Tongue - tie (ankyloglossia)

Definitie

Tongue-tie (ankyloglossia) is een aandoening die bereik van de beweging van de tong beperkt.

Met tong-tie, een ongewoon kort, dik of strakke band van weefsel (lingual frenulum) aanbinden de onderkant van de punt van de tong op de vloer van de mond. Een persoon die tong-tie er moeite steken van zijn of haar tong te hebben. Tongue-tie kan ook invloed hebben op de manier waarop een kind eet, spreekt en slikt, evenals interfereren met borstvoeding.

Soms is de lingual frenulum los over de tijd en de tong-tie lost op zijn eigen. In andere gevallen, tong-tie blijft zonder problemen te veroorzaken.

Indien nodig kan de tong-tie worden behandeld met een eenvoudige chirurgische procedure genoemd frenotomy. Als extra reparatie nodig is of de linguale frenulum is te dik voor frenotomy, een meer uitgebreide procedure bekend als frenuloplasty zou een optie kunnen zijn.

Symptomen

Symptomen van tong-tie omvatten:

 • Moeilijkheid het opheffen van de tong om de boventanden of het verplaatsen van de tong van links naar rechts
 • Moeite steekt de tong langs de onderste voortanden
 • Een tong die gekerfd of hartvormige toen stak verschijnt

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als je baby moeite heeft met het geven van borstvoeding, overleg dan met arts van uw baby of een lactatiekundige.

Tongue-tie (ankyloglossia). Borstvoeding problemen.
Tongue-tie (ankyloglossia). Borstvoeding problemen.

Evenzo, raadpleeg dan de arts als uw ouder kind klaagt over problemen met zijn of haar tong - zoals moeite bereiken van de achterste tanden - of je moeite door uw eigen symptomen van tong-tie.

Oorzaken

Typisch, de linguale frenulum scheidt voor de geboorte - waardoor de tong vrije bereik van de beweging. Met tong-tie, de linguale frenulum blijft gehecht aan de onderkant van de tong. Waarom dit gebeurt is grotendeels onbekend, hoewel sommige gevallen tong-tie zijn geassocieerd met bepaalde genetische factoren.

Wanneer de tong-tie aanwezig is, is het duidelijk bij de geboorte.

Risicofactoren

Hoewel tongue-tie kan iedereen treffen, is het vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Tongue-tie soms in de familie zit.

Complicaties

Tongue-tie kan invloed hebben op een baby mondelinge ontwikkeling, alsmede de manier waarop hij of zij eet, spreekt en zwaluwen.

Bijvoorbeeld, kan de tong-tie leiden tot:

 • Borstvoeding problemen. Borstvoeding vereist een baby om zijn of haar tong over het onderste tandvlees te houden terwijl het zuigen. Als een baby niet in staat is om te bewegen of te houden zijn of haar tong in de juiste positie, kan hij of zij kauwen in plaats van zuigen aan de tepel. Dit kan leiden tot potentieel significante pijn tepel en interfereren met een baby's vermogen om moedermelk te ontvangen. Uiteindelijk slechte borstvoeding kunnen leiden tot ontoereikende voeding en het nalaten te bloeien.
 • . Spraakproblemen Tong-tie kan interfereren met de mogelijkheid om bepaalde geluiden te maken - ". L ', zoals' t ',' d ',' z ',' s", "th" en Het kan vooral een uitdaging om een ​​roll "r."
 • . Slechte mondhygiëne Voor een ouder kind of volwassene, kan de tong-tie mondhygiëne bemoeilijken - waardoor het moeilijk is om voedselresten vegen van de tanden. Dit kan bijdragen aan tandbederf en ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Tongue-tie kan ook leiden tot de vorming van een opening of ruimte tussen de twee onderste voortanden (onderste centrale snijtanden).
 • Uitdagingen met andere orale activiteiten. Tong-tie kunnen interfereren met activiteiten zoals likken een ijsje, likken van de lippen, het kussen of het spelen van een blaasinstrument.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak te krijgen en weet wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen
Maak een lijst van vragen om u te helpen het meeste uit uw tijd te maken met de arts. Voor tong-tie, kun je vragen:

 • Hoe ernstig is de tong-tie?
 • Is behandeling nodig?
 • Wat zijn de behandelmogelijkheden?
 • Moet ik overwegen chirurgische correctie?
 • Wat er bij chirurgische correctie?
 • Is verdoving noodzakelijk?
 • Zal chirurgische correctie verbeteren van mijn vermogen om borstvoeding te geven?
 • Wat zijn de risico's van chirurgische correctie?
 • Kan de procedure worden gedaan in het kantoor of ziekenhuis kinderdagverblijf?
 • Moet ik een oor, neus en keel arts of andere specialist te raadplegen?

