Voeding en gezond eten

Toegevoegd suiker: niet krijgen gesaboteerd door zoetstoffen

Weet u hoeveel suiker in je dieet? zien waarom toegevoegde suiker is een punt van zorg en hoe je kunt bezuinigen.

Als je net als veel mensen, kunt u eten en drinken meer suiker dan je denkt, want het is toegevoegd om zo veel voedingsmiddelen en dranken. Dat toegevoegde suiker betekent toegevoegde calorieën.

Sommige deskundigen vermoeden ook dat er een relatie tussen toegevoegde suikers en obesitas, diabetes en hart-en vaatziekten, maar deze opvatting is omstreden.

Betekent dat dat je kunt of moet toegevoegde suiker te vermijden? Niet per se. Lees verder om meer te leren over toegevoegde suiker, met inbegrip van waar het meest gevonden.

Een paar feiten over suiker

Alle suiker, natuurlijke of verwerkt, is een soort van eenvoudige koolhydraten die je lichaam gebruikt voor energie. Fruit, groenten en zuivelproducten bevatten alle natuurlijke suiker.

"Toegevoegde suiker" verwijst naar suiker en stroop toegevoegd aan levensmiddelen tijdens de verwerking. Desserts, frisdranken, en energie-en sportdranken zijn de top bronnen van toegevoegde suiker voor de meeste Europeanen.

Waarom wordt suiker toegevoegd om zo veel voedingsmiddelen?

Zoetheid heeft een bijna universele aantrekkingskracht. Dus het toevoegen van suiker aan verwerkte voedingsmiddelen maakt ze meer smakelijk. Maar suiker is ook toegevoegd aan levensmiddelen, omdat het:

 • Verhoogt smaak
 • Geeft gebakken goederen textuur en kleur
 • Helpt domein voedingsmiddelen, zoals jam en gelei
 • Brandstoffen gisting, die brood staat stelt te stijgen
 • Dient als vulstof in gebak en ijs
 • Balanceert de zuurgraad van levensmiddelen met azijn en tomaten

Waarom wordt een probleem toegevoegde suiker?

Voeding en gezond eten. Verhoogde triglyceriden.
Voeding en gezond eten. Verhoogde triglyceriden.

Voedingsmiddelen met veel toegevoegde suiker dragen extra calorieën aan je dieet, maar bieden weinig voedingswaarde. Bovendien wordt toegevoegde suiker vaak in voedingsmiddelen die bevatten ook vaste vetten.

Het eten van te veel voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en vaste vetten wordt het podium voor mogelijke gezondheidsproblemen, zoals:

 • Slechte voeding. Als je tanken op levensmiddelen beladen met toegevoegde suiker, kan je beknibbelen op voedzaam voedsel, wat betekent dat je zou kunnen missen op belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Gewone frisdrank speelt een bijzonder grote rol. Het is gemakkelijk op te vullen gezoete frisdranken en overslaan vetarme melk en zelfs water - waardoor u veel extra suiker en calorieën en geen andere voedingswaarde.
 • Gewichtstoename. Er is meestal geen enkele oorzaak voor overgewicht of obesitas. Maar toegevoegde suiker kan bijdragen aan het probleem. Veel voedingsmiddelen en dranken bevatten veel suiker, waardoor ze meer calorierijke. Wanneer je eet voedingsmiddelen die suiker zijn gezoet, is het makkelijker om meer calorieën te verbruiken dan wanneer de voedingsmiddelen zijn ongezoete.
 • Verhoogde triglyceriden. Triglyceriden zijn een soort vet in de bloedbaan en vetweefsel. Het eten van een overmatige hoeveelheid toegevoegde suiker kan verhogen triglyceride niveaus, die het risico op hart-en vaatziekten kan verhogen.
 • Tandbederf. Alle vormen van suiker te bevorderen tandbederf doordat bacteriën te laten groeien en te groeien. Hoe vaker en langer je snack op voedingsmiddelen en dranken met een natuurlijke suiker of suiker toegevoegd, hoe meer kans je hebt om gaatjes te ontwikkelen, vooral als je niet een goede mondhygiëne praktijk.

Aanbevelingen betreffende toegevoegde suiker

In de 2010 Dietary Guidelines voor de Europeanen, het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) adviseert om niet meer dan ongeveer 5 tot 15 procent van je totale dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers en vaste vetten.

