Tween en tiener gezondheid

Tienerslaap: waarom is uw tiener zo moe?

Teen slaapcyclus lijkt te komen uit een andere wereld. Begrijpen waarom tiener slaap is een uitdaging - en wat u kunt doen om te zorgen voor een betere tiener slapen.

Tieners zijn berucht voor laat opblijven en het zijn moeilijk om te ontwaken in de ochtend. Als uw tiener is geen uitzondering, het is niet per se omdat hij of zij is verlegging van de grenzen en het bestrijden van de regels. Dit gedragspatroon heeft eigenlijk een lichamelijke oorzaak. Toch zijn er stappen die u kunt nemen om uw tiener beter slapen - te beginnen vanavond.

Interne klok van een tiener

Tween en tiener gezondheid. Bijwerkingen van medicijnen.
Tween en tiener gezondheid. Bijwerkingen van medicijnen.

Iedereen heeft een interne klok die de lichaamstemperatuur, slaap cycli, eetlust en hormonale veranderingen beïnvloedt. De biologische en psychologische processen die de cyclus van deze 24-uurs interne klok volgen zijn circadiane ritmes genoemd. Vóór adolescentie, deze circadiane ritmes direct de meeste kinderen op een natuurlijke manier in slaap te vallen rond 8 of 9:00 Maar de puberteit verandert de interne klok van een tiener, het uitstellen van de tijd dat hij of zij begint zich slaperig voelen - vaak tot 11 uur of later. Laat opblijven om te studeren of een praatje kunt interne klok van een tiener te verstoren nog meer.

Te weinig slaap

De meeste tieners moeten ongeveer negen uur slaap per nacht - en soms meer - om een ​​optimale alertheid overdag te behouden. Maar weinig tieners krijgen eigenlijk dat veel slaap regelmatig, dankzij factoren als part-time banen, vroege-ochtend lessen, huiswerk, buitenschoolse activiteiten, sociale eisen, en het gebruik van computers en andere elektronische gadgets. Meer dan 90 procent van de tieners in een recente studie gepubliceerd in het Journal of School Health rapporteerde minder slapen dan de aanbevolen negen uur per nacht. In dezelfde studie, 10 procent van de tieners gemeld slaapt minder dan zes uur per nacht.

Hoewel dit lijkt misschien geen big deal, kan slaaptekort ernstige gevolgen hebben. Vermoeide tieners kunnen vinden het moeilijk om zich te concentreren en te leren, of zelfs wakker te blijven in de klas. Te weinig slaap ook kunnen bijdragen tot stemmingswisselingen en gedragsproblemen. Een ander belangrijk punt van zorg is slaperig rijden, wat kan leiden tot ernstige - zelfs dodelijke - ongelukken.

Zie ook

Tienerslaap: waarom is uw tiener zo moe?

Resetten van de klok

Oudergroepen en anderen lobbyen schoolsystemen om de schooldag later te beginnen om meer synchroon lopen met interne klokken tieners '. In de tussentijd - of zo lang als uw tiener heeft vroeg klassen of verbintenissen - er zijn een paar dingen die je kunt proberen te helpen uw tiener genoeg slaap:

 • Pas de verlichting. Als bedtijd nadert, dim de lichten. Draai vervolgens het licht uit tijdens de slaap. In de ochtend, bloot uw tiener aan fel licht. Deze eenvoudige aanwijzingen kunnen helpen signaal wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het tijd is om wakker te worden.
 • Vasthouden aan een schema hard als het kan zijn, moedig uw tiener om naar bed gaan en opstaan ​​op hetzelfde tijdstip elke dag -. Zelfs in het weekend. Prioriteren buitenschoolse activiteiten en beteugelen late-night sociale tijd als nodig is. Als uw tiener heeft een baan, beperken werktijden tot niet meer dan 16 tot 20 uur per week.
 • Nix lange dutjes. Als uw tiener is slaperig overdag, zou een 30-minuten dutje na school wel verfrissend. Wees voorzichtig, dat wel. Te veel overdag shut-eye zou alleen maken het moeilijker om in slaap te vallen 's nachts.
 • Beteugelen van de cafeïne Een schok van cafeïne kan helpen uw tiener wakker te blijven tijdens de les, maar de effecten zijn vluchtig -. En te veel cafeïne kan interfereren met een goede nachtrust.
 • Hou het kalm. Moedig uw tiener om te ontspannen in de nacht met een warme douche, een boek of andere ontspannende activiteiten. Ontmoedigen stimulerende activiteiten - met inbegrip van krachtige oefening, luide muziek, video games, televisie, computergebruik en sms - een of twee uur voor het slapengaan.
 • Weet wanneer je moet loskoppelen. Neem de tv uit de kamer van uw tiener, of het uit te houden in de nacht. Hetzelfde geldt voor uw tiener mobiele telefoon, computer en andere elektronische gadgets.

Slaappillen en andere medicijnen in het algemeen niet aanbevolen. Voor veel tieners, kunnen veranderingen in levensstijl daadwerkelijke verbetering van de slaap.

Is het iets anders?

In sommige gevallen, kan overmatige slaperigheid overdag een teken van iets meer dan een probleem met de interne klok van uw tiener te zijn. Andere problemen kunnen zijn:

 • Bijwerkingen van medicijnen Veel medicijnen -. Waaronder over-the-counter koud en allergie medicijnen en voorgeschreven medicijnen om depressie en ADHD te behandelen - kan de slaap verstoren.
 • Slapeloosheid of biologische klok verstoren. Als uw tiener heeft moeite in slaap te vallen of door te slapen, hij of zij waarschijnlijk te worstelen met slaperigheid overdag.
 • Depressie. Slapen te veel of te weinig is een gemeenschappelijk teken van depressie.
 • Obstructieve slaapapneu. Wanneer keelspieren vallen slap tijdens de slaap, ze stoppen de lucht vrij kan bewegen door de neus en de luchtpijp. Dit kan interfereren met de ademhaling en de slaap verstoren. Je zou kunnen opmerken luid snurken of intermitterende pauzes in de ademhaling, vaak gevolgd door snuiven en meer snurken.
 • Rusteloze benen syndroom. Deze aandoening veroorzaakt een "griezelige" gevoel in de benen en een onweerstaanbare drang om de benen te bewegen, meestal kort na het naar bed gaan. Het ongemak en de beweging kan onderbreken slaap.
 • Plotselinge overdag slaap narcolepsie., Meestal slechts voor een korte periode van tijd, kan een teken zijn van narcolepsie zijn. Narcoleptic episodes kunnen op elk moment - zelfs in het midden van een gesprek. Plotselinge aanvallen van spierzwakte in reactie op emoties zoals lachen, boosheid of verbazing zijn ook mogelijk.

Als u bezorgd bent over slaperigheid overdag van uw tiener of slaapgewoonten, contact opnemen met zijn of haar arts. Als uw tiener is depressief of heeft een slaapstoornis, kan een goede behandeling de sleutel tot een goede nachtrust te zijn.

Zie ook