Voeding en gezond eten

Water: hoeveel moet je elke dag drinkt?

Water is essentieel voor een goede gezondheid, maar behoeften verschillen per individu. Deze richtlijnen kunnen helpen ervoor zorgen dat u voldoende drinkt.

Hoeveel water moet je drinken per dag? Het is een eenvoudige vraag met geen gemakkelijke antwoorden. Studies hebben geproduceerd wisselende aanbevelingen over de jaren, maar in waarheid, uw water nodig heeft is afhankelijk van vele factoren, waaronder uw gezondheid, hoe actief je bent en waar je woont.

Hoewel er geen enkele formule past iedereen, zullen meer te weten over je lichaam behoefte aan vloeistoffen helpen inschatten hoeveel water te drinken per dag.

Voordelen voor de gezondheid van het water

Voeding en gezond eten. Ziekten of gezondheidsproblemen.
Voeding en gezond eten. Ziekten of gezondheidsproblemen.

Water is uw lichaam belangrijkste chemische component en maakt ongeveer 60 procent van je lichaamsgewicht. Elk systeem in je lichaam is afhankelijk van water. Bijvoorbeeld water spoelt gifstoffen uit vitale organen, voert voedingsstoffen naar je cellen en zorgt voor een vochtige omgeving voor het oor, neus en keel weefsels.

Gebrek aan water kan leiden tot uitdroging, een aandoening die optreedt wanneer je niet genoeg water in je lichaam om de normale functies uit te voeren. Zelfs milde uitdroging kan afvoer uw energie en maken je moe.

Hoeveel water heb je nodig?

Elke dag verlies je water door je adem, transpiratie, urine en ontlasting. Voor je lichaam goed te laten functioneren, moet u de watervoorziening te vullen door het consumeren van dranken en voedingsmiddelen die water bevatten.

Dus hoeveel vocht doet de gemiddelde, gezonde volwassen leven in een gematigd klimaat nodig? Het Institute of Medicine vastgesteld dat een adequate inname (AI) voor mannen is ongeveer 3 liter (ongeveer 13 kopjes) van het totaal dranken per dag. De AI voor vrouwen is 2,2 liter (ongeveer 9 kopjes) van de totale dranken per dag.

Hoe zit het met het advies om acht glazen per dag te drinken?

Iedereen heeft de raad gehoord, "Drink acht 8-ounce glazen water per dag." Dat is ongeveer 1,9 liter, die niet zo verschillend van het Institute of Medicine aanbevelingen. Hoewel de "8 bij 8"-regel wordt niet ondersteund door hard bewijs, het blijft populair omdat het makkelijk te onthouden. Houd in gedachten dat de regel moet opnieuw worden geformuleerd: "Drink minstens acht 8-ounce glazen vocht per dag," want alle vloeistoffen meetellen voor het dagtotaal.

Zie ook

Water: hoeveel moet je elke dag drinkt?

Factoren die de behoefte aan water beïnvloeden

Mogelijk moet u uw totale vochtinname te wijzigen, afhankelijk van hoe actief je bent, het klimaat je woont in, uw gezondheidstoestand, en als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