Het European Heart Association heeft nog meer specifieke richtlijnen voor toegevoegde suiker - niet meer dan 100 calorieën per dag van toegevoegde suiker voor de meeste vrouwen en niet meer dan 150 calorieën per dag voor de meeste mannen. Dat is ongeveer 6 theelepels toegevoegde suikers voor vrouwen en 9 mannen.

Helaas zijn de meeste Europeanen krijgt meer dan 22 theelepels - of 355 calorieën - met toegevoegde suiker per dag, dat is veel groter dan deze aanbevelingen.

Zie ook

Toegevoegd suiker: niet krijgen gesaboteerd door zoetstoffen

Herkennen toegevoegde suiker

Het identificeren van toegevoegde suiker kan verwarrend zijn. De meeste mensen kijken naar de Nutrition Facts deel van het label voor het totale aantal gram suiker in een portie van het product. Het is belangrijk om te beseffen echter dat het getoonde bedrag is inclusief natuurlijke suikers in bepaalde ingrediënten, zoals graan, fruit en melk. De enige betrouwbare manier om toegevoegde suiker te identificeren is te kijken naar de lijst van ingrediënten.

Ingrediënten zijn opgesomd in afnemende volgorde van het gewicht. Als je ziet suiker genoemd onder de eerste paar ingrediënten, het product is waarschijnlijk hoog in de toegevoegde suiker. Weet dat suiker gaat door vele verschillende namen, dat wel.

Verschillende namen voor toegevoegde suiker

Suiker gaat door vele verschillende namen, afhankelijk van de bron en hoe het werd gemaakt. Dit kan ook moeilijk om toegevoegde suiker te identificeren, zelfs wanneer u ingrediëntenlijst en voedsel etiketten te lezen.

Controleer voor de ingrediënten die eindigen op "ose" - dat is de chemische naam voor vele soorten suiker, zoals fructose, glucose, maltose en dextrose. Hier is een lijst van andere voorkomende vormen van toegevoegde suiker:

 • Suikerriet sap en rietsuikerstroop
 • Maïszoetstoffen en high-fructose corn syrup
 • Vruchtensapconcentraat en nectars
 • Honing
 • Moutstroop
 • Melasse

Ondanks wat je misschien hebt gehoord, is er geen voedingswaarde voordeel voor honing, bruine suiker, vruchtensap concentraat of andere vormen van suiker over witte suiker.

Hoe je toegevoegde suiker in uw dieet te verlagen

Om de toegevoegde suiker in je dieet te verminderen, probeer dan deze tips:

 • Drink water of andere calorie-gratis drankjes in plaats van suikerhoudende, nondiet frisdrank of sportdranken. Dat geldt voor blended koffie drinkt, ook.
 • Wanneer u vruchtensap drinkt, zorg ervoor dat het 100 procent vruchtensap - geen sap drinken dat suiker hebt toegevoegd. Beter nog, eet het fruit in plaats van sap.
 • Kies ontbijtgranen zorgvuldig. Hoewel gezonde ontbijtgranen kan toegevoegde suiker bevatten om ze aantrekkelijker voor kinderen te maken, zijn van plan om de niet-voedzame, zoete en frosted granen overslaan.
 • Kiezen voor een verminderde-suiker variëteiten van siropen, jam, gelei en jam. Gebruik andere specerijen spaarzaam. Salade dressings en ketchup hebben suiker toegevoegd.
 • Kies vers fruit als dessert in plaats van gebak, koekjes, taarten, ijs en andere zoetigheden.
 • Koop fruit in blik verpakt in water of sap, niet siroop.
 • Snack op groenten, fruit, magere kaas, volkoren crackers en vetarme, caloriearme yoghurt in plaats van snoep, gebak en koekjes.

De uiteindelijke analyse

Door het beperken van de hoeveelheid toegevoegde suiker in uw dieet, kunt u calorieën te snijden, zonder afbreuk te doen aan voeding. In feite kan bezuinigen op voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en vaste vetten maken het makkelijker om de voedingsstoffen die je nodig hebt zonder overschrijding van uw calorie-doel.

Neem deze eenvoudige eerste stap: De volgende keer dat je de verleiding te bereiken voor een frisdrank of andere suikerrijke drank, pak een glas ijskoud water plaats.

Zie ook