Verkoudheid

Luchtbevochtigers: lucht vocht verzacht de huid, ademhaling symptomen

Luchtbevochtigers kan problemen veroorzaakt door droge lucht te verlichten. Maar ze moeten regelmatig onderhoud. Hier volgen enkele tips om ervoor te zorgen uw luchtbevochtiger heeft een huishouden gevaar voor de gezondheid geworden.

Droge sinussen, bloedneuzen en gebarsten lippen - luchtbevochtigers kunnen helpen kalmeren deze bekende problemen die worden veroorzaakt door droge lucht binnenshuis. Luchtbevochtigers kan ook helpen verlichten de symptomen van een verkoudheid of een andere respiratoire aandoening.

Maar wees voorzichtig: Hoewel nuttig, kunnen luchtbevochtigers eigenlijk je ziek als ze niet goed of als luchtvochtigheid worden gehandhaafd maken blijven te hoog. Als u luchtbevochtigers gebruiken, moet u vochtigheidsgraad controleren en houd uw luchtbevochtiger schoon. Vuile luchtbevochtigers kunnen broeden schimmels of bacteriën. Als u allergieën of astma, overleg dan met uw arts voordat u een luchtbevochtiger.

Wat zijn luchtbevochtigers?

Luchtbevochtigers zijn apparaten die waterdamp of stoom uitstoten om het vochtgehalte in de lucht (vochtigheid) te verhogen. Er zijn verschillende types:

 • Centraal luchtbevochtigers zijn ingebouwd in huis verwarming en airconditioning-systemen en zijn ontworpen om het hele huis te bevochtigen.
 • Ultrasone luchtbevochtigers produceren een koele mist met ultrasone trillingen.
 • Waaier luchtbevochtigers produceren een koele mist met een draaiende schijf.
 • Verdampers gebruikt een ventilator om lucht te blazen door middel van een natte lont, filter of riem.
 • Stoom vaporizers elektriciteit gebruiken om stoom die koelt voordat u de machine te creëren. Vermijd dit type luchtbevochtiger als je kinderen hebt; warm water in dit type luchtbevochtiger kan brandwonden veroorzaken indien gemorst.

Ideale vochtigheidsgraad

Verkoudheid. Ultrasone luchtbevochtigers.
Verkoudheid. Ultrasone luchtbevochtigers.

Luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp in de lucht. De hoeveelheid vocht varieert afhankelijk van het seizoen, het weer en waar je woont. In het algemeen, vochtigheid niveaus hoger in de zomer en lager tijdens de wintermaanden. Idealiter zou luchtvochtigheid in uw huis zijn tussen de 30 en 50 procent. Vochtigheid dat is te laag of te hoog kan problemen veroorzaken.

 • Lage luchtvochtigheid kan leiden tot droge huid, irriteren je neus en keel, en maak je ogen jeuken.
 • Hoge luchtvochtigheid kan uw huis voelt benauwd en kan er condensvorming optreden op muren, vloeren en andere oppervlakken die de groei van schadelijke bacteriën, huisstofmijt en schimmels triggers. Deze allergenen kunnen ademhalingsproblemen en trigger-allergie en astma flare-ups veroorzaken.

Hoe te vochtigheid te meten

De beste manier om de luchtvochtigheid in uw huis te testen is met een hygrometer. Dit apparaat, dat eruit ziet als een thermometer, meet de hoeveelheid vocht in de lucht. Hygrometers kunnen worden gekocht bij bouwmarkten en warenhuizen. Bij het kopen van een luchtbevochtiger, overwegen de aankoop van een met een ingebouwde hygrometer (hygrostaat) dat vocht onderhoudt binnen een gezond assortiment.

Zie ook

Luchtbevochtigers: lucht vocht verzacht de huid, ademhaling symptomen

Luchtbevochtigers, astma en allergieën

Als u of uw kind astma of allergieën heeft, overleg dan met uw arts voordat u een luchtbevochtiger. Verhoogde luchtvochtigheid kan de ademhaling te verlichten bij kinderen en volwassenen die astma of allergieën hebben, vooral tijdens een respiratoire infectie zoals een verkoudheid. Maar vuile mist of toegenomen groei van allergenen veroorzaakt door hoge luchtvochtigheid kan leiden tot of verergeren van astma en allergie symptomen.