  • Oefening. Als u oefenen of deelnemen aan een activiteit die je zweet maakt, moet je extra water te drinken om te compenseren voor het verlies van vocht. Een extra 400 tot 600 milliliter (ongeveer 1,5 tot 2,5 kopjes) water moeten volstaan ​​voor korte periodes van de oefening, maar intense oefening meer dan een uur (bijvoorbeeld een marathon) duurt vereist meer vochtinname. Hoeveel extra vocht je nodig hebt hangt af van hoeveel je zweet tijdens het sporten, en de duur en de aard van de oefening. Tijdens lange periodes van intensieve training, is het best om een ​​sportdrank die natrium bevat gebruiken, omdat dit zal helpen vervangen natrium verloren in zweet en verminderen de kans op het ontwikkelen van hyponatriëmie, die kan levensbedreigend zijn. Ook blijven vloeistoffen vervangen nadat u klaar bent met oefenen.
  • Milieu. Warm of vochtig weer kan maken je zweet en vereist extra inname van vocht. Verwarmde binnenlucht kan ook leiden tot uw huid om vocht te verliezen tijdens de winter. Verder kan een hoogte van meer dan 8200 voet (2500 meter) vaak plassen en snellere ademhaling, die verbruiken meer van je vocht reserves te activeren.
  • Ziekten of gezondheidsproblemen. Als u koorts, braken of diarree, verliest je lichaam extra vocht. In deze gevallen, moet je meer water te drinken. In sommige gevallen kan uw arts orale rehydratie-oplossingen, zoals Gatorade, Powerade of CeraLyte bevelen. Ook kan je nodig hebt verhoogde vochtinname als je aan bepaalde voorwaarden, waaronder blaasontsteking of blaasstenen te ontwikkelen. Aan de andere kant kunnen sommige aandoeningen zoals hartfalen en bepaalde soorten van nier, lever en bijnier uitscheiding van water beïnvloeden en zelfs dient u beperkt uw vloeistofinname.
  • Zwangerschap of borstvoeding. Vrouwen die verwachten zijn of borstvoeding geven hebben extra vloeistoffen om gehydrateerd te blijven. Grote hoeveelheden vloeistof worden vooral gebruikt bij borstvoeding. Het Institute of Medicine beveelt aan dat zwangere vrouwen drinken 2,3 liter (ongeveer 10 kopjes) vocht per dag en vrouwen die borstvoeding geven verbruikt 3,1 liter (ongeveer 13 kopjes) vocht per dag.

Voorbij de kraan: andere bronnen van water

Hoewel het een geweldig idee om water binnen handbereik te allen tijde te houden, hoeft u niet om alleen vertrouwen op wat je drinkt om je vocht behoeften te voldoen. Wat je eet heeft ook een aanzienlijk deel van uw vloeistof behoeften. Gemiddeld eten levert ongeveer 20 procent van de totale inname van water. Bijvoorbeeld, veel groenten en fruit, zoals watermeloen en tomaten, zijn 90 procent of meer gewichtsdelen water.

Bovendien worden dranken zoals melk en sap voornamelijk samengesteld water. Zelfs bier, wijn en cafeïnehoudende dranken - zoals koffie, thee of frisdrank - een bijdrage kan leveren, maar die moeten een groot deel van uw dagelijkse totale vochtinname niet. Het water is nog steeds uw beste weddenschap, want het is calorie-vrij, goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar.

Logeren veilig gehydrateerd

Over het algemeen als je drinkt genoeg vocht, zodat je zelden dorst en produceren van 1,5 liter (6,3 kopjes) of meer van kleurloze of lichtgele urine per dag, uw vochtinname is waarschijnlijk voldoende. Als u zich zorgen over uw vochtinname bent of gezondheidsproblemen, raadpleeg dan uw arts of een diëtiste. Hij of zij kan u helpen bepalen van de hoeveelheid water die bij u past.

Te weren uitdroging en zorg ervoor dat je lichaam heeft de vloeistoffen die het nodig heeft, maken het water uw drank van keus. Het is ook een goed idee om:

  • Drink een glas water of andere calorie-vrij of caloriearme drank met elke maaltijd en tussen elke maaltijd.
  • Drink water voor, tijdens en na het sporten.

In zeer zeldzame gevallen is het mogelijk om te veel water drinken. Wanneer uw nieren niet in staat zijn om het overtollige water, de elektrolyt (mineraal) gehalte van het bloed wordt verdund, wat resulteert in een laag natriumgehalte in het bloed, een aandoening genaamd hyponatremia uitscheiden. Duursporters, zoals marathonlopers, die grote hoeveelheden water te drinken, lopen een hoger risico op hyponatriëmie. In het algemeen, echter, het drinken van teveel water is zeldzaam bij gezonde volwassenen die eten een gemiddeld Europees dieet.

Zie ook