Wat te verwachten van uw arts
De arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Bijvoorbeeld:

 • Als uw kind heeft tong-tie, bent u problemen met borstvoeding geeft hem of haar?
 • Als je oudere kind tong-tie, is hij of zij problemen met het maken van bepaalde klanken of het verzorgen van zijn of haar tanden? Een kloof ontstaan ​​tussen twee onderste voortanden van uw kind?
 • Als je tong-tie, bent u bezorgd over activiteiten die u niet in staat bent te doen vanwege de beperkte tong beweging?

Tests en diagnose

Tongue-tie wordt meestal gediagnosticeerd tijdens een lichamelijk onderzoek. Voor zuigelingen, kan de arts een screening tool gebruiken om verschillende aspecten van het uiterlijk en het vermogen om te bewegen van de tong te scoren.

Behandelingen en medicijnen

Behandeling voor tong-tie is controversieel. Sommige artsen en lactatiekundigen raden corrigeren het meteen - zelfs voordat een pasgeboren wordt ontslagen uit het ziekenhuis. Anderen geven de voorkeur aan een afwachtende zie aanpak.

Soms is de lingual frenulum los over de tijd en de tong-tie lost op zijn eigen. In andere gevallen, tong-tie blijft zonder problemen te veroorzaken.

Als tongue-tie interfereert met het geven van borstvoeding, het kan worden behandeld met een eenvoudige chirurgische procedure genaamd een frenotomy. Voor oudere kinderen of volwassenen een meer uitgebreide procedure die bekend staat als een frenuloplasty moeilijkheden ondervindt met tong-tie, kan worden aanbevolen.

Chirurgische behandeling voor zuigelingen
Frenotomy verandert de manier waarop een baby vast aan de borst. Dit helpt bevorderen succesvolle borstvoeding.

Frenotomy kan worden gedaan met of zonder verdoving in het ziekenhuis kwekerij of de spreekkamer.

Tijdens de procedure, zal de baby worden gewikkeld of anderszins tegengehouden op een examen oppervlak. Een assistent zal de baby's hoofd te houden, en de arts zal de linguale frenulum onderzoeken en vervolgens een steriele schaar om het frenulum vrije snip. De procedure is snel, en ongemak is minimaal omdat er weinig zenuwuiteinden of bloedvaten in de linguale frenulum.

Als een bloeding aanwezig is, is het waarschijnlijk slechts een druppel of twee van bloed. Na de procedure, kan de baby borstvoeding te geven meteen.

Complicaties van frenotomy zijn zeldzaam - maar kan onder meer bloedingen, infectie of beschadiging van de tong of speekselklieren. Het is ook mogelijk om het frenulum om vast aan de basis van de tong.

Chirurgische behandeling voor oudere kinderen of volwassenen
Als extra reparatie nodig is of de linguale frenulum is te dik voor frenotomy, een meer uitgebreide procedure bekend als frenuloplasty zou een optie kunnen zijn.

Frenuloplasty gebeurt onder algemene anesthesie met chirurgische instrumenten. Nadat de frenulum wordt losgelaten, wordt de wond meestal gesloten met hechtingen die absorberen op hun eigen als de tong geneest.

Complicaties van frenuloplasty zijn vergelijkbaar met frenotomy - bloedingen, infectie of schade aan de tong of speekselklieren. Littekens mogelijk door de grotere uitgebreidheid van de procedure, evenals reacties op de narcose.

Na frenuloplasty kan tong oefeningen worden aanbevolen tongbeweging te verbeteren en het potentieel voor littekens.