommige gevallen kan de arts een diepgaande ganganalyse of een tentamen bekend als elektromyografie (EMG) doen. Bij EMG wordt een dunne naald met een elektrode ingebracht in een spier van het been. De elektrode meet de elektrische activiteit in de aangedane zenuw of spier.

Als de arts vermoedt dat een onderliggende aandoening, zoals hersenverlamming of autisme, kan hij of zij een neurologisch onderzoek of een onderzoek naar de ontwikkelings vertragingen bevelen.

Behandelingen en medicijnen

Teen lopen bij kinderen. Een korte achillespees.
Teen lopen bij kinderen. Een korte achillespees.

Als uw kind is teen lopen uit gewoonte, is behandeling niet nodig. Hij of zij is waarschijnlijk de gewoonte ontgroeien. Uw arts kan gewoon controleren looppatroon van uw kind tijdens de reguliere kantoor bezoeken. Als een fysiek probleem is bij te dragen aan het lopen teen, kan de behandeling opties omvatten:

 • Fysiotherapie. Gentle strekken van het been en voetspieren kunnen looppatroon van uw kind te verbeteren.
 • Beenbeugels of spalken. Soms beenbeugels of spalken helpen bevorderen van een normaal looppatroon.
 • Seriële gieten. Als fysiotherapie of been beugels zijn niet behulpzaam, kan uw arts voorstellen proberen een reeks van onder-de-knie werpt geleidelijk verbeteren van de mogelijkheid om de tenen in de richting van het scheenbeen te brengen.
 • Operatie. Als conservatieve behandelingen falen, kan de arts een operatie adviseren om de spieren of pezen verlengen aan de achterkant van het onderbeen.

Als de tenen lopen is geassocieerd met een hersenverlamming, autisme of andere problemen, behandeling richt zich op de onderliggende aandoening.