Vasculaire dementie

Definitie

Vasculaire dementie is een algemene term die problemen met redeneren, planning, oordeel, het geheugen en andere denkprocessen veroorzaakt door schade aan de hersenen aan een verminderde bloedtoevoer naar je hersenen.

U kunt vasculaire dementie na een beroerte blokkeert een slagader in de hersenen, maar slagen niet altijd leiden tot vasculaire dementie. Of een beroerte beïnvloedt je denken en redeneren is afhankelijk van de ernst en de locatie van uw slag. Vasculaire dementie kan ook het gevolg zijn van andere aandoeningen die schade aan de bloedvaten en vermindert de circulatie, ontnemen je brein van vitale zuurstof en voedingsstoffen.

Factoren die het risico op hart-en vaatziekten en beroerte te verhogen - zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en roken - ook uw vasculaire dementie risico verhogen. Het beheersen van deze factoren kan helpen bij het verlagen van uw kansen op het ontwikkelen van vasculaire dementie.

Zie ook

Symptomen

Vasculaire dementie symptomen variëren afhankelijk van het deel van de hersenen waar de bloedstroom wordt belemmerd. Symptomen vaak overlappen met die van andere vormen van dementie, met name de ziekte van Alzheimer. Vasculaire dementie symptomen het meest duidelijk kunnen zijn als ze plotseling optreden na een beroerte. Bij veranderingen in uw denken en redeneren lijkt duidelijk gekoppeld aan een beroerte, wordt deze aandoening ook wel "post-stroke dementie."

Een ander karakteristiek patroon van vasculaire dementie symptomen volgt soms een reeks van beroertes of mini-beroertes. In dit patroon, veranderingen in je denkprocessen optreden in merkbare "stappen" naar beneden van uw vorige niveau van de functie, in tegenstelling tot de geleidelijke, gestage daling die typisch voorkomt bij de ziekte van Alzheimer.

Vasculaire dementie. Beroerte (infarct) blokkeren van een brein slagader.
Vasculaire dementie. Beroerte (infarct) blokkeren van een brein slagader.

Maar vasculaire dementie ook zeer geleidelijk, net zoals de ziekte van Alzheimer. Wat meer is, vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer vaak samen voorkomen. Studies tonen aan dat mensen met dementie symptomen hebben meestal hersenen typisch meer dan een type verandert. Sommige artsen noemen deze aandoening 'gemengde dementie. "

Vasculaire dementie symptomen zijn:

 • Verwarring
 • Problemen met aandacht en concentratie
 • Verminderd vermogen om gedachten of handelingen te organiseren
 • Daling in het vermogen om een ​​situatie te analyseren, het ontwikkelen van een effectief plan, en plannen aan anderen
 • Moeite te beslissen wat te doen
 • Problemen met het geheugen
 • Rusteloosheid en agitatie
 • Onvaste gang
 • Plotselinge of frequente aandrang om te plassen, of het onvermogen om plassen te controleren
 • Zwerven 's nachts
 • Depressie

Zie ook

Oorzaken

Vasculaire dementie resultaten van voorwaarden die de bloedvaten van de hersenen beschadigen, waardoor hun vermogen om je hersenen te voorzien van de grote hoeveelheden voeding en zuurstof die het nodig heeft om denkprocessen effectief uit te voeren.

Voorkomende aandoeningen die kunnen leiden tot vasculaire dementie zijn onder andere:

 • Beroerte (infarct) blokkeren van een brein slagader. Strokes dat een brein slagader blokkeren, meestal leiden tot een scala van symptomen die kunnen omvatten vasculaire dementie. Maar sommige beroertes veroorzaken geen merkbare symptomen. Deze "stille herseninfarcten" nog verhogen risico op dementie. Met zowel stil en schijnbare slagen, het risico van vasculaire dementie toeneemt met het aantal infarcten tijd optredende. Een type van vasculaire dementie waarbij vele streken wordt multi-infarct dementie.
 • Vernauwde of chronisch beschadigde hersenen bloedvaten. Voorwaarden die smal of toebrengen lange termijn schade aan je hersenen bloedvaten ook kan leiden tot vasculaire dementie. Deze voorwaarden omvatten de slijtage van de vergrijzing, hoge bloeddruk, aderverkalking, diabetes, lupus erythematosus, hersenbloeding, en temporale arteritis.

