Trombocytopenie (laag aantal bloedplaatjes)

Definitie

Trombocytopenie is de medische term voor een laag aantal bloedplaatjes. Bloedplaatjes (trombocyten) zijn kleurloos bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij de bloedstolling. Bloedplaatjes stop bloedverlies door klonteren en vormen pluggen in bloedvat gaten.

Trombocytopenie komt vaak als gevolg van een aparte stoornis, zoals leukemie of een immuunsysteem probleem, of als medicijn bijwerking. Trombocytopenie kan mild zijn en veroorzaken weinig tekenen of symptomen. In zeldzame gevallen kan het aantal bloedplaatjes zo laag dat gevaarlijke inwendige bloedingen optreden.

Trombocytopenie meestal beter wanneer de onderliggende oorzaak is behandeld. Soms medicijnen, chirurgie of een bloedtransfusie kan helpen de behandeling van chronische trombocytopenie.

Symptomen

Trombocytopenie symptomen kunnen zijn:

 • Gemakkelijk of overmatige blauwe plekken
 • Oppervlakkige bloedingen in de huid die verschijnt als een uitslag van pinpoint-sized rood-paarse vlekken (petechiën), meestal op de onderbenen
 • Langdurig bloeden van bezuinigingen
 • Spontane bloedingen van het tandvlees of neus
 • Bloed in de urine of ontlasting
 • Ongewoon zware menstruele stromen
 • Overvloedig bloeden tijdens de operatie of na tandheelkundige ingreep

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Maak een afspraak met uw arts als u tekenen of symptomen die je je zorgen.

Bloeding die niet zal stoppen is een medische noodsituatie. Roep onmiddellijk hulp als u bloedingen die niet kan worden gecontroleerd door de gebruikelijke eerste-hulp technieken, zoals het toepassen van druk op het gebied.

Zie ook

Oorzaken

Als om welke reden uw aantal bloedplaatjes daalt onder de normale, wordt de aandoening, de zogenaamde trombocytopenie. Normaal gesproken, je hebt overal van 150.000 tot 450.000 bloedplaatjes per microliter van circulerend bloed. Omdat elke bloedplaatjes leeft slechts ongeveer 10 dagen, je lichaam vernieuwt voortdurend uw bloedplaatjes levering door het produceren van nieuwe bloedplaatjes in uw beenmerg.

Trombocytopenie heeft vele mogelijke oorzaken.

Vangst van bloedplaatjes in de milt
De milt is een klein orgaan over de grootte van je vuist zich net onder je ribbenkast aan de linkerkant van je buik. Normaal gesproken, je milt werkt voor infecties en filter ongewenst materiaal te vechten van je bloed. Een vergrote milt - die kunnen worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen - kan haven te veel bloedplaatjes, waardoor een afname in het aantal bloedplaatjes in omloop.

Verminderde productie van bloedplaatjes
Bloedplaatjes worden geproduceerd in het beenmerg. Een ziekte of aandoening die het beenmerg, zoals leukemie en sommige soorten anemie omvat, kan leiden tot een vermindering van het aantal nieuwe trombocyten. Virale infecties, zoals HIV-infectie, kan het vermogen van het beenmerg om bloedplaatjes te maken te verminderen. Giftige chemicaliën, chemotherapie drugs en zwaar alcoholgebruik kan ook vermindering van de bloedplaatjes productie.

Trombocytopenie (laag aantal bloedplaatjes). Vangst van bloedplaatjes in de milt.
Trombocytopenie (laag aantal bloedplaatjes). Vangst van bloedplaatjes in de milt.

