Voeding en gezond eten

Supplementen: voeding in een pil?

Supplementen zijn niet voor iedereen, maar de oudere volwassenen en anderen kunnen profiteren van specifieke supplementen.

De Dietary Guidelines voor de Europeanen duidelijk maken dat uw voedingsbehoeften moet worden voldaan voornamelijk via je voeding. Voor sommige mensen, echter, supplementen kan een handige manier om voedingsstoffen die ze anders misschien ontbreken krijgen. Maar voordat je gaat winkelen voor supplementen, krijgen de feiten over wat ze wel en niet voor je doen.

Supplementen vs Whole Foods

Supplementen zijn niet bedoeld als levensmiddelensurrogaat omdat ze niet kunnen repliceren alle voedingsstoffen en voordelen van hele voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit. Dus afhankelijk van uw situatie en uw eetgewoonten, kunnen voedingssupplementen niet de moeite waard de kosten.

Whole Foods bieden drie belangrijke voordelen ten opzichte van voedingssupplementen:

 • . Grotere voeding Volwaardige voeding zijn complex, met een verscheidenheid van de micronutriënten uw lichaam nodig heeft - niet slechts een. Een oranje, biedt bijvoorbeeld vitamine C plus enkele bètacaroteen, calcium en andere voedingsstoffen. Een vitamine C supplement ontbeert deze andere micronutriënten.
 • Essentiële vezels. Volwaardige voeding, zoals volle granen, fruit, groenten en peulvruchten, bieden voedingsvezels. De meeste vezelrijke voedingsmiddelen zijn ook vol met andere essentiële voedingsstoffen. Vezels, als deel van een gezonde voeding, kan helpen voorkomen van bepaalde ziekten, zoals type 2 diabetes en hartkwaal, en het kan ook helpen beheren constipatie.
 • Beschermende stoffen. Hele voedingsmiddelen bevatten andere stoffen van belang voor een goede gezondheid. Fruit en groenten, bijvoorbeeld, bevatten van nature voorkomende stoffen genaamd fytochemicaliën, die u kunnen helpen beschermen tegen kanker, hart-en vaatziekten, diabetes en hoge bloeddruk. Velen zijn ook goede bronnen van antioxidanten - stoffen die vertragen oxidatie, een natuurlijk proces dat leidt tot cel-en weefselschade.

Wie heeft supplementen?

Als je over het algemeen gezond en eet een grote verscheidenheid van levensmiddelen, waaronder fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, magere zuivelproducten, mager vlees en vis, je waarschijnlijk geen supplementen nodig.

Echter, de voedingsrichtlijnen raden supplementen - of verrijkte voedingsmiddelen - in de volgende situaties:

 • Vrouwen die zwanger kunnen worden moet 400 microgram per dag van foliumzuur krijgen van verrijkte voedingsmiddelen of supplementen, in aanvulling op het eten van voedingsmiddelen die van nature foliumzuur bevatten.
 • Vrouwen die zwanger zijn moeten een prenatale vitamine die ijzer of een aparte ijzersupplement ook op staat.
 • Volwassenen van 50 jaar of ouder moeten voedingsmiddelen verrijkt met vitamine B-12, zoals verrijkte ontbijtgranen te eten, of neem een ​​multivitamine die B-12 of een aparte B-12 supplement bevat.

Voedingssupplementen kan ook nuttig als u zijn:

 • Niet goed eten of verbruiken minder dan 1600 calorieën per dag
 • Zijn een veganist of een vegetariër die eet een beperkte verscheidenheid van voedingsmiddelen
 • Een vrouw bent die zware bloedingen ervaart tijdens je menstruatie
 • Heeft u een medische aandoening die van invloed op hoe je lichaam absorbeert of gebruikt voedingsstoffen, zoals chronische diarree, voedselallergie, voedselintolerantie of een ziekte van de lever, galblaas, darmen of alvleesklier
 • Hebben gehad een operatie aan uw spijsverteringskanaal en zijn niet in staat om goed te verteren en opnemen van voedingsstoffen
Voeding en gezond eten. Beschermende stoffen.
Voeding en gezond eten. Beschermende stoffen.

Praat met uw arts of een diëtist over welke supplementen en welke dosering voor u geschikt zou kunnen zijn. Vergeet niet te vragen over mogelijke bijwerkingen en interacties met alle medicijnen die u neemt.

Zie ook

Supplementen: voeding in een pil?

Het kiezen en gebruiken van supplementen

Als u besluit om een ​​vitamine of mineraal supplement te nemen, deze factoren:

 • Controleer het etiket. Lees de etiketten zorgvuldig. Etiketten kan je vertellen wat de werkzame stof of stoffen zijn, welke voedingsstoffen zijn opgenomen, de portie grootte - bijvoorbeeld, capsule, packet of theelepel - en de hoeveelheid nutriënten in elke portie.
 • Vermijd megadoses. In het algemeen kiezen voor een multivitamine-mineralen supplement dat ongeveer 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van alle vitamines en mineralen, in plaats van een die heeft bijvoorbeeld 500 procent van de DV voor een vitamine en alleen voorziet 20 procent van de DV voor een ander.
 • Controleer vervaldata. Voedingssupplementen kunnen potentie verliezen na verloop van tijd, vooral in warme en vochtige klimaten. Als een supplement heeft geen vervaldatum, niet kopen. Als uw supplementen zijn verstreken, gooi ze weg.
 • Let op wat je eet. Vitaminen en mineralen worden toegevoegd aan een groeiend aantal voedingsmiddelen, waaronder ontbijtgranen en dranken. Als je ook het nemen van supplementen, kan je het krijgen van meer dan je denkt van bepaalde voedingsstoffen. Inname van meer dan je nodig hebt is duur en kan uw risico op bijwerkingen verhogen. Bijvoorbeeld, kan te veel ijzer misselijkheid en braken veroorzaken en de lever en andere organen beschadigen.

Blijf op de hoogte met supplement veiligheidswaarschuwingen

De Food and Drug Administration (FDA) houdt een lijst bij van de voedingssupplementen die onder herziening van de regelgeving of die zijn gemeld om schadelijke effecten veroorzaken. Als je het nemen van een supplement, is het een goed idee om de FDA website regelmatig te controleren op updates.

Zie ook