Zie ook

Risicofactoren

In het algemeen risicofactoren voor vasculaire dementie zijn dezelfde als die voor hartziekten en beroerte. Risicofactoren voor vasculaire dementie zijn onder andere:

 • Toenemende leeftijd. Uw risico voor vasculaire dementie stijgt als je ouder wordt. De aandoening is zeldzaam vóór de leeftijd van 65, en het risico stijgt aanzienlijk als u uw jaren '80 en '90 te bereiken.
 • Voorgeschiedenis van hartaanvallen, beroertes of mini-beroertes. Als je een hartaanval hebt gehad, kunt u een verhoogd risico van het hebben van bloedvat problemen in je hersenen. De hersenschade die optreedt met een beroerte of een lichte beroerte (TIA) kunnen het risico op het ontwikkelen van dementie te verhogen.
 • Atherosclerose. Deze aandoening doet zich voor wanneer afzettingen van cholesterol en andere substanties (plaques) te bouwen in uw slagaders en smalle uw bloedvaten. Atherosclerose kan uw risico op vasculaire dementie te verhogen - en eventueel uw risico op de ziekte van Alzheimer - door vermindering van de doorstroming van het bloed dat je hersenen voedt.
 • Hoog cholesterolgehalte. Verhoogde low-density lipoprotein (LDL), de zogenaamde "slechte" cholesterol, geassocieerd met een verhoogd risico van vasculaire dementie, en eventueel met een hoger risico van ziekte van Alzheimer.
 • Hoge bloeddruk. Als uw bloeddruk te hoog is, het brengt extra spanning op de bloedvaten overal in je lichaam, inclusief je hersenen. Dit verhoogt het risico van vasculaire problemen in de hersenen.
 • Diabetes. Hoge glucosespiegels schade bloedvaten in uw hele lichaam. Schade in de hersenen de bloedvaten kan het verhogen van uw risico op een beroerte en vasculaire dementie.
 • Roken. Roken direct beschadigt de bloedvaten, het verhogen van uw risico op atherosclerose en andere hart-en vaatziekten, waaronder vasculaire dementie.
 • Boezemfibrilleren. In dit abnormaal hartritme, de bovenste kamers van je hart beginnen te snel en onregelmatig slaan, uit coördinatie met je hart onderste kamers. Atriumfibrilleren verhoogt het risico op een beroerte met wat leidt tot een slechte bloedtoevoer naar je hersenen en elders in je lichaam.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Als je een beroerte hebt gehad, zal uw eerste gesprekken over uw klachten en het herstel waarschijnlijk plaatsvinden in het ziekenhuis. Als je merkt mildere symptomen, kunt u besluit dat u wilt met uw arts te praten over veranderingen in uw denkprocessen, of u kunt zorg op aandringen van een familielid die regelt uw afspraak en gaat met u te zoeken.

U kunt beginnen door het zien van uw huisarts, maar hij of zij is waarschijnlijk om u te verwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen van de hersenen en het zenuwstelsel (neuroloog).

Omdat afspraken kunnen kort zijn, en er is vaak veel weg te gaan, is het een goed idee om goed voorbereid te zijn op uw afspraak. Hier is wat informatie om u te helpen klaar te krijgen en weet wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Hoogte zijn van alle pre-afspraak beperkingen. Wanneer u uw afspraak maken, vragen of je nodig hebt om snel voor bloedonderzoek of als u nodig hebt om iets anders te bereiden op diagnostische tests doen.
 • Noteer al uw klachten. Uw arts zal willen weten over wat de oorzaak van uw bezorgdheid over uw geheugen of geestelijke functie kennen. Maak aantekeningen over enkele van de belangrijkste voorbeelden van vergeetachtigheid, slechte beslissing of andere vervalt u wilt vermelden. Probeer te herinneren wanneer u voor het eerst begon te vermoeden dat er iets mis zou kunnen zijn. Als u denkt dat uw problemen worden steeds erger, klaar om uit te leggen waarom.
 • Neem een familielid of vriend, indien mogelijk. Bevestigd wordt van een familielid of een vertrouwde vriend kan een belangrijke rol spelen bij de bevestiging dat uw problemen zijn duidelijk zichtbaar voor anderen. Nadat iemand langs kan u ook helpen genieten van alle diensten die tijdens uw afspraak informatie.
 • Maak een lijst van uw andere medische aandoeningen. Uw arts zal u willen weten of u momenteel wordt behandeld voor diabetes, hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, beroertes verleden of andere voorwaarden.
 • Maak een lijst van al uw geneesmiddelen, met inbegrip van over-the-counter geneesmiddelen en vitaminen of supplementen.
Voorbereiding op uw afspraak. Vernauwde of hersenen bloedvaten chronisch beschadigd.
Voorbereiding op uw afspraak. Vernauwde of hersenen bloedvaten chronisch beschadigd.

