Vaginale bloedingen na de seks

Definitie

Vaginaal bloedverlies na de seks betekent bloeden tijdens de seks of vlak na het hebben van geslachtsgemeenschap, als je niet menstrueert of verwacht niet te menstrueren. Vaginaal bloedverlies na de seks ontwikkelt zich het meest voor bij vrouwen tussen de leeftijden van 20 en 40.

Je baarmoederhals - de smalle, onderste uiteinde van je baarmoeder - is meestal de bron van vaginale bloedingen veroorzaakt door seks, vooral vóór de menopauze. Zelfs als je een gezonde baarmoederhals, genoeg wrijving tijdens de geslachtsgemeenschap kan leiden tot bloeden. Ontsteking van de cervix of andere afwijking kan ook leiden tot bloeding.

In de meeste gevallen, vaginale bloeding na sex is het resultaat van onschadelijke cervicale veranderingen, waarvan vele geen behandeling.

Oorzaken

Als je premenopauzale bent en je vaginale bloedingen ervaart na de seks nu en dan, maar niet vaak, het is waarschijnlijk niet iets om al te bezorgd te krijgen over. Vaginaal bloedverlies na de seks kan duiden op baarmoederhalskanker, maar als je normale resultaten op routine Pap-tests hebben gehad, het is meer waarschijnlijk dat de oorzaak is nog een voorwaarde.

Als je na de menopauze bent, echter, vaginale bloedingen van welke soort wordt als abnormaal beschouwd totdat het wordt geëvalueerd en een oorzaak bepaald.

Vaginaal bloedverlies na de seks kan voortvloeien uit:

  • Baarmoederhalskanker
  • Cervicitis
  • Wrijving tijdens de geslachtsgemeenschap
  • Onvoldoende smering of voorspel
  • Letsel aan het baarmoederslijmvlies (endometrium) tijdens de geslachtsgemeenschap, vooral bij vrouwen die orale anticonceptiva
  • Normale baarmoeder bloeden, als je net begint je menstruatie of als het is net afgelopen
  • Vaginale atrofie
  • Vaginale droogheid
  • Vaginitis

Oorzaken hier getoond worden vaak geassocieerd met dit symptoom. Werk samen met uw arts of andere zorgverlener voor een accurate diagnose.

Wanneer moet u een arts te raadplegen

Als je premenopauzale bent en je hebt onregelmatige afleveringen van vaginale bloedingen na de seks - en je hebt de normale resultaten op routine Pap-tests hadden - je hoeft niet om uw arts te worden beoordeeld. Als de vaginale bloeden stoort of jij je zorgen maakt, kan je een afspraak maken met uw arts om het te krijgen uitgecheckt.

Als je na de menopauze bent, moet vaginale bloedingen op elk gewenst moment worden geëvalueerd. Het hebben van atrofische vaginitis of andere symptomen van vaginale droogheid kan de reden dat je ervaart vaginale bloedingen na de seks zijn. Uw beste inzet is om te overleggen met uw arts om zeker te zijn dat de oorzaak van vaginale bloeding is niet iets ernstig.