Varicocele

Definitie

Een varicocele (VAR-ih-koe-Seel) is een vergroting van de aderen in het scrotum, de losse zak van huid die je testikels houdt. Een varicocele is vergelijkbaar met een spatader die kunnen optreden in je been.

Varicoceles zijn een veel voorkomende oorzaak van lage productie van zaadcellen en een verminderde kwaliteit van het sperma, dat onvruchtbaarheid kan veroorzaken. Echter, niet alle varicoceles invloed op de productie van zaadcellen. Varicoceles kan ook leiden testikels krimpen.

De meeste varicoceles ontwikkelen in de tijd. Gelukkig zijn de meeste varicoceles zijn gemakkelijk te diagnosticeren en velen hebben geen behandeling nodig. Als een varicocele veroorzaakt symptomen, het vaak kan worden operatief hersteld.

Symptomen

Een varicocele levert vaak geen tekenen of symptomen. In zeldzame gevallen kan deze pijn veroorzaken. De pijn kan:

 • Variëren van saai ongemak - een gevoel van zwaarte - tot scherpe
 • Toenemen met zittende, staande of lichamelijke inspanning, vooral over langere perioden
 • Verergeren in de loop van een dag
 • Worden ontheven wanneer u op uw rug liggen

Met de tijd, kan varicoceles vergroten en meer merkbaar.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Omdat een varicocele veroorzaakt meestal geen symptomen, het vereist vaak geen behandeling. Varicoceles kan worden ontdekt tijdens een vruchtbaarheid evaluatie of een routine fysiek examen.

Echter, als je pijn of zwelling in uw scrotum te ervaren of je ontdekt een massa op je scrotum, contact opnemen met uw arts. Een aantal voorwaarden kan een scrotum massa of pijn aan de testis, waarvan sommige vereisen onmiddellijke behandeling veroorzaken.

Oorzaken

Uw zaadstreng voert het bloed van en naar je testikels. Het is niet zeker wat de oorzaak van varicoceles, maar veel deskundigen geloven dat een varicocele vormen wanneer de kleppen in de aders in het snoer te voorkomen dat uw bloed niet goed stromen. De resulterende backup zorgt ervoor dat de aderen te verwijden (dilateren).

Varicocele. Krimp van de aangetaste zaadbal (atrofie).
Varicocele. Krimp van de aangetaste zaadbal (atrofie).

Varicoceles vormen vaak tijdens de puberteit. Varicoceles meestal op de linkerzijde, waarschijnlijk vanwege de positie van de linker testiculaire ader. Echter, een varicocele in een testikel kan invloed hebben op de productie van zaadcellen in beide testikels.

Risicofactoren

Er niet lijken geen significante risicofactoren voor het ontwikkelen van een varicocele. Echter, wat onderzoek suggereert dat overgewicht kunnen het risico verhogen.

Complicaties

Een varicocele kan veroorzaken:

 • Krimp van de aangetaste zaadbal (atrofie). Het grootste deel van de testikel bevat sperma-producerende buisjes. Wanneer beschadigd, vanaf varicocele, de testikel krimpt en verzacht. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de zaadbal krimpen, maar de defecte kleppen bloed toestaan ​​te bundelen in de aderen, hetgeen kan resulteren in verhoogde druk in de aderen en blootstelling aan toxines in het bloed testicular schade kan veroorzaken.
 • Onvruchtbaarheid. Het is niet duidelijk hoe varicoceles invloed op de vruchtbaarheid. De testiculaire aderen koele bloed in de testis slagader, helpen om de juiste temperatuur voor een optimale productie van zaadcellen te behouden. Door het blokkeren van de bloedstroom, kan een varicocele de lokale temperatuur te hoog te houden, waardoor sperma vorming en beweging (beweeglijkheid).

Voorbereiding op uw afspraak

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of een huisarts. Echter, in sommige gevallen als u belt om een ​​afspraak te maken, kunt u worden direct doorverwezen naar een uroloog.

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, en weet wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel los van de reden waarvoor u de afspraak gepland lijkt.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van belangrijke spanningen of recente leven verandert.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen en supplementen die je neemt.
 • Neem een familielid of vriend mee, indien mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om te onthouden alle informatie aan u verstrekt tijdens een afspraak. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Het opstellen van een lijst van vragen zal u helpen het meeste uit uw tijd met uw arts. Lijst van uw vragen van de belangrijkste naar minst belangrijke. Voor varicocele, enkele vragen te stellen:

 • Wat is waarschijnlijk veroorzaakt mijn klachten?
 • Zijn er nog andere mogelijke oorzaken voor mijn klachten?
 • Welke soorten tests heb ik nodig?
 • Is mijn aandoening die tijdelijk of meer permanent?
 • Zal deze aandoening invloed op mijn vruchtbaarheid?
 • Welke behandelingen zijn beschikbaar? Welke raden jullie aan?
 • Wat zijn de alternatieven voor de primaire aanpak die jij suggereert?
 • Ik heb deze andere gezondheidsvoorschriften. Hoe kan ik het beste samen beheren deze voorwaarden?
 • Zijn er beperkingen op de seksuele activiteit die ik moet volgen?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites heb je raden een bezoek?