Omdat de tijd met uw arts is beperkt, zal het opschrijven van een lijst van vragen u te helpen het meeste uit uw afspraak. Als je het zien van uw arts met betrekking tot zorgen over vasculaire dementie, een aantal vragen te stellen:

 • Heb ik problemen met denken, plannen of geheugen?
 • Denk je dat mijn symptomen zijn te wijten aan problemen met de bloedsomloop in mijn hersenen?
 • Welke testen heb ik nodig?
 • Moet ik naar een specialist? Wat gaat dat kosten? Zal mijn verzekering het?
 • Als mijn diagnose vasculaire dementie, zal u of een andere arts mijn voortdurende zorg te beheren? Kun je me helpen een plan op zijn plaats om te werken met al mijn artsen?
 • Zijn behandelingen beschikbaar?
 • Is er een generiek alternatief voor een geneesmiddel kan aanpassen?
 • Zijn er klinische proeven van experimentele behandelingen die ik zou moeten overwegen?
 • Wat moet ik verwachten dat er gebeurt op de lange termijn?
 • Zal mijn symptomen van invloed hoe beheer ik mijn andere gezondheidsproblemen?
 • Moet ik alle beperkingen volgen?
 • Heeft u brochures of ander gedrukt materiaal dat ik kan mee naar huis nemen met mij? Welke websites en ondersteunende middelen raden jullie aan?

In aanvulling op de vragen die je van tevoren hebt voorbereid, aarzel dan niet om uw arts vragen om alles wat je niet begrijpt verduidelijken.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk ook vragen voor je hebt. Klaar zijn om te reageren kan tijd vrij te maken om zich te concentreren op alle punten die u wilt praten over een grondige. Uw arts kan vragen:

 • Welke soorten van denken problemen en mentale vervalt je het hebben? Wanneer heb je ze voor het eerst op?
 • Worden ze steeds erger wordt, of zijn ze soms beter en soms slechter? Hebben ze plotseling erger geworden?
 • Heeft iemand die dicht bij je bezorgd over je denken en redeneren?
 • Ben je al begonnen met problemen met een lang bestaande activiteiten of hobby's?
 • Voel je je droeviger of angstiger dan normaal?
 • Heb je de laatste tijd gekregen verloren op een rij route of in een situatie die is meestal bekend voor?
 • Hebt u eventuele wijzigingen in de manier waarop je reageert op mensen of gebeurtenissen opgevallen?
 • Heeft u verandering in uw energie-niveau?
 • Bent u op dit moment wordt behandeld voor hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, hart-en vaatziekten of een beroerte? Bent u al behandeld voor een van deze in het verleden?
 • Welke medicijnen neem je?
 • Neemt u vitaminen of supplementen?
 • Drink je alcohol? Hoeveel?
 • Rook je?
 • Is het je opgevallen eventuele trillen of moeite met lopen?
 • Bent u met enige moeite herinneren van uw medische afspraken of wanneer u uw medicijnen in te nemen?
 • Heeft u uw gehoor had en visie onlangs getest?
 • Heeft iemand anders in uw familie wel eens moeite hebben met het denken of zich dingen te herinneren als ze ouder? Werd iemand ooit gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer of dementie?

Zie ook

Tests en diagnose

Artsen kunnen bijna altijd vast te stellen dat u dementie, maar er is geen specifieke test die bevestigt u vasculaire dementie. Uw arts zal een oordeel te vormen over de vraag of vasculaire dementie is de meest waarschijnlijke oorzaak van uw klachten op basis van de informatie die u verstrekt, uw medische geschiedenis voor een beroerte of aandoeningen van het hart en de bloedvaten, en de resultaten van de tests die kunnen helpen verduidelijken uw diagnose.

Laboratoriumtests
Als uw medisch dossier bevat geen recente waarden voor de belangrijkste indicatoren van de gezondheid van je hart en bloedvaten, zal uw arts test je:

 • Bloeddruk
 • Cholesterol
 • Bloedsuiker

Hij of zij kan ook voorschrijven om uit te sluiten andere mogelijke oorzaken van geheugenverlies en verwarring, zoals:

 • Schildklieraandoeningen
 • Vitaminetekorten

Neurologisch onderzoek
Uw arts zal waarschijnlijk uw algehele neurologische gezondheid controleren door het testen van uw:

 • Reflexen
 • Spieren en kracht, en hoe de kracht aan een kant van je lichaam vergelijkt met de andere kant
 • Mogelijkheid om op te staan ​​uit een stoel en lopen over de kamer
 • Tastzin en zicht
 • Coördinatie
 • Evenwicht

Beeldvorming van de hersenen
Afbeeldingen van je hersenen kan lokaliseren zichtbare afwijkingen veroorzaakt door beroertes, vaatziekten, tumoren of trauma dat veranderingen in het denken en redeneren kan veroorzaken. Een brain-imaging onderzoek kan uw arts nul helpen in op meer waarschijnlijke oorzaken voor uw klachten en uitsluiten van andere oorzaken.