Verhoogde afbraak van bloedplaatjes
Een aantal omstandigheden kan uw lichaam sneller dan ze geproduceerd opstelling of vernietigen bloedplaatjes, waardoor een tekort aan bloedplaatjes in bloed. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Zwangerschap. Zwanger zijn kan zich milde trombocytopenie veroorzaken.
 • Idiopathische trombocytopenische purpura (ITP). In ITP, uw lichaam het immuunsysteem ten onrechte identificeert bloedplaatjes als een bedreiging en vormt antilichamen die hen aanvallen.
 • Auto-immuunziekten. Andere ziekten waarbij het ​​lichaam het immuunsysteem aanvallen gezonde weefsel kan trombocytopenie veroorzaken. Voorbeelden omvatten lupus en reumatoïde artritis.
 • Bacteriën in het bloed. Ernstige bacteriële infecties met het bloed (bacteriëmie) kan leiden tot vernietiging van bloedplaatjes.
 • Trombotische trombocytopenische purpura (TTP). TTP is een zeldzame aandoening die optreedt wanneer kleine bloedstolsels vormen opeens door je hele lichaam, met behulp van grote aantallen bloedplaatjes.
 • Hemolytisch-uremisch syndroom. Deze zeldzame aandoening veroorzaakt een scherpe daling van de bloedplaatjes, vernietiging van rode bloedlichaampjes en de aantasting van de nierfunctie. Soms kan samen met een bacteriële Escherichia coli (E. coli) infectie, zoals kan worden verkregen van rauw en onvoldoende vlees.
 • Medicijnen. Bepaalde geneesmiddelen kunnen het aantal bloedplaatjes in het bloed verlagen door verwarren het immuunsysteem en waardoor het bloedplaatjes vernietigen. Voorbeelden hiervan zijn heparine, kinidine, kinine, sulfa-bevattende antibiotica, interferon, anti-epileptica en goud zouten.

Complicaties

Gevaarlijke inwendige bloedingen kunnen ontstaan ​​bij uw aantal bloedplaatjes daalt onder 10.000 bloedplaatjes per microliter. Hoewel zeldzaam, kunnen ernstige trombocytopenie bloeden in de hersenen of de darmen, die fataal kunnen zijn.

Voorbereiding op uw afspraak

Begin met het zien van uw huisarts of een huisarts als u tekenen of symptomen die je je zorgen. De meeste gevallen van trombocytopenie kan worden beheerd door uw huisarts. In bepaalde situaties kan uw arts u adviseren dat u een arts die bloedziekten (hematoloog) behandelt zien.

Omdat afspraken kunnen kort zijn, en omdat er vaak veel weg te gaan, is het een goed idee om goed voorbereid te zijn op uw afspraak. Hier is wat informatie om u te helpen klaar en wat te verwachten van uw arts te krijgen.

Wat u kunt doen

 • Worden zich bewust van eventuele pre-afspraak beperkingen. Op het moment dat u de afspraak maken, zeker om te vragen of er iets is wat je moet doen bij voorbaat, zoals het beperken van uw dieet.
 • Noteer op tekenen of symptomen die u ondervindt, zoals een eventuele ongebruikelijke blauwe plekken of bloeden of andere huiduitslag. Stuur alle symptomen die verband houden met de reden waarvoor u de afspraak gepland lijkt.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van eventuele recente ziektes, belangrijke spanningen of recente leven verandert.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, alsmede alle vitaminen of supplementen, die je neemt.
 • Neem een familielid of vriend mee, indien mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om alle ontvangen na afspraak informatie op te nemen. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.
Voorbereiding op uw afspraak. Verminderde productie van bloedplaatjes.
Voorbereiding op uw afspraak. Verminderde productie van bloedplaatjes.