In aanvulling op de vragen die je hebt voorbereid, aarzel dan niet om vragen die zich voordoen tijdens uw afspraak.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen, zoals:

 • Wanneer ben je beginnen met het ervaren symptomen?
 • Laat uw symptomen zijn continu of af en toe?
 • Hoe ernstig zijn uw klachten?
 • Wat, als er iets lijkt te verbeteren van uw klachten?
 • Wat, als er iets lijkt te verergeren uw klachten?
Voorbereiding op uw afspraak. Noteer alle symptomen die u ondervindt.
Voorbereiding op uw afspraak. Noteer alle symptomen die u ondervindt.

Wat u kunt doen in de tussentijd
Neem een ​​over-the-counter pijnstiller en draag een atletische supporter om de druk te verlichten.

Tests en diagnose

Uw arts zal een lichamelijk onderzoek uit te voeren, waarvan een gedraaide, nontender massa boven uw testikel die kan voelen als wat is beschreven als een zak van wormen kunnen onthullen. Als het groot genoeg is, zal uw arts in staat zijn om het te voelen. Als je een kleinere varicocele, kan uw arts u vragen om op te staan, haal diep adem en houd deze vast terwijl u naar beneden te dragen (Valsalva manoeuvre). Dit helpt uw ​​arts abnormale vergroting van de aderen te detecteren.

Als het lichamelijk onderzoek geen uitsluitsel geeft, kan uw arts een scrotum echografie bestellen. Deze test, die hoge-frequentie geluidsgolven gebruikt om nauwkeurige beelden van de structuren in je lichaam te maken, kan worden gebruikt om te zorgen dat er geen andere reden voor uw klachten. Een dergelijke voorwaarde is een tumor die de zaad-ader comprimeert.

Behandelingen en medicijnen

Varicocele behandeling niet noodzakelijk. Echter, als uw varicocele veroorzaakt pijn, testikelatrofie of onvruchtbaarheid, wilt u misschien varicocele reparatie ondergaan. Het doel van de operatie is het afdichten van de aangetaste ader om de bloedstroom in de normale aders omleiden. Het effect van varicocele reparatie op de vruchtbaarheid is onduidelijk.

Hoewel varicoceles meestal te ontwikkelen in de adolescentie, is het minder duidelijk of je varicocele reparatie moet hebben op dat moment. Indicaties voor het repareren van een varicocele in de adolescentie zijn progressieve testikelatrofie, pijn of abnormale sperma-analyse resultaten.

Varicocele reparatie presenteert relatief weinig risico's, die kunnen bestaan ​​uit:

 • Ophoping van vocht rond de testikels (hydrocele)
 • Herhaling van varicoceles
 • Schade aan een slagader

Reparatie methoden omvatten:

 • Open chirurgie. Deze behandeling wordt meestal uitgevoerd op een poliklinische basis, met behulp van narcose of plaatselijke verdoving. Gewoonlijk zal uw chirurg de ader te benaderen via uw lies (transinguinal), maar het is ook mogelijk om een ​​incisie te maken in je buik of onder je lies.

  Advances in varicocele reparatie hebben geleid tot een vermindering van post-operatieve complicaties. Een vooraf is het gebruik van de chirurgische microscoop die de chirurg in staat stelt om het te behandelen gebied beter te zien tijdens chirurgie. Een andere is het gebruik van Doppler ultrageluid, die helpt begeleiden de procedure.

  U mag in staat zijn om terug te keren naar de normale, nonstrenous activiteiten na twee dagen. Zolang je je niet ongemakkelijk, kunt u terugkeren naar meer inspannende activiteit, zoals het uitoefenen, na twee weken.

  Pijn van deze operatie is over het algemeen mild. Uw arts kan pijnstillers voorschrijven voor de eerste twee dagen na de operatie. Daarna kan uw arts u adviseren de toonbank dan (OTC) pijnstillers, zoals paracetamol (Tylenol, anderen) of ibuprofen te nemen (Advil, Motrin, anderen) om ongemak te verlichten.

  Uw arts kan u adviseren geen seks te hebben voor een tot twee weken. Je moet drie of vier maanden te wachten na de operatie een semenanalyse te krijgen om te bepalen of de varicocele reparatie succesvol in het herstellen van uw vruchtbaarheid was.

 • Laparoscopische chirurgie. Uw chirurg maakt een kleine incisie in de buik en passeert een klein instrument door de incisie te zien en aan de varicocele repareren. Deze procedure vereist algemene anesthesie.
 • Percutane embolisatie. Een radioloog voegt een buisje in een ader in uw lies of nek op welke wijze kan worden doorgegeven. Het bekijken van uw vergrote aderen op een monitor, de dokter releases spoelen of een oplossing die ervoor zorgt dat littekens van een verstopping te creëren in de testis aderen, die onderbreekt de doorbloeding en herstelt de varicocele. Deze procedure wordt gedaan met plaatselijke verdoving op een poliklinische basis. Deze procedure is niet zo veel gebruikt als chirurgie.

Lifestyle en huismiddeltjes

Als je een varicocele die je veroorzaakt kleine ongemakken, maar heeft geen invloed op uw vruchtbaarheid, zou u het volgende proberen voor pijnbestrijding:

 • Neem over-the-counter pijnstillers, zoals paracetamol (Tylenol, anderen) of ibuprofen (Advil, Motrin, anderen).
 • Draag een atletische supporter om de druk te verlichten.