Brain-imaging procedures kan uw arts u adviseren om te helpen bij de diagnose vasculaire dementie zijn onder meer:

 • Gecomputeriseerde tomografie (CT). Voor een CT-scan, zult u op een smalle tafel die dia's in een kleine kamer liggen. X-stralen passeren door je lichaam vanuit verschillende invalshoeken, en een computer gebruikt deze informatie om gedetailleerde cross-sectionele beelden (plakken) van je hersenen te maken. Deze test is pijnloos en duurt ongeveer 20 minuten. Een CT-scan kan informatie over de structuur van je hersenen te voorzien; vertellen of elke regio tonen krimp;. En detecteren bewijs van slagen, mini-beroertes (TIA's, veranderingen in het bloed schip of tumoren Soms zul je een intraveneuze (IV) injectie van een ontvangen contrastmiddel dat zal helpen benadrukken bepaalde hersenweefsel.
 • Magnetische resonantie beeldvorming (MRI). Een MRI maakt gebruik van radiogolven en een sterk magnetisch veld om gedetailleerde beelden van je hersenen produceren. Je ligt op een smalle tafel die dia's in een buis-vormige MRI-machine, die luide bonsgeluiden maakt terwijl deze beelden produceert. De hele procedure kan een uur of langer duren. MRI's zijn pijnloos, maar sommige mensen voelen claustrofobisch in de machine en worden gestoord door het lawaai. MRI kan nog meer detail dan CTs over beroertes, mini-beroertes en bloedvatafwijkingen bieden.

Carotis echografie
Deze procedure maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven om of je halsslagaders te bepalen - die omhoog lopen door beide zijden van je nek om bloed naar de hersenen - tekenen van vernauwing als gevolg van plaque deposito's of structurele problemen. De test kan een Doppler ultrageluid, die de beweging van het bloed door de slagaders naast structurele kenmerken toont.

Neuropsychologische tests
Dit soort examen beoordeelt uw vermogen om:

 • Spreken, schrijven en begrijpen van taal
 • Werken met getallen
 • Leren en onthouden informatie
 • Ontwikkelen van een plan van aanpak en een probleem op te lossen
 • Effectief te reageren op hypothetische situaties

Neurospychological tests tonen soms kenmerkende resultaten voor mensen met verschillende vormen van dementie. Mensen met vasculaire dementie kan een uitzonderlijk harde tijd het analyseren van een probleem en het ontwikkelen van een effectieve oplossing. Zij mogen minder kans op problemen het leren van nieuwe informatie en onthouden dan zijn mensen met de ziekte van Alzheimer, tenzij hun bloedvat problemen beïnvloeden specifieke hersengebieden belangrijk zijn voor het geheugen hebben. Echter, er is vaak veel overlap in examenresultaten voor mensen met vasculaire dementie en mensen die de ziekte van Alzheimer.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Controlling onderliggende aandoeningen en risicofactoren
Beheersing van omstandigheden die de onderliggende gezondheid van je hart en bloedvaten beïnvloeden kan soms vertragen het tempo waarin vasculaire dementie erger, en kan soms ook voorkomen verdere daling. Afhankelijk van uw individuele situatie, kan uw arts medicijnen voorschrijven om:

 • Uw bloeddruk verlagen
 • Verlaag uw cholesterolgehalte
 • Voorkomen dat je bloed gaat klonteren en houdt je bloedvaten duidelijk
 • Help uw bloedglucose onder controle als je diabetes hebt

Alzheimer medicijnen
De Food and Drug Administration (FDA) heeft niet goedgekeurd geen geneesmiddelen die specifiek op veranderingen in het oordeel, planning, geheugen en andere denkprocessen veroorzaakt door vasculaire dementie te behandelen. Toch kunnen bepaalde door de FDA goedgekeurd voor deze symptomen bij de ziekte van Alzheimer te behandelen medicijnen helpen ook mensen met vasculaire dementie in dezelfde bescheiden mate ze helpen mensen met de ziekte van Alzheimer.

