Trichomoniasis

Definitie

Trichomonas is een seksueel overdraagbare infectie die bij vrouwen kan een stinkende vaginale afscheiding, genitale jeuk en pijn bij het plassen veroorzaken. Mannen die trichomoniasis hebben hebben meestal geen symptomen. Zwangere vrouwen die trichomoniasis hebben een hoger risico van het leveren van voortijdig.

Om herinfectie te voorkomen met het organisme dat trichomoniasis veroorzaakt, moeten beide partners worden behandeld. De meest voorkomende behandeling van trichomoniasis impliceert het nemen van een megadosis van metronidazol (Flagyl). U kunt uw risico op infectie te verminderen door het gebruik van condooms juist elke keer dat je seks hebt.

Zie ook

Symptomen

Veel vrouwen en de meeste mannen met trichomoniasis hebben geen symptomen, althans niet op het eerste. Trichomoniasis tekenen en symptomen voor vrouwen zijn onder andere:

 • Een overvloedige en vaak stinkende vaginale afscheiding - die wit, grijs, geel of groen kan zijn
 • Genitale roodheid, branderig gevoel en jeuk
 • Pijn bij het plassen of geslachtsgemeenschap

Tekenen en symptomen kunnen verergeren tijdens de menstruatie. Maar sommige vrouwen die trichomoniasis hebben hebben geen symptomen. Mannen die trichomoniasis hebben zelden symptomen vertonen, maar wanneer ze dat doen, is het meestal pijn bij het plassen.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Raadpleeg uw arts als u een stinkende vaginale afscheiding of als u pijn bij het plassen of geslachtsgemeenschap.

Zie ook

Oorzaken

Trichomonas wordt veroorzaakt door een eencellige protozoa, een soort kleine parasiet, die reist tussen mensen tijdens de geslachtsgemeenschap. De incubatietijd tussen en infectie kan variëren van vijf tot 28 dagen.

Zie ook

Risicofactoren

Risicofactoren zijn onder meer:

 • Het hebben van meerdere seksuele partners
 • Geschiedenis van andere seksueel overdraagbare aandoeningen
 • Vorige aflevering van trichomoniasis

Zie ook

Complicaties

Zwangere vrouwen die trichomoniasis kan:

 • Leveren voortijdig
 • Een baby met een laag geboortegewicht
 • De infectie overdragen de baby als het door het geboortekanaal

Het hebben van trichomoniasis wordt het ook makkelijker voor vrouwen om te worden besmet met HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt te maken.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Uw huisarts, gynaecoloog of een arts bij een dringende zorgcentrum kunnen diagnosticeren en behandeling voorschrijven voor trichomoniasis.

Wat u kunt doen
Vóór de aanstelling, wil je misschien een lijst die bestaat bereiden:

 • Een gedetailleerde beschrijving van uw symptomen, met inbegrip van toen ze begonnen
 • Een seksueel overdraagbare infecties die je hebt gehad
 • Het aantal seksuele partners u tijdens de afgelopen jaren heb gehad

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal een bekken-examen uit te voeren en kan een monster van uw vaginaal vocht nemen voor onderzoek.

Zie ook

Tests en diagnose

De diagnose trichomoniasis kan worden bevestigd door te kijken naar een monster van vaginale vloeistof voor vrouwen of mannen urine onder een microscoop. Het kweken van een cultuur van de vloeistof kan beter zijn in het detecteren trichomoniasis, en nieuwere testen, bekend als een snelle antigeentests en nucleïnezuuramplificatie, kan nog beter zijn.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

De meest voorkomende behandeling van trichomoniasis, waaronder als u zwanger bent, is het een megadosis van ofwel metronidazol (Flagyl) of tinidazol (Tindamax) slikken. Met de medicatie oraal veel effectiever voor trichomoniasis dan inbrengen van een crème of gel versie van de medicatie in de vagina.

Zowel jij als je partner behandeling nodig en onbeschermde seks totdat de infectie is genezen, die ongeveer een week duurt voorkomen.

Bijwerkingen van de medicatie kan omvatten:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Hoofdpijn
 • Metaalsmaak
 • Duizeligheid

Drink geen alcohol gedurende 24 uur na het nemen van metronidazol of 72 uur na het innemen tinidazol, omdat het kan ernstige misselijkheid en braken veroorzaken.

Zie ook

Het voorkomen

De werkwijze voor het voorkomen trichomoniasis is dezelfde als die voor de preventie andere seksueel overdraagbare infecties - geen seks. Om uw risico te verlagen, het gebruik van condooms juist elke keer dat je seks hebt.

Zie ook