Uw tijd met uw arts is beperkt, dus het opstellen van een lijst van vragen kan u helpen het meeste uit uw tijd samen. Lijst van uw vragen van de belangrijkste naar minst belangrijke, voor het geval de tijd om is. Voor trombocytopenie, een aantal fundamentele vragen te stellen zijn onder andere:

 • Hoeveel plaatjes heb ik in mijn bloed?
 • Is mijn bloedplaatjes gevaarlijk laag?
 • Wat de oorzaak is van mijn trombocytopenie?
 • Heb ik meer tests nodig?
 • Is mijn conditie waarschijnlijk tijdelijk of chronisch?
 • Heb ik de behandeling voor mijn trombocytopenie nodig?
 • Wat zijn mijn behandelingsmogelijkheden?
 • Ik heb deze andere gezondheidsvoorschriften. Hoe kan ik het beste beheren ze samen?
 • Zijn er beperkingen die ik moet volgen?
 • Moet ik zie een specialist? Wat zal dat kosten, en zal mijn verzekering het?
 • Is er een generiek alternatief voor het geneesmiddel u voorschrijven?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik kan meenemen? Welke websites raden jullie aan?
 • Wat zal bepalen of ik moet plan voor een follow-up bezoek?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel niet om vragen te stellen op elk moment dat je iets niet begrijpt.

Tests en diagnose

Tests op trombocytopenie diagnosticeren
Tests en procedures die worden gebruikt om trombocytopenie diagnosticeren zijn:

 • Bloedtest. Een volledig bloedonderzoek bepaalt het aantal bloedcellen, waaronder bloedplaatjes, in een monster van uw bloed. Normaal bloed bevat 150.000 tot 450.000 bloedplaatjes per microliter. Als het complete bloedbeeld vindt u minder dan 150.000 plaatjes, je hebt trombocytopenie.
 • Lichamelijk onderzoek. Uw arts kan een lichamelijk onderzoek doen om te kijken naar tekenen van bloedingen, zoals overmatige blauwe plekken of petechiën. Uw arts kan ook het gevoel dat je buik om te zien of uw milt is vergroot.

Andere tests om de oorzaak te bepalen van trombocytopenie
Zodra uw arts diagnosticeert uw trombocytopenie, kunt u andere tests en procedures ondergaan om de oorzaak vast te stellen. De tests en procedures die u ondergaan afhankelijk van uw andere tekenen en symptomen.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Milde trombocytopenie
Veel gevallen van milde trombocytopenie kan geen behandeling nodig. De aandoening kan op zijn oplossen. Bijvoorbeeld, een milde trombocytopenie bij zwangere vrouwen verbetert meestal snel na de bevalling.

Behandelingen voor meer ernstige trombocytopenie
Het behandelen van trombocytopenie mogen er verscheidene opties:

 • Het behandelen van de onderliggende oorzaak van trombocytopenie. Als uw arts een ziekte of aandoening die wordt veroorzaakt uw trombocytopenie, behandelen die oorzaak kunnen identificeren kan uw symptomen verbeteren.
 • Bloedtransfusies. Als uw bloedplaatjes niveau te laag wordt, kan uw arts verloren bloed te vervangen door transfusies van rode bloedcellen of bloedplaatjes.
 • Behandeling van idiopathische trombocytopenische purpura. Behandeling voor deze ziekte kunnen medicijnen die de antilichamen blokkeren die aanval bloedplaatjes, zoals corticosteroïden. Indien corticosteroïden niet helpen, kan uw arts een operatie adviseren om uw milt (splenectomie) of sterkere medicijnen om uw immuunsysteem te onderdrukken verwijderen.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Als u trombocytopenie, probeer:

 • Vermijd activiteiten die verwondingen kunnen veroorzaken. Vraag uw arts welke activiteiten veilig voor u zijn. Contact sporten, zoals boksen en voetbal, dragen een hoog risico op letsel. Andere sporten die uw arts kan u vragen zich te onthouden van zijn paardrijden en skiën.
 • Drink alcohol met mate, of helemaal niet. Alcohol vertraagt ​​de productie van bloedplaatjes in uw lichaam. Vraag uw arts of het OK is om alcohol te drinken.
 • Wees voorzichtig met over-the-counter medicatie. Over-the-counter pijn medicatie die uw bloedplaatjes-functie kunnen beïnvloeden omvatten aspirine en ibuprofen (Advil, Motrin, anderen).