Artsen kunnen voorschrijven van een of beide typen van de volgende Alzheimer drugs:

 • Cholinesteraseremmers - inclusief donepezil (Aricept), galantamine (Razadyne) en rivastigmine (Exelon) - werk door het stimuleren niveaus van een hersencel chemische boodschapper die betrokken zijn bij het ​​geheugen en oordeel. Bijwerkingen kunnen zijn misselijkheid, braken, spierkrampen en diarree.
 • Memantine (Namenda) regelt een andere hersencel chemische boodschapper belangrijk voor de verwerking van informatie, opslaan en terugvinden. Bijwerkingen kunnen zijn hoofdpijn, obstipatie, verwardheid en duizeligheid.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Mensen met enige vorm van dementie en hun verzorgers - of het nu vasculaire dementie of de ziekte van Alzheimer - ervaring een mix van emoties, waaronder verwarring, frustratie, woede, angst, onzekerheid, verdriet en depressie.

Zorg voor iemand met dementie

 • Op zoek gaan naar ondersteuning. Veel mensen met dementie en hun families profiteren van counseling of lokale ondersteunende diensten. Contact op met uw lokale Alzheimer's Association affiliate te verbinden met steungroepen, middelen en verwijzingen, thuiszorginstellingen, verzorgingshuizen, een telefonische hulplijn, en educatieve seminars.
 • Aanmoediging geven. Zorgverleners kunnen helpen een persoon omgaan met vasculaire dementie door er te zijn om te luisteren, het geruststellen van de persoon die het leven nog kan worden genoten, het verstrekken van aanmoediging, en doen hun best om te helpen de persoon te behouden waardigheid en zelfrespect.
 • Zorg voor een rustige omgeving. Een rustige en voorspelbare omgeving kan helpen verminderen zorgen en agitatie. Instelling van een dagelijkse routine die leuke activiteiten zowel binnen de comfort zone van de persoon met vasculaire dementie omvat. Nieuwe situaties, overmatig lawaai, grote groepen mensen, gehaast of geperst om te onthouden, of wordt gevraagd om ingewikkelde taken uit te voeren kan leiden tot angst. Als een persoon met dementie wordt verstoord, het vermogen om te denken wijst duidelijk nog meer.

Zorg voor de mantelzorger
De zorg voor een persoon met dementie is fysiek en emotioneel belastend. Gevoelens van woede en schuldgevoel, frustratie en ontmoediging, zorgen en verdriet, en sociaal isolement zijn gemeenschappelijk. Maar aandacht te besteden aan uw eigen behoeften en welzijn is een van de belangrijkste dingen die je voor jezelf en voor de persoon in uw zorg kan doen. Als je een verzorger:

 • Leren zo veel over de ziekte als je kunt. Vraag uw huisarts of neuroloog over goede bronnen van informatie. Uw plaatselijke bibliothecaris kan ook helpen bij het vinden goede middelen.
 • Stel vragen van artsen, maatschappelijk werkers en anderen die betrokken zijn bij de zorg voor uw geliefde.
 • Doe een beroep op vrienden en familieleden om hulp wanneer u het nodig hebt.
 • Neem een pauze elke dag.
 • Zorg goed voor je gezondheid door het zien van uw eigen artsen op schema, het eten van gezonde maaltijden en het krijgen van oefening.
 • Maak tijd voor vrienden, en overwegen te sluiten bij een praatgroep.

Zie ook

Het voorkomen

De gezondheid van de bloedvaten van de hersenen is nauw verbonden met uw algehele gezondheid van het hart. Het nemen van deze stappen om je hart gezond te houden kan ook helpen verminderen uw risico op vasculaire dementie:

 • Handhaven van een gezonde bloeddruk. Houd je bloeddruk in het normale bereik kan helpen voorkomen dat zowel vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer.
 • Houd uw cholesterol onder controle. Een gezond, vetarm dieet en cholesterol-verlagende medicijnen als je ze nodig hebt kan uw risico op vasculaire dementie te verminderen, waarschijnlijk door het verminderen van de hoeveelheid plaque deposito's opbouwen in slagaders van je hersenen.
 • Voorkomen of te beheersen diabetes. Vermijden van het ontstaan ​​van diabetes, met dieet en lichaamsbeweging, is een andere manier om uw risico op dementie te verminderen. Als je al diabetes hebt, kan het controleren van uw glucosespiegel te helpen je hersenen bloedvaten beschermen tegen schade.
 • Stoppen met roken. Rooktabak schade bloedvaten overal in je lichaam.
 • Krijg lichaamsbeweging. Regelmatige lichamelijke activiteit moet een essentieel onderdeel van ieders welzijn plan. Naast al zijn andere voordelen, kan lichaamsbeweging helpen voorkomen vasculaire dementie.

Zie ook