Tween en tiener gezondheid

Teen roken: hoe om te helpen uw tiener te stoppen

Wil je teen te stoppen met roken? volg deze no-nonsense aanpak, uit het goede voorbeeld te maken van een plan en het vieren van succes.

Teen roken is een big deal. Immers, tieners die roken zullen waarschijnlijk veranderen in volwassenen die roken.

Als je merkt dat je tiener roken, neem het serieus. Stoppen met roken tiener in zijn tracks is de beste manier om een ​​levenslange goede gezondheid te bevorderen.

Geef het goede voorbeeld

Als ouder, je bent een van de meest krachtige invloeden in het leven van uw tiener - en je acties luider dan uw woorden te spreken. Als u rookt, verwacht niet dat uw tiener te stoppen met roken. Uw tiener interpreteert waarschijnlijk uw roken als een goedkeuring voor het gedrag. In plaats daarvan, vraag dan uw arts over stoppen met roken producten en andere hulpmiddelen om te helpen stoppen met roken.

In de tussentijd niet te roken in het huis, in de auto of in de voorkant van uw tiener, en laat geen sigaretten waar uw tiener hen zou kunnen vinden. Leg uit hoe ongelukkig je bent met je roken, en waarom het zo belangrijk voor je om te stoppen.

Beginnen te praten

Je kon gewoon vertellen uw tiener te stoppen met roken. Het is een belangrijke boodschap. Maar commando's, bedreigingen en ultimatums zijn waarschijnlijk niet werken. In plaats van boos te worden, zijn nieuwsgierig en ondersteunend. Vraag uw tiener wat maakte hem of haar start roken. Misschien is uw tiener probeert in te passen op school, of misschien uw tiener denkt dat roken zal helpen verlichten van stress. Soms tiener roken is een poging om af te koelen of meer volwassen gevoel.

Als je eenmaal begrijpt waarom uw tiener is met roken, zul je beter uitgerust zijn om het roken aan te pakken als een potentieel probleem - maar ook helpen uw tiener uiteindelijk stoppen met roken.

Zie ook

Teen roken: hoe om te helpen uw tiener te stoppen

Moedig uw tiener om zijn of haar zorgen te delen

Hoewel de gevolgen van roken - zoals kanker, hartaanval en beroerte - zijn echt, ze zijn waarschijnlijk buiten het gebied van zorg van uw tiener.

In plaats van lezingen uw tiener op de lange termijn gevaren van roken, vraag dan uw tiener wat hij of zij van mening dat de negatieve aspecten van het roken. Zodra uw tiener heeft gehad zijn of haar zeggen, bieden uw eigen lijst van negatieven. Overweeg een beroep op ijdelheid van uw tiener:

 • Roken geeft je een slechte adem.
 • Roken maakt je kleren en haren ruiken.
 • Roken maakt van uw tanden en nagels geel.
 • Roken veroorzaakt rimpels.
 • Roken laat je met een droge hoest.
 • Roken zapt je energie voor sport en andere activiteiten.

Natuurlijk, roken is ook duur. Prompt uw ​​tiener aan de wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse kosten van het roken te berekenen. Je zou de kosten van het roken te vergelijken met elektronische apparaten, kleding of andere items uw tiener belangrijk vindt.

Help je tiener een plan maken

Tween en tiener gezondheid. Hangen met vrienden die niet roken.
Tween en tiener gezondheid. Hangen met vrienden die niet roken.

Tieners kunnen raken verslaafd aan nicotine verrassend snel - soms binnen een paar weken van experimenteren met roken. Hoewel veel tieners die roken denken dat ze kan op elk moment stoppen, blijkt uit onderzoek dat is meestal niet waar.

Als je praat met uw tiener over stoppen met roken, vragen of een van zijn of haar vrienden hebben geprobeerd te stoppen met roken. Overwegen waarom ze waren - of waren niet - succesvol. Vraag dan uw tiener die stoppen met roken strategieën hij of zij denkt misschien wel het meest nuttig. Bied uw eigen suggesties ook:

 • Zet het op papier. Moedig uw tiener om op te schrijven waarom hij of zij wil stoppen met roken. De lijst kan u helpen uw tiener gemotiveerd te blijven wanneer de verleiding ontstaat.
 • Stel een stopdatum. Help je tiener kies een datum om te stoppen met roken. Vermijd het plaatsen van de stopdatum tijdens een stressvolle tijd, zoals de eindexamens.
 • Hangen met vrienden die niet roken. Wil vrienden van uw tiener te ondersteunen stop-roken plan uw tiener? Zouden ze proberen te stoppen met roken, ook? Als uw tiener voelt zich onder druk gezet om te roken, hem aan te moedigen of haar betrokken bij nieuwe activiteiten te krijgen. Het maken van nieuwe vrienden die niet roken kan het gemakkelijker maken om vrienden die niet bereid zijn te stoppen met roken te voorkomen.
 • Praktijk nee zeggen. Peer pressure te roken misschien onvermijdelijk, maar uw tiener niet hoeft te geven inch Help je tiener praktijk zeggen, "Nee dank je, ik rook niet."
 • Wees voorbereid op cravings Herinner uw tiener dat als hij of zij kan uithouden lang genoeg -. Meestal slechts een paar minuten - het verlangen naar nicotine zal passeren. Stel voor het nemen van een paar keer diep adem. Bieden suikervrije kauwgom, kaneelstokjes, tandenstokers of rietjes te helpen uw tiener te houden zijn of haar mond bezig.
 • Denk aan stoppen met roken producten Hoewel nicotine vervangende producten -. Zoals nicotine tandvlees, patches, inhalers of neussprays - waren niet ontworpen voor kinderen en jongeren, kunnen ze nuttig zijn in sommige gevallen. Vraag de arts van uw tiener welke opties het beste zou zijn voor uw tiener.
 • Zoeken steun. Contacteer een tabak-stopzetting specialist. Een tabak-stopzetting specialist kan uw tiener geven de hulpmiddelen en ondersteuning die hij of zij nodig heeft om te stoppen met roken. Sommige ziekenhuizen en lokale organisaties bieden stop-roken groepen voor kinderen en jongeren. Je zou kunnen kijken voor tiener groepen online, ook. Web-based programma's kunnen ook ondersteuning bieden voor uw tiener wanneer hij of zij nodig heeft.

Als uw tiener glijdt, blijven ondersteunend. Feliciteer uw tiener over de vooruitgang die hij of zij heeft tot nu toe, en moedig uw tiener niet op te geven. Help je tiener te bepalen wat er mis ging en wat de volgende keer anders doen.

Boven alles, het succes te vieren van uw tiener. Je zou een favoriete maaltijd voor een rookvrije dag, een nieuw overhemd te bieden voor een rookvrije week of een feestje met rokende vrienden voor een rookvrije maand. Beloningen en positieve bekrachtiging kan helpen uw tiener te behouden van de motivatie om te stoppen met roken voor goed.

Zie ook