Wanneer de lucht is te vochtig: ontvochtigers en airconditioners

Net als de lucht die droog is kan een probleem zijn, zodat kan luchten dat is te vochtig. Als de luchtvochtigheid te hoog wordt - vaak tijdens de zomermaanden - het is een goed idee om stappen te ondernemen om indoor vocht te verminderen. Er zijn twee manieren om de vochtigheid te verminderen:

 • Gebruik een airconditioner. Centraal of raam gemonteerde airconditioning units droog de ​​lucht, het houden van de vochtigheid binnenshuis op een comfortabel en gezond niveau.
 • Gebruik een ontvochtiger. Deze apparaten verzamelen overtollig vocht uit de lucht, het verlagen van de luchtvochtigheid. Ontvochtigers werken zoals airconditioners, zonder de "koeling" effect. Ze worden vaak gebruikt om te helpen uitdrogen vochtige kelders.

Hou het schoon: vuil luchtbevochtigers en gezondheidsproblemen

Vuile reservoirs en filters in luchtbevochtigers kan snel kweken bacteriën en schimmels. Vuile luchtbevochtigers kan vooral problematisch voor mensen met astma en allergieën, maar zelfs in gezonde mensen luchtbevochtigers hebben het potentieel om griepachtige symptomen of longontsteking bij de besmette nevel of stoom in de lucht activeren. Stoom vaporizers of verdampers kan minder kans op allergenen in de lucht los dan kan koel-nevel luchtbevochtigers.

Tips voor het houden van uw luchtbevochtiger reinigen

Om luchtbevochtigers vrij van schadelijke schimmels houden, schimmels en bacteriën, volg de richtlijnen aanbevolen door de fabrikant. Deze tips voor draagbare luchtbevochtigers kan ook helpen:

 • Gebruik gedestilleerd of gedemineraliseerd water. Kraanwater bevat mineralen die deposito's in uw luchtbevochtiger die bevorderen de groei van bacteriën kan creëren. En, wanneer ze vrijkomen in de lucht, deze mineralen vaak verschijnen als witte stof op uw meubels. U kunt ook ademen in een aantal mineralen die zijn verspreid in de lucht. Gedestilleerd of gedemineraliseerd water heeft een veel lager gehalte aan mineralen in vergelijking met leidingwater. Daarnaast gebruiken demineralisatie cartridge of filters, indien door de fabrikant aanbevolen.
 • Wijzig luchtbevochtiger water vaak. Laat geen film of deposito te ontwikkelen in je luchtbevochtigers. Leeg de tanks, droog de binnenkant en opnieuw vullen met schoon water per dag indien mogelijk, vooral bij gebruik van koele mist of ultrasone luchtbevochtigers. Ontkoppel eerst de unit.
 • Schoon luchtbevochtigers om de drie dagen. Ontkoppel de luchtbevochtiger voordat je het schoon. Uit de tank of andere delen van de luchtbevochtiger met een 3 procent waterstofperoxide-oplossing, die verkrijgbaar bij de apotheek is verwijdert alle soorten minerale afzettingen of film. Sommige fabrikanten raden het gebruik van chloor of andere ontsmettingsmiddelen.
 • Spoel altijd de tank na het reinigen om schadelijke chemicaliën te houden in de lucht komt - en vervolgens ingeademd.
 • . Wijzigen regelmatig luchtbevochtiger filters Als de luchtbevochtiger heeft een filter, verandert het minstens zo vaak als de fabrikant adviseert - en vaker als het is vies. Ook de filter regelmatig in uw centrale airconditioning en verwarming.
 • Houd het gebied rondom luchtbevochtigers droog Als het gebied rond een luchtbevochtiger wordt vochtig of nat -. Inclusief ramen, vloerbedekking, gordijnen of tafelkleden - zet de luchtbevochtiger omlaag of te verminderen hoe vaak je het gebruikt.
 • Bereid luchtbevochtigers voor opslag. Leeg en reinig luchtbevochtigers alvorens ze op te slaan. En toen ze weer schoon te maken wanneer je ze uit de opslag voor gebruik. Weg te gooien alle gebruikte cartridges, cassettes of filters.
 • Volg de instructies voor de centrale luchtbevochtigers. Als u een luchtbevochtiger ingebouwd in uw centrale verwarmings-en koelsysteem, lees de gebruiksaanwijzing of vraag uw verwarming en koeling specialist over het juiste onderhoud.
 • Overweeg vervanging van oude luchtbevochtigers. Verloop van tijd kunnen luchtbevochtigers opbouwen afzettingen die moeilijk of onmogelijk te verwijderen en de groei van bacteriën te stimuleren zijn.

Zie ook